Cu cateva momente in urma am aflat ca Parintele Petroniu Tanase, fostul egumen al Schitului romanesc Prodromul din Muntele Athos a adormit intru Domnul marti, 22 februarie, in jurul orei 16.00 fiind in varsta de 96 de ani.

Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii!
Vesnica sa-i fie pomenirea!

Scurt istoric

Parintele Petroniu Tanase s-a nascut in 1914 in comuna Farcasa, in judetul Neamt. S-a calugarit de tanar, la Manastirea Neamt, iar mai tarziu a intrat la Antim din Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Teologie, dar a facut si studii in matematica si filosofie. Dorul dupa o viata imbunatatita l-a indreptat spre Muntele Athos, la schitul unde a vietuit din 1978 incoace, dar acolo, parintele Petroniu a avut si rolul de a revigora administrativ si spiritual obstea ocrotita de Sfantul Ioan Botezatorul.

Cuvinte de legamant lasate de avva Petroniu

“Este gresit sa se creada ca Biserica e inapoiata, retrograda, ca s-au schimbat vremurile si ca trebuie si ea sa se modernizeze. Biserica este traditionalista tocmai pentru ca are niste valori de aparat. Nu e vorba de inchistare, ci de consecventa in sfintele randuieli. Romanii nu au venit la Muntele Athos si nu au facut donatii ca sa aiba o manastire. Au facut-o pentru desavarsirea lor sufleteasca. Am avut, candva, multi calugari la manastiri precum Marea Lavra, Karakalu si Dionisiu. Sunt si acum multi calugari romani, raspanditi in Sfantul Munte. Sunt lucruri foarte interesante si frumoase in ortodoxia noastra romaneasca. Fiecare tara isi are amprenta si specificul ei crestin ortodox. Nu putea sa se intample altfel cu poporul roman. Sunt lucruri ce tin de evlavia credinciosilor nostri simpli.