Iarta-ne, Parinte!

Totul a inceput cu durerea unui batran calugar pentru incatusarea neamului sau in ceea ce i-ar putea fi ultima robie babilonica. Din strigatul sau de suferinta sfanta cei mai multi nu si-au putut insusi decat cuvintele, tema: durerea din care s-a ivit strigatul i-a ramas, parca, numai lui…

Si tocmai aceasta durere este cheia problemei… pentru ca numai din ea se iveste rugaciunea vie, inlacrimata, la care Dumnezeu da, fiecarui suflet, dupa starea si situatia lui, ca raspuns, solutia, calea smerita, ortodoxa, a iesirii din aceasta robie… Numai cel care ii poarta durerea si plansul il poate intelege pe parintele Justin, numai acela isi poate insusi, corect, duhovniceste, cuvantul sau… Adica doar cel care poarta ranile hristice ale aceleiasi sfinte iubiri de Biserica si de neam… Si cati dintre noi pot suferi, macar, sa le priveasca de aproape?

Apelurile parintelui Justin au fost, inainte de orice, chemari la o suferinta, la o strapungere a inimii, la Crucea iubirii care se poarta cu smerenie in agonia rugaciunii… Fara acestea, cuvintele lui isi pierd seva si sensul… Se usuca asemenea mladitelor desprinse de Vita care este Hristos…

Parintele Justin ne-a daruit cuvintele durerii lui pentru a ne lipi inima de aceasta durere sfanta…CA SA NE SFINTIM SI NOI PRIN EA! CA SA NE FACEM DIN EA UN BUN INCEPUT DUHOVNICESC!

PARINTELE JUSTIN A VRUT SA IMPARTA CU NOI PAINEA LACRIMILOR SALE, PAINE FRAMANTATA SI DOSPITA IN LUNGA SA PATIMIRE! Partasia la durerea sa e SINGURA legatura vie, duhovniceasca, nu intelectuala, cu sfintii din inchisorile comuniste!

Ne-a invitat, in scris, la cina sfintei sale dureri, si noi nu ne-am dus acolo, pana la Cruce, ci am ramas la arhondaric; dar am pastrat biletul, invitatia, ca sa ne facem un nume, dandu-ne drept prieteni ai sai, tovarasi ai sai de Cruce…

Noi am lepadat durerea lui si i-am luat doar cuvintele… Si le tot inmultim cu mintile noastre nesmerite si cu inimile noastre invartosate… si dam de mancare multimilor, pietre ca paini si serpi, ca pesti…

Sa ne mai miram de rezultat? Sa ne mai miram ca, pe acest subiect, se inmultesc doar muscaturile veninoase si lapidarile verbale ?

Si nu suferim nici sa ne pocaim si sa oprim tragica impostura… Asa ca toata serparia si toate pietrele se intorc, pana la urma, impotriva singurului rastignit al acestei drame: parintele Justin.

Si asa, dansului i se desavarseste martiriul. Iar noua…

Iarta-ne, Parinte Justin! Iarta-ne! Si rugati-va pentru noi, sa nu mai ramanem straini de durerea sfintiei voastre…

sursa: Oameni si…

Iertare si celorlalti Parinti, Stalpii Ortodoxiei romanesti: Parintele Arsenie Papacioc si Parintele Adrian Fageteanu.

12 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Acesti mari duhovnici sunt nepretuit si tainic Dar facut de Dumnezeu neamului nostru ! Slavit sa fie numele Domnului in veci ! Amin !

    BUNUL DUMNEZEU SA MINTUIASCA TOATE SUFLETELE ! AMIN !

    Mircea

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    trebuie sa face ce spune parintele si o sa fie bine.sa ne intaresca Dumnezeu sa putem lupta pentru libertatea noastra.amin

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor dupa cum am mai spus si in alte comentarii parintele Iustin este un sfint in viata,sa-l apreciem asa cum se cuvine atit timp cit mai este cu noi, iar cind o sa-l cheme Hristos la el o sa plingem cu amar ca nu prea mai avem pe cine pune in locul lui.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Parintele Justin este atat de indurerat de pacatele si necredinta noastra , dar noi ne vedem in continuare de baluri si chermeze, nu ne pasa ca prapadul bate la usa. La cati le spui ca cipul il premerge pe antihrist, te cred nebun. Eu am doar 5 prietene care gandesc ca mine, dintre care doua sunt cam nehotarate si trebuie sa mai duc multa munca de lamurire. Voi cati prieteni aveti care au inteles cum stau lucrurile ?

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aurora, eu nici nu mai indraznesc sa deschid o astfel de discutie! Din "pocaita" si smintita nu ma scot asa zisii prieteni! Iar cei care gandesc ca si mine sunt putini, din pacate!Si tot din pacate noi care mai stim cateceva citim si ascultam cuvantul sfintilor parinti caci ceilalti alearga zi si noapte dupa cele ale lumii acesteia! Rugaciune multa si pentru ei!

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aurora, eu cunosc o singura persoana, desi putin inconsecventa. In rest, nu am curaj sa spun...
    Dumnezeu sa ne ajute !

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cineva se oferise să mă ducă la Petru Vodă pentru prima dată în viață acum câteva săptămâni. Am refuzat, că m-am luat cu ale mele. Acum regret, căci este posibil să nu mai pot ajunge să iau vreodată binecuvântare de la părintele Justin, eu nevrednicul păcătos...

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Si pe mine ma fac multi prieteni nebun cind le zic ca traim vremurile din urma,dar eu le raspund asa...sa presupunem ca eu nebun fiind spun ca doi plus doi fac patru,este oare coeficientul neadevarat,doar ca cel ce la calculat este catalogat nebun.

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Maxim
    Multumim pentru increderea ce ne-o acorzi in continuare.. Speram sa ne insusim cu totii acest mesaj.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cuvintele sunt putine cand citesti asemenea lucruri...

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Stiti ceva?
    Mai bine am lasa deoparte dulcegariile si sentimentalismele, caci ma indoiesc ca parintelui Iustin ii sunt pe plac, si mai bine i-am asculta cuvintele si le-am urma!

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    M-am spovedit două luni la Părintele Iustin. Tăcerea, responsabilitatea și bucuria creștină sunt singurul mod de a-l aprecia și de a-i fi alături cu trupul și mintea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*