Aminteam in articolul Parintele mitropolit Bartolomeu Anania a trecut la cele vesnice. Moment special de la intalnirea cu Parintele Gh. Calciu; locul unde vroia sa fie inmormantat

Manastirea de metanie a Inaltului este la Nicula-Gherla… Cand eram profesor la seminarul din Bucuresti, adeseori ma duceam vara la manastirea Nicula-Gherla, unde era staret parintele Cleopa Nanu, cu care ne cunosteam din inchisoare… Aici, la aceasta manastire si-a ales IPS Bartolomeu locul de odihna vesnica si de temporara odihna, in cazul ca va trebuie sa se retraga din scaun.

extras din cartea Parintele Gheorghe Calciu. Marturisitorul prigonit

In articolul Testamentul Mitropolitului Bartolomeu Anania putem citi urmatoarele:

Unele dintre cele mai fierbinti dorinte ale sale au fost: sa fie inmormantat intr-o groapa de pamant reavan, sa nu-i fie acordata nici o distinctie, iar cei ce raman pe pamant sa aiba grija ca munca sa de ocrotire, indrumare si sprijinire a tinerilor care s-au indreptat spre credinta sa fie dusa mai departe.

Dar si:

IPS Bartolomeu Anania va fi inmormantat joi, in Cripta Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, alaturi de ctitorul acesteia, Nicolae Ivan, decedat in 1936, si arhiepiscopul Teofil, plecat la cele vesnice in 1992.

Asadar, nu i se respecta dorinta IPS Bartolomeu de a fi inmormantat in pamantul de la manastirea Nicula?

Va amintim ca slujba de inmormantare a Inalt Preasfintitului Parinte Mitropolit Bartolomeu va avea loc joi, 3 februarie 2011, la ora 12:00, in Catedrala mitropolitana din Cluj si va fi oficiata de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.