Danion Vasile: Un raspuns la atacurile legate de asa-zisa „propaganda stilista”

„Toate inovatiile sau adaugirile facute pe langa invata­tura formulata de pururea pomenitii Parinti ai Bisericii, sa fie anatema!”

Din hotararile Sinodului VII Ecu­me­nic

Extrase principale din conferinta de la Oradea, aici.

O parte din conferinta la care se face referinta o puteti descarca de aici. Tot referitor la problema calendarului, puteti viziona o inregistrare din cadrul conferintei de la Adjud.

Pentru ca in ultimele zile au inceput sa circule o sumedenie de minciuni despre mine si despre lucrarea mea, la sfatul duhovnicului, am intocmit acest raspuns. Sunt uimit de nonsalanta cu care acuzatorii mei mint; cel mai tare ma uimeste ca sunt atacat nu de catre cei pe care i-am combatut in cuvintele mele, ci de catre cei cu care ma consideram de aceeasi parte a baricadei.

Cred insa ca Dumnezeu va face dreptate, mai devreme sau mai tarziu.

Intrucat am ajuns in Bucuresti abia in ziua de luni din Saptamana Patimilor, nu am apucat sa raspund mai devreme, in scris, acestor atacuri. Il iau martor pe Dumnezeu in ceea ce spun. Daca eu mint, Dumnezeu sa vadeasca aceasta, spre rusinarea mea. Daca nu mint, Dumnezeu sa vadeasca minciunile celor ce ma prigonesc invocand in chip mincinos invatatura ortodoxa.

Atacurile impotriva mea au avut doua momente mai importante. Unul a fost cu mai mult de doua saptamani in urma. Anuntasem ca voi veni la Manastirea Petru Voda – voiam sa iau binecuvantare de la parintele Iustin inaintea conferintelor pe care urma sa le tin in tara. Dar, din cauza unor schimbari de program in Basarabia, am intrat in tara abia duminica, chiar inaintea conferintei de la Adjud.

Sambata am primit un telefon de la maica Fotini, de la Petru Voda: „De ce nu ati ajuns? Va asteapta parintele sa predicati maine…” Am explicat ca nu am putut ajunge.

Venind insa in tara, deschizandu-mi telefonul, am primit cateva informatii ciudate, printre care si cea ca „parintele Iustin spune ca sunteti eretic”. Asteptam sa vin la Petru Voda, sa discut cu parintele direct, dar, intrucat ma invitase sa predic, era clar ca nu ma considera eretic, si nici nu avea motive sa o faca.

Joi, pe 18 martie 2010, aveam programata o conferinta la Piatra Neamt, impreuna cu parintele Hrisostom Manolescu. Datorita interventiei protopopului, conferinta a fost anulata, afisele rupte, organizatorul amenintat ca ramane fara post de cantaret etc.

Fiind foarte trist ca nu pot vorbi in Piatra Neamt, am rugat sa fiu sunat de parintele Iustin pentru a discuta despre aceasta tema. Parintele m-a sunat pe 18, seara, si mi-a spus asa: „Nu te intrista ca nu ai putut vorbi la Piatra, dar maine vei vorbi la Iasi, si se va duce vestea despre ce marturisesti peste marginile Iasului” (sau si in afara Iasului, nu imi aduc aminte formularea exacta, reproduc insa fidel ideea).

Parintele a avut dreptate – a doua zi a avut loc conferinta de la Iasi, de pe 19 martie, cand din racla cu sfinte moaste ale marturisitorilor de la Aiud a izvorat mir (vazandu-se clar cum mirul iesea ca un mic izvoras din bucata de craniu de marturisitor – pe care o primisem cu vreme in urma de la parintele Iustin, ca binecuvantare).

Dupa aceasta conferinta, am pornit spre Petru Voda. Am ajuns sambata noaptea, intre orele 1 si 2, si parintele se culcase deja.

Duminica am tinut o predica in care am repetat temele prezentate in anul 2009 in conferinta de la Iasi: apostazia contemporana, ecumenismul, masoneria, schimbarea calendarului, globalizarea, teme care se regaseau si in conferinta din 2010.

La sfarsitul predicii, ducandu-ma la parintele Iustin, acesta mi-a spus:

„- Ai grija cum vorbesti, ca nu or sa te mai lase sa marturisesti.

– Am gresit cu ceva, parinte?

– Nu, nu ai gresit cu nimic, dar fii atent pe viitor. Ce bine ar fi daca Romania ar avea zece ca tine…

– Zece ce, parinte? Mireni sau…

– Mireni, ca nu mai avem calugari care sa marturiseasca. Ai mare grija, sa poti propovadui cuvantul mai departe.

La plecare, i-am cerut parintelui o cruce, sa o am ca binecuvantare de la sfintia sa. Cand am vazut ca mi-a daruit chiar crucea cu care binecuvanta credinciosii, emotionat l-am intrebat:

– Parinte, imi dati binecuvantare sa o tin in maini la conferinte, in timp ce vorbesc?

– Da, cu crucea inainte”, a  spus, si mi-a dat binecuvantare de drum.

Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-am auzit din gura parintelui Iustin, duminica trecuta, duminica Sfintei Maria Egipteanca. De atunci, mi s-au „transmis” tot felul de afirmatii ale parintelui impotriva mea.

Ma simt cu inima impacata si astept sa ajung la Petru Voda pentru a vedea in ce masura parintele a fost dezinformat de catre prigonitorii mei. Ii raman oricum indatorat pentru tot ce a facut pentru mine in acesti ani.

Acum, trec la partea a doua a atacului impotriva mea. Rezumatul acuzelor se afla comprimat intr-un articol difuzat cu mare repeziciune pe net, intitulat „Propaganda stilista sub numele unei conferinte”. Marturisesc cu tristete ca oameni cunoscuti mie au preluat si difuzat materialul fara sa imi dea vreun telefon, fara sa auda si ce am eu de spus.

In continuare, analizez materialul punct cu punct:

1.  In seara zilei de Buna Vestire, in cadrul unei conferinte organizata de ASTRADROM, conferinta cu tema „Semnele vremurilor de pe urma” sustinute la Oradea, teologul Danion Vasile a vorbit despre semnele vremurilor apocaliptice. Printre aceste semne spune ca ar fi si calendarul nou acceptat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1923.

Nu am afirmat ca schimbarea calendarului ar fi un semn apocaliptic. Am spus doar ca Sfantul Kuksa al Odessei numea noul calendar „calendarul Antihristului”. Parintii cu viata sfanta din Patriarhia Rusa au protestat impotriva schimbarii calendarului. De aceea Sfantul Patriarh Tihon a readus Biserica Rusa pe stil vechi, dupa ce tot el impusese noul calendar. Despre acest lucru nu se invata la nicio facultate de teologie din tara (detalii se gasesc in cartea Elder Michael, The Last Mystic from Valaam, tiparita de parintele Serafim Rose; varianta romaneasca a cartii, inclusa in „Tebaida Nordului”, a fost cenzurata de traducator). Eu cred ca principala problema legata de schimbarea calendarului este schimbarea modului de raportare la Traditie.

2. Aducand argumente din canoanele Bisericii Ortodoxe si ale unor Sfinti Parinti, Danion a afirmat ca in Biserica Ortodoxa Romana nu exista har.

Nu am facut o astfel de afirmatie.

3. In aceeasi conferinta invitatul a spus ca parintele Cleopa Ilie de la manastirea Sihastria “a mintit credinciosii in problema calendarului”

In volumul „Calauza in credinta ortodoxa”, aparuta la Editura Manastirea Sihastria, la paginile 413-427, parintele Cleopa analizeaza intr-un capitol problema schimbarii calendarului. Pe viitor voi analiza mai detaliat acest capitol, deocamdata voi mentiona doar cateva greseli:

a) INVATACELUL: Dar cum si cand s-a facut aceasta indreptare? (a calendarului – n.n.)

PREOTUL: Iata cum. In anul 1923 s-au adunat la Constantinopol, intr-un sinod, reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe.

La Constantinopol, in 1923, nu a fost Sinod. A fost o intrunire ortodoxa, la care au refuzat sa participe Patriarhia Alexandriei, a Antiohiei, a Ierusalimului, Arhiepiscopia Sinaiului, Biserica Ortodoxa Bulgara (bulgarii erau considerati schismatici, si pentru a reintra in comuniune cu Patriarhia de Constantinopol li s-a cerut sa accepte schimbarea calendarului, in 1968). Patriarhia Rusa nu a avut delegati.

b). Acolo, cercetand cu frica lui Dumnezeu si cu amanuntime chestiunea calendarului iulian si vazand ca prin indreptarea lui nu se aduce nici o stirbire dogmelor, canoanelor Bisericii si randuielilor sfintilor parinti (nota – trebuie precizat ca si aici parintele Cleopa vorbeste in necunostinta de cauza. In realitate calendarul bisericesc a fost schimbat dupa vestita Enciclica a Patriarhiei Ecumenice din 1920 – cu trei ani inainte de Constantinopol. In aceasta Enciclica se precizeaza ca: „Dupa parerea noastra, o asemenea prietenie si o dispozitie primitoare a Bisericilor [este vorba de Biserica Ortodoxa si pseudo-bisericile eretice – n.n.] intre ele, poate fi aratata si demonstrata in particular in urmatoarele moduri: I) prin acceptarea unui calendar uniform pentru celebrarea marilor sarbatori crestine in acelasi timp de catre toate Bisericile”; celelalte puncte ale documentului se pot citi pe https://www.danionvasile.ro/blog/2009/05/20/apostazia-patriarhiei-ecumenice-%E2%80%93-enciclica-din-1920/ . Schimbarea calendarului a fost un pas spre dezbinarea Ortodoxiei si apropierea de celelalte confesiuni. Documentul din 1920 o vadeste cu prisosinta.) si ca prin ramanerea in urma a calendarului de la 21 la 8 martie, se calca randuiala stabilita de Sfantul si Marele Sinod ecumenic de la Niceea, au hotarat cu totii sa indrepte calendarul iulian si sa aduca echinoctiul de la 8 martie la 21 martie, asa cum il asezasera cei 318 sfinti si dumnezeiesti parinti de la Niceea, pe vremea sfantului si marelui imparat Constantin.

Sinodul respectiv nu a fost sinod pan-ortodox, a fost o adunare bisericeasca, deoarece au lipsit mai multe Biserici locale. Din vechea pentarhie, Roma era in erezie, iar din celelalte patru patriarhii vechi au lipsit trei, fiind prezenta doar Patriarhia de Constantinopol. Dupa cum putem citi si in volumul de Indrumari misionare, volum elaborat de un colectiv de autori de la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, aparut la Editura Institutul Biblic in 1986, „la consfatuirea inter-ortodoxa [iata termenul corect, “consfatuire”, nu “sinod” – n.n.] din Constantinopol (1923), n-au participat insa toate Bisericile Ortodoxe Autocefale sau nationale”. De fapt, la sedinte au participat doar noua membri: sase episcopi, un arhimandrit (acesta fiind din partea Bisericii Romane) si doi laici. Iata marele sinod „panortodox” care a schimbat calendarul!

c) Hotararea a fost primita de catre toate Bisericile Ortodoxe, care au luat parte la sinod, prin mitropoliti, episcopi si delegatii lor, urmand ca fiecare Biserica sa faca indreptarea calendarului cand va gasi vreme potrivita.

Hotararea nu a fost primita de toate Bisericile Ortodoxe. Mitropolitul Anastasie Gribanovki, din partea Sinodului rus din exil, a parasit intrunirea, declarand ca „nu are instructiuni precise din partea ierarhilor rusi”. Ulterior, un ierarh din acelasi sinod, Mitropolitul Antonie Hrapovitki (pe care Sfantul Ioan Maximovici il considera sfant), afirma ca „reforma calendarului nu poate fi acceptata de catre Biserica Rusa, deoarece contrazice sfintele canoane si vechea traditie a practicii Bisericii consfintita de catre Sinoadele Ecumenice”.

Pe 25 iunie 1923, Patriarhul Fotie al Alexandriei a numit reforma calendarului „fara rost, necanonica si daunatoare”, iar despre rezolutii spunea ca „duhnesc a erezie si schisma”.

Pe 7 octombrie 1923, Patriarhul Grigorie al Antiohiei a numit reforma „nepotrivita si dubioasa”

d) Astfel, in anul 1924, la 10 martie, a indreptat calendarul Patriarhia ecumenica de Constantinopol si Biserica Greciei. Apoi, pe rand, Patriarhia Alexandriei, Biserica Serbiei, Patriarhia Antiohiei si in anul 1924, in octombrie, a indreptat calendarul si Biserica noastra Ortodoxa Romana, socotind ziua de 1 octombrie drept 14 octombrie, sarind peste cele 13 zile cu care ramasese in urma calendarul iulian.”

Si aici, datele sunt eronate. Daca la tiparirea editiilor din 1981 si 1985 ale volumului „Calauza ortodoxa” parintele Cleopa nu stia cum stau lucrurile – desi a fost in Serbia si s-a putut lamuri ca sarbii nu au schimbat calendarul si nici nu au de gand sa o faca -, totusi, in editia din 1991 a cartii sale ar fi fost potrivit ca parintele Cleopa sa retracteze toate afirmatiile inexacte.

Revin la analiza materialului „Propaganda stilista”.

4. In aceeasi conferinta invitatul a spus ca parintele Cleopa Ilie de la manastirea Sihastria “a mintit credinciosii in problema calendarului, iar parintele Arsenie Boca dadea credinciosilor “invataturi in contradictie cu traditia Bisericii” si a sfintilor parinti, Ioanichie Moroi a fost un depravat etc.

In Dictionarul explicativ al limbii romane, cuvantul „depravat” inseamna „descompus din punct de vedere moral, corupt, decazut, desfranat”. Pentru parintele Ioanichie ma rog aproape in fiecare seara (ca si pentru parintele Cleopa si parintele Arsenie). Nu am spus ca este depravat, pentru ca nu a fost. Am spus ca am rezerve fata de vedenia pe care a avut-o privitoare la schimbarea calendarului si am cerut celor din sala sa judece vedenia acestuia dupa criteriile expuse de parintele Cleopa in cartea sa „Despre vise si vedenii”. Cata vreme o vedenie se contrazice cu o hotarare a unui sinod din vechime – cum este cazul acestei vedenii –, Sfintii Parinti recomanda prudenta si retinere.

Cat priveste cazul parintelui Arsenie Boca, afirm ca invatatura sa privitoare la catolici este eronata, straina duhului Bisericii Ortodoxe. El invata ca cele doua Biserici sunt cei doi plamani ai Bisericii. Invatatura gresita a parintelui privitoare la catolici se regaseste si in vestita pictura de la Biserica Draganescu. Pictura cunoscuta, laudata, dar – necanonica.

In albumul „Biserica Draganescu – Capela Sixtina a Ortodoxiei romanesti”, tiparit la Deva in 2005, la pagina 168 apare Francisc din Asissi zugravit intre sfintii ortodocsi, avand aura in jurul capului, si sta scris: „Sfantul Francisc de Asissi”… In timp ce sfintii canonizati ai Bisericii Ortodoxe ne spun ca sfintii catolici nu sunt sfinti, iar despre Francisc, Sfantul Ignatie Brianceaninov scria ca a ajuns in „cea mai vartoasa inselare demo­nica”.

Parintele Arsenie Boca spunea chiar ca putem sa ii cinstim pe sfintii catolici, important fiind insa sa nu ii uitam pe ai nostri.

La Draganescu, parintele Arsenie a zugravit apostata unire dintre Biserica Ortodoxa – reprezentata de Biserica Sfanta Sofia – si Catedrala Sfantul Petru, care a fost ridicata in secolul al XVI-lea, la multa vreme dupa schisma (pagina 187, in albumul mai sus mentionat).

5. In opinia lui Danion Vasile doar sfintii de la Optina (care indeamna la necomuniune cu cei de pe stil nou) detin Adevarul de credinta.

Nu cred si nu am afirmat asa ceva.

6.  Tot in cadrul aceleiasi conferinte, Danion a spus ca “Muntele Athos a cazut” si singura manastire care s-a mentinut este Esfigmenu, o manastire zelotista.

Am afirmat ca singura manastire care a tinut cu strictete traditia ortodoxa este Manastirea Esfigmenu –pe care, de altfel, nu am vizitat-o niciodata. Este foarte important de cunoscut adevarata istorie a Muntelui Athos in secolul XX. Dupa ce patriarhul Athenagoras a ridicat anatemele contra catolicilor, staretii athoniti au incetat pomenirea lui. In Romania istoria Athosului nu este cunoscuta si foarte putini stiu faptul ca, in timp ce asupra altor manastiri se faceau mari presiuni pentru schimbarea calendarului, si au rezistat, manastirea Vatopedu a schimbat calendarul, izolandu-se de celelalte manastiri. Si abia dupa zeci de ani a revenit la calendarul vechi. O dovada ca Vatopedu a trecut la calendarul nou se gaseste mentionata chiar in cartea Indrumari misionare, amintita mai sus, tiparita la Editura Institutului Biblic, p. 703.

7. In cele din urma conferinta lui Danion Vasile s-a transformat intr-o propaganda stilista condamnand totodata oameni de valoare ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Singurele persoane care s-ar putea regasi in descrierea de mai sus, desi  termenul „condamnat” mi se pare total nepotrivit intrucat oricine  se poate pocai, sunt mitropolitul Corneanu si episcopul Sofronie. Despre parintele Cleopa am spus ca a tinut Moldova in spate.

8. Atat Danion cat si duhovnicul sau, ieroschimonahul Hrisostom Manolescu, au sustinut ca parintele Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda apreciaza gestul de “curaj” al celor doi “eroi” care au raspandit acelasi mesaj in mai multe orase din tara.

a) Parintele Hrisostom nu este duhovnicul meu.

b) Cat priveste sustinerea parintelui Iustin, da, parintele mi-a dat binecuvantare sa tin conferinte in toata tara, marturisind adevarul Sfintilor Parinti impotriva ereziilor. Ultima data m-a binecuvantat chiar in duminica de dinaintea conferintei de la Oradea.

9. Organizatorii conferintei ASTRADROM, se dezic de unele afirmatii la adresa duhovnicilor sus amintiti: “Danion ne-a contactat cerandu-ne sa il invitam la o conferinta in Oradea si eventual in alte orase unde avem filiale. Nu stiam ce ganduri are. Fiecare e responsabil pentru afirmatiile facute” spune Ancuta Avram, presedinte interimar a asociatiei organizatoare.

Nu aveam niciun motiv sa contactez o asociatie pentru a tine conferinte intr-un oras. In cazul Oradei, lucrurile stau simplu: dupa ultima mea conferinta tinuta la Cluj – pe 16 decembrie 2008, parintele Eftimie m-a intrebat daca as putea tine o conferinta la Oradea. Anul acesta, tinand conferinte in zona, l-am contactat pe parintele Eftimie si s-a bucurat ca pot veni. Am fost rugat sa tin si o conferinta in Beius. Nu numai ca nu am cerut sa mi se organizeze o conferinta acolo, ci, fiind un oras mic, nici nu ma gandeam sa ajung acolo. Dar am mers doar pentru ca fusesem invitat de parintele Eftimie.

Ii rog pe cei care il cunosc sa il intrebe direct pe parintele Eftimie: am fost invitat sau am rugat sa fiu invitat de ASTRADROM – pe care nu ii cunosteam – la Oradea?

10.  In ziua de Buna Vestire, Danion Vasile si parintele Hrisostom au asistat la Liturghie la Schitul Huta unde si-au manifestat nemultumirea fata de faptul ca a auzit pomenindu-se numele episcopului Sofronie (din a carui subordine canonica se afla schitul). Staretul schitului de la Huta, ieromonahul Visarion, a spus ca intr-o discutie ce a purtat-o la masa in prezenta a aproximativ 20 persoane Danion i-a propus sa iasa de sub ascultarea canonica a Bisericii Ortodoxe Romane. Mijlocitor intre Danion si ASTRADROM a fost parintele Eftimie de la Huta care regreta ca s-a ajuns aici. L-am contactat telefonic si ne-a spus ca: “afirmatiile dure la adresa marilor duhovnici m-a surprins ca venind din partea unui om ca Danion,

a) pe mine ma suprinde ca pe parintele Eftimie l-a surprins critica mea, justificata, fata de unele greseli ale celor doi parinti, Cleopa si Arsenie Boca, in loc sa-l fi surprins greselile sesizate. E putin lucru sa amesteci un catolic inselat cu sfintii Bisericii?

la fel si problema calendarului care nu vad ce rost are sa o agitam acum dupa atatea decenii.

b) problema calendarului este o problema actuala. Liderii Consiliului Mondial al Bisericilor au hotarat in anul 1997 la Aleppo, in Siria, reschimbarea calendarului, mai exact ca Pastele sa fie sarbatorit de toate confesiunile in aceeasi zi. Documentele – in engleza – pot fi consultate la adresa https://www.oikoumene.org/en/documentacion/documents/comisiones-del-cmi/comision-de-fe-y-constitucion/i-unidad-la-iglesia-y-su-mision/towards-a-common-date-for-easter-version-en-ingles/towards-a-common-date-for-easter.html.

Ne-a intrebat daca vrem sa trecem sub ascultarea canonica a unui episcop Antonie, pe stil vechi, al unei biserici numite de sub catacombe.Mi s-a parut dubioasa propunerea dar pe moment nu am realizat. Abia dupa conferinta de la Oradea m-am dezmeticit despre ce e vorba.

Parintele da afirmatii inexacte. Nu i-am sugerat sa treaca la niciun episcop Antonie din Biserica de catacombe – chiar si numai pentru faptul ca un astfel de episcop nu exista, sau nu stiu sa existe. Nu i-am indicat niciun nume de ierarh. El mi-a spus ca, impreuna cu 20 sau 30 de preoti din zona, nu l-au mai pomenit pe PS Sofronie, pana ce a fost judecat de sinod. Apoi l-au pomenit din nou, sfatuiti de mitropolitul Bartolomeu.

Apoi a cautat, impreuna cu grupul de preoti din zona, sa intre sub un mitropolit grec, dar ca nici unul nu a vrut sa ii primeasca. Mi-a spus ca mai incearca sa intre sub o jurisdictie greceasca din Constanta, de care eu nu am auzit pana acum.

Eu i-am spus ca degeaba incearca sa fie primit de Biserica Greaca, intrucat nimeni nu va avea curajul de a-i primi, si i-am recomandat sa cerceteze Sinodul ROCOR – partea care nu s-a unit cu Moscova, sau chiar Biserica din catacombe.

Tare ma tem ca cineva profita de zelul lui Danion si vrea sa faca o dezbinare in Biserica, ceea ce nu foloseste nimanui. Nu cred ca trebuie condamnat ci mai degraba sa il ajutam sa se linisteasca.

Multumesc pentru grija, dar sunt foarte linistit. Nu stiu cat de linistiti sunt cei care ma acuza pe nedrept. Oare chiar nu le e teama de Dumnezeu?

A facut multe lucruri bune si ar fi pacat ca acum sa dea cu piciorul in tot.

Eu nu dau cu piciorul in nimic, apar aceleasi lucruri de ani de zile.

Extremele acestea nu sunt bune, nici ecumenismul dar nici stilismul”.

A pomeni un episcop pe care il consideri eretic e o dovada de ecumenism, asa ca nu inteleg delimitarea de ecumenism. Cat priveste faptul ca apar vechiul calendar, in timp ce noul calendar se afla sub anatema mai multor sinoade, iata un pasaj din hotararea Sinodului din 1583, de la Constantinopol.

