Parintele profesor Mihai Valica protesteaza fata de ereziile promovate de ziarul “Lumina”

Dupa scan­dalul cu lin­gu­rita de impar­tasanie care ar putea infecta pe cred­in­cios, provo­cat de un preot din Pitesti, urmeaza o alta aber­atie si blas­femie pusa ca dilema duhovniceasca in inima citi­to­rilor ziaru­lui Lumina.

Arti­colul „Un alcoolic imi spunea ca alcoolis­mul este mai grav decat can­cerul“ din ziarul Lumina din 20 aprilie 2010, reprez­inta dupa par­erea mea o grava eroare teo­log­ica intru­cat pune sem­nul egal intre vinul din pahar al alcoolicu­lui si „putinul vin” trans­for­mat prin put­erea Sf. Duh in insasi san­gele lui Iisus Hris­tos din sf. lin­gu­rita a preo­tu­lui, care a impar­t­a­sit un fost alcoolic…!

Iata tex­tul:

Spe­cial­is­tii au aratat ca, la cei depen­denti, pe creier apare o con­cres­centa, care nu dis­pare, chiar daca intra in remisie. La o per­soana care n-a mai con­sumat alcool de 30 de ani, de exem­plu, acea con­cres­centa poate fi reac­ti­vata printr-o can­ti­tate foarte mica de alcool. Zilele tre­cute am primit un tele­fon de la un preot din Pas­cani, care reusise sa ajute un alcoolic sa nu con­sume timp de un an. A con­sid­erat ca tre­buie sa-i dea impar­tasanie si a recidi­vat de la acel putin vin. Asadar, este foarte dificil.

Nu cre­deti D-lor jur­nal­isti si preoti ca prob­lema pusa in aceasta maniera este o blas­femie? Cum poate Sf. Impar­tasanie sa mijlo­ceasca recidiva alcoolis­mu­lui si nicide­cum vin­de­carea sau pe Iisus Hristos?

Sf. Ioan Gura de Aur spune ca prin vinul de la Sf. Impar­tasanie ni se mijlo­ceste insusi Iisus Hris­tos spre viata ves­nica. Nu cre­deti ca pacatul a revenit pen­tru ca pen­i­ten­tul s-a impar­t­a­sit cu nevred­ni­cie si fara pocainta sin­cera si hotararea put­er­nica ca nu va mai bea si nicide­cum putinul vin, care nu mai este vin, ci insusi San­gele lui Hristos?

Daca mai luam in dis­cutie si arti­colul din ziarul Lumina din 26 aprilie 2010 Bis­eri­cile Orto­doxe Vechi Ori­en­tale: isto­rie si prezent unde se pune sem­nul egal intre monofiz­itii eretici si Orto­doxie, atunci eu refuz sa mai platesc acest ziar si-l voi returna la biroul de presa al Patri­arhiei Romane cu men­tiunea: nu mai pro­mo­vati erezia prin aceasta pub­li­catie platita de credinciosi!

sursa revista Atitudini, Pr. Prof. Dr. Mihai Valica

Pr. Prof. Dr.

11 comments

  1. alta mihaela

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    FELICITARI PENTRU ATITUDINEA DEMNA A pARINTELUI pROFESOR.AR TREBUI SA-I IA SI ALTII EXEMPLUL.

