Cu putin timp in urma va aduceam la cunostiinta cazul preotului Crecan, din Bocsa Montana care a slujit Sf. Liturghie cu un papistas si a impartasit pe toti cei prezenti, printre care catolici, greco-catolici si o persoana ex-comunicata din Biserica. In cele de mai jos, veti observa cu tristete ca aceasta ratacire este la nivel inalt in cadrul Episcopiei de Caransebes, ca de altfel in toata Mitropolia Banatului. Tinerii ortodocsi sunt indoctrinati cu erezia ecumenista si ajung sa nu mai faca nicio diferenta intre Ortodoxie si erezie (catolicism, protestantism). Ei actioneaza la nivel sentimental si lacrimogen, nestiind ca de fapt se leapada de Dreapta Credinta si de Canoanele Sfintilor Apostoli, care interzic rugaciunea in comun cu cei dinafara Bisericii. Este inacceptabil ca pe site-ul oficial al unei episcopii ortodoxe sa fie oferit drept indrumar, un citat al unui eretic, in persoana papei Ioan Paul al II-lea. Ortodoxia este binecuvantata de Dumnezeu si abunda de sfinte invataturi ale Sfintilor Parinti, iar tinerii nostri trebuie sa fie crescuti si educati in acest duh, drept-maritor si nu sa caute cele necesare mantuirii in sinagoga satanei (in cazul de fata: catolicism, protestantism). Nadajduim sa tragem un semnal de alarma fata de erezia ce se propaga, cu precadere in aceasta parte a tarii si conform, cel putin a, hotararii Sinodului Sfintei Biserici Ortodoxe Romane, care interzice aspru astefel de manifestatii, sa se ia masurile necesare stoparii acestui flagel strain de Ortodoxie, care duce la pierderea de suflete in iadul cel vesnic.

Iata un prim articol, gazduit de siteul protopopiatului Ortodox Roman Resita si intitulat  “Sa fim Lumina!”

Duminica Intrarii Domnului in Ierusalim a fost praznuita in municipiul Resita intr-un chip cu totul deosebit, deoarece tinerii diferitelor confesiuni crestine au organizat o procesiune desfasurata sub moto-ul „Sa fim Lumina”. In seara zilei de 28 martie cele 12 grupe de tineri s-au adunat in fata bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul muncitoresc al Resitei, unde dupa ce s-a rostit rugaciunea Tatal nostru in mai multe limbi s-a pornit in procesiune inspre centrul civic al orasului.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=_BZlYUGzNN0]

Manifestarea s-a incheiat cu mesajul Preasfintitului Parinte Lucian, care a participat la acest eveniment, precum si a primarului Resitei, D-l ing. Mihai Stepanescu, a parintelui Nicolae Catalin Mirisan, Protoiereul Resitei si parintelui Arhidiacon Iosif Csaba Pal. Astfel aceasta manifestare se doreste a fi un inceput bun intr-o frumoasa traditie a unor astfel de manifestari unde prin tineri sa se reuseasca o regenerare si o revigorare duhovniceasca inspre binele neamului si a credintei strabune.

Pe sitel episcopiei de Caransebes gasim urmatorul articol: Da EurHope a EurHome (de la euro-speranta la euro-casa)

Din 2 pana in 9 august, 120 de tineri de diferite confesiuni au format o “familie” si au construit ceea ce poarta numele de Campo Ecumenico “Da EurHope a EurHome” editia a II-a, in Loreto, Italia. De ce suntem despartiti daca ne simtim atat de bine impreuna? este intrebarea pe care si-au pus-o tinerii catolici, anglicani, luterani-suedezi, si un grup de 45 de tineri romani ortodocsi si catolici, elevi ai Liceului Teoretic “Traian Lalescu” Resita, coordonati de pr. prof. Nicolae Chiosa, avand inalta binecuvantare si sustinere a Prea Sfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului.

Proaspat ajunsi de la pelerinajul Loppiano – La verna – Assisi, tinerii romani au privit plini de entuziam diverisitatea de la Centrul Giovani Paolo II si faptul ca aceasta nu a rimat in nici un moment cu divizarea, ci cu dragostea, credinta si bucuria de a te darui celuilalt.
Timp de o saptamana acestia au incercat sa isi consolideze baza de Unitate construita anul trecut. Au participat la rugaciuni si slujbe ecumenice (nn. ecumeniste), dar si la Sfinte Liturghii savarsite de fiecare confesiune in ritul propriu. Au impartasit bucuria aspectelor comune si tot impreuna au trait si micile tristeti cauzate de unele diferente dintre ei.

In noaptea de veghe din Santa Casa, pietrele nu o ascultau doar pe Fecioara Maria, dar si pe acesti tineri. Lacrimile erau limbajul comun. Lacrimi de bucurie, de dragoste, de liniste, care erau raspunsul catre Dumnezeu, care continua sa vorbeasca tinerilor prin cuvintele :”Iubiti-va unii pe altii asa cum eu v-am iubit Eu pe voi.” Papa Ioan Paul II a spus tinerilor in timpul unei vizite: ,,IATA CASA VOASTRA!”. La sfarsitul acestei intalniri ecumenice toti repetau: “Dar acesta este Paradisul”. DA! A trai ca fratii este paradisul care incepe azi pe pamant. Noi vom continua sa ne intrebam :”De ce suntem despartiti daca ne simtim atat de bine impreuna?” Si raspunzand in fiecare zi, vom darama pereti (nn. peretii sunt Canoanele Sfintilor Parinti, iar cel ce le incalca se desparte de Biserica lui Hristos) si vom construi punti intre noi.

