Ti-e rusine ca esti ortodox? Marturisirea Sfantului Maxim. Actele procesului sau

Un articol prevestitor fata de ce avea sa se intample la Iasi, o suprimare a marturisirii credintei, articol postat chiar pe site-ul doxologia.ro al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Sa luam aminte:

Incepand cu seara zilei de 9 octombrie 2010, noi, iesenii, il vom avea in mijlocul nostru, in chip vazut, pe Sfantul Maxim Marturisitorul. Un barbat brav care a suferit multe prigoniri din cauza faptului ca marturisea credinta ortodoxa, un om care a suferit din mana propriilor frati bizantini, intr-o vreme in care singura Biserica ortodoxa din Pentarhie era Biserica Romei.
Vom avea binecuvantarea sa atingem trupeste un sfant care a iubit Ortodoxia cu pretul vietii. Sfantul Maxim a murit pentru marturisirea dreapta a dogmei despre Fiul, Cel in care sunt „doua firi, doua vointe si doua lucrari“. Nu a facut nici un compromis cu Biserica Constantinopolului care, pe atunci, se afla in erezie ci a cautat ajutor la Roma, singura Biserica care mai pastra, pe atunci, dreapta credinta. Atunci cand a cazut si Roma, Sfantul Maxim a rupt comuniunea si cu ea. Si era un simplu calugar. Putea sa taca, putea sa-si vada de cartile si de biblioteca sa, de ascultarea manastireasca. Dar a stiut ca este o vreme sa taci si o vreme sa vorbesti, o vreme sa mustri cu asprime si o vreme sa indrepti.

El a avut intelepciunea de a sti cand trebuie sa loveasca in cei care imprastiasera molima ereziei in Biserica. A stiut cand trebuie sa faca ceea ce trebuie sa faca un teolog pus in fata celei mai cumplite caderi in care un frate al sau, un om al Bisericii poate cadea – erezia. Nu i-a fost rusine de autoritatea lumeasca, nu a invocat scuza ascultarii fata de ierarhul devenit ereziarh, nu a facut decat un singur lucru: a ramas in credinta in care a fost botezat. Si a vorbit celorlalti despre fumusetea ei.

Noua de ce ne este asa de greu sa ramanem ortodocsi, adica sa traim credinta Sfintilor Parinti? De ce ne rusinam de credinta in care am fost botezati? Fiindca nu ne convin toate canoanele Sfintilor Parinti si nu le putem ajusta patimilor noastre, fiindca plecam urechea la hula si batjocura lumii, fiindca suntem mai mari traitori si dogmatisti decat Sfintii Parinti. Ma intreb ce ar fi raspuns adeptii teologiei comuniunii ecleziale la cele invocate de eretici impotriva Sfantului Maxim:
„Si ce vei face daca romanii se vor unii cu bizantinii? Caci iata ca ieri au sosit emisarii Romei si maine se vor impartasi cu patriarhul; si va fi limpede pentru toti ca tu i-ai intors de la credinta pe romani… Daca romanii se impaca cu bizantinii, ce vei face?“.
Probabil ca ei ar fi zis ca de vreme ce bazele eclesiologice au fost puse, chestiunile dogmatice sunt de importanta secundara iar unirea este posibila si „legitima“… Dar iata ce a raspuns Sfantul Maxim:
„Duhul Sfant ii anatemizeaza prin Apostolul Pavel chiar si pe ingerii care ar inova ceva pe langa ceea ce s-a propovaduit [Gal. 1, 18]“.
Incercand sa-l arate eretic, acuzatorii au insistat:
„De care Biserica tii? De a Bizantului? A Romei? A Antiohiei? A Alexandriei? A Ierusalimului? Ca iata, toate s-au unit impreuna cu eparhiile supuse lor. Deci, daca tii de Biserica universala, uneste-te si tu, ca nu cumva taind tu acum o cale noua straina vietii, sa patesti ceea ce nu te astepti!“
Sfantul Maxim:
„Fericind pe Petru pentru cele pe care le-a marturisit frumos despre Hristos [Mt. 16, 17], Cel ce este Dumnezeu a toate a aratat ca Biserica universala [catolica] este marturisirea dreapta si mantuitoare a credintei in El. Dar vreau sa aflu care este marturisirea pe baza careia s-a facut unirea tuturor Bisericilor si, daca este bine facuta, nu ma voi instraina de ea“ (fragmente din Viata Sfantului Maxim Marturisitorul).