„VII. Orisicine nu ar urma hotararile Bisericii statuate in cele Sapte Soboare Ecumenice si Sfintele Pasti socotite pentru a le urma, ci vrea sa urmeze noua inventie a pascaliei si a noului calendar al astronomilor atei papisti, si vor sa rastalmaceasca si sa distruga dogmele si traditia Bisericii pe care noi le-am mostenit de la Sfintii Parinti, anatema unora ca acestia si sa fie indepartati de Biserica si de impartasirea credintei. (…)

Semnaturile ierarhilor:

† Ieremia al Constantinopolului

† Silvestru al Alexandriei

† Sofronie al Ierusalimului

dimpreuna cu tot soborul episcopilor prezenti in Sfantul Sinod.” (Documentul, numit Sigilion, a aparut prima data tiparit la Bucuresti, in anul 1881, in revista „Biserica Ortodoxa Romana” nr.12, de arhimandritul rus Porfirie Uspenski, care l-a copiat dintr-un manuscris al bibliotecii Manastirii Sinai – Codexul 772 din biblioteca Manastirii Sf. Pantelimon si in mss. Codex 285 in chilia “Imnul Acatist” din Schitul Kapsocalivia din Sfantul Munte Athos. Se poate citi pe integral la adresa: https://209.85.135.132/search?q=cache:Qq7PvkGp4bsJ:logos.md/2007/12/21/istoria-schimbarii-calendarului-bisericesc-ii/+sigilion,+1593&cd=1&hl=ro&ct=clnk&client=firefox-a)

Documentul osandeste precis nu doar schimbarea Pascaliei, ci si a calendarului.

E important de mentionat ca, in 1903, Biserica Ortodoxa a Romaniei a decis: „Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a Romaniei este de parere si propune ca trebuie sa ramanem unde ne gasim astazi, pentru ca este imposibil sa nu incalcam randuielile canoanelor daca am dori sa schimbam sau sa reformam calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxa il foloseste de atat de mult timp. Pe langa aceasta, nu ne este permis sa atingem nici chiar cu un deget hotararile stravechi care insemneaza slava Bisericii noastre.

Pentru a afla pozitia parintelui Iustin Parvu ne-am deplasat pana la manastirea Petru Voda. Aici am aflat ca ieroschimonahul Hrisostom care pretindea ca e trimis de parintele Iustin sa marturiseasca nu a mai fost prin aceasta manastire de cativa ani. „A fost mai demult pe aici – spune un monah – dar nu a rezistat sa stea mult. Tot il vorbea de rau pe parinte”.

Parintele Hrisostom nu a pretins ca e trimis de parintele Iustin, ci chiar s-a mirat ca a fost intrebat daca vorbeste cu binecuvantare de la parintele Iustin, precizand ca a luat binecuvantare de la duhovnicul sau.

Intrebandu-l pe parintele Iustin despre sustinerea celor doi “misionari” ne-a spus ca: Nu am nici o partasie cu oamenii Satanei care vor sa dezbine Biserica. Niciodata nu mi-am amestecat limba si neamul, nici cu rusii si nici cu americanii. Cleopa, Arsenie si toti ceilalti au luptat pentru unitatea Bisericii, pentru apararea si pastrarea traditiilor neamului si a bisericii noastre, cum sa ii vorbesti in halul acesta! Ce interese se ascund in spatele acestor vorbe? Fiecare sa ramana in Biserica, asa cum a fost botezat”.

Ultima data cand m-am vazut cu parintele Iustin, m-a incurajat sa lupt in continuare. Voi incerca sa ajung la parintele Iustin, sa vorbesc cu el fata catre fata. Daca a fost mintit de intermediari, spunandu-i-se lucruri neadevarate, nadajduiesc ca le va retracta cat mai curand. Faptul ca anumite persoane au rastalmacit cuvintele mele nu ma priveste pe mine, ci ii priveste pe ei. Au produs, oricum, multa sminteala. Astept, oricum, ca parintele Iustin sa lamureasca lucrurile.

ASTRADROM si-a propus sa nu il mai invite pe Danion la nici o conferinta in orasele unde are filiale si nici sa nu ii mai distribuie carti pana ce nu isi va revizui greselile morale fata de atitudinea sa.

Prima parte a formularii este exacta: „Si-a propus sa nu il mai invite…” Se arata clar ca am fost invitat, si nu m-am autoinvitat. Deci, acuzatorii se contrazic. Cat priveste expresia „pana ce nu isi va revizui greselile morale fata de atitudinea sa” – arata nivelul intelectual, indoielnic, al celui care scrie…

Parintele Eftimie considera ca orice farmitare duce la tulburare “iar acum, cand vremurile sunt tot mai tulburi, numai de asa ceva nu avem nevoie. Nu suntem ecumenisti dar nici nu trebuie sa parasim Biserica. Daca un episcop a cazut in erezia ecumenista nu inseamna ca am cazut si noi. Sa ramanem in Biserica si sa ne ducem crucea cu demnitate”.

L-am auzit pe parintele Eftimie spunand acelasi lucru. Totusi, daca un episcop este eretic, preotii nu il pot pomeni la Sfanta Liturghie. I-am cerut parintelui Eftimie sa imi aduca un singur canon in favoarea faptului ca preotul poate pomeni un episcop eretic la slujba, si mi-a raspuns: „Cred ca, daca citim scrierile Sfintilor Parinti, vom gasi.”

Afirmatia este foarte grava – si ma mir ca cei care au fost de fata la discutie pareau de acord cu parintele. Nu gasim in nici un loc la Sfintii Parinti o astfel de aberatie, ci toti invata acelasi lucru, rezumat de marturia Sfantului Teodor Studitul: „Dar daca [preotul] pomeneste vreun episcop ere­tic, chiar daca [preotul] are vietuire fericita, chiar daca e ortodox, trebuie sa ne departam de dumneze­ias­ca impartasanie; dar cand e vorba de masa de ob­ste – de vreme ce doar acolo [la liturghie], din frica, il pomeneste [pe episcopul eretic] –, ar putea fi ac­cep­tat [acel preot] sa binecuvanteze si sa cante cu noi, dar numai daca nu a slujit, nici nu a avut constient par­tasie nici cu eretic, nici cu episcopul sau, nici cu vre­un altul [de acest fel]. Scrisoarea 49, Fiului Naucratie.

„Daca un preot il pomeneste pe un eretic in public, dar, fiind chemat in particular de catre un ortodox intr‑o casa de rugaciune, evita sa‑l pomeneasca pe eretic, cel ce tine cu acrivie [ortodoxia] trebuie sa se roage intr‑o ase­me­nea casa de rugaciune? – Nicidecum”. Scrisoarea 384, Fiului Naucratie.

Textul „Propaganda stilista…” este semnat:

Viorel Nistor,

Oradea, 28 martie 2010.

Nu stiu cine este acest Viorel Nistor. Poate l-am cunoscut, dar numele nu imi spune absolut nimic. Ii transmit atat – in cazul in care acest mesaj va ajunge si la el. Poate sa ma cleveteasca cat vrea si cum vrea, dar, daca vrea sa se impartaseasca cu Sfintele Taine la acest sfarsit de post, sa nu uite ca o spovedanie mincinoasa ii este spre osanda…

Eu cred ca e nevoie ca ortodocsii sa inteleaga ca nu exista Ortodoxie adevarata decat in duhul Sfintilor Parinti. Daca ne lepadam de traditie, chiar si de o mica parte, ne lepadam de Adevar si ne pierdem mantuirea.

145 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Deci sunt sau nu eretic, alaturi de toti ortodocsii pe stil nou?
    E ora 3,15 , ziua de astazi este deja ratata. Voi mai putea eu sa ma rog in tulburarea in care sunt? Ma rog degeaba? Ma spovedesc degeaba? Mai pot spera la mantuire?
    Nu mai inteleg nimic si, probabil din cauza oboselii, asemenea polemici mai mult sau mai putin dogmatice, sunt de natura sa zdruncine din temelii un suflet de relativ putina vreme adus la cararea cea stramta si anevoioasa, despre care acum aflu ca ar fi una spre erezie, nu spre mantuirea sufletului.
    Iarta-ma Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Citind din nou declaratia de mai sus constat cu stupoare ca omul acesta este inca si mai rau decit credeam! Iata ce afirma:

    'am cerut celor din sala sa judece vedenia acestuia (Ioanichie Moroi) dupa criteriile expuse de parintele Cleopa in cartea sa „Despre vise si vedenii”'

    Adica a invitat niste mireni sa judece spusele unui sfintit staret!! Asa ceva nu mi-a mai fost dat sa citesc pina acum! La ce adincimi de orbire duhovniceasca poate cadea cineva din cauza parerii de sine...
    Auzi, se roaga el pentru Arsenie Boca si pentru parintele Ioanichie Moroi! Si face toata aceasta agitatie in Saptamina Mare!

    Nu-ti ramine decit sa spui ca Domnul pe cruce: Doamne iarta-l ca nu stie ce face...

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    fii tu Biserica ,Danion...a spus parintele Cleopa,stia ce stia parintele...pe umerii teologhisitorilor nostrii sta Biserica.
    judecati alegerile parintelui Cleopa circumstantial si luati in considerare prestiinta ,inaintevederea lui si atunci lucrurile stau in picioare;si pe Dragii mosului si pe dragul Danion
    ii doare starea bisericii azi dezbinata cel mai rau de ecumenism...altadata de insuficient coerenta prezenta ..

  4. Pustnicul Digital

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    DV: Eu cred ca e nevoie ca ortodocsii sa inteleaga ca nu exista Ortodoxie adevarata decat in duhul Sfintilor Parinti. Daca ne lepadam de traditie, chiar si de o mica parte, ne lepadam de Adevar si ne pierdem mantuirea.

    Mica parte inseamna si calendarul? Of... ne-am intors de unde am plecat? Sa ma simt pre-condamnat pentru ca tin un calendar 'imbunatatit' de altii? Sper ca nu:
    http://blog.pustniculdigital.info/articole/50/

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tot e bine daca se mai gasesc unii care sa vorbeasca... Trebuie insa discernamant si echilibru. Nu cred ca e bine sa facem sminteala, dar nici nu trebuie sa ascundem sub pres mizeria.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am o singura intrebare: ESTE INFORMAT CORECT PARINTELE IUSTIN PARVU IN LEGATURA CU CEEA CE „MARTURISESTE” DAN ION VASILE IN CONFERINTELE LUI???
    Ma refer strict la problema legata de calendarul nou versus calendarul vechi, la care se adauga parerea deloc buna pe care o are despre parinti cu viata sfanta precum parintele Cleopa Ilie, care cu mila lui Dumnezeu se mantuieste pe calendarul nou. Nu mai vorbesc si de alti mari parinti cu viata sfanta: parintele Arsenie Boca, parintele Ioanichie Balan, etc., etc., etc.
    ESTE INFORMAT PARINTELE IUSTIN PARVU DESPRE CONTINUTUL INTEGRAL al conferintelor dl Vasile Dan Ion???
    De cine este acest domn in ascultare? NU cred ca parintele Iustin Parvu este de acord cu scindarea BOR, pentru ca pentu asa ceva militeaza acest personaj. Daca parintele Iustin Parvu ar fi fost de acord cu ceea ce dl Vasile declara dezlantuit in conferintele lui, am fi aflat si noi pana acum, nu-i asa?
    Asa ca oamnei buni, fiti mai cu luare aminte in a accepta tot ce spune acest om in vorbele-i iscusite, pentru ca o anumita charisma are fara indoiala, pentru ca rezultatul ar putea sa fie unul foarte periculos pentru noi toti.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sunt 99.9% de acord cu fratele Danion Vasile.

    Totusi, poate anumite lucruri ar trebui formulate altfel, ca sa nu se creeze sminteala, si sa nu para ca sunt denigrati Pr. Arsenie Boca si Pr. Cleopa. Cei doi Parinti, oricat de mari duhovnici ar fi fost ei, au fost totusi oameni si au putut gresi in anumite privinte, ca in Ortodoxie nimeni nu este infailibil. Asta nu cred ca le diminueaza prea mult valoarea, trebuie sa luam de la ei doar ce e bun.

  8. uncrestinortodox2

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pute a mândrie! Auzi "10 ca el"...

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @azucena

    Hai sa fim totusi cu luare aminte si la toti ceilalti Parinti care au condamnat schimbarea calendarului:

    Sf. Kuksa
    Sf. Ioan Maximovici
    Sf. Iosif Isihastul
    Sf. Ioan Iacob Hozevitul
    Cuv. Serafim Rose
    Cuv. Filoteu Zervakos
    Si multi altii, la care se adauga cateva sinoade pan-ortodoxe de dinainte de 1920.

    Despre "atacurile" impotriva Pr. Cleopa si Pr. Arsenie Boca, intr-adevar, poate Danion Vasile ar putea sa se exprime altfel. Cei 2 parinti, oricat de inalti duhovniceste ar fi fost, nu au fost cu siguranta infailibili, si au putut gresi si ei cate putin.

    De mantuit pe noul calendar da, cred ca s-au mantuit, dar asta nu justifica dirfectia gresita a BOR de cateva zeci de ani incoace. Eu stiu doar de 2 cazuri in istoria crestinismului in care s-a aratat Sfanta Cruce pe cer, prima data Sfantului Imparat Constantin, si a doua oara in 1925, deasupra unei biserici pe stil vechi (stiliste) din Grecia, si a fost vazuta de mii de oameni. Cred ca Dumnezeu a aratat destul de clar ca schimbarea calendarului a fost o greseala mare.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @adris1919

    Nu te speria si nu te agita, daca cauti sincer Dumnezeu te va ajuta sa gasesti Adevarul. Nu cred ca stilul nou este o erezie care a dus la plecarea Harului din BOR, totusi cred ca schimbarea calendarului a fost o eroare mare, si ar fi bine sa se revina inapoi. Oricum, ecumenismul e o problema si mai mare, ar fi si mai bine daca s-ar renunta si la asta...

    @Witness

    Aici poate Danion a gresit sau nu s-a exprimat bine. Dcaa citesti insa cu atentie textul viziunii, cei 3 Sfinti i-au spus Pr. Ioanichie Moroi sa faca ascultare "ca nu vei da tu socoteala de indreptarea calendarului". Dupa cum vad eu, cei 3 Sfinti au lasat sa se inteleaga ca schimbarea nu a fost deloc buna. Asta insa era prin anii '30, acum la problema calendarului s-a mai adaugat si ecumenismul, o problema si mai mare...

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Bogdan,

    nu vreau sa te contrazic, dar cred ca dl Dan Ion Vasile prezinta o indrazneala ce depaseste limitele bunului simt, criticand parinti cu viata sfanta precum Cleopa Ilie si Arsenie Boca. Eu nu indraznesc sa pun sub semnul intrebarii ceea ce au scris si marturisit ei. Acesti parinti au suferit o dura prigoana comunista!!! SUNT NISTE MARTURISITORI AI LUI HRISTOS! E mai in adevar dl Vasile decat acesti parinti? Cum se mai poate numi asta decat mandrie?
    Din putinele mele cunostinte, indrepatarea calendarului s-a mai facut de cateva ori pana acum in istorie, fara a produce schizme in sanul bisericii de rasarit. Este calendarul o dogma?
    Daca dl Dan Ion Vasile doreste ca BOR sa treaca la calendarul vechi dupa aroape 90 de ani de calendar nou, nu cred ca este el cel in masura sa o faca. Nu crezi?

  12. uncrestinortodox2

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu nu sunt deacord nici cu 0,01% cu ce zice Danion. Păi cu spusele astea nu faci altceva decât dezbinare în Biserică. Când se va instaura ecumenismul ca religie oficială a lumii atunci ce vom mai face? Până atunci în câte grupuleţe ne vom mai despărţi? Vreţi să urmăm exemplul apusului cu peste 10.000 de secte, care de care mai ortodoxe decât altele?
    Eu nu văd aici o dreaptă socoteală, nici iconomie şi deci nici duhul Sfinţilor Părinţi.
    Cât despre acea minune din 1925, eu nu am trăit pe atunci şi nu cred aşa ceva, tocmai că am o cunoştinţă care încă de pe atunci ştia să modifice pozele.
    Stiliştii pot veni cu o sumedenie de astfel de minuni, dar ei nu înţeleg că timpul este creat pentru noi, oamenii, nu pentru Dumnezeu. Calendarul este o măsură a timpului. Scopul în care este folosit este rău, dar asta nu înseamnă că noi care am acceptat acest calendar suntem toţi ecumenişti şi masoni.
    Cât despre condamnarea schimbării calendarului aşa este. Mulţi au condamnat SCHIMBAREA însă nu calendarul. De ce? Pentru că sub el se va naşte antihristul. Însă dacă nu schimbam calendarul nu mai venea antihrist? E o prostie să crezi asta, pentru că toate profeţiile din Sfânta Scriptură se vor împlini. Sau îl credeţi mincinos pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos când zice: "Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. " (Luca 21, 33).
    Aşa că Danion Vasile n-a făcut altceva decât să arate că face propagandă stilistă.
    Treziţi-vă fraţilor şi nu vă credeţi SUPER-creştini şi SUPER mărturisitori. În special tu Danion!

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Legat de schisma, sa stiti ca si eu am auzit, cu ceva vreme in urma, ca Parintele Iustin ar fi zis ca tendintele ecumeniste ale ierarhilor BOR ar putea duce in viitor la o schisma in BOR, la o separare de cei pro-ecumenisti. Si asta fara legatura calendarul, ci doar din cauza ca nu se poate ramane in comuniune cu episcopi eretici.

    Oricum, luati asta doar ca un zvon! Nu stiu sigur si nu l-am auzit pe Pr. Iustin personal cand a zis asta, deci nu o luati ca sigura.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Multa sminteala s-a mai produs cu aceasta disputa. Si asta pentru ca e prea multa vorbarie tocmai acum in Saptamana Patimilor cand trebuie sa ne tinem gura cat mai mult si sa ne gandim la cea mai mare sarbatoare a crestinismului, sa reflectam la ce a insemnat aceasta jertfa a Mantuitorului si pentru cine a fost.
    Nu mai cautati sa dezbateti acest subiect tocmai acum, pentru ca prea multe amanunte ne duc la ratacire si nu mai stim ce sa credem, cine spune adevarul si cine nu, care invataturi sunt bune si care nu.
    Toate astea nu sunt decat manifestarile vrajmasului in toata puterea lui asupra noastra, mai ales in aceasta Saptamana a Patimilor cand ar trebui sa postim mai aspru , sa ne rugam mai mult si sa fim cat mai blanzi si linistiti.
    Trebuie sa avem trezvia mintii, altfel diavolii stau si rad de noi toti laolalta.
    Sfanta Treime si Maica Domnului sa ne ajute pe noi pe toti sa trecem peste acest impediment cu cat mai multa intelepciune.

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @azucena

    Am mare evalvie la cei 2 Parinti (Cleopa si Arsenia Boca), dar asta nu ii face infailibili. In Ortodoxie nu exista asa ceva. Pana si Sfintii Apostoli au mai avut mici neintelegri intre ei, cu atat mai mult cei din zilele noastre.

    Iar daca Pr. Arsenie Boca a pictat intr-adevar sfinti catolici, asta este clar o greseala, nu are rost sa ne ascundem dupa deget.

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @uncrestinortodox2

    Minunea din 1925 a fost vazuta de mii de oameni adunati la o slujba dupa calendarul vechi, si de la mare depatare, inclusiv de sute de politisti care erau acolo ca sa-i aresteze pe stilisti (si in Grecia impunerea calendarului nou s-a facut cu forta, cu politia). Nu e o minciuna stilista, multi din cei pe stil nou care au vazut minunea s-au convertit inapoi la stilul vechi.

    Da, bineinteles ca calendarul nu e o dogma, dar schimbarea lui a fost facuta din motive masonice si ecumensite, si de asta o face gresita. In afara de asta, schimbarea a redus postul Sf. Apostoli cu 13 zile, care la fel nu stiu cat de bine e...

    Bogdan.

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frate Danion, sa ne traiesti! Sa te intareasca Maicuta Domnului, sa te sprijine sfintii marturisitori de la Aiud, pentru care te rogi, sa ne deschizi in continuare ochii nostri cei orbi!

    Fratilor, sa ne rugam Domnului nostru sa ni-l pazeasca pe fratele Danion, ca multi se tem de cuvintele lui, in care arde adevarul - nu adevarul personal, ci adevarul Sfintei Traditii si al Sfintei noastre Biserici!
    Sa ne rugam, fratilor, pentru a ni-l tine Domnul, ca multa nevoie mai avem de el!

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    eu inteleg atitudinea lui Danion ca pe un semnal de alarma,il sustin...cred ca in Biserica noastra,cu tot noul calendar si scapari,greseli(fara ecumenismul eretic si apostazia din societate),este Har sfintitor!faptul ca il critica te miri cine are putina importanta-el si noi nelinistindu-ne de confuzia care se creaza...oricum i-as sugera ca la proximele conferinte sau afisari publice sa aduca argumentatii si de la duhovnicii actuali,tineri sau batrani,care sustin cele ce le afirma(sa nu duca lupta cam pe cont propriu...)Doamne ajuta!

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Bogdan,

    ai spus ca parintii Cleopa Ilie si Arsenie Boca nu sunt infailibili! Parerea ta ...
    Atunci cu siguranta dl Dan Ion Vasile este la randul lui FOARTE DEPARTE DE A FI INFAILIBIL ...

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @azucena

    Da, bineinteles ca nici Danion Vasile nu este infailibil. Totusi nu uita ca el nu iti ofera doar parerea lui persoanala, ci si pe a multor alti Parinti si Sfinti care au vorbit despre acest subiect.

    In Ortodoxie nimeni nu e infailibil, asa cum cred catolicii ca e Papa la ei. Doar Dumnezeu e infailibil. In Ortodoxie deciziile importante se iau doar in sinoade de episcopi, si doar cele 7 Sinoade Ecumenice sunt considerate a fi infailibile. Iar pana in 1920, cam toate sinoadele care s-au adunat au condamnat schimbarea calendarului.

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pozitia Parintelui Iustin e mai importanta decat aberatiile pe care le-am citit si le-am auzit.
    Adicatelea , Danion, arunci merele stricate si pe urma spui ca nu tu le-ai cules cu mana ... "Parintele Iustin a binecuvantat !"
    Sa marturisimcu totii nu ma supar , fiecare cu ce are si cum il miluieste Dumnezeu, dar ce face Danion e lucrare mare cu ispite pe masura . Te dezvolti si cresti pana la un punct : la acel punct de maturitate cand nu mai poti face decat sa ramai constant daca ai luciditatea si discernamantul cuvenit . Putini il au ! De aici poti doar sa pici intr-o evidenta regresie sau sa treci dincolo de limita bunului simt intelectual.

    Concluzia acestei nebunii ?!
    Apa la moara pentru stilisti.
    Dezbinare crasa si crunta intre noi.
    E Saptamana Mare . Rugati-va unii pentru altii si incetati cu acuzele si dati dovada de un dram de intelepciune !

    Danion te asteptam la brat cu parintele Iustin marturisind aceleasi lucruri ca pana acum !
    O saptamana linistita tuturor !

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Parintele Arsenie despre stilisti:

    - De exemplu stiliştii; ei cum revin la Ortodoxie? Prin mirungere?

