Comunicat al episcopiei Slatinei privind parasirea Bisericii Ortodoxe de catre preotul Nichita

Cu privire la parasirea Bisericii Ortodoxe de catre Preotul Nichita Pascan de la Manastirea Brancoveni, Episcopia Slatinei si Romanatilor face urmatoarele precizari:

– In seara zilei de vineri, 24 septembrie a.c., susnumitul si 29 de maici si surori (din cele 65 existente) au parasit manastirea fara instiintarea Maicii Starete si a Episcopului locului;

– In prezent, cei disparuti se afla in Grecia, afiliati la o grupare religioasa stilista ce nu are comuniune cu nicio Biserica Ortodoxa (nici cu Biserica Rusa, nici cu cea a Ierusalimului si nici cu Sfantul Munte). Este vorba de gruparea schismatica a asa zisului arhiepiscop Macarie, autointitulat „al Atenei si al Eladei”.

In urma anchetei desfasurate de catre Inspectoratul Eparhial imediat dupa producerea acestui incident, precum si din declaratiile obstii ramase, privind comportamentul susnumitului preot, au reiesit in principal urmatoarele:

– In mai multe randuri si fata de mai multe persoane si-a exprimat in mod repetat simpatia pentru diferite grupari religioase stiliste, afirmand ca doreste sa paraseasca Biserica Ortodoxa, pentru a trece la acelea;

– A indemnat calugaritele si pe credinciosii care se spovedeau la dansul la neascultare fata de Biserica noastra Ortodoxa, sub pretextul ca este eretica. In acest context a facut nu o data afirmatia ca “unitatea Bisericii  este in jurul duhovnicului”;

– A contestat hirotonia Ieromonahului Antonie Veselin (slujitor la aceeasi manastire) intru preot, numindu-l in chip batjocoritor “domnul Adrian” (pe numele sau de mirean), desi parintele Antonie a fost tuns in monahism si hirotonit intru diacon inca din anul 1996. In acest sens, a interzis maicilor si unor mireni sa participe la slujbele savarsite de Ierom. Antonie, pe care le-a catalogat “blestemate si pangarite”.

La scurta vreme dupa plecarea din manastire a difuzat, sub semnatura sa si a monahiilor si surorilor care i-au urmat, o asa numita “Marturisire de credinta”, prin care afirma in mod expres ruperea de Biserica Ortodoxa, care il alesese slujitor si careia ii jurase credinta, si confirma, de fapt, cele de mai sus.

Luand act de toate acestea, Permanenta Consiliului Eparhial al Episcopiei Slatinei si Romanatilor a hotarat deferirea preotului Nichita Pascan in judecata Consistoriului Monahal Eparhial, in vederea caterisirii.

Biroul de presa al Episcopiei Slatinei si Romanatilor

48 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne fereste!
    incepe lumea sa se intoarca cu susul in jos.
    ambele parti sunt subiective, pe cine sa mai crezi?

    totusi nu cred ca a fost potrivita atitudine parintelui Nichita.trebuia sa ramana si salupte acolo unde l-a pus Domnul, nu sa fuga si sa mai ia cu el si atatea maici.
    seamana mai degraba a schisma, a razvratire.
    Doamne, iarta-ma daca gresesc, dar asa mi se pare.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu-l judecati pe parintele cei care nu-i cunoasteti. Nu cred o iota din variantele oficiale.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Interesant e ca nu au spus asta si mai devreme .
    Trebuie ca sa te paraseasca cineva ca mai apoi sa scoti la lumina numai lucrurile rele pe care le stii despre acela ???
    Ar fi fost mult mai convingator comunicatul daca ar fi prezentat si contextul asa ziselor declaratii !

