Mistica legionara si esenta ei profund spirituala

De la inceput, Miscarea Legionara s-a asezat sub semnul transcendentului divin. In jurul unei icoane, purtata in temnite si constituind mereu prilej de inaltare si intarire sufleteasca, s-au inchegat primele legaminte si primele increderi in rodnicia actiunii incepute. Loviti din toate partile, neintelesi nici de fratii lor, izolati, acesti ctitori ai luptei nationale au avut intotdeauna un punct de sprijin neclintit in credinta lor. Atunci cand erau mai persecutati, cand viata lor era pusa la grea incercare, ei au ingenuncheat si s-au rugat in fata altarului.

Cum s-ar putea explica neinteleasa, sublima lor intransigenta, perseverenta lor, drumul lor luminos, implacabil, niciodata cu meandre, daca nu prin gratia cereasca pe care au invocat-o intotdeauna? Prin increderea lor nezdruncinata, nepusa la indoiala niciodata, ei exprima prima miscare politica romaneasca contemporana autentica. Pentru ca actiunea legionara isi are radacinile adanc infipte in sufletul autohton, in credinta stramoseasca, in traditia si trairea adevarat romaneasca. Asa se explica jertfa lui Mota si Marin, asa se explica faptul ca Legiunea este singura organizatie politica romana care a putut produce eroi si martiri…

Spiritul legionar este diametral opus aceluia care intelege totul, dar nu poate adera la nimic; care stie totul, dar nu poate infaptui nimic. Spiritul legionar este opus aceluia care vorbeste facand apologia moralei si traieste imoral care se exprima in numele unor sentimente pe care nu le cunoaste, in numele unor idei care nu au nici o aderenta cu sufletul sau. Spiritul legionar este, intr-un fel o reflectarea in realitatea sociala a cuvantului „Ortodoxia nu se invata, ci se traieste”.

In pasajele citate din cartea Sefului Legiunii revine ca un laitmotiv cuvantul “traire”. Cultura si transfigurarea interioara sunt singurele care pretuiesc… Legiunea vrea o schimbare a omului in sensul revenirii la om. Alungand pozitivismul, scientismul dezolant, materialismul ateu, spiritul legionar vrea intoarcerea la credinta, la divinitate. Un stat care sa se desavarseasca sub semnul crestin, prin suflet crestin, iata revolutia legionara.

„Telul final nu este viata, ci Invierea”. Dar invierea este posibila si in viata aceasta, invierea intru spirit. Destinul specific al omului este traire pe plan divin si spiritual. Omul nu poate gasi un sens vietii si existentei, decat realizand gandul lui Dumnezeu in lume.

[slideshow]

Elita

„Neamul nostru – scrie Corneliu Z. Codreanu – n-a trait prin milioanele de robi care si-au pus gatul in jugul strainilor, ci prin Horia. prin Tudor, prin Iancu Jianu, prin toti Haiducii care, in fata jugului strain, nu s-au supus, ci si-au pus flinta in spate si s-au ridicat pe potecile muntilor, ducand cu ei onoarea si scanteia libertatii. Prin ei a vorbit atunci neamul nostru, iar nu prin majoritatile lase si cuminti. Ei inving sau mor” („Pentru legionari”).

… Rolul religiei si a rugaciunii in spiritul Legiunii este covarsitoare. Nu este act mai import in cadrul acestei organizatii din care sa lipseasca Rugaciunea… Apararea fiintei noastre nationale inseamna mai ales apararea fiintei noastre spirituale, adica apararea credintei noastre ortodoxe, trairea noastra crestina... (Victor Soimu: “Spiritul legionar si Legiunea”).

Esenta profund spirituala

Miscarea Legionara nu este o miscare politica, ci o revolutie spirituala: o miscare care a transformat viata romaneasca nu in manifestarile ei, ci in esenta ei.

Fireste ca exista o manifestare politica a miscarii legionare. Si o miscare culturala. Si una sociala. Si alta morala. Dar fiecare din acestea si toate la un loc nu sunt decat oglindiri re planuri variate a unei puteri mai inalte decat toate aceste manifestari, depasindu-le pe toate si, mai ales, fecundandu-le pe toate: puterea spirituala. Legionarismul isi are valoarea lui unica: in aceea ca a izbutit sa puna in miscare realitatea centrala a vietii: spiritul.

Miscarea Legionara este inainte de toate o revolutie spirituala, una din acele prefaceri launtrice si totale ale sufletului omenesc, care nu se petrec in istorie decat la rascrucile vremii, la deschiderile de epoca. Nu un partid politic se ridica prin Miscarea Legionara. Ci o lume noua se naste, in intregime si organic: lumea legionara.