    - Arhimandrit Arsenie: Stiliştii nu.

    - Dar cum? Se primesc prin pocăinţă?

    - Arhimandrit Arsenie: E vorba de calendar; calendarul este o măsurătoare.

    - Deci ei vin aşa, pur şi simplu?

    - Arhimandrit Arsenie: Pur şi simplu să revină, numai că ei s-au complicat acuma – ca să-i primeşti; pentru că te botează încă o dată dacă eşti botezat, şi dacă eşti cununat te cunună încă o dată.

    Botezul repetat, îţi dai seama ce mare greşeală; şi au căzut în erezie. Nu pentru calendar, ci pentru că repetă botezul.

    - Din cauza calendarului au dat în…

    - Arhimandrit Arsenie: Păi sigur, dacă n-asculţi. Cine n-ascultă intră în păgînătate: “şi, dacă nu te ascultă, să-ţi fie ca un păgîn şi vameş”, deci păgînătatea”.

    ESTE CLAR NU-I ASA?

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    SCHIMBAREA CALENDARULUI a fost o treapta spre ECUMENISM. Este un produs al MASONERIEI, impus in BOR prin tradatorii din vremea aceea.

    SCHIMBAREA CALENDARULUI a avut drept scop SCINDAREA BISERICII ORTODOXE!

    CALENDARUL NU ESTE O DOGMA!

    CALENDARUL ESTE ACELASI, DIFERENTA FIIND DOAR DE 13 ZILE!

    Se putea spune ca este diferenta intre calendare, daca SARBATOAREA SFINTELOR PASTI era DIFERITA!

    SA FIM UNITI! Dusmanii Bisericii vor sa ne sfartece in doua!

    In curand vor voi sa stabileasca Sfintele Pasti la o DATA COMUNA CU CATOLICII SI PROTESTANTII! Atunci va fi cazul sa ne rupem de ei!

    SA STAM CU FRICA IN ASCULTARE DE DUHOVNICII ROMANIEI!

    Frate Danion, ai dreptate in tot ce zici, insa tonul conteaza! Te intreb pe tine: O sa dai tu socoteala pentru schimbarea calendarului?

    Harul lucreaza si pe stilul nou. Dovada sunt minunile facute de Sfintii Inchisorilor, care nu erau pe stil vechi!

    Sa ne rugam unii pentru altii, ca intr-un gand sa marturisim Ortodoxia pana la capat!

  24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ce vă împiedicați de anii scurși? au trecut comunități catolice și neoprotestante la Ortodoxie după secole întregi de rătăcire.

    @uncreștinortodox2,

    îți pute a mândrie? Va spune însuși părintele Justin, dacă i-a adresat acele cuvinte sau nu.

    cert este că părintele Cleopa nu avea informații exacte. acela nu a fost un Sinod, nu a existat sobornicitate.
    Poate vă amintiți cum tuna și fulgera părintele Cleopa: ”stiliști se închină calendarului, că nu vor să renunțe la el”
    Dar NOI? Noi nu ne închinăm lui, dacă am preferat să dezbinăm biserica, doar pentru a fi cu apusul pe același calendar? noi cei cu calendarul nou ne-am separat de Ierusalim și nici măcar nu am făcut-o elegant, ci tunând și fulgerând. Unde e acel Sinod care a hotărât în Duhul Sfânt schimbarea? Nu există. Schimbarea e o forțare.

    Totuși, nu înțeleg de ce vă tulburați așa tare. Calendarul nu afectează Tainele, introduce doar dezbinare în Biserica lui Hristos Drept Măritoare. Rugați-vă în continuare netulburați, calendarul e TIMP și tot timpul, fiecare clipă îi aparține Lui, dacă cinstim cu cuget curat

    PS:
    Witness e în duh de dezbinare, sper că-l știți. are o vendetă personală cu Danion și asta îl impiedică să mai simtă curat. a declarat și la saccsiv că nu se lasă până nu-l ”dovedește” pe Danion. până una, alta se dovedește pe sine cât este de impietrit cu inima.

  25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    - De exemplu stiliştii; ei cum revin la Ortodoxie? Prin mirungere?

    - Arhimandrit Arsenie: Stiliştii nu.

    - Dar cum? Se primesc prin pocăinţă?

    - Arhimandrit Arsenie: E vorba de calendar; calendarul este o măsurătoare.
    Ce zice p Arsenie Papacioc:

    - Deci ei vin aşa, pur şi simplu?

    - Arhimandrit Arsenie: Pur şi simplu să revină, numai că ei s-au complicat acuma – ca să-i primeşti; pentru că te botează încă o dată dacă eşti botezat, şi dacă eşti cununat te cunună încă o dată.

    Botezul repetat, îţi dai seama ce mare greşeală; şi au căzut în erezie. Nu pentru calendar, ci pentru că repetă botezul.

    - Din cauza calendarului au dat în…

    - Arhimandrit Arsenie: Păi sigur, dacă n-asculţi. Cine n-ascultă intră în păgînătate: “şi, dacă nu te ascultă, să-ţi fie ca un păgîn şi vameş”, deci păgînătatea”.

    (extras din “Singur ortodoxia”)

  26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    foarte bine-venit citatul

    Calendarul nu ține de dogme sau Taine

    așa că nu vă mai tulburați. este limpede că schimbarea s-a făcut în duh ecumenist, pentru apropierea de catolici. ce nu e clar?

  27. razbointrucuvant

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dincolo de unele aspecte secundare, care probabil ca fusesera redate putin deformat, Danion confirma explicit ca a recomandat ROCOR-ul (stilist) dizident parintilor de la Huta (nu a recomandat trecerea in alta eparhie din BOR) si ii acuza de ecumenism pentru ca il pomenesc pe episcopul “eretic” Sofronie. Spune explicit ca noul calendar se afla sub anatema:

    A pomeni un episcop pe care îl consideri eretic e o dovadă de ecumenism, aşa că nu înţeleg delimitarea de ecumenism. Cât priveşte faptul că apăr vechiul calendar, în timp ce noul calendar se află sub anatema mai multor sinoade…

    Totuşi, dacă un episcop este eretic, preoţii nu îl pot pomeni la Sfânta Liturghie. I-am cerut părintelui Eftimie să îmi aducă un singur canon în favoarea faptului că preotul poate pomeni un episcop eretic la slujbă, şi mi-a răspuns: „Cred că, dacă citim scrierile Sfinţilor Părinţi, vom găsi.”

    Afirmaţia este foarte gravă – şi mă mir că cei care au fost de faţă la discuţie păreau de acord cu părintele. Nu găsim în nici un loc la Sfinţii Părinţi o astfel de aberaţie…

    In rest a speculat multe inexactitati, erori sau receptari poate gresite, poate emotionale ale unor afirmatii, desi oricum unele mai trebuie verificate dupa inregistrari, daca vor aparea complete. Insa nu acolo erau problemele esentiale.

    Danion a fost mult mai explicit insa la Oradea, desi inca lipseste partea cea mai “tare”, cu raspunsurile la intrebari…

    (urmeaza)

  28. razbointrucuvant

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    (continuare)
    Danion a fost mult mai explicit insa la Oradea...

    Mai ales de la min. 1.24 din inregistrarea postata la saccsiv, incepe sa se dezlantuie.

    Mai intai acuza pe “cei de stil nou” ca spun minciuni cum ca cei de pe stil vechi reboteaza si ia apararea explicit Slatioarei (BOSV) in aceasta privinta. (deci si parintele Arsenie Papacioc, care a spus si el public asta?). Nu credem ca Slatioara avea nevoie de avocati si de mangaieri pe crestet. Si, in subtext, pare o “dezlegare”, o invitatie pentru a merge acolo linistit. Nu spune nimic despre problemele mari care sunt cu BOSV, nici vorba sa-i considere schismatici, asa cum ii considera Biserica noastra, inclusiv marii duhovnici!

    Apoi spune clar ca suntem sub anatemele sinoadelor din vechime si ca din aceasta cauza “sansele noastre de mantuire scad”. Spune textual ca Dumnezeu, in marea Sa milostivire, ii poate mantui chiar si pe unii dintre cei de pe nou daca nu isi cunosc greseala (cam ca pe cei aflati in erezii sau pe pagani?), dar “sa nu luam asta ca pe o lege” (deci e mai curand o exceptie).

    Spune despre PF Teoctist ca a facut apostazie, apoi ca BOR e apostata pentru documentul de la Ravenna, ca preotii nu trebuie sub nicio forma sa-l pomeneasca pe episcopul eretic Sofronie, iar credinciosii care se duc la slujbele unde este pomenit Sofronie merg la iad cu toleranta lor fata de ierarhul eretic (“fiecare crestin care merge la slujbele PS Sofronie se face vinovat in fata lui Dumnezeu, ca in loc sa se separe de el, dupa cum ne invata Traditia, merge in continuare acolo”).

    Da ca exemplu de urmat pe Sf. Maxim Marturisitorul care nu ar fi mers ani de zile la biserica pentru ca erau apostati rasaritenii (erezia monotelita) si pe martirii rusi din catacombe care ar fi refuzat si sa se spovedeasca sau impartaseasca cu biserica oficiala (DAR ACOLO NU DE CALENDAR ERA VORBA, oricum).

    Mai spune ca preferam sa ii judecam pe stilisti dar noi sustinem ierarhi eretici. Ca Patriarhia Moscovei era considerata drept cazuta din har de mai toti ierarhii martiri ai Rusiei, cu exceptia (ASA DE NEGLIJABILA?!) a Sf. Luca al Crimeii (adaugam noi ca si Cuv. Seraphim Rose recunostea intreg harul Patriarhiei Moscovei, la fel si Cuviosul Sofronie Saharov a avut chiar o descoperire in acest sens si a scris impotriva celor care o socoteau cazuta din har) si insista dand pilde si minuni ale preotilor martiri care au spus ca Moscova nu ar avea har… Ca raspuns intrebarilor venite din sala referitor la marea problema: unde sa se duca, promite sa dea cateva repere la sectiunea de raspunsuri la intrebari, dar inregistrarea se opreste inainte de asta (conferinta a durat peste 4 ore, am inteles?). Chiar nu are nimeni ultima parte?

    Foloseste cuvantul “apostazie” suparator de mult, ca sa nu zicem obsesiv. Romania intreaga e apostata fiindca oamenii nu merg la biserica (asta mai la inceput, dupa aceea arata ca de fapt nici nu ar trebui sa mai mergi daca episcopul tau e eretic, fiindca acolo Liturghia nu mai e ortodoxa), apoi BOR toata e apostata, Teoctist a apostaziat, toate rudele noastre care nu au facut inchisoare au apostaziat prin simplul fapt ca nu au facut inchisoare, Sfanta Teodosia ne arata ca suntem apostati, cei care se duc la bisericile unde e pomenit PS Sofronie Drincec se duc in iad si mai bine lor sa nu mearga deloc la biserica.

    Il aminteste de cateva ori in conferinta pe Cuv. Paisie Aghioritul, dar “uita” care este invatatura acestuia despre zelotism, fanatism si despre schisma pe motiv de calendar:

    http://www.razbointrucuvant.ro/2008/07/12/cred-ca-nu-este-deloc-bine-sa-ne-despartim-de-biserica-de-fiecare-data-cand-patriarhul-greseste-ci-fiecare-are-datoria-si-obligatia-de-a-protesta-si-de-a-lupta-dupa-puterile-sale-in-sanul-bisericii

    Fiecare sa cumpaneasca pentru sine si sa ia aminte. Sa va intrebati si duhovnicii ce parere au. Noi zicem ca este (CEL PUTIN) o mare ispita. De dreapta… O ravna putin cam prea infierbantata dar care da nastere la schisma si la indoiala. O noua lovitura data, vrand sau nevrand, credintei noastre, chiar in Saptamana Mare, ca sa ajunga iarasi, dupa scandalul cu lingurita al pr. Lucian, ca oamenii sa se indoiasca sau sa fie derutati, tulburati, confuzi, smintiti sau chiar ca sa plece din Biserica, sa nu mai mearga in bisericile BOR, de vreme ce aici este apostazie si erezie. Urmariti si reactiile oamenilor simpli de aici. E zdruncinata insasi nadejdea in mantuire si este evident ca se sugereaza ca solutia este in afara BOR sau chiar de tot in afara Bisericii. Si ne intrebam daca asta a fost scopul. Cu certitudine parintele Justin nu aproba asa ceva.

    Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne izbaveasca de toata inselarea!

    Iertati-ne, va rugam, si pe noi, pentru tulburare! Sa ine rugam pentru Danion si sa incercam sa reintram mai bine in duhul Saptamanii Patimilor, spre a ne pregati pentru Inviere!

    Haideti sa reluam discutiile dupa Inviere ca sa nu dam si mai mare prilej ispitei tocmai acum!

  29. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ma mir si iar ma mir... si nu imi revin! Am studiat Teologia si nu mi s-a aratat nimic din ce spune Danion Vasile!
    Dar una ma nelinisteste: de ce aceasta tema a calendarului in fata unor oameni simpli si cu credinta lor curata??? de ce??? ca sa ii sminteasca??? asta nu e o problema ce se discuta cu oameni simpli... ei cred ce se spune in Sf.Evanghelie se roaga merg la Sf.Slujbe, nu au nevoie de polemici dogamtice! Ei nu inteleg acestea... Ma doare! Tema asta trebuia propusa Sf.Sinod si REDISCUTATA!!! De ce la nivel laic si nu la nivel clerical?
    Sincer va spun ca pe mine ma dor astfel de discutii... dar tot Sfintii spun ca CINE RAMANE IN ASCULTARE DE BISERICA SE MANTUIESTE, ca nu omul raspunde de ce face BISERICA, ce calendar tine sau nu, ci CONDUCATORII ei, caci Sf.Pavel ne spune clar in Evrei 13,17: „Ascultaţi pe mai-marii voştri şi vă supuneţi lor, fiindcă ei priveghează pentru sufletele voastre, având să dea de ele seamă, ca să facă aceasta cu bucurie şi nu suspinând, căci aceasta nu v-ar fi de folos”.
    Mergeti si va spovediti si va impartasiti, tineti la credinta ortodoxa si nu o lasati, RUGATI-VA MULT, si nu va lasati de Duhovnic. Atat mai putem face, ce e mai mult nu tine de noi! Dumnezeu ne va judeca nu dupa calendar, ci dupa Legea IUBIRII, iubire fata de El prin pazirea poruncilor, daca am iubit pe aproapele, daca am ramas in COMUNIUNE cu El, daca ne-am plans pacatele si ce am facut ca sufletul sa il pastram curat. Nu mai intelegem nimic din ortodoxie??? SA NE RUGAM!!! SA NE RUGAM!!! SA NE RUGAM MAICII DOMNULUI SI TUTUROR SFINTILOR SA NE TINE APROAPE DE HRISTOS!!!

  30. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frati romani,

    Calendarul nu este dogma. Sa ne iubim unii pe altii stilistii cu novatorii.
    Din cate stiu parintele Cleopa tinea sarbatorile si pe stil nou dar si pe cel vechi. El s-a simtit in comuniune cu toti ortodocsii.
    Sa nu uitam totusi ca sfanta lumina se pogoara la Ierusalim la slujba ortodoxa de Pasti si din cate stiu ei sunt pe stil vechi.
    De asemenea majoritatea manastirilor din Muntele Athos au ramas pe stil vechi.
    Asadar eu consider ca harul a ramas in abele 'tabere'. Pacat este ca ne anatemizam reciproc.

    Din cate inteleg eu Danion trage un semnal puternic de alarma in ceea ce priveste canonicitatea noii metode de stabilire a datei Pastilor. Danion ne atrage atentia ca aceasta metoda va fi 'nivelata' (citeste schimbata) pentru a putea fi sincronizati cu data pastilor din biserica catolica. Adica inca un pas 'mic' in sens ecumenist.

    Adica tot schimbam pe ici pe colo, in locurile esentiale, si peste doua generatii ne vom intreba: "ce sens mai are Ortodoxia, caci nu ne transmite mai invataturile nealterate ale lui Iisus Hristos. Toate acestea sunt schimbarile oamenilor din secolul XX functie de interesele lor din acea perioada."

    Unde vrem sa ajungem frati romani?

  31. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Greu de crezut că Danion poate să devină așa mic dpdv duhovnicesc chiar în Săptămâna Patimilor. Nu spun asta cu mândrie, eu chiar devin un pitic dpdv duhovnicesc în Săptămâna Patimilor...nu mă rog cum trebuie, mănânc cu ulei, mă cert, devin distrat, vorbesc urât, pierd timpul, șamd... și știu că dacă aș ieși la propovăduire, diavolul m-ar face praf din trei mișcări și-o lovitură...

    Apoi problema calendarului..."OOOh Santa Simplicitas", se vede că cei ce-și dispută "părticica" de Adevăr nu știu că Dragostea întru Duhul Sfânt e sfărșitul tuturor rânduielilor..."tipic, tipic, dar la inimă nimic...". Faceți dreptate văduvelor(sufletului lipsit de dragostea Lui Hristos) și orfanilor(sufletului ce însetează după Hristos), miluiții pe cei săraci(tot omul lipsit de Dumnezeu e cel mai sărac om)
    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria dimpreună cu rugăciunile tuturor Sfinților noștri Părinți, miluiește-ne, ajută-ne, luminează-ne, îndreaptă-ne pe noi, bicisnicii păcătoși către dragostea Ta. Amin.

  32. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iata ce spune si un ucenic al Sfantului Teofan Zavoratul, si anume Arhiepiscopul Teofan de Poltava, despre schimbarea calendarului. Daca te iei dupa el, noi suntem schismatici, nu BOSV:

    Archbishop Theophan On The New Calendar.

    In 1926, Archbishop Theophanes of Poltava and Pereyaslavl, wrote the following in his work, "Short canonical judgements on chronology":

    "Question. Have the pastors of the Orthodox Church not made special judgements concerning the calendar?

    "Answer. They have, many times - with regard to the introduction of the new Roman calendar - both in private assemblies and in councils.

    "A proof of this is the following. First of all, the Ecumenical Patriarch Jeremiah II,
    who lived at the same time as the Roman calendar reform, immediately, in 1582,
    together with his Synod condemned the new Roman system of chronology as being
    not in agreement with the Tradition of the Church. In the next year (1583), with the
    participation of Patriarchs Sylvester of Alexandria and Sophronius VI of Jerusalem,
    he convened a Church Council. This Council recognised the Gregorian calendar to be
    not in agreement with the canons of the Universal Church and with the decree of the
    First Ecumenical Council on the method of calculating the day of Holy Pascha.
    Through the labours of this Council there appeared: a Conciliar tome, which
    denounced the wrongness and unacceptability for the Orthodox Church of the Roman
    calendar, and a canonical conciliar Decree - the Sigillion of November 20, 1583. In
    this Sigillion all three of the above-mentioned Patriarchs with their Synods called on
    the Orthodox firmly and unbendingly, even to the shedding of their blood, to hold the
    Orthodox Menaion and Julian Paschalion, threatening the transgressors of this with
    anathema, cutting them off from the Church of Christ and the gathering of the
    faithful…

    In the course of the following three centuries: the 17th, 18th and 19th, a whole
    series of Ecumenical Patriarchs decisively expressed themselves against the
    Gregorian calendar and, evaluating it in the spirit of the conciliar decree of Patriarch
    Jeremiah II, counselled the Orthodox to avoid it…"

    "Question. Is the introduction of the new calendar important or of little importance?

    "Answer. Very important, especially in connection with the Paschalion and it is an
    extreme disorder and ecclesiastical schism, which draws people away from
    communion and unity with the whole Church of Christ, deprives them of the grace of
    the Holy Spirit, shakes the dogma of the unity of the Church and, like Arius, tears
    the seamless robe of Christ, that is, everywhere divides the Orthodox, depriving
    them of oneness of mind; breaks the bond with Ecclesiastical Holy Tradition, and
    makes them fall under conciliar condemnation for despising Tradition…

    "Question. How must the Orthodox relate to the new calendarist schismatics, according to the canons?

    "Answer. They must have no communion in prayer with them, even before their conciliar condemnation…

    "Question. What punishment is fitting, according to the Church canons, for those who pray with the new calendarist schismatics?

    "Answer. The same condemnation with them…"

  33. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Errata: Nu vreau sa spun ca as fi de acord cu tot ce zice Arhiepiscopul Teofan de Poltava mai sus, nu cred ca cei pe stil nou nu ar mai avea Har, si eu insumi sunt deocamdata pe stil nou, in BOR. Mi se par spusele lui cam exagerate.

    Vreau insa sa zic ca lucrurile nu sunt chiar asa simple si clare cum au fost prezentate in cadrul BOR, si ca au existat si foarte multe pareri contra.

  34. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    DV: "Eu cred ca e nevoie ca ortodocsii sa inteleaga ca nu exista Ortodoxie adevarata decat in duhul Sfintilor Parinti. Daca ne lepadam de traditie, chiar si de o mica parte, ne lepadam de Adevar si ne pierdem mantuirea."

    Si daca ne lepadam de Biserica atunci oare ce pierdem? Nu carele cumva totul??
    Pana unde merge atasamentul pentru Traditie, pana la lepadarea de Biserica?

    Eu unul nu ma pricep la Canoane, anateme si subtilitati teologice. Intr-un fel, nici nu vreau sa ma pricep prea tare, am ajuns sa apreciez mai mult credinta aceea simpla.
    Insa stiu un lucru: Dumnezeu m'a intors la el si m'a adus in Biserica, in BOR. Mi'a dat duhovnic asa cum imi trebuia mie. A lucrat si lucreaza cu mine. M'a cercetat Harul sau cand inca nici nu stiam ce ii acela.

    Discutiile acestea despre calendar sunt asemenea celor despre tipic...privire catre forma, nu catre fond. Insa daca cercetarea acestor lucruri nu ii rea, duhul in care se face pesemne ca este. Ca ma uit la roade. La roadele ce se arata tocmai acum, in Saptamana Patimilor.
    Poate Danion ar trebui sa si mai puna lacat la gura, poate ar fi trebuit sa taca in aceasta saptamana. Sa nu carele cumva ajunga asemenea carturarilor.

    Iara pentru toti cei ce se viseaza marturisitori nu mai departe de aseara citeam aceasta in Sfanta Evanghelie a lui Luca, cap. 21,13-15:

    "Si fi-va pentru voi aceasta prilej de marturisire; puneti deci in inimile voastre sa nu va ganditi de mai'nainte ce veti raspunde; ca Eu va voi da gura, si intelepciune careia toti potrivnicii vostri nu'i vor putea sta impotriva, nici sa'i raspunda"

  35. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tradu te rog... asa pt cei care nu stiu engleza!

  36. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Scuze, nu am timp sa traduc tot.

    Pe scurt, Teofan de Poltava spune ca cei care au adoptat calendarul nou s-au ratacit, ca nu mai au Duhul Sfant, si ca restul ortodocsilor nu ar trebui sa se roage impreuna cu ei. Eu nu sunt de acord cu toate astea, cred ca e exagerat, e destul de clar ca Duhul Sfant inca lucreaza chiar si la cei pe stil nou.

    Mai spune si ca Parintii s-au pronuntat de nenumarate ori asupra calendarului gregorian si l-au respins.

  37. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nektarios ai pus punctul pe ”i”. A produs doar sminteală. Trebuia să se înfrâneze de la acest gest

  38. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    trebuie sa acceptam si cip-ul 666 fiindca asa a hotarat Sinodul ,iar noi nu vom da socoteala ?