  2. Tardea Raluca Diana

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tin sa avertizez pe Cuviosii Parinti din Biserica Ortodoxa Romana ca a mai aparut o erezie foarte periculoasa care va zduncina in viitor Biserica si anume curentul(neo) necolait(sau neculait in limbaj profan).Aceasta secta este pe punctul de a se cristaliza si are la baza urmatoarea conceptie:"cand sunt postate filme pornografice,lumea afirma ca ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place",sau "cu cat pacatuiesti cu trupul cu atat constientizezi ca esti in pacat,te smeresti mai mult" iar "daca esti fecioara risti sa devii precum fariseii din sinagoga,fiindca si ei erau abstinenti si sub masca acestei feciorii esti in pericol sa cazi in mandrie".FALSA SMERENIE!
    Va avertizez,dragi credinciosi,sa nu cadeti in asemenea capcane,fiindca persoanele care gandesc in felul acesta sunt mai periculoase decat unele duhuri cazute(chiar decat diavolii).Sunt uneltele satanei,chiar daca sunt inca
    oameni.Fara sa-si dea nimeni seama,asemenea nerozii,sunt infiltrate cu multa maiestrie de catre oficiali,media si,din pacate,chiar de catre unii clerici cazuti,vanduti cohoartelor masonice.
    Atenti,romani,strainii vor sa ne transforme tara intr-un bordel!

  3. Cristi Girbea

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Subscriu la tot ce a mentionat Tardea R.D. cat si a celor mentionate,citate de pr.Mihai Valica si ar fi mai mult de spus as putea sa il mentionez pe Parintele Iustin Parvu un stalp credintei Ortodoxe ,al bisericii Ortodoxe RO dar care de isasi biserica este obijduit direct sau indirect caci din nefericire cei care conduc destinele crediciosilor ortodoxi romani nu lupta pentru credinta 1000% in Iisus Hristos si Tatal cu a sa imparatie.Nu lupta pentru impunerea in politic a moralei si decentei a credintei crestin ortodoxe.
    As propune ca pe sigla tarii noastre in mijlocul repartizarii proviicilor Ro sa apara si sigla Orthodoxa.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Observ ca ziarul ,,Lumina" incepe sa ne intunece si e pacat, caci se autocompromite. Romanii stiu cam cu ce se ,,mananca'' Ortodoxia, asa ca nu asteapta sa-i ,,lumineze'' ziarul respectiv.

    Daca te-ai impartasit cu vrednicie, e Hristos in tine, nu paine si vin cum cred numai ignorantii si hulitorii Sfintei Ortodoxii. Ce ne propune, indirect, ziarul ,,Lumina''? Sa ne ferim si noi de Hristos, ca sa ne asemanam si noi cu toti masonii?

    De pacate trebuie sa ne fie frica si de impartasirea cu nevrednicie, nu de vinul din Sfanta Impartasanie. Daca scria asa ceva intr-o publicatie sectara, as fi zis ,, Doamne, iarta-i si pe astia, ca nu stiu ce fac!'' Asa, nu pot sa zic decat: ,,Doamne, daruieste-ne Darul discernamantului duhovnicesc, sa putem deosebi in aceste vremuri lumina de intuneric.

    Fragment dintr-un cantec bisericesc:

    ,,In fiecare particica
    Pe care-n taina o primiti
    Eu sunt intreg cu toata slava
    Si-astept spre Mine sa veniti.''

    Fragment din Randuiala Sfintei Impartasiri:

    ,,Sangele cel indumnezeitor, privind, te inspaimanteaza, omule,
    Caci foc este si arde pe cei nevrednici.
    Dumnezeiescul Trup ma indumnezeieste si ma hraneste,
    Imi indumnezeieste trupul si-mi hraneste minunat mintea."

