Scopul schimbarii calendarului: SCINDAREA BISERICII

[YOUTUBE=https://www.youtube.com/watch?v=vISvBWD1WTo]

extras din conferinta DICTATURA PSEUDO-STIINTEI de la Suceava

L-am intrebat pe parintele Iustin ce parere are despre schimbarea calendarului. Si parintele Iustin mi-a spus ca a fost un eveniment rau. De ce ? Dupa roadele lor ii vom cunoaste. A fost un eveniment rau deoarece a produs desbinarea ortodoxiei, impartirea in ortodocsi de stil vechi si ortodocsi de stil nou. Deci schimbarea in sine a fost rea. Acum, cat timp duhovnicul meu, parintele Iustin ramane pe nou, in ciuda faptului ca stie ca momentul respectiv a fost rau in sine, daca ramane pe nou si daca eu vad cu ochii mei ca aghiazma pe care o face parintele Iustin este valabila, este aghiazma adevarata, este nestricacioasa, daca eu simt puterea harului care lucreaza prin parintele Iustin , prin duhovnicul meu, si daca sfintia sa ramane pe nou , eu nu am nici un motiv sa trec pe vechi. Deci asta inseamna ca prin aceasta trecere nu s-a pierdut harul. Va dati seama ce ar insemna sa spuna un mare duhovnic ca parintele Iustin , sa spuna acuma, trecem pe vechi? O parte din ucenici il vor urma, o parte din ucenici vor ramane pe nou si se va mai face inca o desbinare. Si intre ucenicii dansului, ca n-o sa-l urmeze toti. Acuma fiecare ia informatii de pe net, unuia o sa-i convina, altuia n-o sa-i convina hotararea parintelui; desbinare peste desbinare. Si atunci eu n-am nici o motivatie sa trec pe vechi daca vad ca parintele Iustin ramane pe nou si ca sunt valabile Sfintele Taine. Apropo de Sfinte Taine nu exista ierurgii. Am fost invatati iar gresit in facultate: ierurgii si taine. Sfantul Iustin Popovici spune ca nu este valabila aceasta impartire papistaseasca, scolastica intre ierurgii si taine. Sfantul Iustin Popovici spune ca tot ceea ce se lucreaza in Biserica toate sunt taine. Deci si sfintirea apei, aghiazma mare este tot o slujba, tot o sfanta taina. Am auzit urmatoarea idee ciudata la facultate: zice, tainele impartasesc har, iar ierurgiile dau numai binecuvantarea. Dar atunci intreb, nu invoca preotul harul Sfantului Duh ca sa sfinteasca apa aceasta? Si atunci daca doar este binecuvantata si n-are har la ce-mi foloseste? Asa pot sa spun si eu binecuvantata adica vorbit de bine; vorbesc si eu ceva de bine si aia e binecuvantare. Nu. Deci a binecuvantat cu harul lui Dumnezeu, ca prin insasi rugaciunea de sfintire a apei se vede ca se transmite har. Si atunci de unde impartirea asta? De la  scolasticismul papistasilor nu? De la ei a venit impartirea asta in taine si ierurgii. (trascript preluat de la fratele Saccsiv)

65 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Este EXACT ceea ce Danion refuza obstinat sa afirme in roiul de conferinte pro-stiliste: faptul ca evenimentul rau al schimbarii nu a lipsit nicidecum Biserica noastra de har! Tainele sunt valide si parintii duhovnicesti au ramas pe nou!
    Tot ce spune este ca suntem sub anatema si ca BOR a apostaziat prin compromisuri!

    Aceasta este esentialul si aici se face demarcatia intre ratacirea zelotista care il pandeste pe Danion si atitudinea duhovniceasca a parintilor mari de la noi, Justin Parvu, Arsenie Papacioc, Adrian Fageteanu, care au facut inchisoare cot la cot cu martirii.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din pacate, scopul a fost, Biserica a fost dezbinata...

    Chiar daca fac si eu parte din BOR si cred in prezenta Harului in aceasta Biserica, trebuie sa recunosc ca directia in care pare sa mearga BOR (ecumensimul) nu e prea buna...

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ATENTIE!!! TENDINTA SINODALILOR NOSTRI ESTE DE A SARBATORI PASTELE O DATA CU CATOLICII

    de asta ce mai ziceti?:

    http://www.cotidianul.ro/bartolomeu_cere_unificarea_pastelui_ortodox_si_catolic-24349.html

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Zic ca e rau, despre IPS Bartolomeu aveam o parere mai buna :(. E clar ca directia nu e buna...

    In articol nu se spune ca Pastele Ortodox nu trebuie sa cada inainte de Pastele evreiesc...

    Bogdan.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Interesant ce zice Parintele Vladuca de impartirea tainelor si a ierurgiilor!

    Este exact ce fac teologii de pe nou, impartind Ortodoxia in dogme importante, dogme mai putin importante, canoane vechi, canoane noi, tipic, s.a.m.d.

    Uite influenta scolastica apuseana: "calendaru nu e dogma domnule, deci putem schimba tot ce nu e dogma"!

  6. uncrestinortodox2

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Până una-alta noi ţinem Păştile după predania Sfinţilor Părinţi. Aşa că nu ştiu de ce ne acuză stiliştii că suntem căzuţi din har.

  7. uncrestinortodox2

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Paştile, iertaţi greşeala. Dar nu trebuie să-mi răspundeţi că ştiu poezia lor.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dar in '26 si '29 ce s'a intamplat mai "uncrestinortodox2"?

    Cred ca stii ca in BOR calendarul gregorian a fost introdus INTEGRAL, dar vazand ca Sfanta Lumina coboara doar pe calendarul cel vechi, s'a intors inapoi la pascalia alexandrina!

    Dar toate minunile se intampla pe vechi, norul de pe Muntele Tabor, intoarcerea Raului Iordan, steaua de Craciun!