  39. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ATENTIE!!! TENDINTA SINODALILOR NOSTRI ESTE DE A SARBATORI PASTELE O DATA CU CATOLICII

    de asta ce mai ziceti?:

    http://www.cotidianul.ro/bartolomeu_cere_unificarea_pastelui_ortodox_si_catolic-24349.html

  40. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    E grav, directia nu e deloc buna... (ma refer la http://www.cotidianul.ro/bartolomeu_cere_unificarea_pastelui_ortodox_si_catolic-24349.html).

  41. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dar de anathemele din secolul 16, 1756 si de condamnarea calendarul gregorian din 1903 de catre Biserica Ortodoxa Romana de ce nimeni nu zice nimic?

    Sau va faceti ca nu le vedeti... totusi ele exista, si sunt lucratoare! Sau din perspectiva voastra, anatemele lucratoare sunt doar cele date in Sinoadele Ecumenice, recunoscute ca 7, din primul mileniu!

    Daca ne-am lua dupa aceasta gandire, de atunci Biserica n'a mai putut dezlega si lega nimic. Dar stim de toate Soboarele de dupa care au anatemizat alte erezii precum filetismul, sofianismul, s.a.m.d.

    Tot ziceti ca calendarul bisericesc nu e dogma; deci putem schimba...

    Spuneti-mi, cum ati vedea voi Sfanta Slujba daca de maine preotul ar veni in Biserica cu un dj pe ritm house, dand afara muzica bisericeasca, vazand ca nu este dogma!

    Sa continuam, in loc de hainele sale de preot, ar face Sfanta Slujba in chiloti si maieu...

    Nu sunt dogme... putem schimba!

    Asa ziceau si iconoclastii! £Icoana nu e dogma, e doar niste lemn pictat, la ce va trebuie"! Doamne fereste!

    Dar sa dam cuvantul unui IPS din ROCOR, Inochentie al Pechinului care zicea:

    "Nu există nimic în Biserică care să fie fără importanţă, pentru că în fiece rânduială s-a întrupat Duhul lui Dumnezeu, Care este Viaţa şi respiraţia Bisericii. Cei ce îndrăznesc să se ridice împotriva aşezămintelor şi a legilor Bisericii, întemeiate pe Sfintele Scripturi şi Sfânta Tradiţie, aceia se ridică împotriva Duhului lui Dumnezeu, şi, chiar prin asta, ei arată tuturor celor ce au ochi de văzut, ce duh îi poartă. Este demn şi drept ca Biserica să pronunţe împotriva lor anatema…"

    Cititi toata scrisoarea aici: http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/07/13/scrisoare-deschisa-catre-toti-credinciosii-bisericii-lui-hristos-care-pastreaza-cu-credinciosie-nestramutata-calendarul-ortodox-si-predaniile-uneia-sfintei-sobornicesti-si-apostolesti-biserici-1929/

    Tot ziceti de "minunea" lui Ioanichie Moroi! E mai importanta aceasta "minune" sau ce a zis Ortodoxia timp de secole intregi, privind calendarul!

    Ascultare? Ascultare se face fata de Ierarhii care invata Dreapta-Credinta CURATA, si nu fata de masonii care'si doresc distrugerea Ei!

    Dumnezeu sa ne ierte!

  42. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Bianca: Preocuparile lui IPS Bartolomeu Anania asupra acestui fapt provin din propensiunile lui culturaliste si dintr-o perceptie eronata asupra problemei pascaliei. Faptul ca acum se scotoceste cu disperare dupa dovezi care sa incrimineze si arunce dubii asupra ierarhilor drepti ai BOR este graitor pentru scopul cu care se se raspandesc astfel de afirmatii.

    Da, IPS Bartolomeu Anania a gresit in aceasta pastorala. Dar IPS Bartolomeu Anania, pana una alta, este arhiereu ortodox. Cu toata dreptatea lor, arhiereii stilisti sunt doar niste schismatici. Ziceti ca stilistii au dreptate? Din pacate, pr. Arsenie Papacioc spunea, odata, ca si diavolul are dreptate. Nu asta este esential, sa ai dreptate, ci sa fii in Biserica.

    In plus, sinaxarul este plin de sfinti care au avut abateri chiar si dogmatice sau din ale caror invataturi au fost dezvoltate, mai apoi, rataciri.

    Inclusiv Sfintii Inchisorilor, ceea ce Danion stie foate bine, erau, din punct de vedere dogmatic, foarte neclari. Sfantul Marturisitor Valeriu Gafencu a venit din Basarabia, care era pe vechi, si participa fara nicio problema la slujbele de pe nou din Regat. In plus, avea o evlavie foarte mare la pr. Arsenie Boca, s-a pastrat si o scrisoare in acest sens.
    Sfantul Marturisitor Mircea Vulcanescu, ce avea o constiinta dogmatica mai solida, a participat la intruniri ecumeniste si la conferinte ortodox-catolice, fara sa relativizeze dogma ortodoxa dar fara sa arunce cu anateme asupra celor ce participau sau chiar asupra ideii in sine de dialog. Este o rusine cumplita sa te folosesti de minunile acestor Martiri ai Bisericii Ortodoxe pe stil nou ca sa iti justifici aberatiile tale radicaliste.

  43. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu zic așa:

    1. Părintele Paisie (dacă nu mă înșel) replica la afirmația - ”noul calendar a fost făcut de papistași” - da, dar și vechiul a fost întocmit de un închinător la idoli, cezarul.

    Ei bine, de aici se vede clar că această împărțire a timpului e ceva arbitrar, nu ține de dogmă. Calendarul e o ordonare a timpului pentru a ne ține zilele vieții în ordine și cuviință.

    S-a observat, dpdv astronomic, că trebuia ajustat calendarul. Nu intru în detalii, se găsesc suficiente informații printr-un search.
    Problema este că noi ortodocșii nu am fost în stare să vorbim sincer, să le explicăm părinților mai neștiutori de știință, că într-adevăr calendarul rămânea în urmă și trebuia ajustat. Ce am făcut, în schimb? Ne-am certat, ne-am dezbinat, ne-am anatemizat. Mai mult rău ne facem noi decât ecumeniștii. Normal că ecumeniștii au profitat și profită de această situație.

    Având în vedere că nu e o chestiune de dogmă, nu-i înțeleg pe cei care se întreabă dacă Harul este în ambele biserici.

    Pe scurt,
    noi, cei pe stil nou, suntem conform astronomiei, ne-am ajustat calendarul pentru că ține de ordinea (curgerea timpului) lumească a evenimentelor. stiliștii greșesc pentru că rămân în ignoranță și aruncă anateme. nu mai vorbesc de faptul că cer refacerea botezului și alte cele.
    dar printre stiliști sunt și părinți echilibrați (în muntele Athos mai ales). aceștia au discernământ și știu cam cât preț trebuie pus pe ordinea lumească și cât pe cea duhovnicească a Bisericii unite, nedezbinate, a bune-înțelegeri.

    Danion greșeșt doar în avântul său oarecum zelot și în faptul că nu-și dă seama câtă sminteală provoacă. În rest, eu nu l-am aflat mințind asupra a ceva. O spune clar: schimbarea nu s-a făcut în Sinod sobornicesc, așa cum cere Tradiția. Asta este adevărat. DAR REPET: NU ESTE DOGMĂ acest calendar.

  44. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bianca și Bogdan

    voi vedeți și anul? ați citit atent articolul? știți cât înțeleg jurnaliștii laici din discursul bisericesc al unui ierarh? Ei cred că redau în duhul corect, dar de cele mai multe ori greșesc enorm.

    terminați cu alte alarmări

  45. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor, de fapt care este scopul ? Sa se sfarime camasa lui Hristos in sute de fasii? Asta este tot ce-am inteles noi din ortodoxie? Am terminat cu faptele noastre de mantuire, am terminat cu rugaciunea, postul si alinarea suferintelor celor bolnavi? Rusine sa ne fie, Hristos se rastigneste si noi ca pe stil vechi ca pe stil nou, ne certam mai rau ca paganii. Unde este unitatea intre ortodocsi. Nu este bine tulburarea ci buna este ascultarea fata de Sfintii Parinti.

  46. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Antonio,

    ce-ți mai place să exagerezi (mă refer la aspectul cu ”hainele”)

    acele ”haine” nu sunt rânduială lumească, țin strict de Biserică. nu același lucru se poate spune despre un calendar laic. Este drept, Hristos a lucrat în ordinea aceea calendaristică... DAR, tot acea ordine ținea de astronomie, iar dacă realitățile astronomice se schimbă și ordinea (calendarul) trebuie să fie flexibilă, nu înghețată în vremea de început a stabilirii calendarului, adică a primelor observații astronomice.
    Înțelege, este o rânduială a lumii exterioare Bisericii, menită orientării riguroase în timp.

  47. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Victor, Sinodul nostru, nu cel sobornicesc, al tuturor Bisericilor Ortodoxe. Dimpotrivă, restul s-au opus și ne-au condamnat.

  48. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    De ce ziceti ca Danion Vasile ar trebui sa inchida gura acum, in saptamana aceasta? Pai de abia asa putem simti si noi ce inseamna Saptamana Patimilor, punandu-ne mai ales sufletele la incercare, nu trupurile.
    Multumim pe aceasta cale "fratelui" Danion pentru exceptionalele incercari la care ne supune mintile si inimile.
    Sa-i dea Bunul Dumnezeu Harul Sau, iar noua la toti vrednicie de a ne impartasi cu trupul si sangele Sau sfant!
    Miluieste-ne Doamne Iisuse Hristoase!

  49. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa ne amintim si de inceputurile „propovadurii” dl Dan Ion Vasile. La 23 de ani, in 1997, dl Paul Dan Ion Vasile, isi incepea „experienta misionara”, dupa cum el insusi spune in CV-ul postat de blolgul lui: http://www.danionvasile.ro/bio.php. (blog inactiv in momentul asta ...)
    Intrebarea este, ce fel de „invataturi” putea sa transmita un pusti fara experienta, de 23 de ani, de exemplu la:

    „Simpozionul Filocalia: Noiembrie 1997, Aula Magna a Universitatii din Bucuresti; Tema prezentata: Despre receptarea operei parintelui Dumitru Staniloae”.

    DE CE spun asta? Pentru simplul fapt ca acest om NU AVEA TIMPUL FIZIC NECESAR DE A SE PREGATI DUHOVNICESTE PENTRU A INVATA PE ALTII, EL CARE VENEA DINTR-O EXPERIENTA DURA YOGHINA SI NU NUMAI, DE TANTRA YOGA, SI DE ADORARE A CELUI MAI PERICULOS ”MAESTRU” YOGHIN DIN ROMANIA: BIVOLARU. Timpul in care el fusese in ratacire era mai indelungat decat timpul in care se intorsese la credinta ortodoxa, atunci in 1997. Ce indrazneala iti trebuie ca sa te erijezi, in invatatorul altora, tu cel care nu ai iesit bine dintr-o mare erezie care lasa, vrand nevrand, urme adnci in sufletul si inima oricarui om care are nefericirea sa experimenteze asa ceva. Demersul lui a implicat inca de la inceput ori o mare indrazneala, ori o mare inconstienta, ori un mare tupeu, ori, mai grav, o mare mandrie. Cum poate cineva in toate facultatile mintale sa faca asa ceva?

    Mai vinovati sunt cred cei care au „pus botul” cum s-ar spune ...
    Omul e mare maestru in a „vraji” audienta si cititorii. E un bun psiholog, orator si scriitor, este foarte abil, speculativ si smecher.
    A reusit sa-l „castige” pe Parintele Iustin, pacalindu-l. Sper sa nu fie inca o dezamagire pentru Parintele Iustin, care la varsta Sfintiei sale, chiar nu mai are nevoie de astfel de necazuri.
    Dl Dan IonVasile s-a dovedit a fi o varianta a altui Dan, Dan Puric, diferita totusi din punct de vedere al cunostintelor teologice, dar asemanatoare ca forma de captare a audientei dornice de vorbe frumoase.

  50. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dupa cum am spus si "dincolo", unde am oferit inregistrarea de la conferinta, legat de "stilisti", nu stiu cine are interesul sa-l victimizeze pe Dl Danion. Din pacate, in ciuda dorintei sale de a "ne lumina" in privinta multor lucruri, efectul - am constatat chiar din timpul conferintei - este contrar, judecand dupa reactiile preotilor care erau in sala. Daca am asteptat conferinta cu sufletul la gura, finalul mi-a lasat un gust amar. Lasand la o parte teancurile de carti de pe scena, care mi-au facut din start impresia unui comert sub umbrela ortodoxa, mahnirea a venit din momentul in acare am inteles de la domnia sa ca a fost alungat de mai multe ori din manastire, pentru ca in acea perioada era un practicant yoghin, iar mai apoi, dupa multe insistente, Parintele Cleopa i-a dat binecuvantarea de a scrie pentru Biserica si pentru Hristos. In aceeasi conferinta de la Adjud, (la care am filmat doar raspunsul la intrebarea care o pusesem eu, despre diferenta intre "vechi" si "nou" http://www.youtube.com/watch?v=fGnt31ThRaI ) s-a mai subliniat foarte clar necesitatea de a ne boteza inca o data pe ritul vechi, daca vrem sa ne mantuim. Ori acest lucru tocmai il discutasem inainte cu cateva zile cu duhovnicul meu si mi-a spus clar ca asa ceva nu este cu putinta. Evident, in urma acestei conferinte, l-am cautat din nou pe duhovnic si i-am cerut sa-mi ingaduie sa merg la manastire si sa intreb un staret batran cum stau lucrurile in aceasta privinta, iar duhovnicul mi-a recomandat sa fiu "ochi si urechi", ca este foarte important ce-mi va spune. Poate intreg cinul bisericesc pe stil nou este subiectiv, poate nu ne este noua mirenilor, dat, sa cunoastem adevarul, poate ca este un mare pacat chiar acesta de a ne rataci in cautri si a "flecari" pe tema aceasta, in loc sa ne ocupam de sufletul nostru si de rugaciunile de zi cu zi, mai ales in timpul Postului Mare... Cert este ca Parintele Staret de la Manastirea Buciumeni mi-a spus clar ca odata botezat cineva (nu conteaza daca pe nou sau pe vechi) nu mai poate fi botezat si a doua oara, iar Taina Sfantului Botez nu-i o joaca cu care sa-si permita unii sau altii sa puna la indoiala veridicitatea.
    Concret, Harul Sfintei Treimi exista fara indoiala in sanul celor doua biserici, si, vorba Parintelui Cleopa, noi cu totii ne inchinam lui Hristos si nu calentarului. Chiar nu vad de ce ar fi motiv de dezbatere si dezbinare, in ciuda faptului ca Dl Danion se simte foarte mandru atunci cand vorbeste de sfintii de la Aiud, care de bine de rau, erau tot pe nou. In plus, nu-i inteleg virulenta impotriva stilului nou, in timp ce el este, din cate stiu un practicant al stilului nou. Nu inteleg de ce se agata de "binecuvantari" pentru a merge de unul singur impotriva celor ce-l binecuvinteaza? Sunt de acord cu adevarurile, dar urasc dezbinarea. Iar el asta face la conferinte sau la emisiunile televizate: aduce indoiala in randul credinciosilor desi pe toti ne sfatuieste sa mergem la biserica.
    Dumnezeu sa ne dea rabdare, putere de a ierta si intelepciune de a alege ceea ce este de folos sufletelor noastre

  51. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @C.Roman

    In Biserica pe stil vechi nu esti botezat a doua oara. Este o aberatie. In Biserica pe stil vechi esti miruit din nou si atat.
    Da exista cazuri izolate cand persoana care vine de pe nou stie ca a fost botezat fara scufundari (doar prin stropire). Acest caz aparet necesita scufundarea.

  52. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vlad, tu ce crezi despre schimbare? Stii de ce s'a facut?

  53. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vlad, acum am vazut parerea ta referitor la calendar!

    Personal cred ca gresesti! Incerci sa aperi aceasta inovatie prin partea "astronomica", minimalizand importanta sa!

    Sfintii Parinti stiau de intarzierea calendarul dar au preferat sa'l lase acolo unde este! Cand romano-catolicii au facut schimbarea Ortodoxia a DAT ANATHEMEI, in 1583, 1587 si'n 1593 si dupa aceasta inovatie!

    Deci, nu'i chiar asa o joaca!

    Calendarul bisericesc, adica cel iuliano-nicean a fost adoptat de Biserica si reprezinta icoana timpului liturgic!
    Cu adevarat a fost blagoslovit de Dumnezeu prin toate minunile care se intampla; de exemplu Sfanta Lumina! Stim bine ca au incercat sa praznuiasca Pastele pe nou dar Sfanta Lumina n'a venit si rusinati s'au intors inapoi la vechea pascalie!

    Putem observ clar ca lui Dumnezeu nu'i plac aceste "razvratiri" astronomice omenesti prin intoarcerea raului Iordan, norul de pe Muntele Tabor, Sfanta Lumina, steaua de pe cer de Craciun, s.a.m.d.; toate aceste minuni, arata care este adevaratul calendar bisericesc!

  54. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La sinodul panortodox din 1948 unde cam toate Bisericile ortodoxe au participat exceptand Patriarhia Ecumenica a zis asa:
    "„I. În dorinţa de a păstra unitatea întregii Biserici,
    consfătuirea întâistătătorilor şi reprezentanţilor Bisericilor
    Ortodoxe Autocefale de la Moscova a ajuns la concluzia că
    importanţa calendarului pentru Biserica Ortodoxă se defineşte mai ales prin faptul că el se raportează la sărbătoarea Sfintelor Paşti, fiindcă această prăznuire trebuie să se bazeze pe legile biblice în acord cu hotărârile Sinoadelor şi să fie săvârşită pretutindeni la aceeaşi dată, în zi de Duminică, dar nu odată cu Pastele iudaic. Pascalia alexandrină satisface întru totul această cerinţă a Bisericii.
    II. Pentru a înlătura deosebirile cu privire la sărbătoarea
    Sfintelor Paşti, cauzate de diferite sisteme de calendare ce
    există în Bisericile autocefale, consfătuirea consideră obligatoriu
    pentru toată lumea ortodoxă a sărbători praznicul Sfintelor
    Paşti numai după stilul vechi, potrivit pascaliei alexandrine.
    III. Până în momentul în care va fi întocmit şi recunoscut
    calendarul desăvârşit, consfătuirea consideră că pentru sărbătorile
    stabile fiecare Biserică autocefală să se poată folosi de
    calendarul întrebuinţat actualmente în acea Biserică.
    IV. Consfătuirea consideră obligatoriu pentru cler şi
    credincioşi de a urma stilul Bisericii locale pe teritoriul căreia
    se găsesc, ca unul din obiceiurile acestei Biserici, a cărui
    păstrare în numele unităţii şi al iubirii ne este poruncită de către sfintele canoane"."

  55. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Vladdp9

    Ai spus ]n repetate rânduri acest lucru: "nu același lucru se poate spune despre un calendar laic. Este drept, Hristos a lucrat în ordinea aceea calendaristică… DAR, tot acea ordine ținea de astronomie, iar dacă realitățile astronomice se schimbă și ordinea (calendarul) trebuie să fie flexibilă, nu înghețată în vremea de început a stabilirii calendarului, adică a primelor observații astronomice.
    Înțelege, este o rânduială a lumii exterioare Bisericii, menită orientării riguroase în timp."

    Errare humanum est... dar oare perseverenţa ta în eroare de unde o veni? Păi, omul lui Dumnezeu, despre ce calendar discutăm noi aici? Tema e calendarul BISERICESC, adică LITURGIC, CANONIC,şi chiar făcut pe baze DOGMATICE: momentul Învierii aşa cum îl înfăţişează Scriptura: Cartea Facerii şi Evangheliile: echinocţiul de primăvară, luna plină, duminica, paştele Legii...
    Ce tot îi dai zor cu cele lumeşti schimbătoare şi proaste (astronomie, politică, economie....), ce legătură au astea cu subiectul nostru?
    Poate ajută la ceva
    http://www.hexaimeron.ro/Calendar/Cronologia.html
    Să deschidem ochii inimii în post şi rugăciune şi Domnul să ne lumineze şi liniştească pe toţi!

  56. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Chiar credeti ca parintele Arsenie BOCA A COMIS O GRESEALA CAND LA PICTAT PE SF. FRANCISC? Credeti ca parintele nu s- a rugat inainte de a-l picta? Sa nu confundam ecumenismul cu pictura parintelui. Parintele a zis ca ecumenismul este o mare erezie, dar totusi a vazut si sfinti catolici. Vi se pare imposibil? Nu credeti ca iubirea poate sa depaseasca diferente dogmatice? Credinta corecta a avut talharul de pe cruce, desi nu avea habar de nici o dogma. Intr-adevar, catolicii au inovat de capul lor, protestantii la fel, din pacate f. putini devin ortodocsi. DAR nu este bine sa ne consideram mai buni ca ei. Va rog sa ma iertati ca am intervenit, dar sa incercam sa nu judecam cu ratiunea, ci cu inima. un NU hotarat ecumenismului, dar sa nu uitam iubirea. VA LANSEZ O INTREBARE: Eu locuiesc in québec-canada. In oras avem o misiune ortodoxa romana, care nu tine de B.O.R.., CI DE EPISCOPIA ROMANA DE AMERICA SI CANADA, care s-a separat de B.O.R. acum 50 de ani, pe motiv ca B.O.R.. e comunista. am vorbit cu preoti si duhovnici de aici si din tara dar nu m-au lamurit. Sunt la fel ca stilistii, schismatici? Au calendarul nou, poarta discutii cu B.O.R. de unificare, dar nimic concret. Slujbele se tin intr-o biserica catolica, doar in zi de duminica, deoarece parintele lucreaza in timpul saptamanii.. ce e de facut, sa raman aici sau sa plec la montreal , unde e si B.O.R.?

  57. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ne-a mai dat satana un os de ros.Dupa calendarul vechi se ruga Sf.Alexandru Svir si ati vazut cum arata dupa aproximativ 500 de ani.Dupa acelasi calendar vechi vine Sfanta Lumina la Sf.Mormant si Iordanul isi intoarce apele la Boboteaza.Nu stiu daca domnul Danion a gresit sau nu asta o va rezolva cu duhovnicul.Stiu doar ca toate cartile scrise si conferintele au avut si au un rol benefic asupra ortodoxiei.Calendarul nou a avut rolul sa divizeze ortodocsii.Fratilor sa nu ne mai divizam sa vedem partea plina a paharului sa nu-l demobilizam pe domnul Danion ba chiar sa incutajam si alti teologi sa faca acelesi lucru.La judecata Hristos nu ma va intreba de calendar.Elviraa

  58. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    lupescu, omul lui Dumnezeu,

    după tine calendarul iulian e bisericesc? o dau înainte pentru că este o prostie ce se întâmplă. nu e dogmă, dar ne certăm ca pe o dogmă. își râd ereticii de noi cu atâta dezbinare și îngustime. ce calendar bisericesc a fost cel iulian? de ce îl numești bisericesc? a fost cumva instituit de Hristos sau de vreun Sfânt Părinte? l-am numit așa pentru că noi creștinii ne-am așezat sărbătorile într-o formă turnată dinainte. cum era bisericesc, daca și păgânii aveau același calendar? doar pentru noi primește conotație bisericească, pentru că noi credem într-o istorie a mântuirii.
    și dacă din secolul 16 se vedea că echinocţiul de primăvară se mută uşor înapoi în anul calendaristic, nu văd ce ne-ar face să negăm azi? neagă atunci și observațiile fizicii, dacă tot negi calculele astronomice.

