Arhiereii din Grecia nu tac in privinta actelor electronice: “Problemele sunt mari, credinciosii asteapta un cuvant de la noi”

Mari tensiuni in Biserica Greciei pe seama decrestinarii Greciei prin masurile luate de guvern privind: „Cardul Cetateanului”, AMKA, ora de religie, ora de istorie si manualele didactice pentru lectiile de neogreaca, imigratia clandestina, denaturarea si alienarea credintei si a vietii nationale si sociale.

Ierarhi greci din toate orientarile raspund guvernulului

Nu se vor valida proiectele guvernului impotriva orei de religie si a orei de istorie

Intre timp se va studia si tema „Cardului Cetateanului” si a actelor de identitate electronice

In ciuda faptului ca Ierarhia a avut o sedinta furtunoasa, s-a hotarat constituirea unei comisii sinodale care sa examineze temele la care ne-am referit mai sus, precum si cele ale: decrestinarii Greciei prin masurile luate de guvern, a imigratiei clandestine, a denaturarii si alienarii credintei si a vietii noastre nationale si sociale. Ce au spus mitropolitii Mesogheei, Iliei, Kesarianiei, Fthiotidei, Kalavritelor, Thessalonicului, Siaristiei, Zakinthosului si purtatorul de cuvant al Sfantului Sinod, Mitropolitul Sirosului, care a amintit ministrului Educatiei ca mai presus de Ministerul Educatiei si de Institutul Pedagogic, care elaboreaza manualele scolare, exista Constitutia care permite Bisericii sa aiba un cuvant de spus asupra acestora.

Sfantul Sinod al Ierarhiei, asupra caruia s-au facut mari presiuni din partea poporului credincios si a mitropolitilor, a fost nevoit sa se ocupe cu chestiunile arzatoare ale „Cardului Cetateanului”, orei de religie, AMKA, orei de istorie si a manualelor didactice pentru lectiile de neogreaca. Aceste teme nu erau continute in ordinea de zi, in ciuda faptului ca Mitropolitului Etolokarnaniei, Cosma, a depus in scris solicitarea de a se discuta tema „Cardul Cetateanului”, pe care o mare parte a poporului credincios si a clerului il identifica cu numarul satanic 666, lucru pe care l-a semnalat si Mitropolitul Thessalonicului, Antim. La lucrarile Ierarhiei s-a iscat o tulburare, pentru ca destui mitropoliti l-au acuzat pe Arhiepiscop ca tace si nu intervine in desfasurarea evenimentelor.
Independent insa de „echipa” din care fac parte, toti ierarhii au ridicat steagurile protestului impotriva guvernului, atat in privinta orei de religie, cat si a denaturarilor din manuale prin continutul lor antibisericesc. Aceasta pozitie a ierarhilor este foarte pozitiva si constituie o avertizare pentru guvernare, cum ca, daca nu-si schimba linia fata de Biserica, va primi o interpelare din partea intregii Ierarhii a Bisericii. Mitropolitii condamna fara ocolisuri guvernul, pentru ca promoveaza decrestinarea educatiei.

Despre Cardul Cetateanului – Mitropolitul Mesogheei și Lavriticieei, Nicolaos

Tema „Cardului Cetateanului”, dar si a tuturor actelor de identitate electronice a fost adusa in discutie de mitropolitul Mesogheei si Lavreoticeei, Nikolaos. Mitropolitul a declarat ca exista anumite centre in strainatate care intentioneaza sa ne manevreze viata. Potrivit informatiilor de pe amen.gr:
„Aminteste ca in ultima perioada Ierarhia este chemata prin diferite publicatii de pe internet sa isi defineasca pozitia asupra AMKA si asupra «Cardului Cetateanului».

In discursul sau, Mitropolitul Mesogheei, conform informatiilor, a atins si chestiunea casatoriei cuplurilor homosexuale. S-a referit la cazul sefului guvernului care a participat la casatoria ministrului sau homosexual si la casatoria homosexuala a presedintei islandeze la care, s-a adaugat, a fost prezenta si o femeie cleric protestanta.

Cercurile sinodale comentau ca prin interventia sa Mitropolitul Mesogheei a subliniat degenerarea societatii, rezultat al crizei mai generale care, asa cum Biserica deja a constatat, nu este doar economica, ci multilaterala.

