In asteptarea noii intalniri de dialog cu papistasii, din toamna acestui an, grecii isi pun problema refuzului

Ierarhia Bisericii Eladei,  in sedinta ei ordinara  din octombrie trecut,  doar cu cateva ore  inainte de inaugurarea lucrarilor Comisiei Mixte de Dialog Teologic intre ortodocsi si romano-catolici (papistasi), a luat hotararea definitiva de a trimite reprezentanti la dialog, dandu-le insa anumite directive.

In Comunicatul respectiv pe care l-a emis, Ierarhia era incredintata de “nevoia de informare mai deplina pe viitor a Sfantului Sinod al Ierarhiei asupra acestor chestiuni importante. S-a declarat si faptul ca de acum inainte Ierarhia va fi informata de toate fazele dialogului’’.

Permanenta Sfantului Sinod, in sedinta ei din luna ianuarie 2010, a hotarat  sa fie  trimise Inaltpreasfintitilor mitropoliti textele referitoare la dialogul intre Biserica Ortodoxa si romano-catolici si observatiile  reprezentantilor Bisericii noastre de la recenta intrunire a Comisiei Mixte Teologice care a avut loc in Pafos, Cipru’’.

Conform Comunicatului pe care l-a emis Comisia Mixta de Dialog dupa dezbaterea neproductiva care s-a desfasurat in Cipru in octombrie trecut, continuarea dialogului “va avea loc la Viena, Austria, intre  20 si 27 septembrie 2010, si va fi gazduita de catre cardinalul Christoph Schönborn’’.

In asteptarea amanatei convocari a Ierarhiei si ca expresie  a nelinistii asupra viitorului dialogului adresam filial catre pastorii nostri intrebarile de mai jos:

1. Biserica Eladei va participa la lucrarile Comisiei Mixte de dialog teologic la Viena in septembrie sau va exista posibilitatea refuzului participarii, cum a facut Patriarhia Bulgariei printr-o hotarare sinodala fata de intalnirea din Cipru?

2. Ierarhii nostri sunt de acord ca “papismul  este matricea ereziilor si ratacirilor” si ca  “singura modalitate pentru restabilirea comuniunii noastre cu ereticii este denuntarea de catre ei a ratacirii si pocainta, asa incat sa existe o unire si o pace adevarata’’, cum au proclamat prin ’’Marturisirea de Credinta impotriva ecumenismului’’ peste 20.000 de clerici, monahi si laici ai Bisericii Ortodoxe?  Sau considera papismul “Biserica sora” in care Botezul si celelalte taine sunt valide? Mentionam ca ’’Marturisirea de Credinta’’ a fost semnata pana in acest moment si de trei mitropoliti, membri ai Ierarhiei Bisericii Eladei.

3. Daca in cele din urma se va hotari participarea reprezentantilor Bisericii Eladei la dialogul de la Viena, participarea va fi fara obiectii referitoare la tema dezbaterii, care este “primatul” papal, din moment ce nu s-a pus in discutie diferentele noastre dogmatice fata de catolici si, in special, “filioque”-le, si alte teme a caror  dezbatere a fost semnalata ca necesara de catre profesorul Tselenghidis ?

4. Biserica Eladei va accepta ca partener egal de dialog din partea catolicilor pe “episcopul” unit  (greco-catolic) de Karkavia, Dimitrios Salaha? Nu constituie acest act o legiferare indirecta  a uniatiei (greco-catolicismului) in Elada?

5. In sfarsit, ce episcopi vor reprezenta Biserica Eladei la dialogul de la Viena? Selectia se va face din nou dupa criteriile formatiei “stiintifice” sau vor fi preferati episcopii cu activitate anti-catolica si dispozitie marturisitoare?

Intarzierea sinodala in luarea deciziilor asupra temelor deosebit de importante ale Credintei, dar si livrarea de catre Arhiepiscop a acestor teme initiativei Fanarului este un motiv intemeiat pentru crearea unei nelinisti in poporul credincios.

Din nefericire, asigurarea Ierarhiei catre poporul credincios ca “urmareste si va  continua sa urmareasca cu atentie tema dialogurilor Bisericii Ortodoxe cu eterodocsii” (Comunicat al Ierarhiei, octombrie 2009) nu pare suficienta pentru a linisti pe priveghelnicul popor credincios, care, dincolo de  dialogul desfasurat in cadrul Comisiei Mixte, urmareste zi de zi deschiderile ecumeniste ale multor episcopi, care se comporta ca si cum unirea cu catolicii a avut loc deja.