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    tutenes, las-o baltă! Domnul Nicolae Pașcan a spus clar în „mărturisirea” sa că nu are comuniune cu gruparea voastră, nu vă consideră Biserică, așa că nu-i mai lua partea.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    tutenes,
    un comunicat, e un comunicat. Anunta ceva. Punct!
    Ce doreati sa mai fie?
    Nu-mi raspundeti, nu e nevoie.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Chiar nu conteaza ca parintele Nichita considera ca BOSV are unele probleme , conteaza ca eu consider ca acolo unde a mers este Biserica !
    Asa ca imi rezerv dreptul ca sa ii iau apararea !
    In ceea ce priveste comuniunea BOSV cu kiprianitii , nici eu nu sunt de acord cu ea si o condamn , insa vad ca tu exagerezi fiindca parintele nu spune ca nu o considera Biserica , ci ca nu are comuniune cu BOSV !

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @tutenes
      Parintele Justin este de alta parere si considera ca ceea ce a facut p Nichita este "pierzare sufleteasca", adica aceea nu e Biserica!!!
      Daca ar fi facut asa si Marcu Evghenicu, ce se alegea de Biserica? Si ape vremea sa, vanzarea la papistasi era clara si declarata! Dar NU trebuie parasita Biserica, ci unitate sa fie pentru a lupta si a scoate ereziile si ereticii din interiorul Bisericii! Asta inseamna Biserica, nu sa ne inventam noi bisericute! Nu intelegi ca putregaiul cade?

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ admin
    "Oamenii erau pe drept cuvant maniosi .
    Ortodoxia fusese vanduta pe “doar” doua corabii si trei sute de oameni de la Papa .
    Episcopii se simteau mustrati de constiinta . Iata cum este descrisa purtarea oamenilor fata de Marcu : “Efeseanul a vazut ca multimea il slavea fiindca nu iscalise . Multimile il slaveau precum israelitii din vechime pe Moisi si Aron . Toti il laudau si il numeau ‘sfant’.Chiar potrivnicii lui Marcu spuneau : “nu a primit nici daruri , nici aur ” de la Papa .
    INGROZITI , credinciosii ii OCOLEAU pe episcopii care semnasera , si chiar le aruncau cuvinte de batjocura .Clericii de la Constantinopol NU MAI VROIAU sa slujeasca cu unionistii . Curand Patriarhii Rasariteni vestira ca nu sunt datori sa primeasca nimic din cele semnate de reprezentantii lor . Preacinstitul Marcu a fost numit un nou Sf. Athanasie si Sf. Ioan Teologul . ………………………………………..
    ………………………………………………………………………………………………………
    Bizantinii nu au primit unirea si au nesocotit toate indemnurile partizanilor ei .
    O tacere aproape dureroasa invaluia Biserica atunci cand, in vremea Postului Mare din 1440 , bisericile au fost goale (!!!) si nu s-au tinut slujbe .
    NIMENI nu vroia sa slujeasca cu EPISCOPII care semnasera (!!!). Cu toate acestea , aproape intrega curte INTREGUL EPISCOPAT era in mainile unionistilor .
    din cartea Stalpii Ortodoxiei , Fotie cel mare , Marcu Evghenicul , Grigorie Palama , editura Egumenita 2008 , pag.238-239 ."
    E graitor fragmentul nu-i asa ?
    Am impresia ca vorbim despre 2 ortodoxii , una a fost mai demult , una cu totul diferita ( daca stam sa vedem totala lipsa de reactie a credinciosilor fata de ecumenism ) acum .
    Se mai ridica doar cateva voci ( demne de tot respectul dealtfel) in mediul virtual , insa si acelea au fost condamnate de foicialii BOR !