  59. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Le neg şi pre acele minciuni, şi mă depărtez şi lepăd şi de tine, nu suntem de loc fiii aceluiaşi duh! Mergi în pace, Domnul să te miluiască!

  60. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor,

    Un lucru este clar. Exista har pe stilul nou, in ascultare fata de Sinod. Daca aveti indoieli, uitati-va la aghiazma. Eu sunt pe stil nou si vad ca aghiazma nu se strica. Daca a fost gresita schimbarea calendarului, nu vom raspunde noi. Asa ca vedeti-va de credinta voastra pe stil nou, excluzand ideea ecumenismului. Aceasta este adevarata panerezie.

  61. iubesc Adevarul

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vladp9: "își râd ereticii de noi cu atâta dezbinare și îngustime. ce calendar bisericesc a fost cel iulian? de ce îl numești bisericesc? a fost cumva instituit de Hristos sau de vreun Sfânt Părinte?"

    Vlad, deja tu te regasesti intrre cei eretici care isi rad in barba unul de altul. Ce intrebare puerila mai e si aceasta rostita de tine: " A fost instituit calendarul (niceo) iulian de vreun Sfant Parinte?".
    Raspuns pentru tine si pentru altii care nu au habar de Sfintele Sinoade Ecumenice: Da, l-au instituit cei 318 Sfinti Parinti participanti la Intaiul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325 dupa Hristos, inspirati fiind de Dumnezeu-Duhul Sfant.
    Si recunoaste: tu, prin intermediul acestei intrebari fara nici o noima duhivniceasca te-ai facut singur de ocara, ras si batjocura fata de ereticii intre care te regasesti.

  62. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am primit si eu materialul despre Danion si chiar am fost indemnat de unii sa il public pe blogurile pe care am conturi de administrare. Nu am facut acest lucru intrucat - in opinia mea - esenta acestor disensiuni nu o constituie afirmatiile lui Danion, ci ATITUDINEA deloc crestineasca a celor ce vad paiul din ochiul lui, dar nu isi vad barna din ochiul propriu. Chiar daca unii ar vedea ca fiind discutabile anumite afirmatii mai curajoase ale lui Danion, atitudinea lor celor ce il critica denota rea-vointa. parca il cam pandeau... poate, poate o gresi. Nu ma pricep eu prea tare la teologie, da stiu sa recunosc reaua-vointa cand o vad. Si toate acestea in contextul poruncii Mantuitorului, de a ne iubii unii pe altii, si de a ne ierta...

  63. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    pentru astea si multe altele Dumnezeu sa ne judece nu lupii in piele de oaie

  64. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne-ajuta !

    Nu cred necesar tot acest scandal . Mai de folos ar fi sa ne rugam toti pt Danion....si atat.Dumnezeu va randui.

    Si pt. azucena : imi imaginez cat de bine cunosti aceste probleme....din moment ce nu ii stii nici macar numele lui Danion....( care nu e DAN ION ).

    Daca ati fi citit macar una din cartile lui,v-ati fi dat seama ca toate aberatiile aduse la adresa lui sunt departe de adevar.La fel si in privinta conferintelor.Din punct de vedere teologic,Danion a adus intotdeuna citate care sa ii sustina opiniile.Aceasta este una din incercarile care vor incepe de-acum: vom fi pusi sa alegem intre ierarhi anatema si ADEVAR. Si dupa cate vad.....multi dintre voi vor avea ochi de cal....si se vor arunca in groapa dupa cei care nu mai au Harul Duhului Sfant.

    Ascultare....dar totul pana la PACAT.

  65. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O solutie la problema? Toti in Basarabia! 🙂

    Acolo ai si calendarul pe vechi si esti si sub ascultare canonica fata de BOR!

    Glumesc bineinteles!

    Solutia este ca BOR, impreuna cu BOSV si alte grupulete vechi-calendariste romanesti sa faca un SINOD PAN-ORTODOX ROMANESC in care se trece inapoi la calendarul bisericesc, se da anathemei ECUMENISMUL si ne impacam toti frateste!

    Ce frumos ar fi! 🙁

  66. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Diversiune ordinara asta e. Au strecurat unele minciuni printre afirmatiile fratelui Danion. Sa vedem reactia parintelui Iustin, si daca chiar e amagit fratele sa-l sprijinim nu sa aruncam cu pietre in el.

  67. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Interesant.

    Filiera yoghina il sustine pe Danion.

  68. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Imi pare rau sa spun dar fratele Danion a cam luat-o pe aratura...si se plaseaza si deasupra marilor duhovnici si a multor cuviosi. Ma intreb daca ar fi "gata sa moara pt calendar"? Care nici macar nu este o dogma.
    ierati-ma...dar a creat deja multa sminteala mai ales in randul oamenilor simpli care - cum bine spunea un teolog aici - nu-i intereseaza astefel de polemici, ci ortodoxia traita.
    Cred ca este un exemplu si pt noi ceilalti unde poate duce mandria si sa ferim de ea ca de cel mai grozav pacat! Sa ne rugam pt Danion sa isi revina.
    Inchei prin a marturisi ca fostul meu duhovnic (acum in ceruri) prin care bunul Dumnezeu m-a adus la Ortodoxie a tinut calendarul nou deci nu ma indoiesc de harul pe care Dumnezeu il lucra prin el! Dupa plecarea sa la Domnul, tot bunul Dumnezeu a randuit sa imi gasesc un duhovnic care din intamplare (fara sa aleg eu asta) tine calendarul vechi (asta nu in Romania) si de asemenea simt Harul de la Domnul lucrad prin el. Actualul meu duhovnic nu mi-a cerut niciodata nici sa ma "re-botez" nici sa ma "re-mirung" sau alte absurditati de genul asta...ci il intereseaza pocainta mea sincera. Doamne fereste-ne de sminteli si fa-ne vrednici de Sfanta Invierea Ta.
    Cu iertari

  69. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    In sfarsit Danion isi da arama pe fata!!

    Asa zis convertit, cu ifose de teolog in virtutea unui doctorat de doi lei pe care nu-l mai termina, intrat sub inspiratia "duhurilor" schismaticilor stilisti din Grecia, uns bine bine cu alifii de Slatioara, infratit cu biserica moldoveneasca de peste Prut (care e convinsa ca suntiem ieretici pintru schimbaria calindarulu), acum Danion a inceput dezvaluirea planurilor sale de a se rupe de BOR. Vorbind despre lipsa harului in BOR, la intrebarea unui duhovnic roman, fratele Dani vorbeste despre biserica din care "faceti parte" (i.e.BOR).

    Danioane!!!

    Decat drac dezbinator mai bine yogin frate. Ca acelasi duh te inspira!!

    Asa cu marele convertit!!!

    Sa intelegem frate Dani ca te-a inselat dracu de te-ai convertit la ortodoxie in BOR???

    Uiti ca ti-ai facut rating cu dulcegarii siropoase despre cum devenisei crestin ortodox roman???

    Vai tie pui de naparca!!!

  70. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://roncea.ro/2010/03/30/despre-sminteala-si-vrajba-in-postul-pastelui-danion-vasile-predicator-al-luminii-de-la-rasarit-lovit-de-pacatul-trufiei-o-ia-pe-urmele-lui-dan-puric/

  71. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @AdrianV

    <>
    Exact aici e problema. Unul dintre copii mei a fost botezat in regim de urgenta, de catre preotul care intamplator locuia pe aceeasi scara cu mine, inainte de a sosi salvarea sa-l ducem la spital. Practic era ca un prosop in mainile noastre, dar si-a revenit in timp ce preotul ii citea cele de trebuinta in astfel de cazuri. La intoarcerea de la spital, i s-a facut si restul de botez, fara a fi scufundat. Aceasta nelamurire am avut-o initial cu duhovnicul, iar el a spus ca nu mai trebuie scufundat, atat timp cat botezul nu s-a facut in regim de urgenta ca un moft, ci fiindca o cerea situatia. Dupa conferinta, am mers la manastire sa-i prezint batranului staret situatia asa cum a fost si sa-mi spuna sfintia sa, ce-i de facut. La fel ca si duhovnicul, a spus clar ca NU SE FACE SCUFUNDARE la astfel de cazuri, iar botezul este considerat valabil. Cine desconsidera acel botez cu totul special, facut prin stropire, atat timp cat el a fost efectuat de un preot, in integralitate, cu exceptia scufundarii, cade in erezie.
    Eu unul nu mai inteleg nimic si nu stiu pe cine sa mai cred. Cine pe cine se contrazice si unde ne situam noi, mirenii, in acest caz? Oare n-ar fi bine ca macar in privinta Sfintelor Taine, cele doua biserici sa se puna de acord, ca sa nu mai existe motive de disputa si sminteala? Sunt multe astfel de puncte sensibile: Care este limita minima ceruta de Sfanta Traditie, a unui post? Daca este adevarat ca el nu poate fi sub o saptamana, atunci trebuie gasita o solutie, pentru a ne impaca pe noi cu noi insine, fiindca uitandu-ne peste gard la vecinii "stilisti" trebuie sa inghitim in sec si sa realizam ca ei au dreptate. Daca raul Iordanului isi continua linistit sensul de Boboteaza noastra, dar la Boboteaza lor, isi schimba sensul, inseamna ca Dumnezeu nu prea ne ia in serios calendarul, dar in marea Lui milostivire, inca nu se manie prea tare pentru atata lucru, desi vede ca suntem indaradnici. Cand vorbim de dogme si de sfanta Traditie, posibil sa devenim subiectivi, pentru ca asa-i omul: mereu gaseste el ceva care sa schimbe interpretarea. Dar daca e vorba de minuni dumnerzeiesti, ce vin din vremuri de demult si care continua sa se repete, inseamna ca nu cu stilistii e ceva in neregula, ci cu noi.
    Pana la urma, in tara asta, nu dogma e de vina, ci mandria si lipsa de comunicare si de initiere a unui dialog pasnic, in numele aceleiasi Sfinte Treimi. Daca Dl Danion, ar fi mai putin acid in afirmatii si ar incerca mai cu diplomatie (acum ma tem ca-i cam tarziu, fiindca i s-a intamplat ceea ce anticipam din timpul pozitiilor dure luate pe la anumite televiziuni unde era invitat), poate ca ar fi reusit sa fie liantul sau puntea de legatura in deschiderea unui dialog constructiv intre cele doua biserici surori. Si-apoi, daca din mandrie, nu este acceptat dialogul, e clar ca se incalca notiunea de baza a credintei; daca din refuzul de a ne ierta, n-o facem, cu-atat mai grav fiindca sensul "Sa ne iubim unii pe altii, ca intr-un gand sa marturisim PE TATAL, PE FIUL SI PE SFANTUL DUH!", se pierde de la sine la ambele biserici ortodoxe.
    La rece vorbind, nu stiu cati dintre romani, ar imbratisa ideea intoarcerii la calendarul vechi, iar cei care s-ar scandaliza ar fi in primul rand acele persoane care oricum nu stiu nici de biserica nici de dogme si nici de post, dar au puncte de vedere de care trebuie sa se tina cont!... Iar noi numai de dezbinare si scandal nu avem nevoie.
    Dumnezeu sa ne dea pace si intelepciune, iar Dl Danion, merita sincer o rugaciune din partea noastra, chiar daca si-a ratacit "modestia" printre pachetele de carti. Eu cred ca sunt mai mult de cinci ca el, si in sens pozitiv si in sens negativ; totul este sa se decida pana la urma: isi preia intaia cruce pe care-a abandonat-o: catedra? doreste sa se imbogateasca de pe urma cartilor care-l insotesc prin tara, avand binecuvantarea Parintelui Cleopa pe care-l pune la colt in toate conferintele? Sau se lasa de toate si devine purtatorul de cuvant al celor doua sinoade, "vechi" si "nou" (da' nu prea stiu care sinod pe vechi in Romania, ca e o problema cu recunoasterea lui, din cate stiu)? Oricum ar fi... Doamne, iarta-ne pe toti si ajuta-ne sa invatam ce inseamna de fapt "Iubirea de aproapele" ca pildele din Sfanta Scriptura se pare ca nu prea ne sunt de folos!...

  72. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Admin, n-ar fi trebuit sa accepti postarea acestui individ semnat 'ionutz'. Dupa stil pare a fi satanist.
    Pot aparea nedumeriri si neintelegeri intre crestini, dar asta nu inseamna sa permitem dusmanilor ca sa arunce cu noroi intr-unul dintre cei mai activi si dedicati marturisitori.
    Doamne ajuta!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @paznic
      pe Danion nu-l supara astfel de neadevaruri. Dumnezeu va descoperi cine L-a marturisiti si cine a spus minciuni.

  73. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @C.,

    nu e cazul sa fi ironic (ironica).
    Bineinteles ca stiu care este numele dl Vasile, este Danion.
    Cred ca totusi parintii lui l-au botezat Dan Ion, pentru ca de Danion n-am mai auzit !?!. Este, sa-i zicem asa, un nume de "scena" pe care el insusi l-a inventat ca sa sune mai original. Poate ca si acest mic "amanunt" spune cate ceva din ifosele personajului. Pentru conformitate putem verifica certificatul lui de nastere. Ha, ha, ha!

  74. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Articolul asta e o abureala. Am ascultat cu urechile mele cand Danion zice chestii de genul: "Chiar daca sunt sub anateme, cei pe stil nou se mai mantuiesc cate unii, asa prin marea mila a lui Dumnezeu, dar in principiu la cei pe stil vechi e Biserica adevarata".

    Pe Parintele Cleopa il face mincinos direct, vorbind despre "multele minciuni" proferate de acesta.

    Si cate si mai cate.

    Pacat, sper insa ca in acest ceas tarziu al noptii Dumnezeu il va lumina.

  75. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mantuitoru Hristos afirma: Daca pe Mine m-au rastignit, dar pe voi care i-mi urmati mie?
    Din cate se vede acest atac poarta amprenta yoghinilor care vazand ca ,,adeptii''lor il parasec pe satana pentru a-l inlocui cu Lumina Vieti- Hristos au pornit acesta ordinara diversiune.
    O sa ma intrebati, vorbeste gura fara tine, insa atat va spun , cu Voia Domnului recunosc o diversiune, pentru ca am pregatirea in cadrul fortelor de reactie rapida din armata romana, aceasta pregatire axandu-se pe diversiune-dezinformare in caz de razboi. Ce sa vezi, in loc sa ajung prin Afganistan, am ajuns cu Voia Domnului sa lupt in acest razboi psihologic duhovnicesc.
    Cei care au pornit diversiunea stiu ce fac, introducerea starii de neancredere a celor care i-l cunosc pe Danion, ca astfel chiar daca o sa se demonstreze ca nu-i adevarat, acesti ordinari care au facut diversiunea sa poata spuna, : ei nu-i asa, daca Parintele Iustin i-l apara pe Danion, e astai starea parintelui , el apara pe orcine, si astfel Danion l-a pacalit pe parinte.
    Mai naparcilor cum spunea si Mantuitorul, nu va e frica de focul vesnic? va pufneste rasul, sau poate va ganditi in starea de moarte in care va aflati sa faceti ceva sa inchideti gura celor care i-si apara semenii, si nu vre sa creada minciunile voastre?
    Nu va ma osteniti daca vreti asta, cu martirii ortodoxia a mers mai departe ,,CINE VA VREA SA-SI APERE SUFLETUL O SA-L PIARDA, IAR CINE O SA-SI PIARDA SUFLETUL PENTRU MINE SI EVANGHELIE O SA-L CASTIGE!, nu cu fricosii, oho tu nu esti fricos i-mi spuneti? Da mi-e frica de pacatosenia mea, cat o sa mai aiba mila Dumnezeu cu mine?
    Cum spunea si Petre Tutea: cel mai mult i-l doare aceasta sfasiere aceasta invidie care exista intre crestinii, unii dintre voi spuneti: cum i-si permite Danion sa zica ce-a zis? Dar ametitilor nu ca eu sunt mai treaz, dar cei care L-au rastignit pe Mantuitorul de ce l-au rastignit? Ca a spus ADEVARUL!
    Si astfel in invidia voastra nu puteti accepta ca alt om sa fie apreciat, si cand spune adevarul strigati: ,,nu-i adevarat''.
    Danion pentru ce a facut Dumnezeu prin El , are de dus aceasta Cruce, insa el o duce spre mantuire, si astfel sa nu uitam:
    DUPA ROADELE LOR I-I VETI CUNOASTE!

  76. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asta trebuie sa fie starea noastra! http://www.youtube.com/watch?v=LULDPgp3KfY&feature=related

  77. sfappetrupavelandrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Demult discutam cu o persoană mai apropiată că se simte în conferinţele lui Danion Vasile o anumit trufie în ultimul timp. Adică la început când l-am descoperit altfel conferenţia decât o face acum. Şi poate Dumnezeu i-a dat căderea asta ca să se mai smerească şi să se trezească la realitate. Ce mă doare mai tare e faptul că cei ce înainte îl ridicau în slăvi acum se grăbesc toţi să-l critice fără măcar să fi vorbit întâi cu el ( sau poate au vorbit şi nu i-a băgat în seamă iar în cazul acesta îmi cer scuze că am acuzat pe nedrept ).

  78. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    pai cum sa nu-i interzica protopopul de neamt conferinta, daca la onesti protopopul Alupei este ex-diacon catolic si a spus clar ca:" are un mandat de dus la capat" ! deci nici vorba de misiune.., de parca ar fi in politica ! majoritatea protopopilor si a preotilor de la catedrale sunt ecumenisti poate si masoni ! am spus majoritatea, deci nu toti !!! fereasca Dumnezeu ce dezbinare !

  79. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "@ Ionutz!

    “VENIN de naparca” ai tu omule (frate nu iti spun…) in fiinta ta! Ai gandire otravita (cel mai bland spus…inselata)!

    Danion a spus CLAR in apararea sa scrisa (am citit cu OCHII MEI…punctul 2 al apararii sale) ca el nu a afirmat ca BOR nu ar avea har!
    Si atunci DE CE II PUN IN CARCA niste oameni pusi pe harta (ca tine) …”afirmatii” gresite si FALSE pe care el nu le-a facut…? Si de ce ii rastalmacesc tentdentios si viclean spusele lui, INSINUAND si INDUCAND altora parerea eronata ca Danion ar fi vrut sa spuna (evident si chipurile indirect, si "pe ocolite"...) ca BOR nu ar avea "har", cand de fapt, el, Danion, nu a spus asta??

    Cum spunea si “VULTURUL”, este o “diversiune” (eu i-as pune mai mult…”TICLUIRE”) ordinara a spuselor lui Danion!
    Danion face RECURS LA ISTORIE! Sf. Grigorie Palama a spus ca cine nu-i respecta pe Sfintii Parinti nu merita nici el sa fie respectat!
    Temelia Gandirii lui Danion sunt SFINTII RUSI (mai ales Sf. Ignatie Briancianinov si Teofan Zavoratul dar si Ioan Maximovic) si o buna cunoasterea a ISTORIEI BISERICII (nu numai a celei romane ci si universale)!
    Danion nu a facut altceva decat sa ARATE “TRECUTUL” nou si recent al greselilor ierarhiei BOR, un trecut care va fi “dezvelit” si “dezgropat” (daca nu integral, totusi destul de mult, fie si partial…) in curand! Nu oamenii vor dezgropa acest trecut, ci Dumnezeu din Ceruri il va dezgropa…!

    Adevarul a durut si a deranjat intotdeauna, si i-a solicitat si cernut si COSTAT uneori, pana la jertfa suprema a martirajului, pe cei care l-au spus si propovaduit!

    Oare noi, romanii, de ce nu putem avea o Biserica CURATA?
    Cu o ierarhie CURATA?
    Cu un Invatamant Teologic CURAT?
    Cu preoti de mir cu DEMNITATE si care sa nu aprobe mecanic din cap si supus toate “fitele” si “secretiile mentale filosofice scolastice” ale Iararhilor scoliti in Occident ??

    Parintele Cleopa (ii voi vesnic recunoscator caci de la el am sorbit primul “lapte” de invatura curata ortodoxa ca un prunc duhovnicesc, cand m-am intors din nebunia lumii, in primul an de studentie…) a AVUT TOTUSI (am simtit asta in scrisul sau…) O SLABICIUNE…si anume a "respectat" (evident facand ASCULTARE dar o “ascultare” uneori traita si manifestata pana la ADULARE…) niste ierarhi ai Moldovei (printre ei numarandu-se si “Finul” sau de calugarie ajuns ulterior Patriarh…), cu idei moderniste de provenienta occidentala, si NU A LUAT ATITUDINE ferma (putea sa o faca datorita STATURII SALE DUHOVNICESTI si renumelui sau de care se bucura in tara si in Biserica, si mai ales ATUNCI CAND TREBUIA SA O FACA) impotriva unor greseli ale ierarhilor BOR din perioada comunista si din cea imediat urmatoare anului 1989!

    A fi INVATATOR al oamenilor in alte Credintei Drepte ORTODOXE, impune si necesita si implica nu numai MULTA CUNOASTERE a Invataturii DreptMarritoare a Bisericii noastre Ortodoxe, ci implica si cere si MULT CURAJ si MULTA INDRAZNEALA!

    Parintele Cleopa a fost un MARE INVATATOR si LUMINATOR Ortodox al romanilor (poate unul din cei mai mari ai neamului), dar nu a fost si un “mare curajos”?
    A tunat si a fulgerat impotriva stilistilor, ostasilor Domnului, altor “schismatici” din Biserica, dar A TACUT si A INCHIS OCHII in fata ierarhilor despre care stia el insusi ca fac greseli!
    Intr-unele din Scririle sale (nu imi amintesc acum care…) spunea ca au venit la el, la chilie, la Manastire, niste reprezentanti ai Cosiliului Mondial al Bisericilor ca sa-l intrebe despre UNIREA CATOLICILOR CU ORTODOCSI, iar Parintele Cleopa a spus ca aceasta “unire” nu o vor face oamenii, ci doar Dumnezeu, si prin LUMINAREA DE CATRE DUHUL SFANT a mintilor si cugetelor (reproduc din memorie, dar acum vine partea importanta…) Ierarhilor Catolici ai a celor Ortodocsi.
    Sa-mi fie cu iertare DUHUL SFANT, DUHUL ADEVARULUI nu lumineaza mintile unor HULITORI ai DOGMELOR ORTODOXIEI care sunt in Biserica Catolica !

    In Danion sunt imbinate doua trasaturi importante de caracter :
    1. este (chiar daca unii nu vor sa accepte asta, dar Dumnezeu va arata pana in sfarsit cat de Teolog este Danion…) UN MARE TEOLOG crestin ORTODOX, si
    2. este un roman MIREAN crestin ortodox INDRAZNET!

    Are familie, are copii, poate fi in primejdie el si ai lui, si totusi omul acesta (mireanul acesta) NU SE DA INNAPOI de a MARTURISI Ortodoxia CURATA! (in comparatie cu altii care sunt atat de mari apologeti pe internet, dar care nu ar dori nici macar pentru un ceas sa se EXPUNA la vreo primejdie…care i-ar putea paste pe ei sau pe ai lor…).