Referirile Mitropolitului Mesogheei au parut insa stranii anumitor mitropoliti, care in discutiile lor au comentat ca asemenea fenomene patologice nu s-au extins in societatea greceasca.

Conform informatiilor, Mitropolitii Thessalonicului Antim si al Kalavritelor, Ambrozie, au criticat din nou in mod indirect faptul ca Biserica pare sa taca si nu intervine in desfasurarea evenimentelor.

«Exista primejdia de a fi acuzati ca sustinem o anumita linie politica» a spus Mitropolitul Fthiotidei, Nikolaos, adresandu-se Arhiepiscopului Ieronim.

Alti mitropoliti au prezentat chestiunea manualelor de religie si a transformarii orei de religie in ora optionala ca inca un simptom al decaderii mai generale care contribuie la criza actuala.
La sfarsitul luarilor de pozitie, Arhiepiscopul Ieronim a luat cuvantul si a raspuns celor care il acuza ca ramane tacut si pastreaza tonuri moderate fata de guvern.

«Nu sunt in pericol, nu va ingrijorati» a subliniat Ieronim, raspunzand indirect Mitropolitului Fthiotidei, Nikolaos. «Una este interesul pentru cetatean si alta pentru politica, partide si politicieni. Eu am luat o astfel de pozitie, incat sa nu imping lucrurile la extreme. Si poate ca ar fi fost inca mai grea situatia, daca nu as fi avut aceasta comunicare cu conducerea guvernului», ni se relateaza ca a afirmat Arhiepiscopul.

Mitropolitul Iliei: Guvernul darama fundamentul educatiei

Tema daramarii fundamentului educatiei prin eliminarea sau denaturarea orei de religie si de istorie a pus-o Mitropolitul Iliei, Gherman, in timp ce despre desconsiderarea Bisericii si a clerului practicata in manualele scolare de ciclu primar a vorbit Mitropolitul Kaisarianiei. Potrivit ziarului Το Βήμα (Tribuna) din 7 octombrie:

„Convocarea comisiilor care sa studieze manualele scolare de neogreaca, de istorie si de religie a fost hotarata ieri de catre Ierarhia Bisericii Greciei. Arhiepiscopul Ieronim, intr-o atmosfera foarte tensionata, a propus convocarea unei comisii speciale ca sa studieze manualele care, potrivit arhiereilor, promoveaza decrestinarea educatiei!

Tema fost expusa mai intai de un bun prieten al Arhiepiscopului, Mitropolitul Iliei, Gherman, care a cerut sa se ia masuri. Solicitarea a fost sprijinita indata de Mitropolitii Kesarianiei, Daniil, al Kalavritelor, Ambrozie, si al Thessalonikului, Antim. «Toate cate se intampla astazi sunt, pentru ca criza economica este rezultatul crizei morale. Care criza morala se datoreaza faptului ca nu exista educatie», a spus Gherman si a adaugat: «Guvernul darama fundamentul educatiei, pentru ca elimina din cadrul educational ora de religie si de istorie a patriei noastre».

Mitropolitul Kesarianiei, la randul lui, a prezentat fragmente din manualele de neogreaca care se predau in scolile primare si care, asa cum s-a afirmat, desconsidera Biserica, clerul si rolul pe care l-au indeplinit in anumite momente istorice. In aceasta atmosfera incordata, Arhiepiscopul a propus convocarea unor comisii si trimiterea unui document de protest la Ministerul Educatiei.
Anterior, Arhiepiscopul a primit criticile arhiereilor din aripa vrednicului de pomenire Arhiepiscop Hristodul, cu ocazia unei serii de schimbari administrative care se promoveaza actualmente in cadrul serviciilor Sfantului Sinod. «Daca doriti sa anulati opera Arhiepiscopului Hristodul, atunci sa ne-o spuneti, ca sa stie fiecare ce se intampla», a spus Mitropolitul Kesarianiei,  care a refuzat desfiintarea comisiilor pe care le crease Hristodul si pe care o cere Ieronim. Pozitiile Mitropolitului Daniil, colaborator apropiat al vrednicului de pomenire Hristodul, dar si sustinator al alegerii lui Ieronim pe tronul arhiepiscopal, au provocat reactia Arhiepiscopului

Mitropolitul Kesarianei Daniil

«L-am pretuit si il pretuiesc pe predecesorul meu si opera sa. Nu accept ceea ce imi spuneti. Sa fiti atent cum va exprimati!» a fost raspunsul Arhiepiscopului, care l-a chemat pe Mitropolitul Kesarianiei sa-si retraga cuvintele – ceea ce insa nu s-a intamplat. Spiritele s-au tensionat si mai tare cand a luat cuvantul Mitropolitul Siaristiei, Pavlos, care a declarat ca arhiereii nu pot tacea: «Problemele sunt mari, credinciosii asteapta un cuvant de la noi», a spus Pavlos.

