Sf. Luca al Crimeii despre soarta ereticilor

In cea dintai Duminica a Marelui Post, care se numeste Duminica Triumfului Ortodoxiei, Sfanta Biserica praznuieste intarirea si intemeinicirea credintei ortodoxe, biruinta asupra numerosilor eretici osanditi de cele sapte Sinoade Ecumenice.
Stiti ca inca din vremurile apostolice au aparut o multime de dascali mincinosi, al caror numar a tot crescut o data cu scurgerea veacurilor. S-au ridicat eretici care au strambat sfanta credinta ortodoxa, invatand mincinos despre Dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos – si multi au urmat paganatatii lor, multi au pierit cu moarte vesnica. Toate acestea au fost prezise de catre sfintii apostoli. Iata ce spune Sfantul Apostol Petru in cea de-a doua Epistola soborniceasca a sa: Dar au fost in popor si proroci mincinosi,a dupa cum si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura eresuri pierzatoare si, tagaduind chiar pe Stapanul Ce i-a rascumparat, isi vor aduce siesi grabnica pieire; si multi se vor lua dupa invataturile lor ratacite, si din pricina lor calea adevarului va fi hulita (2 Pt. 2, 1-2). Si sfantul apostol Pavel ii prevenea pe crestinii din Efes: Stiu ca dupa plecarea mea vor intra intre voi lupi ingrozitori, care nu vor cruta turma, si dintre voi insiva se vor ridica barbati graind invataturi rastalmacite, ca sa traga pe ucenici dupa ei (Fapte 20, 29-30).
Inca de atunci, din vremurile apostolice, au inceput despartirile de Biserica lui Hristos – iar Domnul nostru Iisus Hristos a spus cu gura Sa ca Biserica trebuie sa fie una: Si va fi o turma si un pastor (v. In. 10, 14-16). Si in rugaciunea Sa arhiereasca El a strigat catre Tatal Sau: Ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, intru Mine, si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una (In. 17, 10-21).Domnul a invatat ca Biserica trebuie sa fie una, El fiindu-i Cap si Pastor – iar toti dascalii mincinosi si ereticii cu putinta au nazuit intotdeauna, ca niste lupi rapitori, sa se deosebeasca de Hristos si sa rapeasca o parte a turmei lui, insetand de stapanire si de cinstirea din partea lumii. Ei sfasie Biserica lui Hristos. In anul 1054, din pricina pretentiilor papilor romani la stapanire absoluta in Biserica, pe care voiau s-o carmuiasca singuri, Biserica Apuseana, catolica adica, s-a despartit de Biserica Rasaritului, ai carei fii suntem noi. Sfintii apostoli nu au practicat niciodata stapanirea absoluta a unui singur om in Biserica: Biserica era carmuita soborniceste si nimeni nu-si dadea numele de loctiitor al lui Hristos pe pamant. Ortodocsii au facut totul pentru a preintampina ruptura, dar Domnul a ingaduit-o.
In cel de-al XIV-lea veac a aparut un nou facator de schisma, Luther, care a supus unei obraznice si samavolnice critici intreaga invatatura a Bisericii si a refacut-o cu desavarsire dupa cum i s-a parut lui ca este nevoie – si a aparut o noua erezie, care a rupt cu desavarsire succesiunea apostolica: erezia luterana sau protestanta. Dupa aceea a inceput o necurmata impartire a protestantismului intr-o multime de secte si de curente, caci Luther a dat tuturor adeptilor sai dreptul deplin de a explica Evanghelia dupa bunul plac.
O asemenea explicare fara calauzirea pastorilor de Dumnezeu randuiti ai Bisericii navea cum sa nu fie stramba. Fiecare intelegea Biblia precum voia, precum ii dictau lipsa de educatie si neputinta mintii. Si acum protestantismul cuprinde un numar urias de secte. Din pacate, si in Biserica noastra a patruns inraurirea acestor erezii si secte protestante. S-au gasit in poporul nostru nu putini oameni care au parasit credinta stramoseasca si au urmat sectarilor protestanti. Asa au aparut la noi stundismul, baptismul si multe alte secte. In secte intra oameni nestiutori, neintariti in adevar, si isi cladesc invatatura fiind patrunsi de patima cea mai grea, de cel mai greu pacat: de pacatul satanic al trufiei. Ei indraznesc cu obraznicie sa critice randuielile Sinoadelor Ecumenice, poruncile sfintilor apostoli, invatatura Bisericii Ortodoxe. Ei supun unei nimicitoare critici, cu prostie si ignoranta, intreaga Biblie, tot Noul Testament, alegand din Sfanta Scriptura doar locurile care le gadila iubirea de sine si trufia si respingand tot ce le contrazice parerile preconcepute.
Trufia si adanca nestiinta stau la temelia sectelor. Toti trebuie sa-si aminteasca bine lucrul acesta. Fenomenul sectar a imbracat la noi forme absurde, revoltatoare prin prostia lor si prin obraznica lor tagaduire a intregii invataturi crestine; despre unele dintre ele ti-e si rusine sa vorbesti.
