[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=LaiqHi4thg0]

Raport: raul Iordan ar putea muri pana in 2011
Ecologistii spun locul unde crestinii cred ca Iisus a fost botezat este “redus la un firicel de apa la sud de Marea Galileii, devastat de supraexploatare, poluare si lipsa unui management regional”

Odata puternic, raul Iordan este acum ceva mai mult decat un rau poluat, incat ar putea muri in acest an, cu exceptia cazului in descompunerea este oprita, ecologistii a declarat luni.
Mai mult de 98% din debitul raului a fost deviat de catre Israel , Siria si Iordania de-a lungul anilor.
“Fluxul ramas se compune in principal din canalizare, apa de la iazurile de peste, ape agricole si saline” au precizat ecologistii din Israel, Iordania si Cisiordania.
“Fara actiuni concrete, LJR (raul Iordan inferior) este de asteptat sa se usuce la sfarsitul anului 2011.”
Raul – care ruleaza 217 km (135 mile) de la Marea Galileii la Marea Moarta – si afluentii sai sunt impartiti de catre Israel, Iordania, Siria si West Bank.
In 1847, un ofiter naval american care a condus o expeditie de-a lungul raului precizeaza ca existau praguri si cascade. Astazi, Iordanul este un rau de abia cativa metri latime.
Solutie: pomparea unor cantitati uriase de apa proaspata
Raul Iordan a avut la un moment dat un flux de 1,3 miliarde de metri cubi pe an, dar acum are o valoare estimata intre 20 si 30 milioane de metri cubi, care ajung in Marea Moarta.
Un nou studiu releva faptul ca s-au pierdut cel putin 50% din biodiversitatile din rau si din jurul raului, din cauza deturnarii aproape totale a apei dulci, si ca aproximativ 400 de milioane de metri cubi de apa anual, sunt urgent necesari de introdus in rau pentru a-l aduce inapoi la viata “, a declarat Munqeth Mehyar, director al FoEME.
Israelul este statul care a deturnat cea mai mare parte din apa si ar trebui sa returneze un procent mai mare de apa.

Imbunatatirea fluxului pentru raul Iordan ar putea si un inceput spre salvarea apei din Marea Moarta, care este la randul ei intr-un proces de diminuare rapid.

sursa: ynetnews.com