(trad. I.F., sursa:  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ)

28 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pe noi,vizitatorii acestui site,ne intereseaza starea sanatatii parintelui Iustin,sansele de a-l vedea cit mai repede in mijlocul nostru,nu disputele cu romano-catolicii!Deci vreau sa aflu astazi,25 aprilie 2010,cum se simte parintele Iustin?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Nelutu
      Fii pe pace ca Parintele Justin e spre bine. Merge pe picioarele lui, mananca si a renuntat a tubul de oxigen. Sa ne rugam si sa ne punem nadejdea in Domnul ca va reveni la sfanta manastire cat de curand.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Da, sa ne rugam pt. Par. Iustin, dar sa ne intereseze si ce se intampla legat de relatia ortodoxie-papism, daca poate fi vorba de vreo relatie, caci eu nu vad nicio legatura intre noi si ei.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Hristos a Inviat! Fratilor vizitati http://www.blogosferaortodoxa.blogspot.com/

    Dumnezeu sa ne intareasca la Lucrare Buna!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa impiedicam dialogurile cu papistasii!
    Ce mai trebuie sa ne spunem ?Ei stiu foarte clar ce vor , iar noi stim foarte clar ce NU vrem !Sa-si vada de treburile lor ,de ereziile lor!
    Iar nou sa-l urmam pe Hristos !

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ Nelutu
    Grecii isi pun problema refuzului, dar noi? Noi ce vom face? Ne intereseaza si pe noi atat starea sanatatii parintelui Iustin cat si problemele cu care se confrunta BOR.

    Dumnezeu sa-i ajute pe ierarhii nostri sa ia decizii intelepte, astfel incat sa nu atragem asupra neamului romanesc mania lui Dumnezeu. Dumnezeu nu se lasa batjocorit, iar cei care conduc precum si cei calauziti trebuie sa priceapa acest lucru. Daca ei vor lua decizii gresite, va fi si vina noastra ca nu ne-am rugat.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pr. Iustin e spre bine...dar inca f. slabit trupeste....sufleteste este in stare f. buna...la varsta Sfintiei sale recuperarea dureaza mai mult

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ma bucur sa aflu ca Parintele Justin este mai bine, insa pe mine ma intereseaza si daca cineva din tara asta a reusit sa determine statul roman sa-i dea permis fara cod de bare si microcip, ptr mine permisul e important, a expirat din iunie 2009, si de atunci duc o lupta continua cu mine insumi daca sa-l accept pe asta de tip nou sau sa renunt la permis....permisul nu-i un moft...inseamna un job la urma urmei...

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Hristos a inviat !
    Ducandu-ma la manastirea Frasinei, m-am gandit ca eu sunt suflet pacatos, dar acolo, sunt calugari care se roaga cu adevarata credinta si smerenie lui Dumnezeu. Si ma gandeam cum pot oare sa-i ofer si eu, un mic dar parintelui Iustin si celor care-l sprijina din obstea manastirii Petru-Voda?Si iata ca Harul Divin m-a calauzit imediat : 24 de sfinte masluri !Asta-i umila mea danie pt parintele Iustin si echipa dansului!Si sufletul meu s-a bucurat de atunci in colo ! Asa ca, fiti vigilenti, parintele va reveni sanatos, si...."faceti-va temele fara greseli", ca veti fi "mustrati" curand !Stiu ca la Frasinei, pentru probleme care pareau imposibil de rezolvat, Dumnezeu acolo, le-a gasit solutia !
    Dumnezeu sa-mi ierte lenea si nevrednicia, ca multe puteam sa fac, nu numai atat !
    Harul Sfantului Duh sa se reverse peste noi toti ! Si dati-ne vesti !
    Hristos a inviat !

    scrie aceste randuri,
    un suflet fara importanta, calator prin aceasta lume,
    x

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @codrut
    Insista sa ti se dea permis de tip vechi. Chiar daca vei intampina si probleme, sunt convinsa ca vei reusi sa-l obtii. E un drept al tau sa-ti aperi valorile in care crezi. Din moment ce permisul de tip nou iti afecteaza constiinta religioasa, e dreptul tau sa ceri un alt tip de permis. Fa o cerere in care sa specifici ce fel de permis doresti si din ce motive. Undeva trebuie sa gasesti intelegere.