Toto pe site-ul Protopopiatului de Resita aflam de: A doua tabara ecumenica de la Loreto (29 iulie – 9 august 2010)

Cu binecuvantarea Prea Sfintitului Lucian, Episcopul Caransebesului, cu purtarea de grija a Protopopului Resitei, pr. Nicolae C. Mirisan si sprijinul directiunii Liceului Teoretic “Traian Lalescu”, un grup format din elevi ortodocsi ai acestui liceu, tineri ai bisericii romano – catolice “Maria Zapezii” din Resita si crestini din protopopiatul Rupea, coordonati de pr. prof. Nicolae Chiosa si pr. Damaschin Tataru, va participa la a doua editie a proiectului ecumenic (nn. ecumenist) international “Da EurHope a EurHome” desfasurat la Centrul Giovani Paolo II din Loreto, Italia, in perioada 29 iulie – 9 august 2010.

Acest proiect a luat nastere anul trecut…  din dorinta de “infratire” a tinerilor de confesiune ortodoxa, catolica si anglicana… anul acesta, proiectul nu numai ca va continua cu o noua tabara ecumenica, dar, si biserica lutherana din Linkoping, Suedia a inteles mesajul transmis, realizand cat de mare este nevoia de comuniune, astfel ca s-a alaturat si ea proiectului si s-a integrat perfect in marea familie care deja era formata. Pentru ca tinerii romani sa fie cat mai bine pregatiti spiritual, vor participa alaturi de catolicii din Pesaro la un pelerinaj in orasul Lopiano, vor petrece doua zile in Assisi si apoi, ca si anul trecut, vor petrece o saptamana alaturi de prietenii lor catolici, anglicani si mai nou lutherani, in care vor lua parte la activitati culturale, spirituale, ateliere tehnice, se vor ruga sau vor petrece timpul liber impreuna, dar mai ales vor invata ca prietenia si dragostea pentru Dumnezeu nu tine cont de niciun fel de bariere si cu siguranta se vor intoarce acasa cu un bagaj spiritual mult mai amplu.

Iar cel mai recent, tot protopopiatul de Resita anunta o alta intalnire ecumenista: Intalnire ecumenica a tinerilor la Biserica Sf. Maria din Ciclova


Tinerii Liceului “Traian Lalescu” din Resita au participat la a doua intalnire ecumenica de la Manastirea “Maria-Ciclova”, organizata de Dieceza Romano-Catolica din Timisoara impreuna cu pr. Virgil Fecheta si sub supravegherea minutioasa a preotului(!!!) arhidiacon Iosif Csaba Pal. Timp de doua zile, 18 si 19 septembrie, sub indrumarea preotului profesor Nicolae Chiosa, elevii Liceului Teoretic “Traian Lalescu” au pus in practica, impreuna cu tineri ortodocsi si romano-catolici din Timisoara, Caransebes si Oravita, dar si din alte localitati, ceea ce au invatat ei cel mai bine, dragostea frateasca. Prima zi a inceput cu o cateheza a parintelui Nicolae Mirisan, protopopul Resitei, despre “Cum actioneaza tinerii prin Biserica, in societate”, moment urmat de discutii pe grupe mixte, prezentari ale concluziilor si discutii in plen. A doua parte a zilei, putin mai interactiva, i-a apropiat mai mult pe participanti prin intermediul unor workshopuri cu deschidere atat spre latura spirituala, cat si spre cea practica. La Liturghia Romano-Catolica a fost prezent vicarul general al Diecezei din Timisoara, Msgr. Johann Dirschl. La sfarsitul acesteia, preotul protopop al Oravitei, Ion Varan, a tinut un scurt cuvant de invatatura. Ziua s-a incheiat cu o rugaciune de seara, moment in care tinerii au constientizat ca sufletul are nevoie sa se deschida spre iubire.

Trebuie reamintit faptul ca si in alte parti ale tarii astfel de faradelegi au loc an de an, in total dezacord cu hotararea Sinodului. Mai jos aveti cazul din Siret: Sarbatoarea Epifaniei intre frati in credinta

“Sa ne unim astazi cu magii pentru a ne inchina lui Cristos si a-i aduce daruri”. Sub acest moto, putem spune noi, cei din Parohia “Nasterea Sfintei Fecioare Maria” din orasul Siret, ca s-a desfasurat ziua de 6 ianuarie 2010, Epifania Domnului sau in cazul fratilor ortodocsi, Botezul Domnului.

Sarbatoarea, pentru noi, a inceput cu sfanta Liturghie in cadrul careia parintele paroh a binecuvantat apa, apoi a stropit cu apa binecuvantata poporul. La ora douasprezece, dupa celebrarea sfintei Liturghii, pastrand traditia noastra locala, toti credinciosii (catolici, greco-catolici si ortodocsi) ne intalnim in centrul orasului de unde plecam impreuna, in procesiune, spre raul Siret.

Va rugam sa ne semnalati cazuri asemantoare la rubrica de comentarii. Totodata sa trimiteti scrisori la Cancelaria Sinodului: Str.Antim nr.29 , Bucureşti (tel) +40-21.337.08.30, (fax) +40-21.337.08.22 sau email la [email protected] prin care sa va exprimati dezacordul fata de astfel de rataciri de la Predania Bisericii.