    Sa nu fiu inteles gresit nu-i fac nici o “apologie”, chiar m-am suparat pe el in urma cu ceva vreme, ca nu este dispus la comunicare (vroiam sa mai vorbesc cu el…dar mi se parea distant si rece si rezervat fata de mine…), si m-am suparat intr-o seara si in urma unei scurte discutii cu el, i-am dat “delete” din lista mea de messenger.
    Inca ceva, nici nu imi prea place cum predica (nu continutul ideilor sale, pe care il apreciez ca valoros), ci stilul lui oratoric, la care mai are inca mult de lucrat. Isi impune sa fie “mat”, “cenusiu’, ‘fad”, si “smerit” in vorbirile sale, sa nu cumva sa “straluceasca” si sa se asemene cu “predicatorii protestanti”, insa prin asta nu face un lucru bun nici pentru el, nici pentru ascultatorii conferintelor sale, care ASTEAPTA mult mai mult de la el, asteapta si ARTA si nu numai, “mestesug” de conferentiar…).

    Dar nici nu pot sa tac cand vad ca este ACUZAT PE NEDREPT ! Si pentru ce? Pentru ca spune si arata si invedereaza romanilor ortodocsi ADEVARUL care este ASCUNS despre trecutul recent al Bisericii Noastre??
    Pana cand sa fim tot copii la minte? Pana cand sa tot tacem in fata unor IERARHI, care sunt clar (si tot mai pe fata…) STRAINI DE CUGETUL SFINTILOR PARINTI, si pana cand sa ii acuzam si ponegrim pe cei care ne arata Adevarul??

    Pentru mine, faptul ca ARE BINECUVANTAREA PARINTELUI ISUTIN PARVU de a vorbi prin tara si faptul ca isi intemeiaza gandirea sa pe Invataturile Sfintilor RUSI, a fost important si de ajuns, ca sa imi fac o parere defintiva despre acest om, si FRATE DE CREDINTA ORTODOXA!

    Dumnezeu sa-i ajute si sa-l intareasca sa faca fata la aceste ACUZATII NEDREPTE (care sunt inca un “semn” al adevaratilor marturisitori, nici unul dintre Marturisitorii Adevarului NESCAPAND de “crtiticile” clevetitori) si cum spunea si Parintele Iustin CU CRUCEA INAINTE sa isi implineasca "menirea" de marturisitor al ADEVARULUI Ortodoxiei, care i-a fost harazita lui de Hristos in timpul pribegiei sale prin aceasta lume, tot mai aproape de sfarsit...!

    Amin!"

  80. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.razbointrucuvant.ro/2009/08/27/fericitul-filotheos-zervakos-doua-minuni-doveditoare-ca-nu-mantuieste-calendarul-ci-pocainta/comment-page-1/

  81. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.razbointrucuvant.ro/2008/07/12/cred-ca-nu-este-deloc-bine-sa-ne-despartim-de-biserica-de-fiecare-data-cand-patriarhul-greseste-ci-fiecare-are-datoria-si-obligatia-de-a-protesta-si-de-a-lupta-dupa-puterile-sale-in-sanul-bisericii/

  82. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ azucena,

    Fii fara grija....imi dau seama cat de mult te doare pe tine de acest scandal din moment ce iti permiti sa razi sarcastic.Indiferent daca Danion a gresit sau nu,daca suntem ortodocsi ar trebui sa fim pana la capat si sa il ajutam...sa ne rugam pentru el.
    Asa cum a spus si admin,pe Danion nu il vor deranja toate aceste replici....pentru ca nu a marturisit niciodata decat in Duhul Sfintilor Parinti.Daca voi sunteti atat de creduli la barfele aduse de acel stupid articol scris probabil de unu' care n-a avut treaba si s-a gandit sa mai distruga ceva din puterea conferintelor....e grav.
    Cati oameni ca Danion avem in tara asta?Cati preoti vin sa discute in fata lumii aceste probleme?De ce nu vin si altii sa zica : Da domnule....Corneanu a gresit....Toti tin cu dintii de "scaun" si de pozitiile pe care le ocupa in ierarhie.Am ajuns sa acceptam atatea minciuni care se aduc zilnic in Biserica...Normal ca lupta e mare in cazul lui.Dar daca ati citi cu atentie articolul care il incrimineaza,ati sesiza imediat multe greseli.Efectul de turma incepe sa se arate: Danion e sus....suntem si noi cu el.Danion nu mai e sus,aruncam cu piatra.E om fratilor,cu toate ca eu nu cred nici o secunda ca pr.Iustin ar fi zis ce scrie acolo.
    Si alta tampenie....ca " poate pr.Iustin nu a aflat tot ce vorbeste Danion in conferinte".Credeti ca exista Adevar pe 90%? Credeti ca parintele Iustin nu stie cu ajutorul Duhului Sfant ce si cum vorbeste Danion?Credeti ca ar fi dat biecuvantare in fata unui popor la care tine atat de mullt..si pentru care a suferit atat de mult,un om in care nu are incredere?
    Si legat de pr.Hrisostom....El nu a zis niciodata ca are binecuvantare de la Pr.Iustin.Si suntem noi siguri ca cineva din Pentru Voda ar fi spus ca parintele il vorbea de rau pe parintele? Sa fim seriosi...toti avem oameni care nu ne suporta.Si toti ar trebui sa intelegem ca si ei sunt oameni,si oameni cu un anumit nivel duhovnicesc.Indiferent daca vrem sa credem sau nu,vorbele care ii sunt aduse lui Danion depasesc limita bunului simt si cel care a scris acel articol ar trebui tras la raspundere....Nu putem vorbi cum vrem despre niste oameni care nu au pomenit cuvintele alea in viata lor.

  83. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iertare pentru greselile de scriere....am tastat foarte repede.

    Rectific : Petru Voda*

    Parintele Iustin nu ar fi dat binecuvantare............unui om in care nu are incredere*

    Suntem noi siguri ca pr.Hrisostom il vorbea de rau pe pr.Iustin?*

  84. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Da nu este bine sa ne dezbinam dar Danion Vasile a avut dreptate in ceea ce a spus ,dar vedeti necunostinta poporului despre aceste probleme a produs dezbinari si certuri.Intradevar toate semnele sunt pe calendarul vechi.De ce atunci noi sarbatorim Invierea Domnului cu cei de pe calendarul vechi???Intotdeauna cei care au spus adevarul raspicat au avut de suferit.De ce ?pentru ca ne place sa traim in minciuna si sa fim caldicei.Doamne ajuta!si sa ne rugam la Dumnezeu sa-i dea fratelui Danion putere pentru a merge mai departe sa marturisesca dreapta credinta in duhul Sf.Parinti.Sa fim atenti ca vremurile sunt foarte viclene.

  85. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @azucena:
    Acelasi Filoteu Zervakos a criticat aspru introducerea calendarului nou, chiar daca si el insusi a fost pe stil nou (obligat).

    @un convertit:
    Nu cred ca intelegi diferenta intre "stilism" si calendarul vechi. Si rusii sunt pe vechi, si Mt. Athos, dar nu sunt "stilisti". BOSV si ceilalti stilisti sunt cei care refuza comuniunea cu BOR si restul Bisericilor Ortodoxe traditionale din cauza ecumenismului in primul rand, si al calendarului in al doilea rand.

  86. uncrestinortodox2

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @VELA GHEORGHE: eşti sigur că are binecuvântarea Părintelui Iustin? Ce soluţie propui? Să trecem la stilişti? La care grupare stilistă, că sunt mai multe...Mie mi se pare mândrie: "10 ca el" şi că "nu mai există monahi care să mărturisească". Eu cunosc cel puţin unul. Iar calendarul de când este o mică parte a tradiţiei, având în vedere că a mai fost schimbat? Biserica din catacombe?

  87. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @C.,

    "rasul" nu a fost sarcastic, ci doar amuzat, vazand de ce fleacuri te legi.
    Inainte de a-l sustine cu atat de mult zel pe dl Vasile, mai bine a-i citi continutul celor doua link-uri ale fratilor de la Razboi intru Cuvant pe care le-am postat: Fericitul Filotheos Zervakos despre faptul ca nu calendarul mantuieste, si epistola Cuviosului Paisie Aghioritul in care se spune ca nu este bine sa ne despartim de biserica si ca lupta noastra trebuie dusa din interiorul bisericii. Poate asa, dupa ce informarea ta va fi mai completa, o sa si ti se mai inmoaie zelul pro danionist (acum am scris bine, nu-i asa?). Da, intr-adevar ar trebui sa facem multa rugaciune pentru dl Vasile Dan Ion.

    Nu-l ataca nimeni degeaba pe dl Vasile Dan Ion.
    Pentru cine a urmarit cu atentie conferintele lui din ultimele luni, era doar o chestiune de timp declansarea sacandalului. Conferintele lui, din care razbatea un din ce in ce mai evident un duh de mandrie, au fost in duhul numai anumitor Sfinti Parinti, ale caror invataturi le-a interpretat dupa bunul plac, in sens sectar asi indrazni sa spun.

    Si pe langa toate astea NU CRED CA ARE BINECUVANTAREA PARINTELUI IUSTIN ca sa faca toate aceste lucruri care aduc dezbinare in biserica, parintele Iustin declarad de altfel ca: “Nu am nici o partasie cu oamenii care vor sa dezbine Biserica. Niciodata nu mi-am amestecat limba si neamul, nici cu rusii si nici cu americanii. (…) Fiecare sa ramana in Biserica, asa cum a fost botezat”.
    Sa ne rugam pentru grabnica insanatosire a Parintelui Iustin!

  88. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ar mai trebui spus totusi si ca Sf. Cruce care s-a aratat in 1925 deasupra unei biserici stiliste din Grecia nu era perfect dreapta, ci cam indoita. Uitati-va la desenul asta: http://traditiaortodoxa.files.wordpress.com/2008/12/crucea-1925-s.jpg?w=186&h=288

  89. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu vreau sa zic ca minunea din 1925 e falsa... Ma intreb doar de ce nu era Sf. Cruce dreapta...

  90. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajută! Recunosc că, iniţial, m-am tulburat şi am suferit văzând cum au sărit atâţia să dea cu pietre, să muşte, să denigreze! Dacă nu pot să distrugă, măcar să deformeze! Doamne, câtă ură, câtă înverşunare! Cât spirit de haită! Bine a spus Vultur, el a înţeles bine ce se întâmplă.
    Nu contează pentru ei că fratele Danion s-a făcut pentru noi pâine, s-a dat nouă, urmând credinţei sale, urmându-L pe Domnul. S-a dat nouă, şi, fireşte, unii atâta au aşteptat. În loc să se deschidă, să înveţe, să primească în duhul lor Adevărul, - nu!!! Ei sar ca haitele nesătule. Cu câtă satisfacţie l-ar mai doborî (dacă ar putea)!
    Sper să nu pună fratele Danion la inimă toate acestea. Că doar trebuia să se aştepte! Şi cred că, dimpotrivă, ar fi trebuit să se îngrijoreze dacă cineva din aceştia l-ar fi lăudat!
    Să fim recunoscători că în vremurile pe care le trăim mai avem parte de un cuvânt viu şi adevărat! Şi să nu ne mirăm că este blamat, când nici Domnul nostru nu a fost altfel primit, iar biserica oficială n-a ştiut cum să-L înlăture mai rapid, cum să scape de El pentru că "aducea tulburare"...

  91. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    iata o inregistrare despre macelul de la Manastirea Cucova, care nu a fost o inventie a "stilistilor". Cel care vorbeste este PS Pahomie Morar, decedat in 2006. Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii!
    http://www.youtube.com/watch?v=wsmV7pIjKe4

  92. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    iaca s-a uitat shi je la filmuletzul de pe YouTube ( link-ul de la inceput ).
    Citez:
    "Citesc ce a spus Parintele Cleopa sau Parintele cutare..."

    Nu mai imi trebuie altceva ca sa imi formez opinia in privinta lui Danion.

    Cat despre "abaterile" de la datele istorice atat de exacte s.a.m.d. facute de parintele Cleopa si despre adevarul absolut detinut de Danion.

    Lasa-ne frate in prostia si credinta noastra, in admiratia pentru parintele Cleopa si Arsenie sau pentru alti "cutare" parinti caci poate avem mai multa nevoie de asta decat de desteptarea facuta de datele istorice pe care se pare ca le acumulezi cu atata ravna scientologica.

    Nu am mai multe de comentat caci este de prisos sa imi irosesc timpul cu un alt bajet destept si modest nevoie mare care stie atatea lucruri de care multi nici macar nu au auzit ( vezi filmuletzul ).

    Paste Luminos tuturor care decid sa-si iroseasca vremea pe aici!

  93. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Rusine fratilor! suntem exact ca si iudeii care l-au rastignit pe Mantuitorul. Exact in saptamana patimilor si-a gasit vrajmasul de lucru. Cine mai are azi curajul de-a marturisi adevarul! Iesiti voi si tineti conferite , intaritii pe crestinii nostri care au nevoie de oameni ca Danion .Suntem cei care aruncam cu piatra in cei care mai au o farama de curaj sa spuna lucrurilor pe nume. DOMNUL, MAICA DOMNULUI SI TOTI SFINTII SA NE INTAREASCA SI SA NE LUMINEZE.

  94. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    frate sau soro care ai spus ca Danion e cam mandru in ultima perioada atunci cand conferentiaza..
    Nu poti spune asa ceva.De ce?Pt ca a vedea mandrie in semenul tau nu poti decat daca mai nainte de asta esti preaplin tu insuti de vicleana patima a mandriei.Nu te ingretosa de totusi observi nereguli,fie in limbaj,fie in fapta sau gesturi,ele sunt inerente conditiei umane.
    E usor s-arunci cu piatra,dar nu uitati ca in crestinism(asa se cheama religia asta a noastra)nu e loc de venin si acuze.
    Danion va trece si peste asta.Am convingerea ca tot ce face,face din iubire de adevar.Sa nu asteptam sa vina momentul penibil al ridicarii din umeri ,cand vom intelege ca nevinovat este Danion,fratele nostru.

  95. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frate Danioane, sunt sigur ca nu te tulburi si nu esti suparat pentru ceea ce ti se intampla in Saptamana Patimilor.
    Iata, te-ai indvrednicit putin sa fii urmator al Domnului nostru. Te-am auzit si eu predicand Duminica la Petru Voda si ne-am vazut nevrednicia si lasitatea noastra, a celor de langa tine. Dupa cum bine ai spus atunci, noi ne rezumam doar la aceste discutii in van... dar pe tine te-a binecuvantat Bunul Dumnezeu cu noi prigoane.
    Este si acesta un criteriu al faptului ca esti pe calea cea buna... altfel toata propovaduirea ta nu ar fi fost autentica.
    Atat te-as ruga mult. Tine cont de sfatul Parintelui Justin, nu degeaba te-a avertizat.
    Te inbratisam in Domnul impreuna cu toata familia.

  96. sfappetrupavelandrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @tinu: dacă ai vorbit cu mine atunci sunt frate. Când spuneam că în ultima vreme e cam mândru mă refeream la faptul că faţă de conferinţele ce le ţinea în urmă cu 5-6 ani şi discuţia avută cu el atunci ce m-a impresionat foarte tare s-a schimbat foarte mult. Să dau nişte exemple: înainte de exemplu în cazul meu când discutam cu el nu mă întrerupea deloc în ceea ce vorbeam. Adică o discuţie am avut cu el şi cam 80% am vorbit eu ( el îmi vorbea doar când am terminat de spus şi apoi dacă îl întrerupeam iarăşi aştepta să termin ). Mai nou îl văd la emisiune cum întrerupe pe alţii ce vorbesc de anumit subiect sau îi corectează ( era o fază că maica Ecaterina a spus ceva ce a zis un sfânt parcă iar Danion Vasile o corectează că alt sfânt a spus respectivele cuvinte. Adică se oprea la lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le-ar fi observat pentru a purta o discuţie cu respectiva maică ignorând faptul că era la o emisiune şi nu se discuta care sfânt a spus acele cuvinte. Sau iarăşi la o altă emisiune cineva întrebat de prezentatoare spunea anumite chestii iar Danion Vasile îl întrerupe să înceapă să spună şi el. Adică faţă de cum a vorbit cu mine şi cum discuta acum e o diferenţă imensă ). Iarăşi la unele conferinţe am mai găsit anumite probleme ( recunosc că nu m-am apucat să notez fiecare greşeală de-a lui mai ales că atunci când îl auzeam că începe conferinţa cu o anumită mândrie îmi pierea cheful s-o ascult până la sfârşit ) cum ar fi una ţinută la Chişinău în care începe să spună predica şi după câteva secunde vorbeşte cu cei de lângă el că să vorbească mai rar şi chestii de genul acesta. Astea sunt anumite făţărnicii pe care le-a făcut în mod inconştient. Nu sunt lucruri foarte mari dar trădează că undeva e o anumită trufie. Iar faptul că am spus că pare că are o anumită trufie în el am spus-o făcând comparaţie cu alte conferinţe ce le ţinea la început. Adică şi-a pierdut parcă din acea nevinovăţie, acea simplitate ce o avea la început. Şi crede-mă că la început îmi plăcea foarte, foarte tare să-i ascult conferinţele dar în ultimul timp nu mai sunt în stare.

  97. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ azucena ,

    Nu stiu care din noi e mai prost informat/a , dar faptul ca tu ai devenit persoana care vede pacatul celui de langa el...e lucru mare ( poate faci un sacrificiu sa ne mai spui si altora ce trebuie sa schimbam pe plan duhovnicesc ).

    Pana la urma afirmatia aia era adreasa parintelui Eftimie....:Sa nu uitam cuvintele pe care Parintele Justin le-a spus parintelui Eftimie Mitra acum cateva zile:

    “Nu am nici o partasie cu oamenii care vor sa dezbine Biserica. Niciodata nu mi-am amestecat limba si neamul, nici cu rusii si nici cu americanii. (…) Fiecare sa ramana in Biserica, asa cum a fost botezat”.

    Dar oricum,daca tie iti face placere sa arunci cu pietre in Danion....e treaba ta.De ce aduc oare dezbinare in Biserica?Pentru ca de la un articol pe care multi din voi l-au imbratisat....a venit efectul de turma: cei de la Razboi intru Cuvant sunt impotriva, haideti si noi fratilor...
    Mahnire pentru mine e reactia lor,care ar trebui sa fie de adevarat ortodox: chiar daca a gresit,trebuie ajutat.

    Mai citeste si tu raspunsul lui Danion....sa vezi ca nu facuse afirmatiile ce i s-au atribuit.

    ps: inca nu ai invatat ca il cheama DANION ( nu DAN ION...).Oare cine e mai mandru...?

  98. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ sfappetrupavelandrei ,

    Nu contesta nimeni faptul ca s-a schimbat in timp....Fiecare e cu experientele lui de viata.Dar totusi este un om care a marturisit atata timp in fata lumii intregi adevarata credinta,un om foarte destept daca e sa o luam pe partea studiilor.Este greu si pentru cei fara diplome sa isi pastreze smerenia;pe de alta parte,sunt foarte multe persoane cu studii care ii citesc si il asculta la conferinte-multe din interventiile lui sunt necesare.Eu cunosc persoane care stiind foarte bine scrierile Sf.Parinti nu accepta sa se atribuie unele citate altor Sfinti decat celui care a zis respectiva afirmatie.
    Dar acestea sunt lucruri fine....care nu tin de ispita ce a venit in aceasta saptamana.
    Bine-ar fi daca macar noi,cei ortodocsi am fi mai uniti...si am apara predicatorii din zilele noastre....care sunt foooarte putini.
    Doamne-ajuta !

  99. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @C.,

    pacatul mandriei este unul pe care il recunosc, si cu care ma voi lupta toata viata.
    Ar fi foarte bine ca tu sa ai dreptate, si eu, din pacate, sa mai adaug inca un pacat: judecarea pe nedrept a lui Danion Vasile.

    Scrisoarea care a declansat valul de reactii, a fost si pentru mine o confirmare in plus, ca ceea ce observasem eu de mai mult timp la dl Danion Vasile nu era tocmai in regula. Faptul ca parerea mea coincide cu cea a celor de la Razboi intru Cuvant, este pur si simplu un fapt intamplator.

    Dl Danion Vasile a facut cateva afirmatii foarte grave, pe care lumea nu le-a putut trece cu vederea. Fiecare si-a exprimat punctul de vedere in legatura cu acest subiect.
    Avem dreptul fiecare sa ne exprimam opinia personala, atata timp cat o facem in mod civilizat.
    Asta e ultimul meu comentariu.
    Repet: m-asi bucura SINCER sa ma fi inselat.

    Timpul insa va fi acela care v-a clarifica lucrurile.

    Domane ajuta-ne pe toti!

  100. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://roncea.ro/2010/03/31/danion-vasile-oaspetele-special-al-bisericii-moscovite-din-moldova-ratacit-sau-altceva-spune-mi-cu-cine-te-insotesti-ca-sa-ti-spun-cine-esti-foto/

  101. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cu totii suntem perfectibili, cu totii ne luptam cu ispite si cu pacate. In aceste vremuri chiar si tacerea este un pacat, caci fara un cuvant corect spus la timp, omul, crestinul se poate pierde.

    Nu sunt de acord ca noi, ortodocsii, sa declaram infailibile anumite persoane, chiar daca au dus sau duc o viata sfanta. Sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne daruiasca Darul discernamantului duhovnicesc, pentru a observa la timp anumite greseli care s-au facut ori se fac.

    Unii nu accepta ca si sfintii s-au luptat cu ispite de tot felul, asa cum au putut si se supara peste masura daca cineva ii gaseste si vreo nedesavarsire sfantului lor preferat. Cat despre persoanele aflate inca in viata, eu zic sa luam aminte, sa nu le aruncam nici in mandrie prin atitudinea noastra prea exaltata.

    Domnul Danion a avut curajul sa spuna lucruri adevarate, dar incomode si, sincer, ma asteptam sa aiba parte si de ispite. Dar si ispitele sunt ingaduite de Dumnezeu.

    Insusi discursul dumnealui este perfectibil, caci trebuie adaptat nivelului duhovnicesc al auditoriului. In Transilvania, credinta e cam subrezita in urma atator asalturi din toate partile. Iar daca-i mai si spui unuia caldicel ca iata si parintele Arsenie Boca a gresit in cutare loc, sare ca ars. Iar in Moldova, cam la fel stau lucrurile in legatura cu parintele Cleopa. Si totusi, adevarul este unul.

    Calendarul pe stil nou mi se pare a fi inceputul unui compromis care se poate accentua daca nu suntem vigilenti. De aceea, o atitudine ca aceasta a fratelui Danion mi se pare absolut necesara. Daca acceptam fara rezerve calendarul, atunci se face si pasul urmator...

    Rebotezarea ortodocsilor care au fost botezati prin stropire mi se pare a fi hiba a celor de pe stil vechi. Eu insami am fost botezata prin stropire si cred ca Dumnezeu stie ca sunt crestina. Si totusi, cand stiu ca atunci cand e Boboteaza pe stil vechi si apele Iordanului se intorc, in calendarul pe stil nou e zi de lucru, iar eu, daca respect acest calendar intocmai, calc, spal, gatesc, caci pentru mine nu-i sarbatoare!!! Asta ma doare din ce in ce mai mult.

  102. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Hai sa nu ne smintim. Si eu fac parte tot din BOR, nu sunt "stilist" si deocamdata nici nu am vreo intentie sa devin "stilist". Si cred ca Harul inca lucreaza si in BOR.