    Uncrestinortodox, citeste anathemele din 1583 si 1756! Scrie clar acolo, ca anatemele nu se refera doar la pascalie ci si la CALENDARUL GREGORIAN!

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ca lucrurile merg intr-o directie rea asta nu neaga nimeni.

    Cu stilistii problema e urmatoare: la ei nu au cum sa mearga spre rau, ca ei sunt deja in raul maxim pentru cineva care cauta mantuirea - sunt in afara Bisericii.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cred ca s-a reusit scindarea..uitatti-va pe bloguri cu cat pastos ne combatem unii pe altii. eu cred ca Dumnezeu nu a retras harul Sau celor de pe nou. inca mai sunt sfinti, mucenici, icoane facatoare de minuni. eu cred ca ar trebui sa nu mai punem pret asa mare pe calendar, ci mai mult pe mantuire si respectarea poruncilor crestine. Doamne-ajuta!

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Imi pare foarte rau ca s-a schimbat calendarul, deoarece aceasta schimbare nu a facut decat sa provoace dezbinare in Ortodoxie. Sa ne ferim de ecumenism!

  12. Iubesc Patriarhul???

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dragi crestini, parerea mea este ca mantuitorul Hristos n-o sa ne intrebe de ce ai fost pe calendarul cel nou. Parerea mea este ca Domnul Hristos o sa ne zica: de ce n-ai dat milostenie, de ce ai barfit, de ce ai clevetit, de ce te-ai maniat pe aproapele tau, de ce cand puteai sa faci binele nu l-ai facut etc etc etc. Va recomand sa mai recititi povestea cu vamile vazduhului din viata sf cuv Vasile cel nou. Asa ca straduiti-va sa fiti oameni, sa fiti persoane morale, impaciutoare, nu sa trancaniti vrute si nevrute. Vreti sa fiti importanti dar nu va ia nimeni in seama.

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iubesc Patriarhul, din cate am citit eu la Sfintii Parinti, Dumnezeu ne va intreba si de ce n'am tinut Dreapta-Credinta! Ne trebuie Ortopraxia adica slujirea catre fratii nostri, prin iubire, si Ortodoxia adica Dreapta-Credinta!

    Citeste in limonariu si ai sa vezi de exemplu mari ascetici sirieni, defapt monofiziti! Datorita vietii lor riguroase am putea afirma ca sunt "sfinti", dar nu e asa vazand ca se aflau in erezie!

    Vamile Vazdului scrise de Nicodim Mandita? Vezi ca e multa manipulare acolo, vami "scoase din burta"!

    Dumnezeu sa ne ierte!

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Repet si aici, relativ la IPS Bartolomeu Anania: da, este o greseala acel comunicat de presa (nu stiu daca e pastorala), insa, pana una alta, Anania este arhiereu ortodox al Bisericii pe cand cei pentru care propovaduieste Danion (cum ar fi factiunea ROCOR disident) sunt schismatici. Punct.

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Oarecare" de ce ROCOR-ul care n'a acceptat unirea cu PM e disident?

    Tu stii de ce s'a infiintat ROCOR-ul si care era scopul rusilor albi?

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu ma intereseaza cum se denumesc. Cert este ca e o factiune para-bisericeasca. Originile sefului sau, Agafanghel, sunt total obscure.
    Nu se afla in comuniune cu niciuna din bisericile ortodoxe, fie pe stil nou, fie pe stil vechi. Nu se afla in comuniune cu Muntele Athos. Sunt insa in comuniune cu BOSV, dupa cum pare de aici: http://www.mitropoliaslatioara.ro/legaturi.php

    Asadar, Danion face cu buna stiinta propaganda unei factiuni schismatice ce se afla in comuniune cu schismaticii, dar nu cu ortodocsii.

    Hazul nu se incheie aici.
    BOSV este in comuniune cu ciprianitii, dar acestia nu considera ca bisericile ortodoxe oficiale nu au ramas fara har. Asadar, contrazicere totala! Tipic sectarilor...

    Reintorcandu-ne la ROCOR disident... Marii marturisitori ca Danion care ii fac ppropaganda ori sunt naivi ori nu, si e grav. Oare el nu isi da seama ca astfel de factiuni sunt infilitrate si poate chiar create de agenti speciali? Asa cum exista infiltrati anti-sistem in general (David Ike, Alex Jones) fiti siguri ca asa exista si anti-sistem ortodocsi care nu sunt altceva decat curse intinse celor cu propensiuni zelotiste. ROCOR asa-zis disident nici macar nu este vechi, s-a desprins foarte recent istoric, cand s-au unit cu Moscova.

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Oarecare", observi ca practic nu ai raspuns la intrebarile mele?

    Le voi pune din nou, impartindu-le in doua parti:

    1) De ce a luat nastere ROCOR-ul?

    2) Care era scopul ROCOR-ului?

    Iti multumesc!

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Observ, cum sa nu, si nu raspund pentru ca intrebarile tale nu au legatura cu subiectul si ocolesc problema de fond - adica, diferenta intre BISERICA si SCHISMA.

    In acest moment, ROCOR se afla in comuniune cu Patriarhia Moscovei, ale carei Taine Sfantul Ioan Maximovici precum si Cuviosul Serafim Rose le considerau valide.
    Ulterior, Cuviosul Sofronie Saharov a afirmat si el ca Patriarhia Moscovei are Taine Valide, ca are har.

    Dar voi va credeti deasupra acestor giganti duhovnicesti.... ce sa ne mai miram ca ii dispretuiti si defaimati pe pr. Cleopa, Arsenie Boca si Ioanichie Moroi...

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Oarecare, daca nu stii de ce s'a nascut ROCOR-ul, nu poti intelege nici "inghitirea sa de catre Moscova acu' cativa ani in urma!

    ROCOR-ul s'a nascut datorita ereziei serghianiste adica supunerea Patriarhiei Moscovite puterii ateisto-bolsevice!