Esenta era profund spirituala, legionarii stiau ca numai prin rugaciune pot tine o legatura permanenta cu Dumnezeu. Prin rugaciune se arata supusi voii Lui, cer iertare pentru pacatele savarsite, cer luminarea mintii si intarirea virtutii. De exemplu, pe cand era student, Corneliu Codreanu a fost batut crunt fiindca a luptat ca deschiderea cursurilor universitare sa fie cu rugaciune; s-a rugat in strada atunci cand portile mitropoliei din Iasi erau ferecate cu lanturi si pazite de jandarmi; s-a refugiat pe muntele Rarau si a trait o luna si jumatate singur in pustie, in post si rugaciune; s-a rugat in inchisorile prin care a trecut, ziua si noaptea. in campaniile electorale, inainte de a vorbi alegatorilor, se ruga si i-a deprins si pe ceilalti sa se roage fierbinte.

Mircea Eliade, aflat in lagarul de la Miercurea Ciuc, dupa asasinarea miseleasca din septembrie 1939, noteaza in Memoriile sale, coplesit si uimit de credinta legionarilor: „Rareori, in istoria crestinismului modern, posturile, rugaciunile si credinta oarba in atotputernicia lui Dumnezeu au fost platite cu mai mult sange, ca in cazul legionarilor… Seara, rugaciunea colectiva se termina cu un impresionant „Cu noi este Dumnezeu” cantat de 300 de voci. La ultimul etaj era o camera rezervata pentru „rugaciune permanenta”. Timp de o ora, ziua si noaptea, un detinut se ruga (sau citea Biblia, Psaltirea) si nu se intrerupea decat in clipa in care intra cel care venea sa-1 inlocuiasca. Si fiindca, fireste, intre orele trei si cinci dimineata era cel mai greu sa ramai treaz, multi cereau sa fie inscrisi pe lista tocmai pentru aceste ore” (Memorii, vol. 2, 1991, p. 30).

extras din cartea: Martiri si marturisitori romani din secolul XX, de Fabian Seiche

Cititi si: Crestinismul Miscarii Legionare – cadru de formare a viitorilor Sfinti din inchisorilor comuniste

5 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    IISUS ESTE DOMNUL!

    Gandindu-ma la ce scria Eliade in Memorii, cum cantau legionarii " Cu noi este Dumnezeu" mi-am reamintit cuvintele:
    " Cu noi este Dumnezeu, înţelegeţi neamuri şi vă plecaţi. Auziţi până la marginile pământului, cei puternici plecaţi-vă. De vă veţi întări, iarăşi veţi fi biruiţi.
    Şi orice sfat veţi sfătui, îl va risipi Domnul, şi cuvântul pe care îl veţi grăi nu va rămâne întru voi, căci cu noi este Dumnezeu!"
    ( Isaia 8, 9- 10).

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    vad si pe site ul ziarul Lumina un articol despre Valeriu Gafencu, cred ca e bine si imbucarator faptul ca se vb deja si m.sus,incet , incet: http://www.ziarullumina.ro/articole;1520;1;52540;0;59-de-ani-de-cand-Valeriu-Gafencu-a-plecat-la-Hristos.html

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @sergiu
      este acelasi articol aparut si pe site-ul MMB... desigur ca e un lucru imbucurator... la mai mult!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Legionarii au fost si vor ramane in memoria Neamului Romanesc,a Sfintei Ortodoxii de pretutindeni un exemplu de marturisitori fara echivoc Al Sfintei Treimi,Al Domnului nostru Iisus Hristos si prin patimile lor au ridicat Romanii cu o treapta spre cerurile patriei ceresti catre care mergem si noi dar nu orisicum,ci marturisind si noi nu cu sfiala si nici cu voce stinsa ci cu indarjirea Eroilor acestia si cu semetia Carpatilor,cu Tricolorul si Sfanta Cruce in maini,ca noi nu suntem slugi la nimeni in tara noastra ci doar Lui Hristos Domnul ii suntem robi ! Dumnezeu sa ii pomeneasca pe legionarii nostri,ca ai nostri sunt si vor ramane drept pilde de marturisitori ai Ortodoxiei,care au patimit cat pentru tot Neamul nostru,si sa-i odihneasca in locasurile dreptilor asa dupa cum merita ei ! ORTODOXIE sau Moarte !

  1. Pingback: Institutul sionist Ellie Wiesel se opune acordării titlului de cetățean de onoare Părintelui Justin de către primăria din Baia Sprie - † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţarㆠAPOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*