Cunoastem urmarea. Marturisirea pe baza carora se va face unirea Bisericilor era una eretica iar Sfantului Maxim, fiindca nu a recunoscut talharia lor dogmatica, ii va fi taiata limba, mana dreapta si va trimis in exil in Georgia de astazi. Iata, pe scurt, cateva lucruri despre un ortodox caruia nu i-a fost rusine sa ramana ortodox si sa marturiseasca Ortodoxia.
Asadar, sa mergem la Catedrala Mitropolitana din Iasi si sa ne inchinam cu recunostinta la moastele Sfantului Maxim Marturisitorul, avand in minte lupta sa pentru pastrarea dreptei credinte, lipsurile si insultele pe care le-a suferit iar daca nu vom putea sa citim vreodata macar una din cartile sale, sa cugetam cel putin la cuvintele sale: „Orice om se sfinteste prin marturisirea exacta a credintei, nu prin suprimarea ei“.

Autor: Dragos Dasca

[scribd id=39558243 key=key-2b0lzykbdq17x69zi9iq mode=list]

12 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Articolul este foarte bun, vorbeste frumos despre marele Sfant al Ortodoxiei, Sfantul Maxim Marturisitorul, care nu s-a temut pentru viata sa, continuand sa marturiseasca dreapta credinta pana la ultima suflare, chiar cu mana si limba taiate.

    Si din nefericire in fata acestui mare marturisitor s-a cenzurat textul Arhimandritului Partenie, dar speram, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca Inaltul Teofan sa-si revina, iar ce a facut sa fi fost doar un act de diplomatie menit sa tina atmosfera sfanta a pelerinajului in pacea Domnului, fara sa genereze tulburari.

    DOAMNE INVATA-NE SA TE MARTURISIM ! AMIN.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Ioan
      doar dracii s-ar fi tulburat, iar diplomatia de care vorbesti se numeste mai nou corectitudine politica

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Ti-e rusine ca esti ortodox? " - Nuuuuuuuuuuuuuuuu !

    Dimpotriva !

    Este singura mea mandrie ! - ca...SUNT ORTODOXA !

    Ma rog la Dumnezeu sa mi-o accepte... si... sa mi-o pastrez !

    Doamne ! iarta-ne...si...ajuta-ne....

    Sa avem inima buna ! si...Dreapta Credinta !

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Da...si eu cred ca...atitudinea IPS Teofan a fost si una diplomatica...si , in acelasi context..."politica corect"....

    Are dreptate Admin....: " doar vrajmasul s-ar fi putut tulbura"....si...consider ca...in nici o ocazie ! ..."acesta"...nu trebuie menajat" !

    Subscriu si urarii~rugaciunii lui ...Ioan !, completand :

    "Doamne ! invata-ne si ajuta-ne sa marturisim !!! "

    Doamne ! iarta-ne...si...ajuta-ne....

    Sa avem inima buna ! si...Dreapta Credinta !

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dragii mei,

    Ortodoxia este Ea Insasi o Taina ! Este Taina scrisa de Mintuitorul Lumii, este Sabia Adevarului care savirseste Biruinta Vietii asupra mortii ! Biruinta Iubirii, Iertarii, a Bunatatii, a Milei si a tuturor virtutilor, biruinta Desavirsirii, a curatiei inimii asupra patimilor aducatoare de moarte ! Caci prin Tainele Ortodoxiei Dumnezeu lucreaza curatirea inimilor si implicit mintuirea sufletelor !
    Pentru ca in Rai, trebuie sa fim constienti, nu exista nici urma de patima ! Patimile sunt de fapt cele care leaga inima omului de cele trecatoare, care nu au viata ci moarte ! Patimile leaga inima omului de moarte !
    Eu nu stiu alta religie (biserica) care sa aiba acest scop si lucrare, care sa fie Lucrarea Tainica a lui Dumnezeu de curatire a inimii de patimi, de intoarcere a omului la Desavirsire, de intoarcere la Dumnezeu !
    Dumnezeul in care noi ortodocsii credem, este Hristos Jertfa din Dragoste pentru toate sufletele, Hristos Biruitorul mortii, Dumnezeul cel Viu, lucrator si curatitor al inimii de patimi, de moarte !

    Nu exista alt Dumnezeu care sa fie Viu !

    sa ma iertati, pt. ca voi stiti aceste lucruri, eu le-am reamintit doar

    DOAMNE AJUTA !

    Mircea

  5. Singur Ortodoxia

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Singur Ortodoxia !

    Pe viata si pe moarte : Singur Ortodoxia!