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @tutenes
      fa si tu asemenea! nu-ti cere nimeni sa-i simpatizezi pe ierarhii ecumenisti, dar NU parasi Biserica! Grupul care s-a desprin in 1923 din BOR, trebuia sa lupte in continuare si poate astazi nu eram in situatia asta! Dar nu-i judec pe aceia, caci Dumnezeu le stie inima ce au avut-o si ce au suferit! Insa modelul Sf. Marcu Evghenicu este cel mai intelept. Domnul nu a ingaduit sa plece de exemplu doi, trei ierarhi, caci atunci era incontestabila succesiunea apostolica a celor de la Slatioara. Dar, tocmai ca e totul neclar si fals, toata istoria cu Gordun, este semn ca nici Dumnezeu nu a dorit ceea ce voi numiti BOSV.

      Si daca stii ca AVETI comuniune cu ereticii kiprianiti, cum mai poti sta intr-o astfel de Biserica? Esti cu mult mai rau decat cei din BOR, care se lupta cu erezia, pe cand BOSV o imbratiseaza!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    care episcop de la noi combate ecumenismul ? nu vedeti ca toate predicile marturisitoare ale episcopilor ,pe care le postati voi si alte site-uri sunt ale ierarhilor din grecia,cipru ,bulgaria, serbia?

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Romanul e si teolog,e si medic,e si preot,poet,le stie pe toate...ce usor e sa dai din...taste...pierdeti timpul,ca l pierdeti frumos...

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Lupta cu erezia care este? Spuneti-mi si mie, ca eu nu stiu... Faptul ca ne bucuram de cuvinte rostite undeva pe net? Faptul ca se mai aude sporadic si din pacate pentru putina vreme vocea unui duhovnic ostenit de atat amar de timp trecut peste el? Parintele Adrian este batran, parintii Arsenie si Iustin sunt batrani, parintele Nichita s-a dus... si sa ne aducem aminte, parinti cu zeci de ani de temnita comunista, parinti cu discernamant duhovnicesc. Sf Ioan Gura de Aur ne spune clar: "Dacă episcopul tău este eretic, fugi, fugi, fugi ca de la foc şi ca de la un şarpe”. Ce faceti voi este o pura interpretare a situatiei de atunci, a Sf Ierarh Marcu. In primul rand era EPISCOP, avea alta forta, putea hirotoni episcopi cu pogoramant, asa s-a intamplat si la BOSV, problema la ei ramane comuniunea cu kiprianitii. Noi ce sa mai facem? Sa tot pomenim la Sf Liturghie pseudoierarhi? Sf Teodor Studitul spune ca un episcop nu poate hirotoni preoti daca este eretic. El pierde harul. Dupa parerea mea, Parintele Nichita este indreptatit de Sfanta Traditie si de Sfintii Parinti in actiunea sa si cred ca este un precedent bun. Sa ne aducem aminte de vedenia Sf Ioan de Kronstad, cand a fost luat de Sf Serafim de Sarov si i s-au aratat multe scene apocaliptice, printre care si sfesnicele ce cadeau din cer, care inchipuiau bisericile care apostaziau. In au ramas 7 sfesnice singurele biserici ce vor ramane neclintite in vremurile de pe urma:

    "Mi-a aratat apoi spre un nor, si am vazut mai multe sfesnice albe arzând, care începura sa cada la pamânt, unele dupa altele, cu zecile, cu sutele. Si cazând la pamânt, se stingeau, prefacându-se în praf si cenusa. Dupa aceea Staretul mi-a zis: „Vino si vezi!” Si am vazut pe nori sapte sfesnice arzând. Si am întrebat: „Ce înseamna aceste sfesnice cazatoare?”. „Asa vor cadea în erezie Bisericile Domnului, iar cele sapte sfesnice de pe nori sunt cele Sapte Biserici Apostolesti si Sobornicesti, care vor ramâne pâna la sfârsitul lumii”. Astept sa rezolve BOSV problema cu kiprianitii cu darul lui Dumnezeu. Cui nu ii este frica de primejdia ereziei n-are decat sa stea pe loc facand comentarii subiective asupra unor evenimente din istoria bisericii universale. Sunt cu sutele astfel de evenimente, pot aminti aici si lupta Marelui Ierarh Vasilie, atentie, din nou ierarh, de data asta nu singur. Problema la noi este ca pestele s-a imputit de mult, de la cap! Mai aruncati o privire asupra ascensiunii lui Ciobotea si cum a aparut ca o ciuperca dupa "ploaia" din "89. Si inca o data, problema ar rezolva-o un ierarh de la noi cu o marturisire de credinta antiecumenista si care sa nu se mai supuna capcaunului din deal. AVEM NOI ASA CEVA SI NU STIU EU? Maica Domnului ajuta-ne si scoate-l sa ne pastoreasca, altminteri, anatema cu toti, niste vicleni si nerusinati, mai rau ca pe timpul comunismului. Cum sa luptam noi din interior? Stigmatizati si trecuti pana si prin CSAT-ul lui Basescu? Daca voi nadajduiti sa auziti cuvinte de pocainta de la acest pseudopatriarh, nu va retine nimeni, dar ca sa mai ramanem in erezia lui si a lingailor lui, la Judecata ne vom alege cu privirile incruntate ale Sfintilor Parinti care la erezie raspundeau cu tarie, cu acrivie, cu fapte si nu cu vorbe. Sf Vasilie cel Mare umbla vai de el saracu` sa le explice ierarhilor dogma de credinta, sa le arate ce l-a luminat Dumnezeu, iar noi ne batem cu ei pa bloguri si la predici, dar ii pomenim la Sf Liturghie..... Ce-o fi asta nu stiu.. Vocea intregii Ortodoxii Patristice ne spune si astazi cum trebuie sa procedam, dar nu avem curajul. De ce? Pai pentru ca bisericile sunt ale BOR, manastirile la fel, schiturile la fel.. ce-i de facut? Din pacate noi astia care ne straduim fiecare cum putem sa ducem o viata duhovniceasca, suntem putini si imprastiati prin tarisoara asta, din cate stiu nu mult peste 1 milion de oameni, dintre care, nu stiu cati isi pun astfel de intrebari legate de sobornicitatea bisericii noastre care era pe-aici candva... si-i trist ca nici bunica nu cred ca mai stie cand a vazut-o ultima oara. Fratii mei, ortodox inseamna ceva pentru noi, pentru ei nu mai inseamna nimic. Parintele Iustin a spus ca nu i de acord cu miscarea Parintelui Nichita, dar a spun odata cuiva ca puterea bisericii nu mai e astazi nici in ierarhi, nici in preoti, ci in mireni.. si eu zic ca suntem putini, si astia care suntem am putea face ceva, dar nu ne putem uni... ne lipseste unitatea. Maicuta Domnului sa ne ajute sa luam decizii spre mantuirea noastra! Iertati-ma, Doamne ajuta!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Laurentiu
      lucrurile sunt clare: si unde s-a dus p Nichita si ce este bosv, este clar ca nu reprezinta Biserica. Asa ca poti sa vii cu mii de exemple de Sfinti, ca nu te ajuta. Ai dreptate ca sunt f multe nereguli in BOR, dar nu e inca erezie, iar harul lucreaza, chiar si fiiind in comuniune cu unii ierarhi ecumenisti; lucreaza harul, prin pogoramant, pentru mantuirea credinciosilor. Altfel, fara Taine valide cum s-ar mai mantui lumea? Caci suntem totusi in Biserica, avand continuitate apostolica s-atunci, daca nici in Biserica nu se mai poate mantui omul, unde dar? La eretici? Iti spun sigur ca sunt dintre ierarhi care vor lua atitudine marturisitoare, in cazul in care se va ajunge la comuniunea cu ereticii (in bosv e de mult infaptuit acest lucru). Nu stiu de ce atunci sau poate se va intampla mai devreme! Dar stim ca n-avem incotro si ne meritam astfel de ierarhi, caci sunt dintre noi, iar noi nici nu avem dragoste si rugaciune pentru ei. Este clar o pedeapsa a lui Dumnezeu, pe care o meritam si nu stiu pana cand o sa ne tot amaram cu asta. N-avem incotro, pentru ca suntem in Biserica deja, in alta parte nu putem merge. Doar in cazul in care ar veni de la ierarhi o delimitare de POLITICA ecumenista a actualului patriarh, atunci sa ne invredniceasca Dumnezeu sa-i urmam. Dar cum raman si marii duhovnici de care ai amintit, asa stam si noi in BOR, caci ei cu siguranta au lucrat la mantuire chiar cu pretul vietii si n-ar da pe nimic agoniseala lor pentru vesnicie. Ei ne spun ca este Har in BOR, ca totul depinde de noi, sa ne punem la punct (asta daca nu ai de furca cu cei care ar trebui sa-ti fie frati cu care sa lupti impreuna cot la cot, dar unii s-au pervertit si tulbura in continuu mocirla din sufletul lor).