Aceste luari de pozitie au deschis „butelca lui Eol” si cuvantul l-a luat Mitropolitul Thessalonicului Antim, care considera ca se afla in vizorul Arhiepiscopului. «Poporul, pe unde merg, cere sa vorbesc despre problemele nationale. Si in Grecia de Nord avem o alta sensibilitate», a declarat Antim, caruia ii raspunde Arhiepiscopul: «am o parere diferita. Cred ca amvonul nu se poate folosi pentru politologie. Si eu sunt sensibilizat ».

Mitropolitul Thessalonicului – Mitropolitul Zakynthosului

Mitropolitul Thessalonikului, la sfarsitul Sfantul Sinod al Ierarhiei, a intrebat de ce trebuie sa se transforme in ora optionala ora de religie si de ce va trebui sa se elimine unele capitole despre Bizant si despre Revolutia Greaca din 1821 din cadrul orei de istorie. Mitropolitul Zakynthosului Hrisostom, la randul sau, s-a referit la pozitia altui mitropolit care a afirmat ca anumite manuale scolare contin aprecieri desconsideratoare la adresa Bisericii. „Daca este adevarat acest lucru, este inadmisibil si vom reactiona” a spus in acest sens Mitropolitul Zakynthosului.

Mitropolitul Syrosului: il respect pe ministru, dar exista si Constitutie

O pozitie ferma asupra chestiunii orei de religie a luat Mitropolitul Sirosului, Dorothei, purtatorul de cuvant al Sfantului Sinod. Mitropolitul a raspuns ministrului Educatiei, doamnei Diamantopoulos care, la protestele Bisericii impotriva limitarii orei de religie (la statutul de ora optionala) si a denaturarii caracterului acesteia, a afirmat ca responsabilitatea pentru manuale o are Institutul Pedagogic si Ministerul Educatiei. Raspunsul mitropolitului este urmatorul:

Este intarit prin Constitutie dreptul Bisericii de a lua pozitie asupra manualelor de religie, acolo unde se pune problema caracterului marturisitor si dogmatic”. Adresandu-se deci doamnei Diamantopoulos, care a facut declaratia anterioara, Mitropolitul Syrosului a spus: „O respectam pe doamna ministru al Educatiei, dar, cu tot respectul nimeni nu este mai presus de Constitutie”.

Despre Cardul Cetateanului: In ce priveste „Cardul Cetateanului”, Mitropolitul Syrosului semneleaza ca Ierarhia primeste intrebarile si nelinistile credinciosilor si in acest scop s-a adresat ministerului competent pentru a fi informat asupra acestei chestiuni.

Lucrarea Sinodului Permanent

Cu toate subiectele la care ne-am referit anterior, precum si cu alte chestiuni decisive se va ocupa Sinodul Permanent al Bisericii. Acest lucru este subliniat si in comunicarea Sfantului Sinod al Ierarhiei. Potrivit acesteia:

„Cu interes neadormit si plin de dragoste, Biserica studiaza cu seriozitate si responsabilitate aceste chestiuni care e posibil sa ascunda pericolele denaturarii si alienarii credintei sau a vietii noastre nationale si sociale, precum cardul cetateanului, predarea religiei, a istoriei si a limbii (grecesti) in scoli, problema imigratiei si altele, ca in scurt timp Biserica sa-si prezinte pozitiile organelor competente ale guvernului si sa informeze poporul lui Dumnezeu”.

Sinodul Permanent despre Cardul Cetateanului

Sinodul Permanent, in timpul sedintei din 12 Octombrie, a decis dupa cum urmeaza: Comisia Sinodala pentru chestiuni dogmatice si de drept canonic si Comisia Sinodala Speciala pentru Drepturilor Omului urmeaza sa studieze in comun si in colaborare cu profesori specialisti de la catedrele de Dogmatica Ortodoxa si de Drept Constitutional aceasta problema si sa prezinte in scurt timp o comunicare asupra chestiunii emiterii „Cardului Cetateanului”.

