O pastorala parinteasca si realista – PS Sebastian: Hristos se naste intr-o lume din ce in ce mai putin crestina

PASTORALA LA NASTEREA DOMNULUI
† S E B A S T I A N,
cu darul lui Dumnezeu Episcop al Slatinei si Romanatilor,
Iubitului nostru cler si popor har, pace si mila de la Dumnezeu, Tatal nostru,
iar de la Noi arhieresti binecuvantari!
Preacucernici si Preacuviosi Parinti,
Preacuvioase Maici,
Iubiti credinciosi si credincioase,

Hristos Se naste in lume in fiecare decembrie, umpland unora inimile de bucuria sfanta a pastorilor aflati pe campul Betleemului, altora de prudenta discreta a magilor, iar altora chiar de circumspectia, cu totul nejustificata atunci, a lui Irod. In ceea ce ne priveste, insufletiti de entuziasmul pastorilor, dar luand aminte si la indreptatita ingrijorare a magilor, dorim a face, la acest ceas de sarbatoare, cu durere dar si cu realism, cateva consideratii asupra starii societatii si a lumii noastre din ce in ce mai putin crestine. Aceasta, intrucat am ajuns sa intalnim astazi tot mai multi crestini fara Dumnezeu, oameni lipsiti de morala si credinciosi fara Biserica.

Iubiti frati si surori in Domnul,
1. Din punct de vedere doctrinar, nu putem sa nu constatam lipsa tot mai acuta a lui Dumnezeu si a invataturii Sale din societatea in care traim. Astfel, daca pana nu demult El era Cel care ii alegea pe conducatori si ii ungea cu „ungere sfanta”, urmand ca acestia sa calauzeasca poporul pe caile Sale, acum alegerea se face zice-se de popor, de catre un popor care neglijeaza tot mai mult caile Lui. Asa au putut ajunge la carma unor tari monstri gen Hitler ori Stalin, care s-au intors apoi impotriva propriilor „alegatori”, prin instaurarea dictaturii!…

Cat priveste invatatura mantuitoare a Domnului, aceasta a fost transformata tot mai mult in simplu obiect de studiu, varianta de lucru ori chiar element de vitrina, prea putini fiind aceia care au inteles ca poruncile Lui trebuiesc iubite si traite, nu doar admirate si interpretate sau, si mai rau, ignorate ori chiar sfidate.

2. Sub aspect moral, nu putem sa nu recunoastem ca lumea devine, pe zi ce trece, tot mai necrestina, preceptele sfinte de altadata fiind considerate acum hilare, retrograde ori demodate. Astfel, desfraul, concubinajul si pacatele impotriva firii au ajuns sa fie considerate firesti; avortul, „calcarea pe cadavre” si uciderea bunului nume al aproapelui au devenit cai „juste” si aproape unanim utilizate; iar lacomia, pizma si ipocrizia au ajuns „virtuti” la moda si indispensabile unei lumi din ce in ce mai nesincere.

Cati dintre tineri mai pretuiesc astazi fecioria? Cati dintre cei casatoriti mai acorda cuvenita valoare fidelitatii conjugale? Cati dintre barbati nu cad astazi prada alcoolului? Cate dintre femei nu savarsesc avort? Cati dintre noi nu alergam disperati dupa bogatii, in timp ce Hristos a fericit saracia (Lc. 6, 20)? Cati nu ne punem nadejdea numai in noi insine, desi Domnul ne-a aratat ca „fara de El nu putem face nimic” (In. 15, 5)? Ei bine, toate acestea ne arata noua cat de crestini sau, mai bine zis, de necrestini suntem!…

3. Sub aspect practic, societatea noastra tinde astazi sa ramana doar declarativ crestina. Bisericile, daca pentru cei mai multi au ramas doar simple institutii de increstinat, cununat si inmormantat oameni, pentru altii reprezinta vechi „muzee”, iar slujitorii lor inutili angajati ai statului, ce oficiaza ceremonii ancestrale cu iz medieval.

Desi, in mod public, dar ipocrit, se face uz de crestinism si de valorile sale, prin viata personala cei mai multi semeni de-ai nostri se dezic de el, ori il trateaza ca pe un bun al celorlalti, in timp ce altii − de-a dreptul inamici ai lui − nu se sfiesc sa il atace pe fata in fel si chip, proclamandu-l pagubos, retrograd si, pentru aceasta, chiar periculos.

Dragii mei,
Nu spun toate acestea ca sa ne intristam ori sa ne demobilizam la un ceas de sarbatoare ca acesta! Nu trebuie sa disperam! Daca pe Hristos au cautat sa-L ucida contemporanii Sai inca din leagan, si pe urmasii Sai ii vor prigoni, ne-a prevenit El (In. 15, 20)! E necesar, insa, sa constientizam felul in care ne folosim libertatea si in ce fel de lume am ajuns sa traim, caci daca in comunism lupta se ducea pe fata, acum “lupii” ce vor a sfasia crestinismul au imbracat piei de oi!… Sa invatam a-i cunoaste pe acestia! Sa ne deprindem a-i demasca si a le zadarnici planurile perfide de descrestinare a unei lumi pentru care Hristos S-a intrupat in istorie! Sa cerem ajutorul Pruncului Sfant, nascut pe pamant pentru a aduce pace si bunavoire (Lc. 2, 14), si atunci lupta noastra se va putea dovedi biruitoare!

