Suedia este pe cale sa se transforme intr-o societate care nu mai lucreaza cu bani lichizi, relateaza „The New American”. Plata cu cardul devine aproape norma, iar guvernantii de la Stockholm incurajeaza cetatenii sa nu mai foloseasca bani lichizi ca sa evite jafurile. Soferii de autobuz au renuntat sa mai vanda bilete pasagerilor pentru ca au fost tinta mai multor furturi.

Cuviosul Paisie ne avertizeaza care va fi pasul urmator:

Vor incepe sa faca reclama “sistemului perfect”, pecetluirii cu raze laser a numarului 666 pe mana sau pe frunte, care nu se va vedea la exterior. In acelasi timp la televizor vor arata ca cutare a luat cartela cutaruia si i-a luat banii din banca si vor spune mereu: “Mai sigura este pecetluirea cu raze laser pe mana sau pe frunte, pentru ca numai detinatorul isi stie numarul lui. Pecetluirea este sistemul perfect. Celalalt nu -ti va putea lua nici capul, nici mana si nici nu -ti va vedea pecetea”. De aceea lasa acum pe hoti, pe facatorii de rele sa are. Vor spune dupa aceea cei com petenti: “ Din pacate nu -i putem controla. Controlul se poate face numai la computer”, si vor inainta spre pecetluire. Vor cauta apoi la computer sa vada daca esti pecetluit, ca sa te serveasca sau nu.

La fel cum la noi se incearca impunerea semnaturii electronice pentru tranzactii mai “sigure” si pentru a combate frauda:

Pasagerii mijloacelor de transport public pot utiliza cardul bancar sau telefonul mobil la urcare. Numerosi oficiali de la Stockholm fac presiuni ca operatiunile de plata sa nu mai fie facute cu cash argumentand ca „banii in mana” sunt legati de infractionalitate si de „economia gri”. Si sindicatele sustin ideea unei Suedii fara bani lichizi.

Iata cum se folosesc de oficiali, oameni cu priza la oameni pentru a convinge pe cat mai multi:

„Daca putem reduce volumul tranzactiilor cu bani in numerar, noi, bancile, si ­populatia in general, vom contribui la diminuarea numarului de furturi”, a declarat, pentru BBC, Marie Look, reprezentanta a sindicatului functionarilor din banci.
„Nu este deloc practic sa umbli cu monede si bancnote. E mai bine sa scapi de ele. Suedia ar putea fi prima tara care renunta la cash”, comenta pe un blog Bjorn Ulvaeus, membru al celebrei trupe „ABBA”. Renuntarea la bani lichizi are insa nevoie de mai multi ani de tranzitie.

Si binenteles alte “probleme” eliminate, precum milostenia, omenia si locurile de munca:

O astfel de decizie va distruge retelele de cersetorie, obisnuinta bacsisului lasat la restaurant, dar va duce si la concedierea unor functionari care lucreaza la ghiseele bancilor sau la casieriile diverselor institutii.

sursa: Prima tara fara bani lichizi?