Cartile de identitate nationala din Marea Britanie vor fi anulate in mai putin de 100 de zile, a declarat secretarul Theresa May. Aceasta masura va fi propusa parlamentului de catre noul guvern spre a deveni lege din luna august. Cei 15 000 de cetateni englezi, care au platit cate 30 lire pentru noul document, nu vor primi nici o despagubire.

Planul laburistilor a avut drept scop combaterea fraudei, a imigratiei ilegale si a furtului de identitate – dar a fost criticat ca fiind prea scump si constituie o incalcare a libertatilor civile. Cartile de identitate tip card au fost destinate sa retina datele personale biometrice pe un cip criptat, inclusiv numele, o fotografie si amprentele digitale. Registrul National de Identitate a fost proiectat pentru a stoca pana la 50 de elemente informative.

Cardurile deja in circulatie vor ramane valabile pana cand parlamentul va adopta o legislatie care sa le elimine. Proiectul de lege privind eliminarea va fi trecut prin parlament cat mai rapid posibil, cu scopul de a anula cardurile pana pe 3 septembrie.

Odata ce cardurile vor fi declarate ilegale, Registrul National de identitate va fi “distrus fizic”.

D-na May a mai declarat: “Această lege este un prim pas din multele pe care acest guvern le va face pentru a reduce controlul statului asupra oamenilor cumsecade, care respectă legea si de a le da puterea inapoi. Cu aprobarea rapida a parlamentului, ne propunem sa expediem in istorie cartile de identitate de tip card in termen de 100 de zile. “

Odata cu renuntarea la acest sistem foarte costisitor, Marea Britanie va stopa cheltuirea a 800 milioane de lire sterline, dupa ce pana acum s-au cheltuit 250 mil.

In ciuda disparitiei cartii de identitate de tip card, un sistem separat, dar din punct de vedere tehnic asemanator, va fi aplicat in continuare pentru cetatenii straini.
Acest sistem, condus de Agentia de Frontiera din Marea Britanie, este inca in curs de aplicare. Ministrul Imigratiei, Damian Green, a declarat ca aceasta a fost o obligatie fata de UE si ca guvernul laburist anterior l-ar fi introdus in proiectul cartilor de identitate de tip card.

Aproximativ 200.000 de astfel de carduri, cunoscute acum sub numele de permise biometrice de rezidenta, au fost deja acordate lucratorilor emigranti, studentilor straini si membrilor de familie din afara Spatiului Economic European.

Pasapoartele britanice sunt pe cale de a fi actualizate la un nou standard international de securitate, dar propunerile de a adauga mai multe informatii biometrice pe viitor au fost, de asemenea, respinse.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Bq6Vw–0Qe4]

Oare criza i-a determinat sa renunte la astfel de cheltuieli? Sau se va trece la pasul urmator – microcipul implantat? Sa fie oare doar englezii privilegiati de  o astfel de lege?

UPDATE: Anglia nu va mai fi tara Big Brother

Anglia relaxează supravegherea publică Evocand un big bang politic si o revolutie a puterii vizand libertatea unui numar cat mai mare de persoane, nu doar privilegii pentru unii, Nick Clegg a spus ca vrea sa puna capat derivelor de securitate ale guvernului laburist.

Proaspatul vice-priministru al Angliei, Nick Clegg, a tinut un prim discurs de politica generala imbucurator pentru britanici, care nu vor mai fi supravegheati la orice pas.

Evocand un big bang politic si o revolutie a puterii vizand libertatea unui numar cat mai mare de persoane, nu doar privilegii pentru unii, Nick Clegg a spus ca vrea sa puna capat derivelor de securitate ale guvernului laburist.

Anglia, cunoscuta drept tara cu camere de supraveghere la toate colturile de strada nu va mai fi atat de controlata, navigarea pe internet nu va mai fi sistematic urmarita, iar o parte din legile anti-terorism care ingradesc libertatea de expesie vor fi complet abolite (guvernul a chemat cetatenii sa spuna ce legi li se par mai deranjante).