    Ei si-au dorit un mare sinod pan-ortodox rusesc pentru a rezolva aceasta problema vazand ca Biserica Rusa, formata din PM, Biserica din Catacombe si ROCOR era divizata!

    Dar ce s'a intamplat? ROCOR-ul a fost inghitit datorita infilitrarilor kgb-iste!

    Trist, cu adevarat trist!

    Cat despre "tainele" moscovitilor, n'ai dreptate! Uite parerea Sf Mitropolit Philaret, intaistatorul ROCOR-ului sub care s'a dat anathema impotriva ecumenismului in '83:

    "I should also like to note the following. The Catacomb Church in Russia relates to the Church Abroad with love and total confidence. However, one thing is incomprehensible to the Catacomb Christians: they can't understand why our Church, which realizes beyond a doubt that the Soviet hierarchy has betrayed Christ and is no longer a bearer of grace, nevertheless receives clergy of the Soviet church in their existing orders, not re-ordaining them, as ones already having grace. For the clergy and flock receive grace from the hierarchy, and if it [the hierarchy] has betrayed the Truth and deprived itself of grace, from where then does the clergy have grace? It is along these lines that the Catacomb Christians pose the question.

    The answer to this is simple. The Church has the authority in certain cases to employ the principle of economia condescension. The hierarch Saint Basil the Great said that, in order not to drive many away from the Church, it is necessary sometimes to permit condescension and not apply the church canons in all their severity. When our Church accepted Roman Catholic clergy in their orders, without ordaining them, she acted according to this principle. And Metropolitan Anthony [Khrapovitsky], elucidating this issue, pointed out that the outward form successive ordination from Apostolic times that the Roman Catholics do have; whereas the grace, which the Roman Catholic church has lost, is received by those uniting [themselves to the Church] from the plenitude of grace present in the Orthodox Church, at the very moment of their joining. The form is filled with content, said Vladyka Anthony.

    In precisely the same manner, in receiving the Soviet clergy, we apply the principle of economia. And we receive the clergymen from Moscow not as ones possessing grace, but as ones receiving it by the very act of union. But to recognize the church of the evil-doers as the bearer and repository of grace, that we cannot do, of course. For outside of Orthodoxy there is no grace; and the Soviet church has deprived itself of grace."

    Mai multe gasesti aici: http://blessedphilaret.blogspot.com/2010/01/letter-concerning-mp-1979.html

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pomenesti de Sfantul Ioan Maximovic! Cred ca stii zilotismul sau fata de vechiul calendar! In scrisorile sale, nici nu scria data cum se face normal, pe nou si pe vechi!

    Vezi si liturghisirile dintr el si vechii-calendaristi din America, condusi de IPS Petros!

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dar de Sfantul Ioan Iacob ce zici? Cred ca stii de ce s'a dus el in Tara Sfanta...

    Si stii ca tot acest Sfant, n'a vrut sa primeasca anafora de la un preot grec, pentru ca tinea noul calendar!

    Si acum acest Sfant este "confiscat" de catre BOR!

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru : Iubesc Patriarhul??? - Mare dreptate ai !

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor, voi nu vedeti in ce...stil va contraziceti Cu Danion cu tot in frunte?

    Pai voi ziceti ca patriarhia Moscovei este cazuta din har, dar Danion evoca pretutindeni intrunirea de la Moscova a reprezentantilor bisericilor ortodoxe pe tema calendarului din 1948?! Ori era cazuta din har Moscova si atunci intalnirea pe tema calendarului „nu se pune”, ori Moscova are har si atunci, daca are, atunci Bisericile Ortodoxe au har iar voi sunteti ceea ce sunteti - schismatici.

    PS: stiu istoria ROCOR. Dar tocmai gandirea nuantata si logica va lipseste. Eu am spus si acesta este adevarul pe care il stiti foarte bine - Sfantul Ioan Maximovici considera ca Moscova are Taine valide, iar Cuviosul Serafim Rose la fel (degeaba incerci sa te ascunzi dupa... calendar cu zelotismul Sf. Ioan). Mai mult, Cuviosul Serafim Rose a evocat pilda marturisitoare a Parintelui Gheorghe Calciu din B.O.R.

  24. Iubesc Patriarhul???

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Antoni0 istoria cu vamile vazduhului nu este scrisa de nici un Nicodim Manduta. Ea este scrisa in viata sfantului Vasile cel Nou care a fost scrisa de ucenicul acestuia. Si acolo exista intr-adevar si vama eresurilor, printre ultimele vami. Aceasta cuvioasa Teodora, care traia in manastire de atatia ani si care slujise sfantului Vasile cel Nou de abia ajunge in vama eresurilor. Ceea ce se vede prin toate aceste vami este ca ingerii rascumparau pacatele safarsite prin fapte bune, mai ales milostenia, si prin rugaciunile sfantului. Acelasi lucru se vede si in 28 martie cu istoria unui soldat care moare in pacat si apoi invie. Faptele bune facute rascumparau pacatele savarsite. Apoi tu ce pretinzi, ca Dumnezeu ii va cere babei Veta de la coada vacii sa-i zica de ce a tinut calendarul nou? Este ridicol. Si pana la urma acei oameni din limonariu care traiau in pustiu, dar erau poate in vreo erezie, stii tu unde i-a asejat Dumnezeu? Pai daca in vamile vazduhului se spune ca pentru fiecare pacat, ingerii contrapuneau o fapta buna, asa si pentru eres ingerii pun fapte bune. E aberant atat timp cat clevetesc, barfesc, ma cert, ma manii sa zic ca sunt in dreapta credinta, indiferent de calendarul tinut. Pai ce am ajuns ca evreii care se mandreau pentru predecesorii lor, asa sa ne mandrim si noi ca suntem in dreapta credinta?