    Nici eu nu am card, insa o jumatate de an m-am luptat pentru a obtine virarea propriului salariu intr-un cont bancar. Cred ca si cu permisul de conducere se pot face demersuri in diferite locuri pana ce vei obtine unul de tip vechi. Daomne ajuta.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Codrut, Hristos a inviat!
    In judetul in care locuiesc eu, se poate primi permis de conducere fara cip, daca faci cerere la prefectul judetului. In mod normal, ar trebui sa fie la fel in toata tara.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Catre administratorul acestui site

    Hristos a inviat!

    Va propun sa priviti cu atentie aceste fotografii si mai ales pe aceasta si sa va spuneti parerea intr-un articol dedicat special.

    Cu respect,
    apologetica.lx.ro

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Îndreptarul Creştinului Ortodox
    1. Aminteşte-ţi: eşti un fiu/o fiică a Bisericii Ortodoxe. Acestea nu sunt vorbe deşarte. Adu-ţi aminte la ce te îndatorează asta.
    2. Viaţa pământească este trecătoare. Nici nu-ţi vei da seama când va ajunge la capăt. Dar prin ea se va hotărî partea sufletului tău în veşnicie.
    3. Sârguieşte-te să vieţuieşti cu evlavie. Roagă-te lui Dumnezeu în biserică, roagă-te lui Dumnezeu acasă cu evlavie, cu credinţă, lăsându-te în voia Domnului. Împlineşte canoanele sfinte şi mântuitoare ale Bisericii, hotărârile şi poruncile sale. În afara Bisericii, în afara ascultării de ea – nu este mântuire!
    4. Darul cuvântului: mare dar de la Dumnezeu! Îl umple de cinste, îl înalţă nemăsurat deasupra tuturor celorlalte zidiri pământeşti. Dar cât de mult se foloseşte de asta acum omenirea căzută! Păzeşte acest dar şi să ştii să foloseşti cuvântul în chip creştinesc. Fugi ca de foc de vorbele necuviincioase şi ispititoare. Nu uita cuvintele Mântuitorului: Prin cuvintele tale te vei îndreptăţi [izbăvi] şi prin cuvintele tale te vei osândi.[Matei 12,37] Nu te învoi cu minciuna. Sfintele Scripturi ne previn cu asprime: „Domnul îi va nimici pe mincinoşi”…
    5. Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi, potrivit poruncilor lui Dumnezeu. Fără dragoste, nu există creştinism. Adu-ţi aminte: dragostea creştină e dăruire de sine, iar nu iubire de sine. Nu lăsa să treacă nici un prilej de a face o faptă bună, de milostenie.
    6. Fii smerit, cuviincios şi curat în faptele, cuvintele şi gândurile tale. Nu-i urma pe desfrânaţi. Nu-i lua pe ei drept pildă, fereşte-te de părtăşia cu ei. Să nu ai treabă, fără nevoie, cu necredincioşii – ateismul este molipsitor. Păstrează smerenia şi cuviinţa întotdeauna şi pretutindeni, nu te lăsa molipsit de obişnuinţele neruşinate de azi.
    7. Teme-te de slava deşartă şi de mândrie şi fugi de ele. Mândria a aruncat din înaltul cerurilor pe cel mai înalt şi mai puternic dintre îngeri. Îţi aminteşti: ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce…[Facere 3,19] Smereşte-te din adâncul inimii.
    8. Ţelul cel mai însemnat al vieţii noastre este să ne mântuim sufletul pentru veşnicie. Aceasta să fie ţinta de căpătâi a vieţii tale. Vai celor ce-şi pierd sufletul din negrijă şi nepăsare.
    Domnul să te binecuvânteze şi să te ajute! Părintele tău duhovnicesc,
    † Mitropolitul Filaret

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    catre toti ce care mi-au scris pe tema permisului

    E clar ca voi nu ati incercat nimica in acest sens caci eu aici la Brasov am scris pe tema asta si prefectului si politiei si le-am explicat intr-o scrisoare compusa de un avocat , ce anume doresc si de ce anume doresc asta ( era scris intr-o limba romana impecabil de clara si la obiect).