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Este grav ce se intampla cu unii clerici. In loc sa-i ajute pe credinciosi sa creasca duhovniceste, mai rau ii impotmolesc. In urma cu vreo 6-7 ani , am citit in E.Z. un articol despre o tanara care s-a sinucis din cauza ca preotul duhovnic i-a spus in timpul spovedaniei ca pacatele ei nu vor fi iertate de Dumnezeu in veci . Va dati seama ca biata fata a cazut in cea mai cumplita deznadejde si s-a sinucis ca Iuda. Acum catva timp era povestea cu lingurita, acum se pune problema daca de la o lingurita de vin - si nu orice vin, ci sangele Domnului - te apuci din nou de baut. Este revoltator !!! Sfanta impartasanie nu a imbolnavit pe nimeni, doar pe aceia care s-au impartasit cu nevrednicie.
    Vreau sa va semnalez inca un fapt , destul de grav, de asta data din partea unui episcop. Azi dimineata, inainte de sfanta liturghie, am auzit intamplator pe radio Trinitas cum un episcop din Vest ii lauda de zor pe catolici si protestanti pt. frumusetea procesiunii care are loc la ei cu prilejul confirmarii copiilor la varsta de 7 ani,cand primesc prima impartasanie, si spunea ca si noi, ortodocsii ar trebui sa luam exemplu de la ei. Eu stiu ca episcopul respectiv nu s-a referit la varsta impartasirii copiilor, ci la solemnitatea momentului care, trebuie sa recunoastem, este deosebit. Da, este frumoasa procesiunea aceasta la catolici cu fetitele imbracate toate in alb, dar ce te faci daca iti moare copilul pana la 7 ani ? Sunt multe lucruri frumoase - la prima vedere - in catolicism, dar nu tin de cald, ca sa ma exprim mai pragmatic. Catedralele lor sunt splendide, dar sunt lipsite de har, ai impresia ca te afli intr-un cavou urias. Revenind la episcopul cu pricina, constat cu durere ca mai toti ierarhii pusi sa pastoreasca peste granita sufera de un duh secularist, papist, relativist. Nu mai am nimic de adaugat decat ca trebuie sa ne rugam pt. cler, ca sa nu cadem si noi. CE VOM FACE DACA SE VA STRICA SAREA PAMANTULUI ?

    eMAG - Furnizorul de produse electronice!

  6. Un om care iubește dreptatea

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tot ce scrie ziarul „Lumina”, scrie cu ordin de sus, direct de la Ciobotea. Totul are un scop bine precizat și nimic nu este întâmplător. Să nu ne facem iluzii, nu este doar un derapaj al așa zișilor jurnaliști de la „Lumina”. Ei sunt doar niște simpli executanți care primesc ordine de sus.
    Ziarul trebuie returnat direct lui Ciobotea, pentru că de la el pleacă toată spurcăciunea.
    Securistul reciclat în sutană știe că prin presă pot fi manipulate mase mari de oameni și acționează în consecință.
    Și obiectivele ecumeniste sunt mai mult decât transparente. Suntem pregătiți pentru unirea cu catolicii, unde drept „împărtășanie” se dau un fel de biscuiți.
    Păi da, uite cum are grijă tovarășul-gradul Ciobotea de sănătatea enoriașilor și de ficatul lor: alcoolul dăunează grav sănătății! Măi dragi tovarăși …, nu-i așa?!
    Auzi: Sfânta Împărtășanie crește numărul de alcoolici!!! Este cea mai mare măgărie, posibilă și imposibilă, pe care am putut să o aud în viața mea. Că de blasfemie ce să mai zicem…
    Avertizam încă de la înscăunarea acestui prea nefericit Ciobotea, că trebuie să ne așteptăm la ”fapte mari”. Dar ele depășesc orice imaginație.
    Ierarhi ai BOR, care mai credeți în Dumnezeu Iisus Hristos, ce faceți? Dormiți? Nu vedeți că acest Ciobotea vă trage în iad după el?
    Depunerea din treaptă cred că este singura soluție. Și trebuie făcută cât mai repede, pentru că nu ne jucăm cu soarta poporului român.
    Dacă acest Ciobotea nu va fi dat jos, mulți se vor prezenta la Judecată cu mâinile pătate de sânge nevinovat, pentru că Dumnezeu trimite peste poporul care-și bate joc de credința cea adevărată mari dezastre și mari nenorociri.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Alooooo,preotul din Pascani de care scrie la ziar,dati-ne si noua un semn de viata sau...nu existati?
    Acum serios.chiar nu citeste nimeni dintre adevaratii FOSTI alcoolici si sa ne impartaseasca din experienta sa?Sau cineva de la AAA...
    Doamnne,unde am ajuns!