      Pacat de parintele Nichita si sa dea Domnul sa se intoarca in Biserica, nu conteaza in ce tara. Zic pacat pentru ca parintele Nichita a ridicat niste probleme pe care noi le avem in BOR, iar daca p Nichita ar fi mers de ex in Biserica Bulgara (am luat acest exemplu pentru ca ei totusi nu fac parte din CMB), dar ideea e sa fi fost BISERICA (avand continuitate apostolica), atunci era de admirat curajul pe care l-a avut. Am zis ca nu suntem in masura sa-l judecam, caci e posibil sa fi fost si presiuni, amenintari, iar cand esti presat e foarte posibil sa calci stramb. La fel este posibil sa fi avut influente nefaste in jurul sau. Oricum, sa-l plangem si pe el cu maicile, sa ne plangem si pe noi.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Domnul nu a ingaduit sa plece de exemplu doi, trei ierarhi, caci atunci era incontestabila succesiunea apostolica a celor de la Slatioara. Dar, tocmai ca e totul neclar si fals, toata istoria cu Gordun, este semn ca nici Dumnezeu nu a dorit ceea ce voi numiti BOSV."
    Sper ca nu veti contesta Pidalionul tiparit in anul 1844 la manastirea Neamt ; iata ce spune in talcuirea canonului 1 apostolic : "Iar rânduielile apostolilor (cartea a 8-a, cap. 27) poruncesc, că cel ce se va hirotoni de un
    episcop să se caterisească dimpreună cu cel ce l-a hirotonit, afară numai dacă după nevoie de prigoană, ori altă oarecare pricină nu pot mulţi a se aduna, şi cu alegerea acestora se va hirotoni de unul. Precum Sidirie s-a hirotonit episcop Palebiskei, după Sinesie, nu de trei ci de un episcop de Filon, pentru că nu puteau episcopii a se înfăţişa
    în vremurile acelea."
    Au mai fost hirotoniti episcopi in vremuri de prigoana de catre un singur episcop !

    "Si daca stii ca AVETI comuniune cu ereticii kiprianiti, cum mai poti sta intr-o astfel de Biserica? Esti cu mult mai rau decat cei din BOR, care se lupta cu erezia, pe cand BOSV o imbratiseaza!"
    Asta este o mare neregula in BOSV , insa in sinodul nostru sunt episcopi care se opun acestei comuniuni si lupta impotriva ei - eu pe aceia ii urmez !
    Si toti episcopii BOSV lupta atat impotriva ecumenismului , care este erezia tuturor ereziilor , pe cand episcopii BOR o imbratiseaza fara retinere !

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @tutenes
      este foarte adevarat ca ecumenismul este marea problema a ierarhiei BOR, insa cei din bosv au trecut deja la pasul final al ecumenismului, adica comuniunea cu ereticii.

