O fi din cauza birocratiei renumite de la noi, o fi din cauza ca nu suntem acceptati in spatiul Schenghen sau pentru ca se va trece la pasul urmator: implantul cu cip? Raman insa cardul de sanatate cu cip si semnatura electronica, ambele obligatorii. Asadar, nu lasati garda jos. In Italia, cel mai important document, fara de care nu poti face nimic  este cardul de sanatate (pentru ca e singurul document care contine codice fiscale – absolut necesar pentru orice tranzactie – si evident are si cip), nu buletinul. Se pune intrebarea: Atunci cand vor fi pregatiti sa emita aceste carti de identitate se vor mai pastra variantele fara cip? Iata stirea:
Guvernul a decis sa amane pe termen nedefinit introducerea cartii electronice de identitate, document care trebuia sa fie emis incepand cu anul 2011, invocand lipsa conditiilor tehnice si financiare si nevoia unei “proceduri simplificate” care sa evite incalcarea altor termene de eliberare a actului, informeaza Mediafax. 

Termenul prevazut initial pentru introducerea acestui document era de 1 ianuarie 2003, prelungit succesiv de Executiv pana la 1 ianuarie 2006, ulterior pana la 1 ianuarie 2009 si, in final, pana la 1 ianuarie 2011.
Extinderea termenului a fost explicata de fiecare data prin faptul ca indeplinirea acestui obiectiv este conditionata de modernizarea Sistemului National Informatic de Evidenta a Populatiei si ca platforma-pilot de constituire a sistemului informatic pentru emiterea cartii electronice de identitate va fi realizata incepand cu 1 iulie 2010.
Prin ordonanta de urgenta aprobata la finalul acestui an, Guvernul a decis insa sa abroge atat termenul de 1 ianuarie 2011 prevazut pentru introducerea cartii electronice de identitate, cat si data de 1 iulie 2010 stabilita pentru realizarea platformei-pilot de constituire a sistemului informatic de emitere, hotarand ca aceste doua termene vor fi fixate la un moment dat, prin hotarare de guvern.
In aceste conditii, Guvernul a mai decis ca asigurarea institutiilor publice cu echipamente si programe informatice specifice va fi realizata in termen de 18 luni de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate in municipiile resedinta de judet, in 3 ani de la aceasta data in celelalte municipii si orase si in 4 ani de la aceasta data in comune.