    Totusi nu cred ca e bine sa ne ascundem mizeria sub pres si sa ne prefacem ca nu exista si ca totul e bine. Cred ca e bine sa ne recunoastem greselile noastre si ale Bisericii noastre si sa incercam sa le indreptam. Ma refer aici la ecumenism, calendar, etc. Nu ne ajutam cu nimic Biserica daca incercam sa minimizam efectele ecumenismului si ale schimbarii calendarului.

    Doamne ajuta.

    Bogdan.

  103. Victor Roncea

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://roncea.ro/2010/04/01/cu-cine-si-unde-merge-danion-vasile-este-el-mai-presus-decat-sfintul-inchisorilor-valeriu-gafencu-si-duhovnicii-ortodoxiei-arsenie-boca-si-ilie-cleopa-ca-sa-aiba-dreptul-sa-i-foloseasca-sau-conteste/

  104. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nici eu nu am intentie sa devin stilista, dar revenirea la calendarul vechi m-ar bucura enorm.
    Doamne ajuta.

  105. uncrestinortodox2

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iordanul se întoarce pe stil vechi pentru că atunci se face slujba de Bobotează, Ierusalimul fiind pe vechi.
    Oare Dumnezeu este condiţionat de calendar? Atunci cum se explică: "La Dumnezeu toate sunt cu putinţă"?
    Iordanul se întoarce şi luimina sfântă din cauza slujirii din acele zile, nu din cauza calendarului.
    Dumnezeu nu face minuni la o anumită dată ci dacă te rogi Lui cu inimă curată. Aşa nici sfinţii nu fac minuni doar de ziua pomenirii lor, ci oricând îi rugăm sincer!
    Nu-l mai îngrădiţi pe Dumnezeu care este Atotputernic!
    Protestanţii fac la fel!

  106. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    “@ Vela Gheorghe!

    Venin de naparca? Poate mai degraba sunt sarea care ustura.

    Un sfat utilizarea majusculelor este isterica.

    Frate Vela, daca l-ai auzi personal pe Danion ca vrea sa paraseasca BOR despre care vorbeste la trecut, daca l-ai auzi ca are in spate duhovnici care vor trece cu el, (in conditiile in care inclusiv awa Iustin l-a amenintat pe IPS Daniel ca trece cu toata valea bicazului la stilisti), cum ai reactiona frate????

    Ai fi cumva impaciuitor???
    Sincer asteptam mutarea asta din partea lui Danion mai devreme. Iata ca a inceput schisma...

    Acu frate Vela ai de ales...

    Am gandire inselata? Come on man! Get over yourself!!

    Danion face recurs la istorie??? Parada cu citate si date nu e recurs la istorie, poate pt unii care n-au habar.. Ca sa poti evalua subtirimea (si prin asta nu zic finetea ci diluarea) bazei istorice a lui Danion trebuie frate Vela sa cunosti tu insuti istorie, si s-o cunosti bine. Vei observa poate atunci, cum Danion, cand e pus in fata argumentelor solide de ordin istoric, de obicei, interpune o minune de care a auzit el.... Asa ca cu Danion si istoria... poate alta data.

    Ierarhi scoliti in Occident?? Ce frustrari aveti mai fratilor cu oamenii scoliti in occident??? Personal ii apreciez. Dupa ce vei intalni teologi ortodocsi si nu numai din occident, care prezinta ortodoxia cum nici macar tu, marele ortodox, nu ti-ai imaginat-o vreodata, iti vei schimba parerea. Pana atunci insa, stai in continuare sub lighean ca e bine si cald si e plin cu frati de-ai nostri...

    Pai tu il cam aperi pe Cleopa, da idolu tau Danion ii cam da cu flit.
    Probleme unirii cu Biserica Romana las-o deoparte ca e evident ca te depaseste.

    Danion UN MARE TEOLOG crestin ORTODOX???? Ai probleme majore de repere, frate Vela.

    `in comparatie cu altii care sunt atat de mari apologeti pe internet, dar care nu ar dori nici macar pentru un ceas sa se EXPUNA la vreo primejdie…care i-ar putea paste pe ei sau pe ai lor…`
    HooHoo frate ca nu suntem in Vestul salbatic!!!!! Pe langa un accentuat complex al persecutiei, pun pariu ca stii pe de rost filme despre conspiratia masoneriei, codex alimentarius etc..

    `Sa nu fiu inteles gresit nu-i fac nici o “apologie”, chiar m-am suparat pe el in urma cu ceva vreme, ca nu este dispus la comunicare (vroiam sa mai vorbesc cu el…dar mi se parea distant si rece si rezervat fata de mine…), si m-am suparat intr-o seara si in urma unei scurte discutii cu el, i-am dat “delete” din lista mea de messenger.`

    Hai ma Gheorgheh ca esti infantil rau de tot. Auzi, i-ai dat delete pe mes!!! Esti tare!

    `Pentru mine, faptul ca ARE BINECUVANTAREA PARINTELUI ISUTIN PARVU`

    Mai ai putina rabdare si ne vom lamuri cu toti in privinta asta.

    Frate Vela iarta-mi incisivitatea, dar eu, in sinceritataea ta, te iubesc, si te numesc dupa cum vezi frate. Poate tu nu vrei sa fim frati. Asta e, dragoste cu forta nu se poate...

    Acu sa ne impacam ca vin pastile si macar pentru inviere trebuie sa-mi zici frate.

    Doamne apara-ne de lupi in piei de oi si de scindarea turmei tale!
    Hristos in mijlocul nostru!

  107. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @un crestinortodox

    Nu, Dumnezeu nu este conditionat de calendar, dar Dumnezeu a aratat semne si minuni prin care si-a exprimat voia Sa. Unul dintre marile semne referitoare la calendar este minunea de la Iordan. Daca noi, cei de pe stil nou am face slujba la raul Iordanului crezi ca Dumnezeu ne-ar darui si noua o astfel de minune? Cine e preot poate incerca acest lucru.

    Cand gresim, trebuie sa recunoastem, ca la Spovedanie. Alta cale binecuvantata de Dumnezeu nu exista.

    A alege sa facem voia noastra atunci cand stim care este voia lui Dumnezeu mi se pare grav. Si spun a noastra, fiindca, asa cum am spus, fac parte din BOR, deci sunt partasa la vina generala. Calendarul pe stil nou este un semn de neascultare de Dumnezeu. Iar daca suntem mandri de inventia aceasta, vor urma si altele asemenea, din ce in ce mai putin placute lui Dumnezeu.

    E vizibil incotro se indreapta lumea. Putin discernamant nu ne strica. ,,Evita raul cel mic, pentru a-l putea evita si pe cel mare!", spunea parintele Paisie Aghioritul, referitor la documentele electronice si la pecetluire. Cam la fel stau lucrurile si cu inventiile ecumeniste. Caci, noi cei de pe stil nou, am facut pact cu ecumenistii fara sa stim. Ni s-a ascuns adevarul, sa fim sinceri macar acum.

  108. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Victor Roncea

    mai lasa-ne, te rugam!
    ne-am lamurit.

  109. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cititi va rog:
    http://www.razbointrucuvant.ro/2007/09/07/cuviosul-paisie-aghioritul-si-cele-doua-rani-opuse-ale-bisericii-de-azi-ecumenismul-si-stilismul/

    unde parintele Paisie ofera un raspuns clar la aceasta problema..

  110. uncrestinortodox2

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ Antonia: Încearcă şi vezi! Eu nu am greşit că nu am vrut dezbinare în Biserică. Cât despre poziţia mea de creştin ortodox pe stil nou, aflii mai multe detalii pe blog. Eu nici măcar lucrarea de licenţă nu am făcut-o pro-ecumenism, ci (nu vreau să mă laud, Doamne freşte-mă de mândrie!) am fost singurul din sala de examen care a prezentat o lucrare anti-ecumenism. Faptul că sunt mulţi ecumenişti pe nou nu mă face şi pe mine ecumenist.
    Voia lui Dumnezeu e să fim una, nu dezbinaţi în sumedenii de grupuleţe care de care mai ortodoxe. Una în Adevărul care este Hristos!
    Voia Domnului nu este să facem din calendar un motiv de dezbinare.

  111. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Raspunsul parintelui Mihail Stanciu:
    http://patermihail.wordpress.com/2010/04/01/noua-conflagra%c8%9bie-%e2%80%9dstilista%e2%80%9d-asta-ne-trebuie-acum/

  112. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Gata, a dat Dumnezeu si a aparut mai sus mesajul Parintelui Justin. Si pentru tine, frate Danion si pentru noi toti. Deie Bunul Dumnezeu sa ni-l tina cat mai mult pe Parintele cu noi. Amin.

  113. Prodromou1986

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Ceata lui Pitzigoi, dai in unul tzipa doi!" sau calcatul pe un musuroi de furnici.

    Acum ca toti, de la mari la mici, au recunoscut ,ca nu mai aveau incotro, ca schimbarea calendarului patristic cu cel paganesc al "astronomilor atei ai papei" a fost o "eroare", de ce nu se da voie sa spunem cum si cine a muncit ca eroarea sa devina "adevar"?

    Dupa logica suspecta a indignatilor recenti, ar trebui sa se scoata din Sfanta Scriptura pasajele care "il critica" pe Sfantul Petru, cand s-a lepadat de trei ori, ca ii strica imaginea. Doamne iarta-ma ca trebuie sa folosesc astfel de cuvinte dar asta este adevarul. Argumentul a fost cum ca nu se poate spune nimic despre Parintele Cleopa si daca i se arata erorile facute cu buna stiinta, care inca smintesc pe multi, ar fi o crima de les-majeste.

    Si mai ales de ce toti bravii aparatori ai dragilor nostri Sfinti si Duhovnici, stiind ca a fost o "eroare", nu isi indreapta energiile dezlantuie pentru a se reveni la calendarul patristic ci cauta sa linseze pe cel care le aduce vestea proasta? Ar putea sa o faca civilizat, frumos, in iubire, dar nu o fac.
    Subiectul este ca o tamaie virtuala, produce spasme editoriale.

    Saracul D-l. Danion, pana mai ieri apreciat, iubit, citit si respectat, dintr-o data, la o comanda sa-i zicem magica (dar tot comanda ramane), s-a dovedit ca e un adevarat dusman al poporului cum nu s-a mai auzit de pe vremea lui Jdanov al lui Stalin, e netuns vedem in poze de arhiva, vorbeste urat, e rusofon, foloseste metode ale Securitatii de trista amintire si multe altele, banuit sau indemnat sa practice posturi Yoga. Tot tacamul, facut praf fara mila. Oare isi
    bate si nevasta? Ar trebui de investigat.
    Si toate s-au descoperit in rastimp de nu mai mult de 48 de ore, se vede ca s-a sapat cu spor. Dar cateodata ravna prea mare da rezultate contrarii.

    Mai e si pacatul cel teribil contra Duhului Sfant - "sa te opui adevarului manifest" dar cine sa mai creda in asa ceva.

    Se mai mentioneaza in raspunsul de la ASTRADROM, difuzat pe larg, cum ca numitul Danion s-a facut vinovat si de urmatoarea crima: "ASTRADROM se dezice de afirmatiile grave ale acestuia referitoare la calendarul nou (ca acesta fiind erezie)..."

    Pai nu numai D-l. Danion se face vinovat ci trebuie infierate cele trei Sinoade Ecumenice Locale de la Ierusalim care au pronuntat anatemele cunoscute contra celor care vor schimba Pascalia si Mineionul. Scuze, de cand a aparut Internetul, nu mai merge cu ascunderea adevarului, viata unora a devenit mai complicata!
    Tot "criminali" vinovati ar fi Sf. Calinic de la Cernica, Sf. Ioan Iacob Hozevitul si altii de teapa lor.

    "Calomniati, calomniati, ceva tot va ramane..." Munca potrivita cu evenimentele biblice din aceste zile.

  114. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Este regretabil ca semnalam eroarea lui Danion,insa trebuie facut acest lucru,pentru ca s-au tulburat apele .Danion spune in conferinta ca nu ofera solutii ci doar repere...Bun,si ce facem cu reperele lui? Ar fi trebuit sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce spune si sa ofere propria solutie...El se pare ca este in Biserica Ortodoxa pe stil nou..Deci ce propune de fapt? Sa treaca el sau noi la cea pe stil vechi ,sa o saboteze pe aceasta?!
    Suntem nelamuriti,de aceea reactionam....Si de ce si-a gasit acest subiect sensibil inainte de Pasti? Titlul conferintei si tema era alta?
    Cine vrea sa treaca la stilisti este liber sa o faca,dar cine este in Biserica noastra ,de ce sa tulbure apele? Si sa nu se mai faca confuzie in asemanarile cu lupta pentru dogme,calendarul nu este o dogma...!!!
    Un punct de vedere aveti si pe blogul:
    http://unblogcrestin-ortodox.blogspot.com/

  115. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Prodromou, citindu-te mi-am adus aminte de Arsenie Cotea, care in secolul trecut, prin anii '20 si '30 a tunat si fulgerat cu cartile sale impotriva schimbarii dar... pe "marii duhovnici" nu'i interesa Adevarul ci ascultarea fata de masoni!

  116. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frate Prodromou1986, mi-a mers la inimă răspunsul tău!
    Fraţilor, să ne rugăm! Să ne rugăm pentru părintele Justin! să ne rugăm pentru fratele Danion! să ne rugăm pentru cei care îl susţin! să ne rugăm pentru cei care îl lovesc şi îl defăimează, pentru că spunea cuviosul Paisie Athonitul că nu există oameni răi, ci există numai oameni bolnavi şi chinuiţi de cel rău, care au căzut în stăpânirea celui rău. Să spunem, urmându-L pe Domnul: "Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac!" Să ne rugăm şi pentru cei ai noştri, să nu se lepede! Să ne rugăm şi pentru noi, să nu cădem în amăgire! Cred că ar trebui să nu ne rupem de rugăciune nici măcar o clipă! Trăim vremuri grele, lucrurile sunt delicate, amăgitorii sunt foarte bine "şcoliţi" şi se pricep nu doar să facă diversiuni - vom vedea lucruri şi mai grave...
    Să ne rugăm!
    Frate admin, să te ajute Măicuţa, că şi tu ai mari ispite aici, să te ajute Măicuţa, şi mulţumim pentru toate!

  117. Ecumenism la Satu Mare de Sfintul Paste. Oare ierarhii locului vor accepta asa ceva?

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.informatia-zilei.ro/new/2010/03/31/mircea-lețiu-aduce-de-paște-lumina-sfanta-de-la-ierusalim/#more-43419

    citez din articol:

    Şi pentru că în acest an Sfintele Paşti sunt serbate deodată de toate cultele creştine, Biserica Ortodoxă prin Protopopiatul Satu Mare le invită şi pe celelalte biserici surori, respectiv Biserica Romano -Catolică şi Greco-Catolică să vină să ia Lumina Sfântă de la Biserica Sfinţii Împăraţi pentru a fi împreună sub pronia divină a Bunului Dumnezeu şi pentru a simţi cu adevărat că “Lumina lui Hristos Luminează Tuturor”.

  118. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Ionut:
    "(...) in conditiile in care inclusiv awa Iustin l-a amenintat pe IPS Daniel ca trece cu toata valea bicazului la stilisti (...)"

    De unde ai informatia asta? E autentica, sau doar un scenariu ipotetic care ti-a trecut tie prin minte?

  119. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Victor Roncea:
    Nu cred ca Danion Vasile poate fi acuzat ca ii contesta pe marii duhovnici gen Pr. Cleopa. Cred ca vrea doar sa atentioneze lumea ca au fost si ei oameni, nu "Papi infailibili". Ce-i drept, s-ar fi putut si Danion exprima altfel...

    Am si eu mare evlavie la Pr. Cleopa si Pr. Arsenie Boca, si nu cred ca aceste scapari ale lor le reduce cu prea mult autoritatea duhovniceasca.

  120. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Toata discutia asta despre calendar imi aminteste de vorbele Mantuitorului care le-a spus fariseilor ca strecoara tantarul si lasa sa treaca camila. Sincer nu stiu daca isi are rostul acum cand cred ca altele aunt chestiunile arzatoare, la ordinea zilei, vorba lui nenea Iancu. au fost parinti cu viata sfanta care au criticat noul calendar, altii l-au aprobat. un lucru este clar: ca harul lucreaza si la cei pe vechi si la cei pe nou.Iordanul se intoarce inapoi si Sfanta Lumina vin dupa calendarul vechi, dar biserica de la Ierusalim este pe vechi. am inteles ca in grecia este o insula unde apar niste serpi in fiecare an de praznicul Adormirii Maicii Domnului. de cand biserica greciei a trecut pe nou si serpii vin pe nou. am citit ca parintele Cleopa povestea despre un confrate de-al lui care credea ca biserica nu mai are har ptr ca a trecut pe nou ca in timp ce slujea a vazut carne si sange in potir. am vazut ca cineva a scris ca parintele Cleopa a avut o atitudine mai putin ferma in anumite privinte, inclusiv in asta a calendarului, ptr ca i-ar fi fost cumva frica de superiorul sau ierarhic. din cate stiu parintele a facut puscarie pe timpul comunistilor. nu prea cred ca cineva care a facut puscarie pe vremea comunistilor ptr credinta sa poate sa nu isi marturiseasca crezul de teama unui superior ierarhic, oricine ar fi el.oricum in privinta intamplarii pomenite mai sus cu siguranta nu a mintit.
    din pacate majoritatea comentariilor facute mai sus nu prea au fost facute intr-un duh crestin, ptr ca abunda in ironii si chiar muscaturi veninoase de ambele parti. ma gandesc ca cineva care ar vrea sa se apropie de biserica si ar citi asa ceva ar fugi impuscat si nici nu s-ar uita inapoi, intrebandu-se unde este dragostea pe care o propovaduieste religia crestina? din pacate multi oameni care stau departe de biserica stau si din cauza noastra care chipurile suntem in biserica bine infipti cu ambele picioare. a celor care mergem la biserica, postim dar cu colegii de serviciu de exemplu avem o atitudine total intransigenta, nu facem nici o concesie, nu iertam nici o greseala incat isi zic aceia pe buna dreptate ca decat sa mearga la biserica si sa se poarte asa mai bine stau acasa si se poarta omeneste. sau a batranelor care au grija de cuaratenia in biserici care sunt atat de prinse in tipicul lor incat daca pui lumanarea cu 2 cm mai incolo decat considera ele ca ar trebui pusa se poarta cu tine de parca ai fi deja candidat la focurile gheenei. si uite asa fara macar sa stim si din cauza noastra se pierd poate niste suflete.cred ca ptr aceste suflete o sa dam socoteala la judecata mai mult decat ptr faptul ca am tinut calendarul vechi sau nou. intr-adevar trecerea la calendarul nou nu s-a facut poate in cel mai corect mod, trebuia sa fie de acord toti ordocsii. nu sunt eu in masura sa judec asta. dar acum daca s-a facut ce sa facem, sa revenim pe vechi cu totii? asta ar duce la alte dezbinari si alte violente. imi amintesc ce a spus fostul presedinte iliescu (pe care nu il apreciez dar cu ocazia asta a zis un lucru adevarat) cand s-a pus problema restituirii integrale a proprietatilor greco-catolicilor:sa nu incercam sa indreptam o nedreptate facand o alta nedreptate. asa si cu calendarul daca s-ar incerca trecerea din nou pe vechi din varful ierarhiei bisericesti: unii nu ar vrea sa treaca si de aici alta dezbinare. in ce ma priveste sunt pe nou si asa am de gand sa raman ptr ca sunt convinsa ca pacatele mele nu au nimic de-a face cu calendarul si atata timp cat mari duhovnici ca paritele Justin, parintele Arsenie Papacioc sau parintele Cleopa tin sau au tinut calendarul nou chiar daca considera trecerea la el nu prea corecta poate e o sansa de mantuire si ptr mine. dar asta depinde de mine si de mila lui Dumnezeu si mai putin de calendar

  121. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    fratilor de pe stilul nou!
    ce frumos e cand sarbatoresc toti romanii in acelasi timp praznicele dumnezeiesti!
    sa ne bucuram de acest Sf Pasti, care inca e pe stil vechi si in BOR!

    IERTATI SI DUMNEZEU SA VA IERTE!

  122. ionut stanciu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta! Slava Domnului ca mai avem astfel de oameni care sa spuna adevarului pe nume! Cine nu crede in cele spuse de fratele Danion sa mearga in Tara Sfanta sa priveasca minunile de acolo care au loc pe stilul vechi nu pe cel nou: curgerea Iodanului in sens invers are loc pe 19 ianuarie ( Boboteaza pe stil vechi) si nu pe 6 ianuarie, iar coborarea norului pe Muntele Tabor are loc pe 19 august si nu pe 6 august. Oare aceste semne nu inseamna nimic?

  123. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ Frate Danion,
    HRISTOS A ÎNVIAT ! Domnul si Mântuitorul Nostru Iisus Hristos si Maica Sfânta sa te ocroteasca pe dta, pe sotie si copii.
    Dumnezeu sa-ti dea putere si curaj, în continuare, SA MARTURISESTI ADEVARUL CARE ESTE HRISTOS.
    Nu te lasa intimidat ! Continua Lupta ! Sunt alaturi de dta cu tot sufletul. Esti în rugaciunile mele. CU NOI ESTE DUMNEZEU.

  124. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Azucena,
    HRISTOS a patimit si a înviat si pentru tine. Ia aminte la tot ce spui si la tot ce faci, deoarece vei da socoteala în fata lui DUMNEZEU, de toate. Se pare ca ai ceva personal cu Dl.Danion. Asa cum bine spune Dorin, iesi tu si marturiseste!
    Ai curajul? Sper ca nu faci parte din cei care L-au tradat si continua sa-L tradeze pe Domnul HRISTOS.
    Cinste Dlui Danion pentru munca si sacrificiile pe care le face în slujba lui DUMNEZEU! Nu sunt multi cei care se înghesuie sa marturiseasca. Prin conferintele si scrierile sale, Dl.Danion
    propavaduieste Sf.Evanghelie, îndeplinind, astfel, Porunca Mântuitorului. Urmeaza si tu exemplul dlui.Danion, marturiseste Adevarul cu pretul vietii, si astfel îti vei face cununa în Ceruri.
    Daca nu ai curajul si capacitatea intelectuala sa-L marturisesti pe HRISTOS, mai bine taci si nu ne mai mânca timpul. Retrage-te si roaga-te pentru cei care lupta !
    Vei da, astfel, dovada de întelepciune!

    @ Ionutz

    Raspunsul de mai sus se adreseaza si tradatorului Ionutz ( cel care îsi permite sa-l jigneasca pe Dl.Vela Gheorghe).
    Ai vrea tu sa fii de talia dlui Vela, dar nu esti...........
    Ce sa faci, întelepciunea nu este data oricui........

  125. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ Razboi întru cuvânt

    Cred ca printre voi se afla un tradator ..........
    Pozitia voastra fata de Dl.Danion este surprinzatoare.
    Nu ma asteptam sa tradati... Si Tu, Brutus????

