europa  „Visul” european al moldovenilor Ideea integrarii europene a Republicii Moldova a aparut si a devenit una populara odata cu deschiderea tarii fata de Occident. Un rol important in acest sens l-a jucat, in special, cresterea masiva a numarului de cetateni plecati temporar la munca peste hotarele tarii, care s-a produs mai bine de un deceniu in urma, o buna parte dintre acestia alegand ca destinatie statele membre UE.

Economiile slabe – anexe ale unor economii dezvoltate?

Cadrul institutional actual de organizare a economiei mondiale, in care statele ce dispun de o structura economica slaba sunt fortate sa concureze pe picior de egalitate cu statele dezvoltate economic, reprezinta in realitate o modalitate indirecta de lupta impotriva concurentei si care, in ultima instanta, se opune principiului de liberalism economic. Astfel, expunerea prematura sau, privita la general, expunerea directa a economiilor slab dezvoltate in competitia acerba de pe pietele globale, contribuie de facto la mentinerea unui statu-quo a economiei mondiale, favorabil statelor care in prezent sunt dezvoltate economic. Astfel se asigura aplicarea unor conditii „aride” de dezvoltare economica a statelor slab dezvoltate, in vederea limitarii la maximum a capacitatilor acestora de a dezvolta entitati economice independente, care ar face concurenta liderilor economici de moment. Astfel, economiile slabe sunt sortite unei existente la limita supravietuirii sau, in cel mai bun caz, sa fie anexe ale unor economii dezvoltate. Care este raspunsul elitei politice autohtone la aceste provocari… este oare constientizata si abordata in termeni reali aceasta problema in Moldova?

UE nu este o agentie de ajutor social care ne va rezolva problemele

Daca descrierea teoretica de mai sus nu pare a fi verosimila, cei care au dubii sa analizeze evolutia economica din ultimii 10-15 ani a Republicii Moldova. In aceasta perioada, drept urmare a unei deschideri premature a economiei, Republica Moldova a ramas aproape in totalitate fara sectorul sau industrial. Astfel, in prezent, in comertul intern majoritatea bunurilor sunt cele de import. Moldova a ajuns un stat care cu greu de mai exporta ceva, iar cea mai importanta sursa de intrari de valuta a tarii o reprezinta exportul fortei de munca, cu toate aspectele inerente unei astfel de „structuri economice”, care sunt traficul de fiinte umane, prostitutia, traficul de organe umane.

… este important pentru elita politica din Republica Moldova sa vizualizeze si celalalt aspect in care se manifesta UE, si anume, de competitor al Moldovei in cadrul unui sistem economic capitalist. Este cunoscut faptul ca capitalismul nu se bazeaza pe ajutor reciproc, ci pe concurenta, iar in final reuseste cel care este mai eficient. In acest context, UE nu este o agentie de ajutor social care, la un simplu apel, va rezolva problemele cu care se confrunta Republica Moldova, ci, mai degraba, un club al statelor care au reusit in plan economic, intrunite in vederea augmentarii si asigurarii unei dezvoltari prospere in continuare. Rationamentul care ghideaza cooperarea UE cu Republica Moldova, chiar si sub aspectul ce tine de fondurile nerambursabile alocate tarii, este, in primul rand, cel al asigurarii propriei prosperitatii sociale si economice. In acest context, apropierea economica de UE, de exemplu in cadrul unui acord de liber schimb, ar putea sa prejudicieze, mai mult decat sa ajute, economia firava a Moldovei.

Vicepreședintele SUA, Joseph Biden, vine in martie la ChisinauVice-presedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, va veni la Chisinau, la mijlocul lunii viitoare. Vizita oficialului SUA va fi efectuata la invitatia premierului Vlad Filat.Potrivit serviciului de presa al Guvernului, Biden va ateriza la Chisinau la 11 martie, transmite Romanian Global News.

Vlad Filat l-a invitat pe Joseph Biden sa viziteze R. Moldova in luna ianuarie 2010, in cadrul vizitei pe care a efectuat-o in SUA. Cei doi oficiali au avut o intrevedere in cadrul careia Biden a mentionat ca SUA va sustine Republica Moldova pe calea modernizarii si edificarii statului de drept.

Reteta aplicata Romaniei se repeta si in cazul Basarabiei. Este drept ca ciuma bolsevica a slabit trupul plapand al micii provincii romanesti, insa nu cancerul evreopean este solutia, ci alipirea la Patria Mama si formarea Romaniei Mari, care apoi sa se desprinda de UE si sa fim iarasi liberi.