  25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Uitati ce s-a intamplat ieri la Iasi:

    http://ziaruldeiasi.ro/local/calvarul-golgotei-reconstituit-aseara-pe-dealul-cetatuia~ni68uq

  26. uncrestinortodox2

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Măi, voi ce care sunteţi stilişti. Dacă sunteţi aşa de rigorişti în păstrarea "tradiţiei" şi a canoanelor Bisericii Ortodoxe şi "ne daţi în cap" cu anatemele îndreptate către calendarul gregorian, de ce nu aţi respectat primul canon care zice: Episcopul să fie hirotonit de către doi sau trei episcopi. Aceasta au stabilit-o Sfinţii Apostoli şi a fost întărită de cele 7 Sinoade Ecumenice!
    "Mitropolitul Galaction, a luat decizia de a hirotoni singur un episcop. Astfel, la Mănăstirea Copăceni, el a hirotonit noaptea primii doi arhierei, arhimandritul Evloghie Oţa († 1979) şi părintele Meftodie Marinache († 1977)."

  27. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Oarecare, eu ti-am aratat si opinia Sfantului Mitropolit Philaret, intaistatorul ROCOR-ului sub care s'a dat anathema impotriva ecumenismului in 1983!

    Nu fa si tu ca cei de la razbointrucuvant, care arata doar o parte a discursului, de exemplu doar opinia Parintelui Serafim Rose!

    Si acum cate ceva despre acesti doi oameni din ROCOR. Cuviosul Serafim Rose n'a cunoscut niciodata realitatea ruseasca!

    Sfantul Mitropolit Philaret insa, a fost in Rusia, a fost torturat de comunisti si in orice caz, cunostea mai bine realitatea ruseasca si Patriarhia Moscovei, cea serghianista!

    Imi zici de "sinodul", defapt conferinta din 1948!

    Ce legitimatie are acel "sinod", facut in inima anti-hristului, Moscova statilinista, unde erezia serghianista adica supunerea Bisericii fata de statul ateo-bolsevico-diavolesc a fost ascunsa cu desavarsire!

    Un crestin ortodox cu capul pe umeri chiar nu'si poate imagina cum acolo a fost posibil sa coboare Duhul Sfant, peste "smeritul" Patriarh Alexei, nerecunoscut de ROCOR, si agent stalinist!

    Adevaratii crestin-ortodocsi rusi reprezentand Biserica Catacombelor erau macelariti prin gulaguri si PM cocheta cu diavolul stalinist si la acest sinod!

    Pentru mine e destul ca acest sinod a fost dat anathemei de catacombistii rusi!

    Nimeni nu se ascunde dupa Sfantul Ioan Iacob! Dar sa zicem TOT adevarul! Din cauza schimbarii calendarului Sfantul a plecat in Romania, si'n Ierusalim n'a pomenit pe cei din BOR, nici pe Nicodim, nici pe patriarhul rosu de trista amintire!

    Inchei cu Serafim Rose! Vezi ca'n revista sa a scris si despre "True Orthodox Church of Romania", unde vorbeste de BOSV si Sfantul Glicherie! "Stilistu" de Serafim Rose...

  28. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    va rog mult,rugati-va pt pr.Iustin!Doamne ajuta!

  29. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    sa ne lase ca ne-au omorat

  30. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu stiu de ce vorbesti doar de o parte a adevarului. Voi sunteti specialisti in acest lucru, degeaba acuzati pe razbointrucuvant. Voi luati doar ce va justifica pozitia voastra schismatica. De altfel, eu nu am nimic de impartit si nici de justificat cu voi, care sunteti pe fata, macar. Problema este cu cei care umbla cu ascunzisuri si cu dublu limbaj.

    De exemplu, tu, avand in vedere identitatea ta stilista, normal ca desconsideri intrunirea de la Moscova. Pe cand Danion, care practica un limbaj dublu, pe de o parte foloseste, in tema calendarului, intalnirea din 1948, pentru ca ii este utila in atacurile sale impotriva BOR, pe de alta parte invoca zelotismele din ROCOR sau din biserica din catacombe ca sa atace la baioneta Patriarhia Moscovei si orice Biserica Ortodoxa oficiala, prin implicatie. Este profund nesincer un asemenea demers. La fel de nesincer este sa faci parada de episcopul Sofronie, ca este eretic, doar la Oradea. Danion nu stie ca Sofronie este in comuniune cu intreg Sinodul BOR? Asadar, iarasi avem un dublu limbaj - pe de o parte face parada de canoane cand invoca faptul ca crestinii care merg la biserica de acolo o sa mearga la iad, pe de alta face parada de legatura sa cu Parintele Justin Parvu care se afla in comuniune cu episcopul Sofronie, fiind amandoi in aceeasi Biserica.
    Danion este cumplit de ilogic si rusinos de contradictoriu pentru un teolog.
    Dar nu e de mirare.
    Pentru toti cei care au iesit din Biserica au iesit din invalmaseala si trufia mintii, de care fie sa ne izbaveasca Domnul, pentru mila Sa cea mare!

    PS: Antoni0, pentru tine nu am raspunsuri. Ce am scris mai sus nu iti este destinat. Intelege ca nu intru pe discutii pe fond cu schismatici. Asa cum nu intru pe discutii pe fond nici cu ereticii catolici sau de alta sorginte. Sunt anti-ecumenist. 🙂 Doar daca vor sa caute sincer, atunci e altceva. Dar tu te afli aici ca sa faci propaganda.

  31. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ah...,

    Totusi, un raspuns am pentru tine, Antoni0:

    Am tinut agheasma mare sfintita de Boboteaza de preot al BOR doi (2) ani de zile si a fost la fel de proaspata ca din primul moment.
    Agheasma mica, la fel.

    Asadar, daca vrei discutii pe fond, aceasta sunt cele mai hotaratoare - eu stiu, pentru ca am gustat si am vazut, unde e sfintentia. Si mai stiu ca voi negati ceea ce eu am experiat personal si ceea ce este evident, voi cu Danion cu tot.