    Sfanta Cruce este arma biruintei!
    Semnul Sfintei Cruci pe care il fac crestinii ortodocsi nu e doar un simplu semn fluturat pe chipul lor, ci este singura SANSA de a se urca si ei pe Sfanta Cruce.

    Cum ?
    - pastrand Adevarul si aparand Dreapta Credinta.

    Hristos Dumnezeu nu a facut compromisuri.
    La fel sa facem si noi. Pentru ADEVAR trebuie sa murim.

    Sfanta Cruce este o chemare la jertfa. La jertfa privegherii si a rugaciunii, la jertfa lacrimilor, la jertfa ostenelii in dureri si lipsuri, la jertfa marturisirii Credintei Adevarate, la jertfa muceniciei.

    Pentru Ortodoxie se moare, frati crestini !

    Ce amestec are apa cu focul ? (Nici un amesec)
    Ce amestec are lumina cu intunericul ? (Nici un amestec)
    Ce amestec are Adevarul cu minciuna ? (Nici un amestec)
    Ce amestec are curatia cu necuratia ? (Nici un amestec)
    Ce amestec are Dreapta Credinta cu compromisul/sincretismul/ghiveciul religiilor sau cu bogatiile acestei lumi ??? (Nici un amestec)

    Biserica Ortodoxa nu are si nu face nici un amestec cu cei care inca mai cred ca aceasta viata mincinoasa are valoare ? Totul este vis, praf, cenusa. Cel ce nadajduieste in cele pamantesti, se amageste amarnic.

    Hristos Dumnezeu, nu s-a rusinat sa poarte hainele simple, sa faca munca de jos, sa petreaca in post si lipsuri, sa se nasca intr-un grajd imbacsit de miros de animale, sa primeasca batai si scuipari de la proprii Sai copii.

    Pentru ADEVAR nu se face nici o concesie !!
    Nici pentru functii, nici pentru comoditate si confort, nici pentru a multumi pe "stapanul pantece", nici pentru o fratietate idoleasca cu cei care continua sa il calce pe Dumnezeu in picioare, traind astfel dupa legi (strambe) omenesti , sfidand pe cele Dumnezeiesti.

    E vremea muceniciei !
    Singur Ortodoxia!

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    De acord! IPS a cazut. Din slabiciune, din corectitudine politica, din constrangere. Noi nu stim si nici nu mai conteaza motivul. Fapta ramane si e grava. Dar cati ierarhi mai buni decat IP Sa avem? Nu il si nu ne ajuta sa tot criticam la nesfarsit fapta sa pe care, de altfel, a vazut-o toata lumea.
    Va propun sa ne rugam cu totii ca IPS Teofan sa se caiasca amarnic si sa isi planga fapta sa precum Sf. Ap. Petru. Sa ne rugam sa fie IP Sa pastorul care sa isi puna sufletul pentru pastoritii sai. Este tot ce putem face de folos pentru ierarh(i) si pentru noi. Noi nu suntem Sf. Maxim Marturisitorul. Suntem prea plini de patimi, orgolii si de toate relele ca sa fie de vreun folos sa ne tot dam cu parerea. Ne trebuie sa aratam adevarul intemeiat pe smerita cugetare. Dar cati din noi o avem?
    Doamne, ajuta!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://acvila30.wordpress.com/2010/10/16/dragi-ne-sunt-unii-ierarhi-dar-mai-drag-ne-este-adevarul-greaca-si-romana/

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ,,Lumea-i cum este... si ca dansa suntem noi"-Sf.Maxim M.

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    intrati fratilor pe acest site sa vedeti si voi cum este batjocorita ortodoxia la noi in romania ,cititi comentariile dupa articol , dupa interventia lui fratello a luat foc siteul , ia deranjat linistea in care colcaiau niste jivine ale satanei , aveti posibilitatea sa dati' piept in piept ' cu acolitii satanei si cu cei care vor sa schimbe cea mai ramas din biata tara alaturati va lui fratello. iata site ul http://www.acum.tv/articol/18429/comment-page-1#comment-15319

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @singur

    Mda...nu e singurul site de genul, sunt destule site-uri anticrestine si cel mai mult ma irita faptul ca sunt asa zisii ''credinciosi'' care se razboiesc si ajung sa batjocoreasca invataturile bisericii..Adevarul e ca..avand exemple de ''tradare'' a ortodoxiei inca de la cel mai inalt nivel bisericesc, la ce ne mai putem astepta?! Dumnezeu cu mila!

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ortodox m-am nascut, ortodox mor...imi apar religia pana mor..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*