Duhovnicii sunt impreuna si spun toti acelasi lucru, chiar daca fiecare in felul sau, fiecare cum l-a luminat Dumnezeu, si nici unul nu are curajul sa spuna despre altul ca nu spune sau nu face bine ce face.
Insa cei care incearca sa le scoata nod in papura si sa ii vadeasca de diferente unii fata de altii, nu fac decat sa dea de gol lucrarea duhului satanic din ei, pentru ca doar satana dezbina, diavolos = dezbinatorul, si dupa cum spune Sfantul Ignatie Briancianinov, a evidentia o lucrare a Duhului la un duhovnic si a micsora o alta lucrare, a aceluiasi Duh, la alt duhovnic, este semn de cugetare trupeasca, pe care Sfantul Apostol Pavel o osandeste dur:

Cata vreme este intre voi pizma si cearta si dezbinari, nu sunteti, oare, trupesti si nu dupa firea omeneasca umblati? Caci, cand zice unul: Eu sunt al lui Pavel, iar altul: Eu sunt al lui Apollo, au nu sunteti oameni trupesti?  Dar ce este Apollo? Si ce este Pavel? Slujitori prin care ati crezut voi si dupa cum i-a dat Domnul fiecaruia. (1Cor. 3:3,5)

Insa acesti “luptatori” care vin cu ieromonahi de tip nobody pe care ii opun marilor duhovnici sunt la fel de trupesti ca si ei; ravnire, prigonire, imperechere, asta scrie pe ei.
Iata ce recomanda Sfantul Pavel, in Romani 16:17

Si va rog pre voi fratilor, sa va paziti de cei ce fac imperecheri si sminteli impotriva invataturii care ati primit-o. Departati-va de ei.

Oare indeamna Sfintul Pavel la dezbinare, sau la unitate? Acelasi Sfint Pavel, spune la Galateni 5:19-20:

Iar faptele trupului sint:… vrajbile, sfezile, zavistiile, maniile, galcevile, imperecherile, eresurile.

Si, spre mingiiere, iata ce spune Sfintul Apostol Iuda, in epistola sa soborniceasca:

Iar voi, iubitilor, aduceti-va aminte de cuvintele care s-au zis mai inainte de Apostolii Domnului nostru Iisus Hristos. Caci au zis voua, ca in vremea de apoi vor fi batjocoritori, care vor umbla dupre poftele lor cele necurate. Acestia sunt cei ce fac dezbinari, sufletesti, care nu au Duhul. Iar voi, iubitilor, intru sfanta credinta voastra zidindu-va, si intru Duhul Sfant rugandu-va.  Pre voi singuri intru dragostea lui Dumnezeu va paziti, asteptand Mila Domnului nostru Iisus Hristos, spre viata cea vesnica. Si pre unii sa-i vaditi de se vor desparti. Iar pre altii cu frica sa-i mantuiti, rapindu-i din foc; si sa-i certati cu temere, urand si haina cea de la trup spurcata.

Ceea ce au facut cei de la razbointrucuvant este demn de cele mai josnice persoane, fara frica de Dumnezeu si cu ura cumplita fata de Parintele Justin si de manastirea Petru Voda. Ei, cei care daca i-au calcat pragul Parintelui macar o data, isi permit sa-i pomeneasca numele in jocurile lor parsive, manipuland lumea si aducand marturie mincinoasa Parintelui pustnic Proclu. Mai jos veti putea asculta o inregistrare luata de niste apropiati de-ai nostri, la 2 zile dupa ce acesti talhari intru cuvant au fost la Parintele Proclu (29 august), care era foarte amarat de toate minciunile lor sfruntate. Au ajuns sa-i zica ca Parintele Arsenie nu e impotriva actelor cu cip. Datorita nevredniciei noastre, Parintele Proclu a cedat amenintarilor venite de la “autoritati” si a zis ca pana nu va avea descoperire de la Dumnezeu ca sa vorbeasca din nou despre cipuri, va refuza pe oricine ii cere aceasta si mai grav ca e posibil sa nu mai primeasca pe nimeni. Iata ce au putut sa faca acesti nemernici, iude adevarate care nu stiu decat sa faca rîcă intre oameni. Cand i s-a amintit Parintelui Proclu de ce a zis anul trecut despre cipuri, el a zis ca nu a spus minciuni, dar tocmai ca a vazut ca nu este inregistrat, Parintele a avut curajul sa zica mai multe. Din pacate inregistrarea s-a facut cu un telefon a carui baterie era descarcata si nu a surprins toata discutia cu Parintele. Iata ce a declarat Parintele, cu durere:

La mine vine lume multa si eu nu cunosc care, de unde-i si amu am primit… acei care au venit au zis ca sunt contra “partidului”, eu si Parintele Justin. Vin oameni care se duc la mine, de la mine la el, de la el la mine, dar nu stiu ce s-o facut ca a trebuit ca cei mai mari sa spuna ca cipurile nu sunt vatamatoare… au zis asa, tine s-or de capul lor, ca sa puna in cap, dar nu pe toate masinile, asta e treaba lor, nu-i treaba mea. Si eu am vazut cata vorbire s-a starnit si am spus asa in fata lor: preotii bisericii sa vorbeasca, dar nu eu; sa ma puna pe mine sa vorbesc, sa-i lamuresc, daca eu n-am nici carte si eu nu stiu ce-i acela cip.

De Parintele Justin asa am vorbit cu ei, am zis asa: am datoria a-i pomeni la rugaciune pe toti, mici, mari, pe toti, ca doresc sa se duca toti in rai, dar ca sa spun: nu sunt contra nimanui… si cauta pe toate caile sa-i tulbure pe calugari si pe maici si pe crestini, sa ia de la una sa duca la altul, s-amu a venit cineva din Anglia, niste persoane, nu stiu de unde au stiut de mine; si au spus ca a venit un Parinte [Ioan] si a zis ca a fost pe aici, la mine si cand s-a dus inapoi a vorbit de rau pe mine si Parintele Justin… dar de unde au aparut unele persoane, au inceput a ma provoca despre cipuri; a trebuit ca sa spun … nu ar fi bine sa inchid poarta? Sa stea si ei oleaca la aer. Nu-i bun asa? Asa le-am spus: eu cat pot, Biserica, preotii Bisericii sa vorbeasca, nu eu; de ce m-ati pus pe mine? Nu, eu n-am treaba cu nimeni, eu atata: daca ma intreaba cineva cum vreau sa ma mantuiesc, da, vorbesc si le-am spus asa: ca sa puteti scapa de indoiala asta, numai prin pocainta, prin marturisire, ..si a nu adormi cu gandul in alta parte. Ca pe masura ce ai credinta in bunul Dumnezeu, rugaciunea mea e mai mica, dar credinta ta e mai mare, ca asa spune Mantuitorul: Fie tie dupa credinta ta!

Dar asa trebuie, cat pot.. ca am pus o lacata la poarta aicea… dar a venit cineva si n-am mai pus-o.. amu imi mai trebuie o lacata s-o pun aicea (aratand spre gura). Cui ii trebuie sfaturi sa se duca la duhovnicul lui, ca eu, cat pot, a nu le mai da (sfaturi), ca le spun una, el intelege alta si altfel spune la altul si cum e… au facut un fel de legatura ca sa-mi astupe gura, dar are grija Dumnezeu de ei… are grija, asa. Am primit un raspuns asa, ca a venit cineva ca cipu’ nu-i periculos, ca zice ca si patriarhu si toti zice ca n-are valoare, asa, adica nu mai atunci cand il pune in cap. Stii ce, dar nu poti sa spui la nimeni, noi asteptam niste vremuri grele.. sa avem mila de toti, dar eu n-am fost la Petru Voda. Altii asta incearca: sa va puna in razboi cu Petru Voda… eu nu am nimica, n-am treaba .. dar am zis catre ei: sunt dator a ma ruga si pentru Parintele Justin, sa ajungem in rai. Dar incolo nu cunosc altceva nimic, atata spun: doresc mantuirea tuturor si mai este ceva: sunt judecatile lui Dumnezeu asa de mari si nepatrunse de mintea noastra.