    Crestinii care merg la Schitul Huta pot depune aceeasi marturie despre agheasma sfintita de parintii de acolo, care il pomenesc pe Sofronie la liturghie.

    De ce va impotriviti Duhului Sfant? Nu ati citit ca orice se iarta, dar nu hula impotriva Duhului Sfant?

  32. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Uncrestinortodox, vezi ca exista o continuare si la textul luat de pe site-ul Mitropoliei Slatioara, si la canonul enuntat de tine!

    In caz de prigoana, Episcopul poate hirotoni de unul singur!
    Vazand ca ai o facultate teologica in spate, cred ca stii ce prigoana exista pe atunci! Daca nu, site-ul Mitropoliei te poate ajuta oricand!

    Dumnezeu sa te ajute!

  33. uncrestinortodox2

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O continuare ce nu există în Pidalion , ci doar poate în acel site.
    Cât despre acuzele că am fi lipsiţi de har, acestea sunt nefondate. Pot să depun şi eu mărturie ca şi oarecare că eu am aghiasmă mare nestricată de pe un an pe altul. Iar aghiasma mică o am de doi ani şi numai de la mănăstiri ce sunt pe nou. În plus, m-am vindecat chiar de gripă la Taina Sfântului Maslu şi nu o dată! Iar preoţii de unde am aghiasma mare, şi cea mică, şi unde m-am vindecat, pomenesc pe episcopii lor (nu dau nume de episcopi)!

  34. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Iubesc Patriarhul???
    In versiunea originala a vamilor vazduhului erau 20 de vami. Totusi circula si versiuni modificate, cu 24 de vami, am si eu una acasa. Habar nu am cine le-a modificat si cand, insa printre vami se numara si fumatul, care nu prea exista in secolul 9-10 de cand e versiunea originala.

  35. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @uncrestinortodox2:
    Nu stiu daca stii, dar in anumite conditii canoanele le dau voie si la hirotonire de episcop de catre un singur episcop. Citeste toate canoanele si ai sa gasesti exceptiile.

    Este insa altceva in eclesiologia lor ce mie mi se pare ciudat: ei pretind ca PS Galaction Cordun era schismatic/eretic si ca ei (fara nici un episcop la vremea aia) l-au primit pe el prin iconomie. Mie nu mi-e clar cum se poate ca niste simpli preoti si mireni sa aplice iconomia in primirea unui episcop... insa s-ar putea sa gresesc, sa fie ceva ce eu nu stiu.

  36. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Uitati aici canoanele talcuite (Pidalionul) :
    http://www.scribd.com/doc/2122526/1-Pidalionul-Canoanele-Bisericii-Ortodoxe-Romane?secret_password=&autodown=pdf
    Cititi la paginile 15 , 16 si 17 - se explica foarte clar ca in vremuri de prigoana episcopul poate fi hirotonit de un singur episcop , si se aminteste situatia episcopului Sidirie care a fost hirotonit de un singur episcop , cel de Filon .

  37. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frati crestini,

    Hai sa ne detensionam cu o pilda din vechiul pateric...
    Undeva in pustiul Egiptului erau trei pustnici care se rugau asa: "Voi Trei (Sfanta Treime), Miluiti-ne pe noi trei!" si erau in mare dragoste. S-a aflat de ei, iar episcopul locului a venit sa ii "cerceteze". Episcopul si-a dat seama ca cei trei calugari nu stiau alte rugaciuni si s-a gandit sa ii invete. Dupa ceva timp, in care se parea ca ei au invatat acele noi rugaciuni (Tatal Nostru), episcopul i-a lasat in pace, mergand inapoi de unde venise.
    Pe cand se afla episcopul pe mare, vede trei "naluci" margand pe ape...se apropiau si au ramas toti fara cuvinte cand au vazut pe cei trei calugari. Ei il roaga pe episcop sa le repete acea rugaciune ca uitasera continuarea. Atunci episcopul cu intelepciune le spuse: "Mergeti inapoi si rugati-va asa cum stiti, ca Domnul a primit rugaciunea voastra!"
    Cine are intelepciune intelege!

  38. aspiratorul din strana

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Stiam ca este taina Aghiazma Mare de cand am citit ca se foloseste Aghiazma Mare la sfintirea Marelui Mir. Daca Marele Mir este Taina negresit ca si Aghiazma Mare. Totusi Marele Mir nu are introdus in el Persoana Duhului Sfant, ci se coboara Duhul Sfant daca voieste asupra celui ce este miruit. Cand Apostolii puneau mainile peste cei botezati era ca o rugaciune si nu un mod de a forta Duhul Sfant. Asa ca blestematii de stilistoslatioristi doar Miruiesc a doua oara ,dar Duhul Sfant nu se coboara asupra celor ce dupa parerea lor ar trebui sa arate pocainta publica ca s-au lepadat de calendarul nou.

  39. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Uncrestinortodox2", du-te pe site-ul 'arhiva-ortodoxa.info' si descarca Pidalionul!

    Dupa, mergi la pagina 19 si citeste acolo ca scrie clar ca'n vremuri de prigoana se poate hirotoni de unul singur:

    "Iar randuielile apostolilor (cartea a 8-a, cap 27) poruncesc ca cel ce se va hirotoni de un episcop sa se cateriseasca, dimpreuna cu cel ce l-a hirotonit, AFARA NUMAI DACA DUPA NEVOIE DE PRIGOANA, ORI ALTA OARCARE PRICINA, nu se pot multi a se aduna, si cu alegerea acestora se va hirotoni de unul."

    Chiar nu conteaza ca ai "aghiazma nestricata", atata timp cat Adevarul nu e de partea ta!

    Si am sa'ti dau o pilda din Limonariu:

    "Unul dintre pãrinti povestea cã un cãlugãr curat si sfînt, vedea îngeri în dreapta si în stînga lui în timp ce sãvîrsea Proscomidia. Acesta însã luase rînduiala proscomidiei de la eretici si pentru cã era nepriceput în dumnezeiestile dogme si în simplitatea si nerãutatea lui o spunea asa,, nestiind cã greseste.

