Profesorul Dimitrios Tselenghidis: „Propunere pentru un articol nerevizuibil al Constitutiei Europene”

Prea Fericirea Voastra, Presedinte al Sinodului,
Inalt Prea Sfintiti Arhierei,
As dori sa ma adresez Sfantului Sinod, ca celui mai inalt for al Bisericii noastre locale in legatura cu o tema foarte importanta care ne intereseaza in mod vital ca cetateni europeni crestini. In trecut, cand s-a pus problema introducerii in viata cetatenilor a sistemelor electronice care functioneaza pe baza codului de bare, Biserica Greciei, Biserica Cretei, Sfantul Munte si Meteorele au emis enciclice si texte prin care isi exprimau puternica lor neliniste si argumentau aceasta neliniste a pliromei Bisericii …
Atat din partea Uniunii Europene, cat si din partea societatii noastre se ridica periodic problema necesitatii functionale, dupa cum se sustine, de a se acorda fiecarui cetatean un numar unic de cod al profilului electronic, fie in actele de identitate, fie in cardurile cu microcip. Desi exista deja cadrul legal pentru punerea in practica a acestui scop, numarul unic de cod nu a fost acordat, din pricina reactiilor negative ale cetatenilor.
Recent, conducerea politica actuala a tarii noastre ne-a adus la cunostinta in mod oficial ca de la inceputul lui 2011 se va impune „cardul cetateanului”, o forma de act de identitate electronic. Deja si mie personal, asemenea foarte multor altora, mi se adreseaza nelinistile multor credinciosi. Si desigur inteleg care este cauza care a determinat aceasta neliniste. Pentru exact acest motiv, sunt dator sa va transmit aceste nelinisti, dar si sa va aduc la cunostinta urmatoarele: Este de la sine inteles ca datoriile si drepturile cetateanului fata de societate, precum si tranzactiile economice se definesc prin legi, a caror respectare este obligatorie. Dar si societatea noastra de drept, ca membru al Uniunii Europene (UE), este datoare sa respecte cu consecventa Dreptul European si tratatele comunitare, precum: Tratatul fondator de la Roma (1997), de la Maastricht (1992), Tratatul Schengen (1997), de la Amsterdam (1997), de la Lisabona (2007). Si dupa cum se stie, s-a pregatit deja Constitutia Europeana care nu a fost insa votata in final de catre statele membre ale Uniunii Europene, pentru ca s-au opus anumite popoare ale Comunitatii pentru anumite prevederi ale acesteia care violeaza drepturile cetatenilor.

Dreptul european, ca drept primar, este mai presus de dreptul nostru constitutional national. Prin urmare, daca dorim sa evitam subminarea vreunui drept al nostru, va trebui sa ne ingrijim ca acest drept sa fie sustinut de dreptul primar. Astazi vedem in cadrul asa-ziselor drepturi ale europeanului ca se contesta juridic existenta icoanelor in scoli si in cladirile publice, baticurile musulmancelor etc. Si toate acestea se intampla cu invocarea noilor date ale societatii multiculturale a UE, in care prezenta unui simbol al unei religii nu trebuie sa ofenseze, prin simpla sa prezenta, constiinta religioasa a celui ce nu apartine aceleiasi religii.
In spiritul noilor date europene, consider ca Ierarhia Bisericeasca va trebui sa se mobilizeze pentru a solicita definirea in Constitutia Europeana (sa observam ca in Constitutia Europeana au avut grija sa nu existe nici o referire la mostenirea crestina, ca unii care „respecta” neabatut specificitatea societatii multiculturale), si anume intr-un articol nerevizuibil – urmatoarele:
„Uniunea Europeana nu permite nici unui stat-membru sa legifereze, sa promoveze si sa impuna in nici un fel de document, card, microcip, act de identitate sau sistem electronic de tranzactii, vreun numar anume – precum rau famatul numar 666 – nume sau simbol sau pecetluire, care ofenseaza constiinta religioasa a crestinilor sau a adeptilor altei religii”.
Daca nu ne ingrijim la timp si nu revendicam in cadrul UE, pe deplin functionala juridic, sa se consolideze juridic dreptul nostru pomenit mai sus, atunci vom crea impresia incontestabila ca acceptam tot ce legifereaza ei pentru noi, ca adica, in mod constient, ne concesionam drepturile. De aceea, in cazul in care nu vom respecta toate cate se decreteaza, vom suporta pe buna dreptate consecintele legii.
Din cele de mai sus reiese clar ca singura solutie corecta si legala este sa cerem intarirea juridica a dreptului nostru si nu sa ne declaram de fiecare data nelinistea sau opozitia, cand pentru cardul de sanatate, cand pentru pasaport, acte de identitate, cardul cetateanului etc.
Avem increderea ca Comunitatea Europeana nu va avea nici o reticenta fata de cerinta noastra de a intari un asemenea drept care se refera la toate popoarele. Dimpotriva, va avea sprijinul lor. Doar daca UE chiar intentioneaza sa impuna acel numar rau famat si sa ofenseze constiinta religioasa a credinciosilor crestini, iar prin refuzul acesteia de a consolida dreptul nostru va iesi la iveala adevarata intentie a UE.
Cu cel mai profund respect, va sarut dreapta Dimitrios Tselenghidis, Profesor al Facultatii de Teologie din Thessalonik

Instiintare:
1. Catre toti Ierarhii Bisericii Greciei
2. Catre toti Ierarhii Bisericii Cretei
3. Catre toate Sfintele Manastiri ale Sfantului Munte
4. Catre toate Sfintele Manastiri ale Sfintelor Meteore

sursa: https://thriskeftika.blogspot.com/2010/09/blog-post_6215.html
Traducere Tatiana Petrache

Nota:

Facem precizarea ca este laudabila aceasta initiativa si sa dea bunul Dumnezeu ca sa fie si aprobata. Ar fi ceva in plus, caci asocierea evidenta a numarului 666 cu identitatea unei persoane este o si mai mare lepadare decat daca nu ar contine 666. Dar vom vedea daca viclenia lor se va da pe fata, refuzand aceasta propunere. Pentru noi este clar o problema teologica, principalul motiv pentru care refuzam tot ce vine nou de la acesti “vicleni, vicleni, vicleni”.