Nu putini sunt sectantii care tagaduiesc Dumnezeirea lui Iisus Hristos. Spre rusinea poporului nostru, s-au gasit in el oameni care, uitand tot trecutul lui, toti stalpii seculari ai vietii lui, uitandu-si credinta ortodoxa, au inceput sa marturiseasca credinta evreiasca – fiindca sunt un sir intreg de secte iudaizante care pazesc intreaga lege a lui Moise, cinstesc toate praznicele iudaice, se supun pe sine si isi supun copiii taierii imprejur si devin din rusi evrei. Iata pana la cata nerozie ajung unii sectanti.
Sfantul Apostol Petru spunea in cea de-a doua Epistola soborniceasca a sa ca cei nestiutori si neintariti rastalmacesc scrierile lui Pavel, ca si pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor (v. 2 Pt. 3, 16). Iata si cuvintele Sfantului Apostol Pavel: Cum vor propovadui, de nu vor fi trimisi? (Rom. 10, 15). Slujitorii Bisericii, arhierei si preoti, au fost trimisi la propovaduire: pe preoti ii trimit arhiereii, arhiereii au primit aceasta autoritate de la apostoli, iar apostolilor le-a poruncit sa pasca turma Sa insusi Domnul: Cel ce va asculta pe voi, pe Mine Ma asculta, si cel ce se leapada de voi, de Mine se leapada; iar cel ce se leapada de Mine se leapada de Cel Ce M-a trimis pe Mine (Lc. 10, 16).
Cuvintele acestea ii privesc nemijlocit si pe sectanti, care nu asculta de slujitorii Bisericii si astfel se leapada de insusi Domnul Iisus Hristos si de Tatal Ceresc, Care L-a trimis. Lepadandu-se de Adevarul Dumnezeiesc, sectantii au calcat poruncile lui Dumnezeu si au lepadat Tainele Bisericii, insusindu-si dreptul de a propovadui. Cum vor propovadui insa, daca n-au fost trimisi?
Nu e pacat mai greu decat schismele si sfasierile din Biserica lui Hristos. Asa spuneau toti marii ierarhi. Iata cuvintele sfintitului mucenic Ciprian: „Pacatul celor care nu pastreaza unirea si stransa legatura cu Biserica nu se spala nici macar cu sangele lor, chiar daca acestia s-ar da pe sine la moarte pentru marturisirea numelui lui Hristos: vina cea de nesters si grea a despartirii de Biserica nu se curata nici macar prin sange”. Iar alt sfintit mucenic – Ignatie Teoforul – a zis asa: „Nu va amagiti, fratilor: cine urmeaza facatorilor de schisme, acela nu va mosteni imparatia lui Dumnezeu”.
Vedeti cat de cumplit este pacatul schismei si al alcatuirii de secte, cat de cumplit este a te abate de la Biserica lui Hristos si a merge dupa sectanti. Sfintii apostoli ne-au prevenit de numeroase ori in aceasta privinta. In Epistola catre romani, Sfantul Apostol Pavel spune: Va indemn, fratilor, sa va paziti de cei ce fac dezbinari si sminteli impotriva invataturii pe care ati primit-o. Departati-va de ei (Rom. 16, 17).
Domnul Iisus Hristos a zis: Feriti-va de prorocii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinauntru sunt lupi rapitori (Mt. 7, 15). Sa stiti, popor al lui Dumnezeu, ca sectantii sunt fatarnici, ca vin punandu-si masca iubirii si smereniei. Ei sunt din cale-afara de sireti: lingusesc subtire auzul, fac pe sfintii, robesc oamenii printr-o amagitoare dragoste si atentie, ii atrag in cursele lor – si daca ajungeti in aceste curse veti pieri. Sfantul Apostol Pavel cheama in Epistolele catre tesaloniceni si galateni: Stati eclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat fie prin cuvant, fie prin epistola noastra (2 Tes 2, 15); chiar daca noi sau un inger din cer v-ar vesti alta Evanghelie decat aceea pe care v-am vestit-o, sa fie anatema! (Gal. l, 8).
Pe toti cei aflati in secte, care smintesc oamenii cu invataturile lor mincinoase, apostolul Pavel ii da anatemei – si urmand cuvintelor lui, Sfanta Biserica anatematizeaza in Duminica Triumfului Ortodoxiei pe toti ereticii, pe toti cei ce nu recunosc Sinoadele Ecumenice si Sfanta Traditie. Sa va aduceti aminte si sa stiti ca daca cineva va sminteste si va atrage intr-o secta, veti fi supusi anatemei, vesnicului blestem. Ce poate fi mai groaznic decat aceasta? Nu stiu. Pot numai sa va rog, cum ii ruga pe credinciosi si Sfantul Apostol Pavel, sa va paziti de acesti rapitori, sa va paziti de cei ce fac schisme, sa nu va duceti niciodata la adunarile lor, caci altfel va patrunde in voi otrava lor. Ca de foc temeti-va de legaturile cu ereticii, cu sectantii. Tineti-va de credinta pe care ne-o invata Sfanta Biserica – de credinta evanghelica, de credinta lui Hristos, de credinta apostoleasca, si va va mantui Domnul Iisus Hristos. Amin.

(Extras din Sfantul Luca al Crimeei – La portile Postului Mare)

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*