Ὀρθόδοξος Τύπος, 15.10.2010, nr. 1849, pp. 1, 7. Traducere Anna Theodorou

sursa: GraiulOrtodox

8 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mmmmm...privind la ierarhii greci....nu pot sa nu recunosc...ca ma roade un pic savistia....(si...involuntar...intervine comparatia....) ; dar...fac un efort s-o alung...si sa las loc admiratiei !

    Deh ! Credinta ce-si are radacinile intr-o veche...lunga...traditie....si,de aici...iata si rigurozitatea...si o mai pronuntata solidaritate...

    Doamne ! iarta-ne...si...ajuta-ne...

    Sa avem inima buna ! si...Dreapta Credinta !

    ( Nu luati aceasta urare invariabila...doar ca pe o...simpla "formula"...stereotipa...ci...incercati s-o constientizati....s-o aplicati...~ s-o pastrati ! .....ma bucur atat de mult...cand vad ca unii ..si-au insusit-o...si o folosesc la randul lor...ca urare...! )

    Sa avem inima buna ! si...Dreapta Credinta !

    Si...pentru ca simt...ca se impune ! ...voi mai adauga si acea parafrazare la cunoscutul slogan :

    Crestini ortodocsi din toata lumea - uniti-va !

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ...sau..,dintr-o alta perspectiva....referindu-ma tot la ierarhii greci....demonstreaza ca...in mod cert - constientizeaza ...isi asuma ...simtul raspunderii...! ...cand spun : "credinciosii asteapta un cuvant de la noi"....adica...eu inteleg ca...nu le este chiar indiferent...!

    Au...oare... au uitat ierarhii nostri...ca...atunci cand vor ajunge la Dreapta Judecata !...vor trebui sa dea socoteala ...nu numai !!! pentru pacatele lor !...dar...si pentru pacatele...tuturor celor pe care i-au pastorit....( ~ indrumat...) ??? Ohhh ! Doamne ! Grea misiune...mare raspundere...!...si... mare putere !...sa pastreze Duhul...ce l-au primit prin una din cele sapte Taine....!

    Vaaai Lor....!...vaaai noua...!

    Doamne ! iarta-ne...si...ajuta-ne...

    Sa avem inima buna ! si...Dreapta Credinta !

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Grecii sunt mai saritori decat noi.Au mult mai multi preoti adevarati traitori ai crestinismului,care nu se dau in laturi sa informeze populatia si sa se revolte impotriva masurilor de distrugere a ortodoxismului impuse de Uniunea Europeana.
    Daca le-am urma exemplul ar fi foarte bine si pentru noi romanii.
    Din pacate la noi varfurile bisericesti sunt aservite intereselor politice si ale U E.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Slava lui Dumnezeu...a Domnului este biruinta...

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Sa avem inima buna !"

    "Numai cei cu inima buna vor rezista."

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Si noi asteptam un cuvânt de la Ierarhii nostri, în frunte cu Patriarhul Daniel, cuvânt care nu va veni niciodata.......
    "Preafericitul" din Deal si asa zis Sf.Sinod, manânca, beau si se veselesc iar poporul sufera. Durere si jale mare pe biet popor român!

    Iata ierarhii greci care îsi pun nadejdea în Dumnezeu si lupta pentru Dreapta Credinta si pentru binele poporului lor. Acesti ierarhi sunt cu atât mai mult de admirat, cu cât arata ticalosiile guvernului grec si ale Uniunii Europene.
    Cinste acestor viteji ierarhi care nu precupetesc nimic pentru Binele Bisericii si al poporului grec!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mi se umple inima de bucurie cand vad ierarhii greci si felul in care se mobilizeaza ca sa nu se lase prinsi in mrejele duhului acestui veac...inevitabil ma gandesc si fara sa vreau judec( desi stiu ca e pacat) la pozitia ierarhilor nostri.Oare noi nu suntem tot ortodocsi? Of Doamne..greu mai este cand propiul tau neam te dezamageste si te vinde..

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    DOAMNE AJUTA

    fratilor daca stam sa ne gandim un pic mai bine sa analizam ce fel de oameni am ajuns ,care ne este adevarata fata eu zic ca meritam toate lucrurile care vin peste noi si numai mila lui DUMNEZEU si rugaciunile MAICI DOMNULUI ne mai mangaie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*