    Prin hotãrîre dumnezeiascã însã, a venit la el un frate care era priceput în dumnezeiestile dogme. S-a întîmplat ca monahul acesta sã sãvîrseascã sfînta Euharistie de fatã cu el. Fratele, era diacon, i-a spus:
    - Slujba pe care o faci, pãrinte, nu este ortodoxã ci ereticã.
    Bãtrînul însã, pentru cã vedea îngeri în timp ce sãvîrsea Sfînta Tainã a Euharistiei n-a dat atentie celor spuse, ci le-a dispretuit. Diaconul însã stãruia zicînd:
    - Gresesti, cãlugãre! Biserica nu primeste acestea.
    Pentru cã Bãtrînul s-a vãzut astfel acuzat si mustrat de diacon si totodatã vedea ca de obicei si pe înger, i-a întrebat:
    - Diaconul îmi grãieste mie în chipul acesta. Este adevãrat ce spune?
    - Ascultã de el, cãci are dreptate, i-au rãspuns îngerii.
    - Dar pentru ce nu mi-ati spus voi mie asta? a întrebat bãtrînul.
    - Asa a orînduit Dumnezeu, au rãspuns ei, ca om pe om sã se îndrepte."

    Cred ca cunosti si cazul Sfantului Gherasim al Iordanului, facator de minuni deja in viata, caruia ii slujea un leu; chiar daca facea atatea minuni, el nu primea al Patrulea Sobor Ecumenic, cel de la Calcedon, cazand in eresul lui Eutihie si tragand cu el mii de calugari din Palestina.
    Multumita Sfantului Euftimie, el s'a intors inapoi la Dreapta-Credinta!

    Vindecari sunt si la indieni, budhisti, musulmani si alte natii, vazand ca Duhul Sfant are o lucrare generala!

    Dumnezeu sa te ajute!

  40. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Toata polemica (asta ca sa fiu elegant) se bazeaza pe informatie, fiecare parte aducand argumente din cea ce a citit.
    Informatia nu inseamna insa cunoastere (cel putin in ortodocsie), cunoasterea inseamna trairea celor citite. Prin traire ajungi sa cunosti.
    Cat priveste informatia, dintre toti cei ce aici si-au etalat "cunostintele" istorico-canonico-dogmaticesti, este cineva care, de departe, ii depaseste si pe multi dintre noi ne influienteaza il relatiile cu fratii nostrii, el stie tot ce au spus si scris Sfintii Parinti, cunoaste toate Sfintele Sinoade si hotararile ce au fost luate acolo (ca mult a mai suferit), cunoaste toate canoanele si nu poate uita nimic, el este super-super informat, dar vai nu este placut lui Dumnezeu.
    el super rationalistul care poate argumenta aproape orice nu este placut lui Dumnezeu.
    Cat despre cei ce vorbesc despre Har (chiar si despre caderile din Har) ii rog sa ii lase sa vorbeasca pe cei ce cunosc, gusta si vad harul, asa este mai sigur pentru toti ca suntem pe cararea cea ingusta dar care duce acolo unde vrem cu totii sa ajungem. Nu este bine a vorbi despre Har facand deductii sau speculatii. Acolo unde discutiile starnesc tensiuni, jigniri, manie, cu siguranta nu este Harul.
    Nu este bine sa-l chemam pe Dumnezeu sa judece pricini ce apar intre noi, pentru ca El nu judeca pricini ci inimi si il rog pe cel ce cheama judecata lui Dumnezeu sa vada cum va raspunde cand il va intreba "ma iubesti tu pe mine", poate raspunde "asa Doamne", daca nu ii respecta poruncile, una dintre ele fiind aceea de ati iubi vrajmasul, de al binecuvanta pe cel ce te blestema, de a intoarce si celalalt obrez...
    Nu am reusit sa ma abtin si am comentat, pentru asta va rog sa ma iertati. Cea ce stiu si cand spun stiu nu vorbesc de informatie, este ca rugagiunea facuta cu inima curata, cand iti lasi toate parerile si toate gandurile straine si doresti sa cunosti voia Domnului lasandu-ti voia ta, aduce raspunsul.

  41. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    singura posibilitate ca sa nu se evite scindarea este ca cei care nu sunt inca in inselare sa ii urmeze pe cei care sunt in inselare

    doua femei s-au dus la imparatul Solomon cel intelept contrazicandu-se in privinta unui copil: fiecare din cele dou femei sustinea ca este copilul ei; atunci imparatul a cerut o sabie si sa se taie copilul in doua, sa se dea fiecarei mame cate o jumatate de copil; atunci una din mame a renuntat in favoarea celeilate mame

    numai ca aici problema e mai grava: inselatii stim bine sustin sa avem toti Pastile impreuna, dar Pastile lor, pe catolic, nu vor zice ”hai sa vedem cum ar fi mai bine, sa intrebam pe Facatorul Cerului si al pamantului cand sunt Pastile cu adevarat”

    Doamne ajuta!

  42. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cei doi raspandaci, bianca si bogdan care posteaza comentarii in aceeasi ordine la ambele articole oare ce hram poarta?
    mai ales ca articolul di link este vechi de 3 ani!!!

    rusine voua clevetitorilor!

  43. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Oarecare, un argument ceva, nu poti aduce? Sau acelea nu mai exista...

    Putem vorbi pe messenger daca doresti! Tu expui parerile tale, eu pe ale mele si dezbatem constructiv!

    Cu Dumnezeu inainte!

  44. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bogdan poarta hramul cuiva ingrijorat de directia in care merge Biserica lui. Matale (luna) ce hram porti? Tie iti pasa de Biserica din care faci parte? Sau poate esti ecumenista...

  45. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    CATRE TOTI:
    nu cred ca vor mai fi alte comentarii(asa imi doresc si sper)intrucat,ceva mai sus este o postare mai mult decat imspirata.
    E vorba de comentariul lui VIOREL PETCU,cititi si intelegeti!!!!

