Pentru “binele” umanitatii a fost “creata” prima forma de “viata” sintetica

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=qPE2CnThito]

Oamenii de stiinta din SUA au reusit sa dezvolte prima celula sintetica vie. Cercetatorii au construit un “software genetic” pentru o bacterie, si au transplantat-o intr-o celula gazda. Microbul rezultat arata ca specia naturala si este “comandat” de catre ADN-ul sintetic. Inventia a fost salutata ca un punct de reper stiintific, dar criticii spun ca organismele sintetice reprezinta pericole. Cercetatorii spera in cele din urma  sa proiecteze celule bacteriene, din care se vor produce medicamente si combustibili si chiar pentru a absorbi gazele cu efect de sera din atmosfera. Echipa a fost condusa de dr. Craig Venter de la J Craig Venter Institute (JCVI) din Maryland si California. El si colegii sai au inventat anterior un genom bacterian sintetic si l-au transplantat de la o bacterie la alta. Acum, oamenii de stiinta au pus ambele metode impreuna, pentru a crea ceea ce ei numesc o celula “sintetica”, desi numai genomul ei este sintetic cu adevarat. Dr. Venter a incercat apoi sa faca un software nou pentru celula. Astfel, ei au copiat un genom bacterian existent si au segmentat codul genetic al acestuia, dupa care au folosit “masini de sinteza”, pentru a construi prin procedeu chimic, o copie. Dr. Venter a declarat pentru BBC News: “Acum am fost in masura sa luam cromozomul nostru sintetic si sa-l transplantam intr-o celula destinatar – un organism diferit. De indata ce acest nou software intra in celula, celula il citeste si se converteste in specia precizata de acel cod genetic.”  Bacteriile noi au fost replicate de peste un miliard de ori, rezultand copii care contin si  sunt controlate de ADN-ul construit sintetic.  “Aceasta este prima data cand un ADN sintetic a controlat complet o celula”, a spus Dr. Venter.

“Noua revolutie industriala”

Dr. Venter si colegii sai spera pe viitor sa proiecteze si sa construiasca bacterii noi, care vor indeplini functii utile. Unii oameni de stiinta sunt ingrijorati, deoarece ne lipsesc mijloacele de a calcula riscurile pe care astfel de organisme le-ar putea reprezenta. “Cred ca aceasta invetie va crea potential pentru o noua revolutie industriala”, a mai spus dr. Venter.

“Daca vom putea obtine cu adevarat celule pentru a face productia pe care ne-o dorim, acestea ar putea ajuta sa ne renuntam la petrol si ar reduce o parte din daunele aduse mediului, folosindu-le la captarea dioxidului de carbon.”
Dr. Venter si colegii sai colaboreaza deja cu companiile farmaceutice si de combustibil pentru a proiecta si dezvolta cromozomi de bacterii, care ar produce combustibili utili si noi vaccinuri. Dar criticii spun ca potentialele beneficii ale organismelor sintetice au fost supraevaluate. Dr Helen Wallace de la Genewatch – Marea Britanie, o organizatie care monitorizeaza evolutiile in domeniul tehnologiilor genetice, a declarat la BBC ca bacteriile sintetice ar putea fi periculoase.
“Daca eliberati organismele noi in mediu, puteti face mai mult rau decat bine. Prin lansarea acestora in zonele de poluare, [cu scopul de a le curata], de fapt eliberati un nou tip de poluare. Nu stim cum se vor comporta aceste organisme in mediul inconjurator.” , a spus ea.
Dr. Wallace a acuzat pe dr Venter ca se joaca cu eventualele efecte negative ale inventiei. “El nu este Dumnezeu”, a spus ea, “el este de fapt  foarte uman, incercand sa obtina banii invetiti in tehnologia sa si pentru a evita legislatia care ar restrange utilizarea acesteia.”