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    admin,

    te întreb şi pe tine: care este criteriul aflării în Biserică? Comuniunea cu ereziarhii mă face mădular al Bisericii lui Hristos? Oare Sf.Teodor Studitul avea comuniune cu patriarhul iconoclast [chiar şi înainte de Sinodul VII Ecumenic] ? Sau Sf.Maxim era în comuniune cu vreun ierarh, TOŢI eretici [chiar şi înainte de Sinodul VI Ecumenic] ? Tu chiar crezi că ei erau în comuniune cu erezia de dragul "unităţii" (întru minciună-diavol) ?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @dardala
      in comuniune cu erezia se afla bosv... in BOR nu s-a ajuns la comuniune

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aici aveti dreptate , chiar daca situatia nu este chiar asa , in sensul in care si BOR are comuniune cu biserici locale care au comuniune cu ereticii monofiziti de exemplu ...
    Dar de fapt monofizitii sunt socotiti "biserici ortodoxe orientale" de catre sinodul BOR , si de multi clerici ai acesteia , ramanand numai cateva voci pe internet care sunt impotriva acestei erezii !
    A ajuns ortodoxia virtuala in situatia aproape de neconceput sa fie mai corecta dogmatic decat "ortodoxia" reala !

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      oricum, doc cu monofizitii sunt doar pe hartie
      insa bosv se afla in comuniune cu eretici, deci cum de mai stati in acea biserica?

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    admin,

    deci ecumenismul nu este erezie? Sau contestezi că PF Daniel este ecumenist, deci eretic?

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Documentul cu monofiziţii se respectă în Patriarhia Antiohiei şi în Patriarhia Moscovei (sînt cazuri concrete de primire a monofiziţilor nepocăiţi la împărtăşanie cu Sfintele Taine). În BOR n-are de ce să se respecte pentru că nu sînt monofiziţi în România, simplu.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @dardala
      nu contest nimic, dar mai e pana la comuniunea cu ereticii, marturisita pe fata, public. Voi asta o aveti, ca sa nu mai zis de altele!

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor,pe P Nichita il va lumina Dumnezeu intr-o buna zi si se va intoarce la credinta,nu cred ca Maica Domnului il va lasa,pana atunci noi ar trebui sa il sprijinim pe P Justin si sa cerem autoritatilor sa abroge legile care permit indosarierea si urmarirea electronica!Se pare ca suntem tentati sa analizam gunoaia din ochiul altuia iar barna din ochiul nostru nu o vedem!Ce putem face,mai sunt trei luni pana acele legi intra in vigoare?Cu o floare nu se face primavara!Pacate grele apasa peste tara noastra,sa renuntam macar la avorturi,la desfranare,la pacatele mari pentru ca Bunul Dumnezeu sa se milostiveasca de noi,sa ne ierte si sa ne scape de urgie! Sa avem incredere in Preotime si in biserica ortodoxa,sa ascultam de cei dispusi sa se sacrifice pentru noi toti!Doamne ajuta!

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ca-i doar pe hartie asta nu inseamna ca nu-i erezie .
    Si orice erezie este nemantuitoare .
    Insa eu ma refeream la comuniunea pe care o are Patriarhia Antiohiei cu iacobitii sirieni ( monofiziti) , care este in functiune din 1991 !
    Si BOR pastreaza comuniunea cu Patriarhia Antiohiei !
    La fel cu PM , biserica fondata de Stalin , care au "harul" lui Stalin !

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @tutenes
      Eu chiar nu vad rostul prozelitismului vostru. v-am mai intrebat si alta data: nu va puteti mantui daca nu convertiti credinciosi din bor la bosv?
      Ti-am explicat ca Domnul, daca era de acord cu bosv, atunci nu randui un episcop caterisit care sa hirotoneasca singur alti episcopi, de parca el ar fi ramas singurul episcop ortodox din toata lumea.
      Bosv este rupta de toate patriarhiile cu continuitate apostolica, la fel ca si kiprianitii, deci nu sunteti biserica. Nu ma puneti sa va zic mai multe. Parintele Justin se delimiteaza clar de voi, iar despre ce-a facut p Nichita nu poate fi de acord. Te poti mantui in BOR, daca te pui la punct. In BOR avem stalpi puternici ai Ortodoxiei, in bosv nu am auzit de asa ceva... Noi avem de urmat pe oameni alesi ai lui DUmnezeu, marturisitori ai lui Hristos prin intreaga lor viata. Voi pe cine urmati?

