Patriarhia Romana nu este institutie de stat Patriarhia Română nu este instituţie de stat

In legatura cu materialul de presa intitulat Capitanul Zelea Codreanu renaste pe You Tube cu voia duhovnicului Iustin Parvu, aparut sub semnatura domnului Vlad Stoicescu, in cotidianul Evenimentul Zilei din 21 februarie 2011, precizam urmatoarele:

Este regretabil faptul ca unii jurnalisti nu cunosc modul de organizare specific al Bisericii Ortodoxe Romane si treptele de responsabilitate din interiorul acesteia. Astfel, acestia confunda Patriarhia Romana cu o institutie de stat si transfera spre Patriarhie orice responsabilitate locala, ignorand autonomia si responsabilitatea eparhiilor (arhiepiscopii si episcopii).

La Patriarhia Romana nu s-a primit pana astazi, 21 februarie 2011, niciun protest privind cazul mentionat in articolul citat mai sus.

Potrivit principiului autonomiei eparhiale, manastirea Petru Voda (judetul Neamt) se afla in jurisdictia canonica a Arhiepiscopiei Iasilor. Prin urmare, Arhiepiscopia Iasilor este singura autoritate bisericeasca abilitata sa cerceteze si sa ia masurile care se impun in caz de indisciplina canonica si administrativa in unitatile bisericesti din subordinea sa.

In orice caz, Patriarhia Romana nu initiaza si nu promoveaza miscari rasiste, xenofobe, antisemite sau de invrajbire pe motive religioase ori etnice deoarece aceste sunt contrare Evangheliei iubirii fata de toti oamenii.

sursa: basilica.ro