    Raspunsul lor sec a fost ca permisul nu are cip...iar in privinta codului ...asta e...sa ma obisnuiesc cu ideea de a vedea coduri de bare ( un politist mi-a replicat sec ca doar si salamul si smantana are cod si ce, eu nu maninc? )

    In concluzie mi se dadea de inteles ca fie il iau asa cum e fie uit de permis ca doar nu ma obliga nimeni sa-l iau ( nu e obligatoriu sa ai permis , mi s-a replicat sarcastic...)

    as dori sa stiu in ce judet inca nu s-au schimbat permisele si mai sunt de tip vechi? si informatia asta e verificata?

    cu stima

    Codrut

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cu alte cuvinte, Codrut, suntem viteji pana la proba contrarie. Nu stiu cati dintre noi va rezista la ispitele sistemului, renuntand rand pe rand la trebuintele zilnice. Teoretic , da, se poate, dar practic este foarte greu.
    Viata noastra este marcata de anumite nevoi, la care vom renunta greu.Eu,cel putin , nu ma vad asa viteaza.Poate doar daca voi gasi oameni foarte motivati, si daca si sotul si copilul meu vor accepta sa se retraga impreuna cu mine .Deaocamdata ei nici nu se gandesc.
    Sunt egoista nu?
    Doamne ajuta!

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Hristos a inviat!
    Codrut, am o cunostinta care lucreaza la prefectura. Acum cateva minute am cerut mai multe informatii, ca sa te pot ajuta. Trebuie completat un formular, si da, asa cum spui tu, in prima faza te iau de narod. Daca insisti, nu au cum sa te refuze, este legal ce cerem noi - altfel, de ce ar exista acel formular (cerere tip, ceva de genul acesta)?
    Sa fim viteji, sa nu Il dam pe Hristos pentru un "job".
    Parintele meu duhovnicesc spune ca nu ne va lua nimeni gatul, dar ne vor pune "etichete" si ne vor trata ca pe niste nebuni, prosti, etc...
    Cunostinta mea de la prefectura, a zis ca cu cat vom fi mai multi cei care vom cere astfel de permise (de fapt, nu e un permis, iti elibereaza o adeverinta, pe care se aplica si fotografia, ceva de genul acesta) cu atat va fi mai bine. Partea rea este ca multi crestini au acceptat permisele si cardurile , scuzandu-se ca nu este cip biometric. Treaba fiecaruia, dar trebuie sa ne exersam "vitejia" de care zicea si Mihaela. Sa nu fim atat de naivi incat sa credem ca cei "aproape un milion" care au semnat impotriva cipurilor, nici nu le vor lua.
    Personal, cred ca mi se potriveste ceea ce spunea Sf. Lavrentie de Cernigov - pe cei slabi, Dumnezeu ii va lua de pe pamant, prin vreo boala, ca sa nu se lepede de El.
    Succes!

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ioana,
    Imi place foarte mult ce ai scris, si acest lucru imi da curaj.Eu mi-am reinnoit permisul in decembrie 2009 si am fost asigurata ca nu are cip. Voi ce stiti?

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ptr Ioana

    te rog detaliaza un pic...La ce prefectura din ce judet s-a intamplat asta? ce fel de formular mi se elibereaza ...in ce fel trebuie sa insist? sa-i dau in judecata? nici un avocat din cati am solicitat nu s-a oferit sa se bage in asa ceva , ba mai mult m-au privit ca pe nebun....dintre prietenii mei desi aproape toti stiau despre microcipuri si ce inseamna ele , am avut surpriza sa aflu ca au cedat si au acceptat noile permise ...ei insa ma incurajeaza pe mine sa nu cedez ( cam ipocriti , nu? )...

    Nu e prima data cand aud ca se poate obtine un permis fara cod de bare si mcrocip dar nimeni nu vine cu dovada concreta
    ( ceva de genu: uite fraiere ...completeaza formularul asta , depune-l la cutare birou ...solicita asistenta cutarui avocat ...adica chesti valabile si concrete)

    In cazul ca cineva este dispus sa imi prezinte informatii concrete , va multumesc anticipat.

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Hristos a înviat! ce parere aveţi despre site-ul http://ascosp.webs.com/ ? pot fi preoti romani care sa nu apartina de BOR?

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ioan,
    Si pe mine ma preocupa acest lucru, cu atat mai mult cu cat am aflat ca exista preoti, care se delimiteaza de patriarhie, si care si-au "injghebat " capele in propria casa . Chiar am aflat de la o cunostinta despre un astfel de caz, am vorbit cu parintele respectiv la telefon, nu stiu daca sa merg sa discut cu dansul in legatura cu unele probleme care ma framanta.