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    CE e BOSV ?...aduce-ți argumente..

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    admin,

    eu m-am referit la comuniunea cu PF Daniel (şi alţi eretici ecumenişti), care e mărturisită pe faţă, public.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @dardala
      Daniel nu a ajuns la comuniune (publica) cu ereticii, asa cum sunteti cei din BOSV

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Unde scrie că PĂRINTELE NICHITA A PLECAT din Biserica Ortodoxă ?

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    admin...Oare BISERICA ORTODOXĂ NU ESTE UNA, SFÂNTĂ, SOBORNICEASCĂ ȘI APOSTOLEASCĂ IAR CAPUL BISERICII ESTE HRISTOS ? SĂ FIE CLAR PENTRU TOȚI CĂ PĂRINTELE NICHITA NU A PĂRĂSIT BISERICA ORTODOXĂ ci sa debarasat de reprezentanții eretici ai ecumenismului din BOR. admin...POȚI ARGUMENTA ȘI PROBA dacă PĂRINTELE NICHITA a plecat la ERETICI ?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @IOAN
      Acolo unde s-a dus p Nichita nu exista continuitate apostolica, e ca la protestanti. Deci nu au Biserica!

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @tutenes si dardala
    cand va veti dezice voi de eretici, cand veti iesi din bosv, care nu are continuitate apostolica si mai e in comuniune si cu alti eretici - kiprianitii, atunci sa aratati cu degetul spre noi!

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ Admin , cred ca exagerezi mult cand afirmi ca BOSV nu are continuitate apostolica .
    In cazul in care nu stiai , hirotoniile BOSV au fost recunoscute si de ROCOR , cu care BOSV a fost in comuniune , pana cand au hotarat sa se uneasca cu ecumenistii .

  24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    admin... NU VA TRECE MULT ASTFEL ÎNCÂT ȘI VOI DE LA PETRU VODĂ veți fi catalogați de cei din BOR, eretici, schismatici, în afara Bisericii. DACĂ BISERICA ORTODOXĂ ESTE UNA, UNDE SE AFLĂ EA ?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @IOAN
      asta deja s-a intamplat.. sunt multe voci ale satanei care sa afirme aceste aberatii

  25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @admin
    cum adica nu au continuitate apostolica?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @tanase
      pentru ca atunci cand un episcop este caterisit de sinod, el nu mai poate transmite continuitatea apostolica, cum a fost cazul Gordun

  26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ admin
    Asa si voi face , insa nu inteleg de ce nu mi-ai lasat comentariul in care argumentam prin canoanele ortodoxe din Pidalion !!!
    Vad ca dvs. argumentati cu tot felul de presupuneri si de canoane nu prea vorbiti ...

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Sfantul Ioan Gura de Aur: A dezbina cineva Biserica este un rau la fel de cumplit ca a cadea in erezie. Nici sangele muceniciei nu poate spala acest pacat!

  27. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asa e admin , insa Biserica au dezbinat-o cei care au schimbat calendarul bisericesc cu cel masonic , nu cei care au ales sa nu schimbe traditia !

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      cei care au dezbinat vor da socoteala.. si sunt dezbinatori de ambele parti.. pt noi sunt altele problemele acum, nu calendarul

  28. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @tutenes
    S-a scos vreun sfânt din calendar atunci când s-a făcut îndreptarea? A fost adăugat vreun sfânt catolic? A dispărut vreo sărbătoare? Nu. Atunci unde este schimbarea? Unde este doctrina masonică în calendar?

