Ca urmare a semnalarilor din acest articol, oficialii BOR au luat act de fapta eretica a preotului Crecan Daniel din Bocsa Montana, jud. Caras Severin si spre surprinderea multora au respectat Sfintele Canoane care interzic slujirea impreuna cu ereticii. Nadajduim ca in cazul vizitei in Romania, papa sa fie considerat ceea ce si este: ERETICUL ERETICILOR si tratat ca atare. Mai jos aveti comunicatul Episcopiei Caransebesului:

Sinodul Mitropoliei Banatului respinge recursul preotului Daniel Crecan, depus din treapta pentru concelebrare cu un cleric apartinand altui cult.

Joi, 18 noiembrie a.c., la resedinta mitropolitana din Timisoara, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a respins recursul inaintat de preotul Daniel Crecan impotriva deciziei de depunere din treapta preotiei nr. 1682/25.10.2010, emisa de Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului urmare hotararii Consistoriului eparhial al Episcopiei Caransebesului.

Intrunit in sedinta de judecata, Consistoriul eparhial al Episcopiei Caransebesului a hotarat, la data de 19 octombrie a.c., ca preotul Daniel Crecan se face vinovat de concelebrare liturgica cu un cleric apartinand altui cult, in baza probelor administrate.

Fapta s-a petrecut in data de 23 mai 2010, in Duminica Rusaliilor, cand biserica pastorita de preotul Daniel Crecan isi serba hramul si a ajuns in atentia Oficiului canonic-juridic al Episcopiei Caransebesului la sfarsitul lunii septembrie, fiind sesizata de Cancelaria Sfantului Sinod.

Hotararea data de Consistoriul eparhial, dupa doua sedinte de judecata, a fost aprobata de chiriarhul locului, in conformitate cu legiuirile bisericesti si prin urmare, a fost emisa decizia pedepsirii disciplinare cu „depunerea sau pierderea dreptului pentru totdeauna de a savarsi vreo lucrare sacra, fara pierderea calitatii de preot, cu putinta de a fi intrebuintat in administratia bisericeasca”, la care se adauga „interdictia de a purta, pentru totdeauna si in orice imprejurare, reverenda preoteasca, vesmintele liturgice, precum si orice alt insemn clerical, incepand cu data de 1 noiembrie 2010”.

Intrunit in sedinta in luna iulie a anului 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, in baza Sfintelor Canoane, ca „nu este ingaduit niciunui cleric ortodox sa concelebreze Sfintele Taine si Ierurgii cu slujitori ai altor culte. Cei ce nu se supun acestei hotarari pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxa, si in consecinta, vor suporta sanctiuni canonice corespunzatoare starii pe care o ocupa in Biserica: depunerea din treapta sau caterisirea, in cazul clericilor, si oprirea de la impartasanie a credinciosilor mireni”.

Invatatura de credinta a Bisericii Ortodoxe isi are exigentele ei bine definite si conturate in doua milenii de experienta si gandire duhovniceasca. Acestea constituie corpusul dogmatic al Ortodoxiei sobornicesti si apostolice peste care nu se poate trece fara a pierde identitatea crestina ortodoxa. Un preot sau un mirean care incalca aceste randuieli se exclude singur din comuniunea Bisericii. In cazul de fata, Consistoriul Episcopiei Caransebesului a luat act de incalcarea deliberata a invataturii de credinta ortodoxa si a aplicat hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, luata in duhul canoanelor Ortodoxiei.

Hotararea de astazi a Sinodului Mitropoliei Banatului, de respingere a recursului preotului Daniel Crecan impotriva deciziei episcopului Caransebesului, respecta asadar hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, precum si Sfintele Canoane si legiuiri bisericesti.

Biroul de presa al Episcopiei Caransebesului

Cititi si: Partea a II-a: Despre erezia papistăşească: Epistola enciclică, către ortodocşii cei de pretutindenea, a Bisericii celei una, sfântă, sobornicească şi apostolească