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    HRISTOS A INVIAT !

    Mihaela draga,

    Eu stiu ca Sfintii Parinti spun ca ascultarea merge pina la erezie. Acolo se opreste. Nu spun insa ca sa iesim din structura ierarhica a bisericii ! Ascultam tot ceea ce este spre mintuirea sufletului ! Iar cind vedem "alunecare" atunci ne "oprim" si ne rugam pentru aceste suflete ! E adevarat, trebuie sa cerem lui Dumnezeu trezvie !!!

    Duhovnicul meu care este staret de manastire, grec, are un duhovnic vazator cu duhul, mi-a dat sfatul urmator: du-te in continuare la biserica si roaga-te !

    Ascultarea este o mare taina ! Ea uneste sufletele sub Hristos ! Tu mergi alaturi de acel suflet ! Pentru ca-l iubesti si pentru ca ai incredere in Frumusetea lui ca parte a Creatiei lui Dumnezeu ! A crede in Dumnezeu inseamna a crede in Frumusetea fiecarui suflet !

    sa ma iertati,

    DOAMNE AJUTA !

    Mircea

  21. alta mihaela

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mircea,
    Iti multumesc!
    Doamne ajuta!

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    REFERITOR LA PERMIS .ACEST ASPECT ESTE F. IMPORTANT PENTRU MULTE PERSOANE.Nu are microcip are cod de bare dar si acest cod de bare contine 666.E asociat numelui tau si semnezi pentru el.Nu e lepadare de Hristos dar e cadere si Parintele Paisie Aghioritul o explica.Acum oare citi dintre noi ne-am intrebat duhovnicul ce inseamna pentru sufletul nostru aceasta cadere,care premerge pecetluirii.Atita vreme cit ne mai putem opune acestei caderi sa ne grabim sa o facem caci pecetluirea va fii rapida ca sistem ce se va impune.Incet pe etape introduc si acolo si dincolo un cod de bare ,un microcip si omul se gindeste lasa ca nu mi-a pus inca problema implantului,dar cind o sa ne gindim la el cind o sa vezi ca deja toate au microcip si tu esti cel care va urma?E trist ca nu se persevereaza in a se obtine libertatile ce ni le-au furat.Spun ca nu se poate,ba se poate dar oamenii nu au taria sa insiste.La prefectura orasului din care sunt eu,Braila,s-a promis o frumoasa rezolvare a permisului de tip vechi pentru toti cei care au fost in audienta impreuna cu sotul meu.Si cind s-a trimis cererea la Bucuresti acolo nu s-a mai putut.Caci acolo sunt vele rele.Pe plan local exista un formular asa este dar raspunsul vine negativ.Solutie pe plan local se mai gaseste,sa se faca fisa de reinnoire a permisului ,sa se plateasca taxa si sa se pastreze permisul vechi,dar nu in toata tara se poate.Solutia e sa cerem formulare din nou si pentru permise si pentru celelalte acte si pentru semnatura aceea electronica pe care vrea ministul telecomunicat sa o introduca si sa urmarim cu interes sa se stringa nu numai la biserica semnaturi ci si la serviciile toate si de la directori de la toti,de ce nu ne intereseaza viata si viitorul nostru.Chiar suntem numai de cumparat cu doi lei si pentru ca sunt director primesc sa imi intre ceva in buzunar si pe ai mei pe care ii reprezint ii las sa fie ceo fii?Ziua de miine de
    pinde de ce facem in ziua de azi.Sa ne rugam in primul rind dar sa si lucrm pentru mantuire,ceva trebuie facut,n-o sa coboare sfintii pentru a ne rezolva viata,ei ne ajuta ,dar trebuie sa aiba la ce,sa se faca ceva ,o noua petitie,o chemare la judecata pentru atitea obstructionari ale drepturilor omului si la moralitate,ceva trebuie facut.Nu e nimeni mai luminat in acestea de la Apologeticum sa propuna ceva,sau de la Razbointrucuvant?

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    as dori sa corespondez cu toti cei care au incercat pe diverese cai sa-si obtina un permis afara coduri de bare si microcip sa imi scrie la adresa : [email protected] felul acesta , afland mai multe despre demersurile fiecaruia in parte putem sa ne elaboram o tactica comuna , unitara.....si daca sunt si avocati preintre cei ce citesc acest blog...ar fi interesanta si opinia lor

    Doamne ajuta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*