  46. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://roncea.ro/2010/03/31/danion-vasile-oaspetele-special-al-bisericii-moscovite-din-moldova-ratacit-sau-altceva-spune-mi-cu-cine-te-insotesti-ca-sa-ti-spun-cine-esti-foto/

  47. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Antino0:

    Repet, dialogul dintre noi nu are sens pentru ca eu ma aflu, din mila lui Dumnezeu, in Biserica, pe cand tu te afli in schisma. Voi sunteti o sumedenie de grupari risipite si care se anatemizeaza reciproc, care nu aveti partasie cu nimeni din Biserica Ortodoxa. Imi pare rau, dar acesta este Adevarul, si nu altul.

    Argumente? Ce argument este mai tare decat Insusi Hristos, Care e Capul Bisericii, Trupul al carui madular nevrednic ma aflu a fi? Asa cum cu un catolic niciodata nu voi dialoga pe de alte pozitii decat de pe acelea ale constiintei ca ma aflu in Biserica cea Una, asa si tie, aproapelui meu aflat in schisma, am datoria de a iti spune sa te intorci la adevar, adica in Biserica.

    Tu vrei sa vorbesti cu mine, insa vrei sa vorbim de pe pozitii egale, asa cum si catolicii procedeaza cu noi prin siretlicul ecumenist. Dar acest lucru ar fi o inselare, caci nu ne aflam pe pozitii egale, dupa cum am aratat. Iar peste aceasta nu putem trece, caci abia acesta este Adevarul, nu pleiada de citate si date istorice care sunt folosite unilateral, ciuntit, fortandu-se o ”dreptate” pe care si diavolii o pot avea.

    Eu inteleg ca schimbarea evenimentului a fost un lucru rau, dar nimic nu justifica extreme zelotiste in care arunci cu anateme in dreapta si stanga si ii osandesti pe toti la iad, considerandu-i apostati. Aceasta va vadeste ai cui fii sunteti, pentru ca despartiti Adevarul de Duhul Sfant, de dragoste si de smerenie, tradandu-L astfel. Dar multi dintre voi o fac din nestiinta, iar altii o fac din zelul nebun de care vorbea si Sf. Isaac Sirul. Fie ca Domnul sa va ierte si sa ne ierte, insa, pe toti!

    Iar celor care se clatina cu cugetul lor, in Biserica fiind, de acei frati mai mici... ni se rupe inima... DAR VAI CELOR PRIN CARE VINE SMINTEALA! Domnul sa aiba mila si intoarca pe toti la Adevar...

  48. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    dna Emilia Corbu pune punctul pe ”i”: ispită

    rânduri foarte echilibrate și fără patos/lamentații

    http://emilia-corbu.blogspot.com/2010/03/danion-si-ispita-risipirii.html

  49. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bine oarecare. Imi pare rau ca tu nu doresti un dialog si mai rau imi pare este ca incerci sa'l motivezi prin scuze puerile, "schismaticule", s.a.m.d.

    Intr-un dialog live, si nu aici pe apologeticum de exemplu, ai putea sa'mi arati mai limpede unde gresesc, si unde am dreptate!

    Dumnezeu sa te ajute si iarta-ma!

  50. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    De pe blogul parintelui Mihail, un articol lamuritor:
    http://patermihail.wordpress.com/2010/04/01/noua-conflagra%c8%9bie-%e2%80%9dstilista%e2%80%9d-asta-ne-trebuie-acum/#comments

  51. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mare parte din ROCOR s-a unit cu BO Rusa:
    http://ro.orthodoxwiki.org/ROCOR
    Actul de uniune canonica s-a semnat in mai 2007 intre IPS Laurus primatul ROCOR si PF Alexei patriarhul BO Rusa.
    Acum ROCOR face parte din BO Rusa.

    PS Galaction Cordun a tinut calendarul indreptat din 1924 pana in 1955 adica vreo 31 de ani, (fiind preot si apoi ierarh) timp in care a fost membru BOR.
    :))
    Prin anul 1917 PS Galaction face o afirmatie pe care o vedeti pe acolo,in care arata ca schimbarea calendarului nu e o "dogma inalienabila" dar ca ar fi de preferat sa nu se faca.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Galaction_Cordun
    "„Chestiunea ce preocupă astăzi toate straturile societăţii româneşti din teritoriile ocupate de străini, este fără îndoială aceea a introducerii calendarului gregorian ce ni s-a impus de către guvernul şi comandamentul german şi a-l pune şi în uzul Bisericii noastre, chiar după trecerea Anului Nou şi a Bobotezei noastre ortodoxe.

    Din punct de vedere al dreptului tradiţional şi al practicii observate în Biserica noastră de răsărit încă din cele mai vechi timpuri, această inovaţie care nu reprezintă în sine o dogmă nealterabilă, ci numai un calcul de 11 sau 13 zile de diferenţă între unul şi celălalt, ar constitui totuşi o mare lovitură morală pentru poporul nostru ortodox şi în acelaşi timp ar fi un succes enorm pentru Biserica papală, a cărei mână se poate întrevedea şi aici, căci folosindu-se de autoritatea germană se străduieşte acum să ne forţeze ca să primim calendarul ei, mai ales în aşa circumstanţe, când misiunea organelor ocupante şi preocupările lor sunt îndreptate cu totul în altă parte decât în aceea de cum sărbătoresc românii Paştele, Crăciunul şi Anul Nou, mai ales că avându-se in vedere chiar ocuparea teritoriului nostru, nu se poate anticipa o rămânere aici după încheierea păcii şi implicit luarea de măsuri care să faciliteze bunul mers al administraţiei teritoriului nostru”.
    În mâna ce caută să dirijeze acest aranjament, daţi-mi voie să întrevăd sub masca catolicismului, ascunzându-se cu cea mai mare precauţie, umbre de renegaţi tot dintre ai noştri, plecaţi din cauza nesatisfacerii ambiţiilor lor prea exagerate, care servind în această chestiune cauza Bisericii duşmane, doresc să-şi poată câştiga acolo un titlu nenorocit de glorie şi o recompensă mai mare decât 30 de arginţi, preţul vânzării rânduielilor Bisericii Domnului. De aceea eu, ca un smerit slujitor al Î.P.S. Voastre, declarându-vă că în atitudinea energică ce va trebui să luaţi pentru apărarea drepturilor noastre tradiţionale, voi fi gata a vă apăra, chiar cu preţul vieţii mele, jertfind şi ultima picătură de sânge pentru respectul aşezămintelor noastre bisericeşti şi a predaniilor moştenite din străbuni".