  29. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ cosmin
    cred ca trebuie sa iti amintesc ca "patriarhul"mason meletie metaxakis a convocat "conferinta pan-ortodoxa" in urma careia a fost adoptat calendarul papistas , cel impotriva caruia au fost rostite blesteme cumplite asa cum spune parintele Dionisie Ignat de la Colciu :
    http://www.youtube.com/watch?v=ablSlqI8HNk&feature=player_embedded

    In alta ordine de idei , nu vorbim numai de indreptarea timpului , caci in calendarul BOR au inceput sa aiba loc si alte modificari .
    În general, sfinţi precum Antonie cel Mare, Eftimie cel Mare, Grigorie Teologul de Dumnezeu Cuvântătorul şi alţii (n.r.: care, în calendarele noastre, ale celor de stil vechi, sunt trecuţi cu roşu) sunt trecuţi cu negru sau nu mai au deloc cruce; alţi sfinţi, la care oamenii au o evlavie deosebită, precum Sfinţii Ierarhi Spiridon sau Nicolae sunt încă însemnaţi după mai vechiul obicei.

    Un alt caz este cel al Sfinţilor 40 de Mucenici din iezerul Sevastiei, despre a căror pătimire se scrie că este o simplă legendă sau că au fost trecuţi în calendar în acea zi sfinţi care au pătimit în locuri şi momente diferite şi, prin urmare, ceea ce ştie credinciosul de rând despre cei 40 de mucenici nu este adeverit de cunoştinţele istorice contemporane. Acest fapt a condus în timp la trecerea lor cu negru în calendar.

    Mai ar fi ceva de zis ???
    Cu tristete te intreb ...

  30. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "@tanase
    pentru ca atunci cand un episcop este caterisit de sinod, el nu mai poate transmite continuitatea apostolica, cum a fost cazul Gordun
    PS Galaction a parasit BOR , dupa care a venit caterisirea din partea acesteia !
    Apoi , caterisirea nici nu are cum sa fie lucratoare deoarece s-a facut la comanda comunistilor si nu a avut o baza canonica , deoarece PS Galaction nu a avut greseli de credinta !

  31. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cititi "Calauza in biserica ortodoxa" a P Cleopa si "Ieroschim. Ioanichie Moroi" a P Ioanichie Balan ca sa intelegeti cum au fost iluminati de Dumnezeu acesti Preoti mari in privinta shimbarii calendarului=sa faca ascultare si sa ia noul calendar ca din mana lui Dumnezeu!

  32. Ortodox pe stil vechi

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cosmin@ nu stiu daca ami va lasa comentariu caci mia sters destule sai stearga si Dumnezeu pacatele dar e altfel problema .calendarul sa facut pentru a dezbina ortodoxia in doua si din nefericire a reusit .Ca sa poata cineva dormi bine trebuie ca la o schimbare de calendar cum sa facut miseleste in 1923 sa accepte toate Bisericile apostolice .Dar nu a fost dupa bunul plac al Papei si inca mai sunt Biserici cu calendarul neschimbat asa ca eu pot dormi linistit in privinta calendarului.celelalte probleme se vad.Noi mergem in conglasuire cu toti pastori care lupta inpotriva actelor biometrice si luptam inpotriva egumenismului.Dumnezeu zice cauta pacea si o urmeaza.Normal ca pacea e launtrica si pe aceste siteuri vad ca se scrie ce se vrea dupa pantec dar oare unde e smerenia .Hai sa ne smerim cu toti si cand vrei sa arunci cu pietre in cineva posteste vreo 3 zile negre si ai sa vezi ca pantecele nu o sa mai vorbeasca.Dumnezeu sa ne lumineze inimile .Stiu ca nu o sa mi-l publici caci multe le-ai sters dar eu mi-am spus parerea.Dumnezeu sa a-ti stearga din pacate si sa ne opreasca din aceste declarati spumoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*