– Parinte dar ii credeti cand zic ca nu-i periculos?
– Sigur, ca au zis ca sunt contra partidului, adica republica, guvernul
– Dar republica de cine este condusa? Nu de antihristi?
– Apoi na…uite ceva, mi-au pus capac sa nu zic nimica
– Cine? Vreun ierarh?
– Pai nu.. astia ..autoritatile.. au zis ca o sa fiu chemat… trebuie lucrat in asa fel…altfel…mai baiete, mai baiete e sfarsitul lumii …
S-amu vreau asa: dorinta mea este sa nu sufere nimeni din cauza mea …cum sa spun, Parintele Arsenie nu-i cu cipurile.. – Ba da!
– Si el?
– Da. El zice: Eu nu iau asa ceva. Pe mine ma cheama Arsenie si eu nu i-au asa ceva!
– Uite ceva, eu atata: n-am treaba cu cipurile… o spus cineva o vorba: acei de la Se (securitate) cauta sa faca o dezbinare si noi n-am fost atenti si amu cat pot a nu sta de vorba despre cipuri. Acestea sunt un fel de mergatoare, dar nu te vatama, asa am auzit, nu ne vatama. Daca are altul treaba lui, sa n-am eu. Pentru cei care se-ncurca (luand actele cu cip), a ne ruga pentru ei: Doamne ajuta sa ascapam de el (de cip)!

Iata ce zicea Parintele Proclu anul trecut:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ma4_qN9WXM4]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=0_sYph1Szys]

Duhovnicii sînt împreună şi spun toţi acelaşi lucru, chiar dacă fiecare în felul său, fiecare cum l-a luminat Dumnezeu, şi nici unul nu are curajul să spună despre altul că nu spune sau nu face bine ce face

cei care încearcă să le scoată nod în papură şi să îi vădească de diferenţe faţă de alţi duhovnici nu fac decît să dea de gol lucrarea duhului satanic din ei, pentru că doar satana dezbină

diavolos = dezbinătorul

şi, după cum spune Sfîntul Ignatie Briancianinov, a evidenţia o lucrare a Duhului la un duhovnic şi a micşora o altă lucrare, a aceluiaşi Duh, la alt duhovnic, este semn de cugetare trupească, pe care Sfîntul Apostol Pavel o osîndeşte dur: 1Cor 3:3

poţi să dai tot citatul, tot pasajul respectiv, ca să îi faci să priceapă

şi să priceapă că ieromonahii de tip nobody pe care ei îi opun marilor duhovnici sînt la fel de trupeşti ca şi ei

eventual le poţi da şi o tîlcuire de la Părinţi, spre lectură

rîvnire, prigonire, împerechere, asta scrie pe ei

iată ce recomandă Sfîntul Pavel: Romans 16:17 ¶ Şi vă rog pre voi fraţilor, să vă pãziţi de cei ce fac împerecheri şi sminteli împotriva învăţăturii care voi v-a i învăţat; şi vă feriţi de ei

oare îndeamnă Sfîntul Pavel la dezbinare, sau la unitate?

acelaşi Sfînt Pavel, spune la Galateni 5:19-20: Iar faptele trupului sînt:… vrăjbile, sfezile, zavistiile, mâniile, gâlcevile, împerecherile, eresurile.

eventual poţi chiar să faci un titlu de articol cu textul de la Romani 16:17

Şi vă rog pre voi fraţilor, să vă păziţi de cei ce fac împerecheri şi sminteli împotriva învăţăturii care voi v-aţi învăţat; şi vă feriţi de ei

Şi vă rog pre voi fraţilor, să vă păziţi de cei ce fac împerecheri şi sminteli împotriva învăţăturii care voi v-aţi învăţat; şi vă feriţi de ei

şi, spre mîngîiere, iată ce spune Sfîntul Apostol Iuda, în epistola sa sobornicească:

17 Iar voi, iubiţilor, aduceţi-vă aminte de cuvintele care s-au zis mai înainte de Apostolii Domnului nostru Iisus Hristos.

18 Căci au zis vouă, că în vremea de apoi vor fi batjocoritori, care vor umbla dupre poftele lor cele necurate.

19 Aceştia sunt care de osebesc, sufleteşti, duh neavând.

20 Iar voi, iubiţilor, întru sfântă credinţa voastră zidindu-vă, şi întru Duhul Sfânt rugându-vă.

21 Pre voi singuri întru dragostea lui Dumnezeu vă păziţi, aşteptând Mila Domnului nostru Iisus Hristos, spre viaţa cea veşnică.

22 Şi pre unii să-i vădiţi de se vor despărţi.

23 Iar pre alţii cu frică să-i mântuiţi, răpindu-i din foc; şi să-i certaţi cu temere, urând şi haina cea de la trup spurcată.

într-o traducere mai din zilele noastre: 19. Aceştia sunt cei ce fac dezbinări, sufleteşti, care nu au Duhul.