  8. Istrate Maria Magdalena

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    “Din nefericire,putini episcopi buni care exista,sunt FRICOSI!Nu au putere morala a se lupta, TREMURA SA NU FIE CATERISITI!…apuca cu forta demnitatea episcopala…
    Pentru a deveni cineva episcop(vladica)trebuie sa fie chemat de Dumnezeu sau chemat de popor.Pe acestia nici Dumnezeu nu i-a chemat,nici poporul nu i-a ales(din contra,acestia,ignora pe toti ce detin ADEVARUL).
    Din nefericire,nu exista astazi un Gura-de-Aur,nu exista un Vasile,nu exista un Grigorie de Nazianz…UITA BUNII EPISCOPI CA O CATERISIRE ESTE TITLU DE ONOARE…
    Caterisit a murit Gura-de-Aur,dar slava lui este vasnica in Biserica!De mii de ori
    sa fiu caterisit de astfel de episcopi si sa merg in pustie…!Luptatu-s-au toti acesti Sfinti Parinti.Astazi nu mai exista lupta”(nu mai exista lupta cea buna si acolo unde exista sfintenie si bun luptator,este inlaturat miseleste,…ce sila!)
    (Extrase din cartile fostului episcop de Florina,Augustin Kandiotis,”TRADAREA CREDINTEI ORTODOXE”

    Felictari Parinte Mihai Valica,pentru curajul de aborda si respinge nepotrivitele si inselatoarele subiecte din acest ziar ORTODOX...cu influente si simpatii eretice. Sunteti un brav indrumator tinerilor,cu adevarat EDUCATOR!
    Sa ne daruiasca Dumnezeu in Biserica Sa,cati mai multi asa PROFESORI...!S-AU CAM MICSORAT NUMARUL LOR,CA SI CREDINTA ACESTORA,sa-mi fie cu iertare constatarea!

    Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ne pe noi pacatosii!

  9. Istrate Maria Magdalena

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ZIARUL LUMINA…LUMINA INTUNECATA…CE SA INTELEGEM NOI,DIN AMESTECAREA SFINTILOR PARINTI AI ORTO-DOXIEI, CU SIMPATIA ASTORA PENTRU DRAGII LOR “FRATI MORTI” CATOLICI?!…SA-I PLANGEM PE CEI CARE SUNT MORTI- VII MAI DEGRABA DECAT CEI MORTI DEFINITIV…SA TRANSMITEM “SINCERE CONDOLEANTE”ZIARULUI LUMINA, PENTRU FRATII LOR…MORTI.... FARA LUMANARE, NESPOVEDITI,NEIMPARTASITI…!LUMINA INTUNECATA!

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Hristos a inviat,felicitari parinte pentru curaj!Sa avem peste tot asa parinti nu numai in manastiri sau citiva prin orase ,sa fie curaj in a curatii subtilele strecurari de erezii printre cele bune tocmai pentru a nu fii observate.Lupii in blana de oaie,sa refuzam sa primim pacalelile lor,sa ne ajutam prin viu grai intre noi,sa le spunem batrinilor nostri caci ei nu citesc pe internet ce se intimpla.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O persoana foarte apropiata mie este alcoolica. S-a oprit sa mai consume alcool, din fericire. Sper din tot sufletul sa fie pentru totdeauna, caci Dumneeu e mare si stie durerea fiecaruia. Si fireste, ne impartasim! Si Sfanta Impartasanie E Sfanta Impartasanie, nu e vin!
    Se pare ca noi, ortodocsii ne luam singuri palaria unul altuia . . .imi pare atat de rau pentru ce promoveaza, sau nu promoveaza o mare parte din Sfantul Sinod si presa ortodoxa oficiala . . .
    Multumesc parintelui profesor Valica . . . Parinte, stiindu-va acolo, la Iasi, parca avem mai multa incredere si curaj in tot . . . Doamne ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*