Sa sarbatorim Craciunul cu Hristos, facand invatatura Sa crez de nezdruncinat al vietii noastre, iar exemplul Sau model demn al petrecerii noastre, nelasandu-ne nicicum derutati de curentele ce cauta a ne instraina de adevaratul si mantuitorul crestinism adus in lume inca de acum 2000 de ani de Pruncul Sfant nascut in ieslea Betleemului!

Al vostru intru Domnul povatuitor,

† SEBASTIAN
EPISCOPUL SLATINEI SI ROMANATILOR

sursa: Episcopia Slatinei

9 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sarut Mâna Inalt Prea Sfintite Sebastian!
    Biserica Ortodoxa are nevoie imperioasa de Ierarhi si Preoti precum Sfintia Voastra.
    Dumnezeu si Maica Sfânta sa va ocroteasca!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dumnezeu sa va ocroteasca intru multi ani, Prea Sfintite Sebastian!

    Avem nevoie de ajutor si de intarire duhovniceasca in aceste vremuri. Fie ca Dumnezeu sa va numere cu pastorii cei buni si sa va daruiasca bucurii duhovnicesti si curajul de a marturisi pana la sfarsit credinta noastra ordodoxa.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Draga admin,

    Am gasit acest video link recent:

    http://www.wreg.com/news/wreg-electronic-pickpocketing-story,0,6564458.story

    Doamne Ajuta!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asa este, un discurs adevarat si la obiect, insa ma intreb si eu, de ce atunci cind aduc vorba despre cipuri si ecumenism in " ograda lui ", toti preotii se sfiesc sau evita raspunsul?
    Spun asta pentru ca sint din zona. Nu cumva preotii din episcopia lui au pumnul bagat in gura, ca nu cumva sa vorbeasca. Poate ca si el, la rindul lui, are aceeasi interdictie de la tovarasul Daniel, dar mai presus de toti este Hristos. Pe el trebuie sa-l slujim toti, chiar cu pretul prigoanei, dar cine mai e in stare de asa ceva in zilele noastre...
    Doamne ajuta!

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cu adevarat frumos, e primul ierarh roman pe care il aud ca ia atitudine (chiar daca nu foarte clar) impotriva democratiei, care este la o adica o revolta impotriva lui Dumnezeu. Adica omul nu mai accepta monarhul, unsul lui Dumnezeu, isi pune el insusi conducator...

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Traim vremuri grele iar noi suntem slabi.Pentru ca sa prindem putere avem nevoie de preoti care sa ne fie exemple vii prin viata lor si sa fie lasati sa predice .Sunt de acord cu Dante .In Slatina preotii nu vorbesc mai despre nimic.Multa sanatate PS.Sebastian si putere duhovniceasca.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu zic ca in primul rind sa privim la Viata Mintuitorului aici pe Pamint si sa o luam ca exemplu de urmat ! Smerenia Sa ! Iubirea Sa pentru toate sufletele, inclusiv cele care L-au prigonit, batut, schingiuit, batjocorit si rastignit pe cruce ! Iertarea Mintuitorului pentru proprii Sai copii care L-au rastignit !
    Apoi sa urmam exemplul si daruirea, curatenia Maicii Domnului, exemplul Sfintilor Apostoli, si al Sfintilor Parinti ! Dumnezeu ne va intari ! Da, este foarte incurajatr sa ai un exemplu viu inaintea ta ! Un preot cu viata Sfinta dedicata lui Dumnezeu ! Un preot care sa marturiseasca cu curaj si sa demascheze lucrarea diavolului pe care o face prin cei orbiti si chinuiti de el ! Daca vom pune genunchii la rugaciune cu pocainta si umilinta si post si Dumnezeu ne va da si astfel de preoti ! Cind vom intelege ca trebuie sa iubim toate sufletele, chiar si cele care ne vor raul, cind vom intelege ca adevaratul nostru vrajmas nu este omul ci diavolul, atunci Dumnezeu ne va lumina si intari cu Puterea Sa !

    DOAMNE AJUTA !

    Mircea

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa ne rugam Micutului Prunc sa ne pazeasca Arhiereii Drept Credinciosi adunati in Staul in jurul Ieslei Sale,iar Maica Sfanta sa ii ocroteasca ca sa ne pastoreasca in aste vremuri grele,cu blandete si intelepciune!
    Maica Sfanta si Pruncusorul sa ii ocroteasca si pe acei oameni oarecare nascuti in dimineti reci de 25 decembrie!

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    MOS IOAN :
    Ma intreb daca nu va grabiti cu sarutarile de maini si elogiile avand in vedere ca preasfintitul face parte din acel sf sinod care s-a lepadat de cei de la tanacu si au iertat pe eretici precum mitropolitul corneanu si un episcop de oradia ( parca drincec ) ?
    Astazi putem fi dusi si cu vorbe frumoase ( pastorala este f buna !) pentru ca nu mai exista o concordanta intre ce spunem si ce facem .
    Daca auzeam ca preasfintitul a luat pozitie in sf sinod la toate hotararile pro ecumeniste si eretice eram primul care-i sarutam nu numai mainile ci si piciarele .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*