  52. Victoria Haiduc

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    De ce nu se vorbeste de comuniunea BOR cu celelalte Biserici Ortodoxe. Asta e important. Stilistii se dezbina intre ei pentru fiecare idee ce le vine peste noapte. Tocmai de aceia sunt multe biserici stiliste, ca s-au dezbinat peste noapte.

  53. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne Ajuta!
    eu zic sa lasam atatea discutii: FAPTE NU VORBE! multi vor cadea da sa nu i judecam ci sa ne rugam pt ei....ca daca maine mori unde mergi? te va ajuta daca stii de masonerie? si multe altele daca Tu nu ai facut nimic? aici e gata primul capitol ....urmeaza ''Despre Ortodoxie''
    eu doar am facut fundalul si sunetul ...textul este integral de la Parintele ilie Cleopa...vizionare cu luare aminte!

    Drumul sufletului dupa moarte

    Part 1: http://www.youtube.com/watch?v=UfOOArgydC8

    Part 2: http://www.youtube.com/watch?v=QLicBwk5L7I

    Part 3: http://www.youtube.com/watch?v=_6pQ-QxjDgg

    Part 4: http://www.youtube.com/watch?v=fqG-lPPACMI

  54. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cristi_mail_2010 e mailul meu pt cine vrea sa vb sau vrea sa ma ajute la diverse chestii cum ar fi de ex traducerea acestui prim capitol in mai multe limbi straine(engleza,franceza,germana,sarba,rusa si ceva si pt Asia daca se poate).....multumesc!

  55. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    inca un amanunt sa nu zic cineva ca le fac de capu meu: nu le dau drumu pe net si nimanui pana nu mi le verifica duhovnicul meu ....

  56. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    este inadmisibil sa vezi dezbinare, ura ortodoxi contra ortodoxi, este indmisibil, aceea diferenta este incertitibila, este jocul papalitati,

  57. Basarabeanu Liliana

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Antonio, daca voi cei de stil vechi sunteti drepti, in adevar de ce nepotul meu la al carui botez am participat se numea Alin Cosmin, iar dupa ce s-a dus impreuna cu sora mea la cei pe vechi se numeste Constantin? De ce i-au facut mirungerea? O avea deja facuta de la primul Botez...De ce are acum alti nasi si alt nume? De ce cei care se cununa pe nou dupa trecerea la stil vechi li se da alta pereche de nasi si li se completeaza Taina Cununiei? Ce sunt cu toate completarile astea?? De ce voi cei de pe vechi spuneti ca cine tine calendarul neindreptat se va mantui negresit??? De ce afitmati copilareste ca Patriarhului care a permis schimbarea ii cresc coarne care i se taie constant, pana in ziua de azi? Probabil ca sunteti radacina, dar una destul de eretica...Si daca voi sunteti in adevar iar noi in minciuna de ce suntem in comuniune cu Sfantul Munte si cu toate bisericile canonice de stil vechi din lume?? Am mers o perioada la biserica de stil vechi deoarece vroiam sa vad care e adevarul si nu prea am vazut ca sunteti chiar in plinatatea Duhului Sfant; prea multa inversunare si prea putina dragoste... Draga Antonio, dupa dragoste se va vedea ca suntem ai lui Hristos, ci nu dupa calendar! S-a gresit ca s-a schimbat calendarul, nu trebuia sa se faca asa ceva...Insa voi nu sunteti nici in adevar si nici in dragoste, caci nu snteti smeriti!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      aceasta gaselnita a calendarului nou este opera catolicismului, care nu vrea o biserica ortodoxa ,puternica a cazut in capcana si parintele cleopa , urmeaza greco-catolicii, urmeaza gestul mitropolitului banatului de impartasanie cu cataolicii, ecumenismul ...

  58. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    mântuirea mea nu va depinde de cât s-a spus, cât s-a decis cât s-au certați alții de la un calendar !

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      timpul cernerii este deja, de ce sa ne miram domnul iisus spune turma mica am gija de voi , timpurile spun totul ne mai trebuie profetii?

  59. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    noua ni s-a spus ca daca s-a hotarat sa se schimbe calendarul din motive de neconcordanta a timpului, trebuie sa facem cum ni s-a spus, sa facem ascultare deci. Calendarul este o masura a timpului, nu este o dogma. Nu ma inchin lui. Este ca un ceas. Oameni buni, de ce sa ajungem sa ne uram de la discutii care nu sunt bune. Sa ne iubim si respectam parintii nostri, sfintii nostri si sa nu facem comentarii care-I sunt urate lui Dumnezeu. Doamne ajuta!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      treaba cu calendarul creaza multa confuzie in ortodoxie, chiar si ilie cleopa avea aprecieri rautacioase la adresa calendarului vechi , , care este legatura dintre schimbarea calendarului si intalnirea dintre papa francisc, si arhiepiscopul constantinopolui?

  1. Pingback: Metoda calendarului | O divagatie fara stil — Pustnicul Digital

  2. Pingback: Nu te mantuieste calendarul ci pocainta — Pustnicul Digital

  3. Pingback: Danion Vasile a trecut pe stilul vechi… la Slătioara | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*