“Riscurile sunt de neegalat, avem nevoie de o evaluare sigura pentru acest tip de cercetare radicala si protectie fata de un abuz militar sau terorist. Acestea ar putea fi folosite in viitor pentru a fabrica cele mai puternice arme biologice imaginate vreodata. Mai ramane doar a manca fructul fara virus.” a declarat Iulian Savulescu profesor de etica la Universitatea Oxford.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=_WbNu_mLzNk]

sursa: BBC News

Cititi si: Cauti pe cineva apropiat? Da o cautare pe Google a microcipului lui

10 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cat creier, cata energie, cata tehnologie pentru o celula....si cu toate astea din punctul de vedere al stiintei viata (in formele ei mult mai complexe) a aparut din intamplare...........nu vi se pare ca stiinta e de fapt o forma de pseudoreligie? ti se cere sa crezi lucruri care sunt ilogice in virtutea unei autoritati care nu e prea clar precizata

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cand omul vrea sa-si depaseasca stadiul pentru care Dumnezeu l-a creat , trece de partea diavolului si actiunile sale se vor intoarce , in timp , chiar impotriva sa . Jocul " de-a Dumenezeu " a fost luat foarte in serios . Lipsa fricii de Dumnezeu ne transforma in demoni cu trup .

    Doamne , ajuta-ne !

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sper din tot sufletul ca Dumnezeul Cel Sfant din cer sa le opreasca nebunia.
    Zadarnicie si praf sa se aleaga de proiectele lor.
    Apara-ne si ne ajuta Doamne.
    Sunt totalmente revoltat si as dori sa am puterea de a le spune cuvinte usturatoare dar nu ma baga nimeni in seama.
    Asa ca incerc sa imi vars naduful prin comentariul acesta .

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nebunie curata!
    Deci e clar, trebuie sa ne ferim de vaccinuri, ca au de gand sa foloseasca aceste celule sintetice in vaccin...
    Sper totusi sa le zadarniceasca Dumnezeu planurile.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    S-au crezut intelepti si au inebunit. Bietii oameni, biata umanitate.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Există și multă exagerare în aceste afirmații. În primul rând acel cromozom "sintetic" folosit la crearea celulei "sintetice" își are originea într-o bacterie vie, a cărei secvență genetică a fost utilizată pentru fabricarea unui cromozom asa-zis artificial (adică unul care nu există în natură), prin îndepărtarea unei cincimi din materialul genetic. Cromozomul reconstruit apoi prin manipulare genetică a fost injectat într-o celulă bacteriană care s-a auto-replicat și a apărut astfel viata "sintetică."
    Însă este doar o sintagmă goală de sens, în condițiile în care "sintetic" înseamnă modificarea unui organism deja existent în natură.
    Sintetic ar însemna fabricarea vieții din anorganic; ori asa ceva nu a reușit nimeni. Cu excepția lui Dumnezeu.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Toate aceste abuzuri vor duce la aparitia unor bacterii si virusuri noi, ale caror efecte vor fi incontrolabile.
    Bombe bacterilologice!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu mai tin minte câţi ani aveam, eram în clasele primare, adică acum aproximativ 40 de ani, când tatăl meu a citit într-o revistă, că americanii fac cercetări pentru a face (creea) oameni. (A spus apoi cu voce tare indignat, ceea ce a citit) Nu am uitat acest lucru niciodată. Am ajuns la zilele în care aceste lucruri se discută din nou. Nu rămâne decât să ne înpuţineze pe noi cei naturali (pentru care nu mai este loc pe pământ şi nici hrană suficientă) şi să-i înmulţească pe cei artificiali?!!. Aceştia sunt slujitorii satanei care vor să demonstreze că nu este Dumnezeu, şi că ei sunt puterea lumii. Sunt aceeaşi, (aceeaşi organizaţie sau cult, religie falsă) care l-au răstignit pe Iisus, care în ascuns s-au organizat şi conduc lumea, iar în zilele noastre fiind forte siguri pe ei, şi fără nici un pic de jenă lucrează trămbiţând ceea ce fac. L-au mai sfidat ei pe Dumnezeu când au început construirea Turnului Babel, şi ştie oricine ce s-a întâmplat atunci. Ştiinţa este bună doar dacă este folosită în folosul umanităţii. Ei fac cercetări, dezvoltând stiinţa, pentru a distruge omenirea. Cine-i va suporta? Cine-i va opri? La timpul potrivit doar Dumnezeu.

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    HE , he .... , aia e pseudo viata , pe noi Dumnezeu ne-a creat din spirit prin cuvant , nu pe calculator.
    Pana la urma , viata inseamna ceea ce se autoreplica (inmulteste) ? Care e definitia vietii?

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dar de roboti acoperiti cu tesut artificial care sa slujeasca fara plata, fara hrana (oameni artificiali), ce ziceti? stiinta inainteaza in zilele noastre fulgerator!
    Un singur lucru este sigur- Dumnezeu ii va opri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*