  126. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Hristos a Inviat!

    despre schimbarea calendarului

    http://filmeortodoxe.blogspot.com/2009/04/o-singura-inviere-emisiunea-semne.html

  127. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu toti sfintii de la Aiud au fost legionari, in schimb stim ca au fost pe stil nou. Oare Danion nu stia de ce sfintii de pe stil nou au izvorat mir cand el vorbea despre calendar? Va spun si o alta parere decat a lui Danion si acel monah dubios Hrisostom: Tocmai sa le arate ca sfintii de pe stil nou fac minuni, ca la BOR lucreaza harul, ca nu sunt de acord cu "propovaduirea" lor tulburenta, care nu a facut altceva decat scandal pe internet si neincrederea in Biserica a unor credinciosi mai putini initiati in cele duhovnicesti.
    Daca la asta se limiteaza predicile "eroului" e trist si dureros, cu atat mai mult incat incearca sa se pozeze in postura de victima. Si culmea se zbate cu atata ardoare sa ne convinga ca e victima. De ce?

  128. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu v-ati pus intrebarea de ce Danion incearca sa ne convinga ca e victima?

  129. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ Mos Ioane,

    intr-adevar bine ai zis: "HRISTOS a patimit si a înviat si pentru tine. Ia aminte la tot ce spui si la tot ce faci, deoarece vei da socoteala în fata lui DUMNEZEU, de toate" ...
    si ... "iesi tu si marturiseste"!
    si "Sper ca nu faci parte din cei care L-au tradat si continua sa-L tradeze pe Domnul HRISTOS".
    si "Daca nu ai curajul si capacitatea intelectuala sa-L marturisesti pe HRISTOS, mai bine taci si nu ne mai mânca timpul".

    Multumesc pentru "aprecieri". Se pare ca ma cunosti foarte bine ... Usor este a judeca pe altii mosule.
    Tot ceea ce ai spus mai sus poate fi la fel de valabil si pentru tine, sau nu-i asa?

    Vad ca aici suntem o multime care ne credem foarte dreptcredinciosi, dar in realitate ne cocoseaza pacatul mandriei!!!

    Dl Danion Vasile, pe langa virtutile domniei sale, a facut in ultimul timp si multe afirmmatii cel putin riscante, care pot duce pe multi crestini in confuzie.
    Este bine a avea curajul propovaduirii, dar este foarte important ca si continutul a ceea ce propovaduiesti, sa fie INTEGRAL in ADEVAR, pentru ca altfel care ar mai fi scopul propovaduirii!!!

    Sau ai pretentia ca toata lumea sa taca si sa-l aplaude la unison pe dl Danion Vasile indiferent ce face si ce zice? Sa nu ajungem sa-l idolatrizam! Dar, dupa cum cu multa eleganta ai spus, nu am capacitatea intelectuala sa-l inteleg si sa-l apreciez pe D.V. a adevarata lui valoare.

  130. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor, problema nu e calendarul ci scindarea pe motivul calendarului. Cu siguranta ca pr Iustin nu e fericit de noul calendar dar nu poate nici sa accepte o schisma care sa porneasca de la acest subiect, doar de dragul lui Danion si a unora care fac atata caz. In prezent BOR este in comuniune cu Biserica Rusa si Sarba si cea din Ierusalim care sunt pe vechi. Atunci ce rost are acest scandal? se vede clar ca se urmareste schisma... Trist...

  131. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.razbointrucuvant.ro/2010/04/08/o-astfel-de-%e2%80%9ecorectitudine%e2%80%9d-va-produce-mereu-numai-schisme-si-in-cele-din-urma-ajuta-numai-miscarea-ecumenica/

  132. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ionut B.
    Bucatica de craniu care era in racla cu sfinte moaste care au izvorat mir se pare ca apartinea lui Mircea Vulcanescu .
    Probabil stii ca BOR in 1926 si in 1929 a sarbatorit pastele inaintea evreilor , calcand grav canoanele ortodoxe .
    Uite parerea lui MIrcea vulcanescu :
    Mircea Vulcănescu – Pascalia şi nedumerirea ortodocşilor

    „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau” Al. Lăpuşneanu.

    Religia şi credinţa sunt pentru popor, iar nu poporul pentru religie. Credinţa şi ideea religioasă izvorăsc din revelaţia dumnezeiască, venită nouă prin Iisus Mântuitorul şi Sfinţii Apostoli, precum şi din necesitatea sufletească ce este înnăscută în cutele cele mai ascunse ale firii omului, dornice de hrana cea divină. Istoria ne-a dovedit că o credinţă cu greu se schimbă, iar poporul identifică credinţa lui cu însuşi scopul existenţei lui pământeşti. De aceea, când Sinodul Român, la 24 ianuarie [1929], a decis revenirea asupra vechei sărbătoriri a Paştelui, s-au născut, în sânul Bisericii creştine Ortodoxe autocefale Române, nedumeriri şi neînţelegeri, care, prin natura lor, prezintă seriozitate, nu atât prin latura lor religioasă, cât cea politică. Istoria ţării noastre şi-a scris visul ei de aur cu ajutorul cel nepreţuit al unităţii noastre de credinţă, confundându-se adesea ideea de stat cu cea religioasă. Domnii noştri au luptat atât pentru ţară, cât şi pentru „creştinătate”. Deci, ideea de stat mergea mână în mână cu cea religioasă. Astăzi, ne-am pus noi înşine ţara pe două tărâmuri. Credincioşii se împart în treizeci şi unu martişti şi cinci maişti. Chestiunea schimbării Pascaliei nu este numai o neînţelegere ,,popească”. Biserica creştină Ortodoxă din întregul Orient şi-a fixat, din primele veacuri ale creştinismului (Sinodul de la Niceea, 325 d.Hr.), modul de a serba Sfintele Paşti. Iar o tradiţie de peste 1600 ani a fixat data sărbătoririi Paştelui după sărbătorirea paştelui evreiesc. Paştele sărbătorindu-se la 31 martie, rezultă că anul acesta Paştele creştin să se serbeze înaintea celui evreiesc.

    Lucrul acesta, însă, în întreaga Basarabie şi în multe părţi din Moldova, a creat mâhniri şi neînţelegeri în inimile creştinilor, care considerau ca lege că niciodată Paştele creştinesc să nu cadă înainte de cel evreiesc. În economia religiei creştine ortodoxe, tradiţia are aceeaşi importanţă şi sfinţenie ca şi hotărârile sinodale, care au fost scrise. Prin hotărârea fixărei datei Sfintele Paşti la 31 martie, tradiţia Bisericii creştine Ortodoxe a fost călcată. Şi, dacă am ţine seama numai de aceste două considerente — dezbinarea în tabere a locuitorilor ţării, cei cu stil vechi şi cei cu stil nou, precum şi nerespectarea Sfintei Tradiţii —, totuşi, ar fi îndestulător ca forurile noastre bisericeşti să-şi plece urechea şi să ia aminte la învrăjbirea care ne aşteaptă. Mulţi dintre noi vor zice ca această chestiune nu se poate cunoaşte mai bine decât de clericii noştri şi de către autoritatea noastră supremă în materie religioasă, care este SfântulSinod.
    Lucrul aşa ar fi, însă religia noastră creştină denumeşte cu expresia Biserica nu numai clasa conducătoare clericală — cu tot cortegiul ei ierarhic —, ci, prin cuvântul Biserica se înţelege tot poporul, cler şi mirean, care se închină unuia şi aceluiaşi Dumnezeu şi practică şi profesează una şi aceeaşi credinţă. Prin urmare, o chestiune atât de importantă, ca cea a schimbării datei Sfântului Paşti, nu poate fi tratată numai pe baze pur ştiinţifice şi numai de către chiriarhii noştri, ci trebuie a lua în seamă şi alte considerente, ca: practica de până acum a Bisericii noastre creştine Ortodoxe, susceptibilitatea poporului în materie de schimbare a unui obicei devenit o lege, simbolul Învierii Domnului, care se aseamănă cu venirea primăverii celei înfloritoare — anotimp ce semnifică înflorirea şi răspândirea creştinismului asupra păgânismului şi a lumii întregi etc. În articolele ce vor urma, vom vedea motivele pe care se bazează Sfântul Sinod de la 24 ian[uarie] a.c., în hotărârile luate şi motivele pe care se întemeiază susţinerea rămânerii sărbătoririi Sfintele Paşti tot la data de 5 mai, împreună cu Orientul creştin ortodox. Biserica noastră se conduce, până la mucenicie, de lumina adevărului şi de steaua intereselor superioare ale majorităţii poporului român.

    Pastorala de la 7 februarie a Sfântului Sinod

    Este un lucru ştiut şi pentru care toată lumea este de acord că, dacă Orientul creştin nu ar fi îndreptat vechiul calendar iulian, am fi ajuns să avem, peste câteva milenii, iarna vara şi vara iarna. Împăratul Iuliu Cezar, la anul 46 a.Hr., puse pe învăţatul astronom al timpului, Sosigene, să-i calculeze valoarea exactă a anului tropic. Acesta socoti ca anul tropic este de 365 zile şi 6 ore. Iar pentru uşurare, hotărî ca anul civil să se socotească ca având 365 zile, iar diferenţa de 6 ore să se adauge la fiecare trecere de 4 ani, ca făcând împreună 24 ore, adică, o zi. Prin urmare, la fiecare 4 ani tropici, anul civil să se socotească ca având 366 zile, denumindu-se, astfel, an bisect. Calendarul iulian a fost admis de Biserica creştină la anul 325, în Sinodul de la Niceea, din Bitinia.

    Învăţatul Sosigene, însă, nu a socotit exact anul tropic, căci, acesta nu are 365 zile şi 6 ore, sau 365 zile 25 sutimi de zi, cum calculase el, ci, adevăratul an tropic, socotit exact, are 365 zile şi 242 256 fracţiuni de zi. Deci, ceva mai puţin decât anul din calendarul iulian… Oare, în materie religioasă pe lângă credinţă, nu trebuie să fim conduşi de acelaşi elementar bun-simţ şi de aceeaşi perspicacitate a lucrurilor? Iar tot în materie de religie, cine este oare mai presus, adevărul ştiinţific sau adevărul religios? Sa vedem, acum, dacă schimbarea Pascaliei era tot aşa de îndreptăţită ca să se facă. Începutul secolului al IV-lea după Hristos era foarte mult frământat de diferite dispute dogmatice, care aveau loc în sânul Bisericii creştine, ceea ce dădea naştere la multe erezii şi depărtări de credinţa cea adevărată a religiei creştine. Pentru a se combate aceste erezii, Împăratul Constantin cel Mare, dornic sa ia şi alte hotărâri pendinte cu Biserica, convocă un Sinod Ecumenic la Niceea, în Bitinia, pe la anul 325 d. Hristos. La acest Sinod, luară parte 318 Sfinţi Părinţi ai întregii Biserici creştine Ortodoxe, deci, şi Apusul, care nu era încă rupt de Răsărit. Acest Sfânt Sinod Ecumenic, pe lângă alte multe chestiuni ce-a avut de discutat, a hotărât, cu privire la data Paştelui, că această sărbătorire trebuie să cadă: în prima duminică după prima lună plină ce vine după echinoxul de primăvară (21 martie)… În Pastorala către popor de la 7 februarie a.c., a Sfântului Sinod, se spune că, dacă am serba Sfintele Paşti la 5 mai, ,,s-ar calca hotărârea şi practica întregii Biserici, după care, Sfintele Paşte nu se pot trece, spre serbare, dincolo de 25 aprilie”. Dar, nu e mai puţin adevărat, deoarece 5 mai, stil nou, cade, pe stil vechi, tocmai între 22 martie şi 25 aprilie, necălcându-se astfel cu nici o iotă hotărârea SfântulSinod de la Niceea, Paştele, după stil vechi, căzând, anul acesta, la 21 aprilie. Tot Pastorala Sfântului Sinod, vorbind despre ,,încurcăturile” ce ar rezulta, în cazul de s-ar serba Sfintele Paşti la 5 mai, zice: ,,În primul rând, bunăoară, ar fi trebuit să se prelungească mâncarea de carne peste jumătatea lunii martie, luându-i din ea 17 zile pentru dulce, ceea ce nu s-a întâmplat până acum în Biserica Ortodoxă”. Concluzia ce se trage este falsă, deoarece şi premiza pusă este tot falsă. Serbând Paştele pe stil vechi, 21 aprilie, şi Postul Paştelui va începe pe stil vechi. Nu va zice nimeni, cred, ca să avem Învierea la 5 mai, stil nou, iar Postul de 7 săptămâni să-1 începem la 17 martie, ci, la 5 mai, stil nou, corespunzându-i, pe stil vechi, Paştele de la 21 aprilie, Postul va începe cu 7 săptămâni în urmă, adică, la 4 martie stil vechi, deci, fără a lua lunii martie 17 zile pentru dulce, după cum spune Pastorala Sfântului Sinod. Cum că se poate lucrul acesta, avem exemplul Bisericei noastre surori din Grecia, care a îndreptat calendarul iulian, însă rânduiala Pascaliei a lăsat-o tot pe cea veche şi care este în conformitate cu hotărârile Consiliului celor 318 Sfinţi Părinţi adunaţi la Niceea. Mergând mai departe, spre altă ordine de idei, observăm că o practică creştină de peste 16 veacuri a stabilit ,,obiceiul” sau tradiţia ca, întotdeauna, Sfintele Paşti să cadă după serbarea paştelui evreiesc. Tradiţia este cuvântul nescris, rămas nouă de la Mântuitorul Iisus Hristos, şi care ne-a fost transmis prin Apostoli şi ceilalţi Sfinţi Părinţi. Mântuitorul nu a vrut să facă mai multe partizi religioase sau mai multe şcoli, ci o singură religiune, pentru toţi. De aceea nu a însărcinat pe Apostoli să scrie, ci să înveţe; aşa că, predica verbală este anterioară Scripturii. Chiar şi în Vechiul Testament, Scriptura şi Tradiţiunea subzistau împreună, iar Mântuitorul nu a recunoscut numai Legea şi Profeţii, dar şi Tradiţiunea dogmatică a sinagogii. Aşa că, în economia religiei noastre creştine Ortodoxe, Sfânta Tradiţie se bucură de aceeaşi cinste ca şi Sfânta Scriptură. Sfântul Apostol Pavel, când ne învaţă să respectăm Tradiţia, zice: ,,Fraţilor, staţi şi ţineţi învăţăturile, care le-aţi auzit, ori prin cuvântul, ori prin scrisoarea noastră”. Prin urmare, dacă Tradiţia — practica de veacuri, an de an, a aceluiaşi lucru — a hotărât şi a întărit un obicei, oare cine suntem noi, ca tocmai astăzi, în anul de la Hristos 1929, să stricăm această orânduire, devenită lege şi cu indiferenţă să afirmăm că nu e nici o crimă religioasă sau de conştiinţă dacă orânduim sărbătorirea Sfintele Paşti înainte de paştele evreiesc şi nu după acesta?

    Cuvântul, anul 1929.
    Iata cum gandeau sfintii inchisorilor !

  133. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    eu ma gandesc ca vreau masina nemteasca nu romaneasca, fiindca ma uit la calitate! ma gandesc ca vreau calendar facut de atei da bun! decat unu rau. da acuma vad ca asta vechi pare sa tina timpu adevarat(geru bobotezei pe vechi). Sf ap pavel spune sa pastram predaniile parintilor. era mai bine daca ramaneam pe vechi. da daca am trecut pe nou sa compensam prin smerenie , rugaciune, si altele 😀

  134. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor, cuget ca actiunile(lucrarile) noastre trebuie sa se raporteze la roadele pe care le pot aduce...
    Dupa umila mea parere, daca in data calculata pentru Praznicul Pastilor, se petrec Minunile Dreptei Credinte: Aparitia Sfantei Lumini, Iordanul curge invers cand Patriarhul Ortodox al Ierusalimului arunca in rau crucea, si Clopotul care se trage singur (la inceput incet si cu jale mare, iar mai apoi iutind ritmul pe masura Bucuriei INVIERII MANTUITORULUI (!!!), suntem in HARUL SFANTULUI DUH.
    Dincolo de toate aceste dispute legate de stilisti, ecumenisti, etichetari ale unora sau altora, sa nu uitam sa ne bucuram cu Bucurie Mare, ca HRISTOS A INVIAT...
    Parintele arhim. Serafim Alexiev ne arata, "Cea mai scurta cale catre RAI. Nu judeca si nu vei fi Judecat"
    Nu judeca, ca să nu fii judecat (Matei 7:1)
    Cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura (Marcu 4:24)
    Doamne-Ajuta, necredintei noastre...

  135. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Si totusi …!

    Nu exista nici macar o “singura “ afirmatie spusa in public (la vreo conferinta sau predica in vreo Biserica, in care a predicat...) a lui Danion sau scrisa in vreo carte de a lui, in care Danion sa spuna si sa sustina clar si limpede si fara echivoc ca Biserica Noastra Ortodoxa Romana actuala, pe stil nou “nu” ar avea ...”har”!

    Am ascultat cu rabdare inregistrarile audio cu cuvantarile lui Danion de la conferintele tinute de el la Iasi si Oradea si Beius, si tin sa spun ca NU mi s-au parut deloc “extraordinar” de exagerate...! Si de asemenea nu mi s-a parut deloc ca Daion sa fi fost “tulburat” in glas si atitudine, ci mai de graba a lasat impresia ca a fost stapan pe sine, asezat, ferm si hotarat , cand a vorbit ascultatorilor sai...!

    Or, am si eu de facut niste aprecieri (personale) pe seama asa-zisei lui “sminteli”, si “tulburari”pe care ar fi facut-o Danion (consider ca mai degraba acest VLAD NISTOR a facut “tulburare” si “zazanie” si “sminteala” in randurile credinciosilor...) caci am vazut ca a fost aproape “desfiintat” de multi blogeri ortodocsi si de multi “comentatori”...,
    Aceste aprecieri personale ale mele, s-ar putea sa nu prea placa si sa nu cada tocmai bine unor cititori, insa scriu ceea ce simt si cred si consider despre aceasta “sminteala”.
    In viitor, este posibil ca sa imi corijez si modific parerea mea despre “tulburarea” facuta de Danion si evident sa revin asupra ei....

    Gandurile si aprecierile mele le punctez mai jos.

    Din capul locului spun ca am observat ca “criticile” si “acuzele” care i-au fost aduse de bloggeri si alti comentatori lui Danion s-au concentrat si au gravitat doar asupra “calendarului”, si imi pare rau ca AU FOST UITATE, si OMISE si NELAUTE IN SEAMA si NEOBSERVATE “celelalte” afirmatii ale lui Danion legate de: a) greseala facuta de multi preoti atunci cand pomenesc ierarhi eretici; b) faptul ca unii Sfinti recenti, precum Sf. Nicolae Velimirovici NU MAI AVEAU INCREDERE in Episcopii pe stil nou, c) a avea comuniune si partasie cu ierarhi ai BOR care nu mai sunt curati in cugetul lor si “fideli” in ascultare de Randuielile Sfintilor Parinti din trecutul de aur al Bisericii Ortodoxe Universale, NE POATE PUNE IN PRIMEJDIE MANTUIREA, d) datele istorice invocate de Danion in conferintele sale, precum si citatele extrase si mentionate de Danion din spusele unor ganditori crestini din perioada interbelica SUNT CORECTE si NU inexacte...!

    Iar ceea ce am eu de spus si considerat despre “sminteala” lui Danion arat mai jos:

    1. Consider ca “greseala” principala a lui Danion Vasile este aceea ca el “catareste” si “masoara” conceptia si opinia Parintilor Ilie Cleopa si Arsenie Boc despre catolici si despre traditia Bisericii, cu “cantarul” prea exigent al Invataturii SF. Ignatie Briancianinov ! Dar, fie ca ne place sa acceptam sau nu, atat dupa Sfantul Ignatie, cat si dupa Sf. Teofan Zavoratul (care spune acelasi lucru despre catolici in Lucrarea sa “Scrisori si Invataturi despre Viata Crestina”, cat si in alte lucrari), si de asemenea dupa alti Sfinti atat rusi, cat si din intreg Spatiul Ortodox, catolicii (si mai ales IERARHIA lor sacerdotala...) sunt considerati ca fiind “eretici”...!
    Or, Parintele Cleopa ii numeste in scrierile sale doar “schismatici”...Si atunci cine are dreptate...? Sfintii RUSI sau Parintele Ilie Cleopa??

    2. Parintii ortodocsi mai noi, afirma la unison ca “biserica “ catolica si cele protestante si neoprotestante NU SUNT BISERICI! Iar “Biserica” Catolica NU ESTE SORA Bisericii Ortodoxe!! Or, daca Parintele Arsenie Boca spune ca Biserica Catolica si catolicii sunt “aproape” fara greseala, iar catolicii sunt “fratii nostri din cealalta strana”, si ca Biserica Catolica este celalalt “plaman” al Bisericii lui Hristos, atunci avem o mica/mare “problema”, respectiv o mica/mare CONTRADICTIE intre ceea ce spune Parintele Arsenie Boca si respectiv ceea ce au spus ALTI SFINTI ai Bisericii Ortodoxe despre catolici, si atunci iar ne intrebam CINE ARE DREPTATE? Parintele Arsenie Boca sau Sfintii si Parintii Ortodocsi care au spus clar si raspicat si fara sovaiala ca Biserica Catolica NU ESTE “biserica” ?!
    Si iar nu putem sa ne intrebam CU CE A GRESIT DANION ca a aratat si invederat ascultatorilor sai ca alti Sfinti din Spatiul Ortodox, au o opinie si parere DIFERITA despre catolici, decat au avut Parintii noastri Ilie Cleopa si Arsenie Boca ??

    Am vrut sa atrag atentia asupra acestei FALSE “greseli”, care i s-a aruncat in carca lui Danion, tocmai pentru a invedera ca “primul val de ponegriri” si “acuze” i-au fost atribuite (pe nedrept) tocmai pentru ca EL, “tanarul” teolog proaspat convertit de la o mentalitate pagana, s-a gasit chipurile sa conteste si sa puna la indoiala pe marii nostri duhovnici Cleopa si Boca..! Or chiar daca NU Danion ar fi pus in discutie “DIVERGENTA” si “CONTRADICTIA“ clara despre “catolici”, care la momentul actual EXISTA intre opiniile Parintilor Ilie Cleopa si Arsenie Boca si respectiv opiniile altor Sfinti din Spatiul Rasaritean Ortodox, cu siguranta ca IN VIITOR, aceasta chestiune delicata si spinoasa ar fi fost ORICUM abdordata si pusa in discutie...in Biserica Noastra, de catre alti oameni, teologi sau clerici, altii decat Danion...!

    3. Oare este “gresit” ca sa SPUI si SA ATRAGI ATENTIA crestinilor ortodocsi din BOR ca la momentul actual in Biserica noastra exista MULTE LUCRURI DE INDREPTAT ?! Ce este gresit si rau si atragi lumii atentia asupra faptului ca:
    La Facultatile de Teologie Ortodoxa aflate sub patronajul BOR, se invata (ca discipline obligatorii) cursuri despre ecumenism, si NU SE SPUN si nu se invata MARI ADEVARURI ISTORICE despre greselile si ereziile catolicilor!;
    Unii dintre Episcopii nostri NU SE MAI SUPUN SFINTILOR PARINTI, dar asteapta sa fie inca “cinstiti” si “ascultati” de credinciosi,
    Calendarul nostru (pe care atatia il apara...) este totusi CU METEHNE! Are cusururi...! Cum spunea o tanara ortodoxa pe stil nou, pe un blog ortodox (ii reproduc din memorie spusele, cu aproximatie..), “ma doare sufletul cand imi aduc aminte ca pe stilul vechi este o SARBATOARE MARE, iar eu “calc”, “gatesc” si “lucrez” prin casa, caci...deh... pe stilul nou, nu este sarbatoare in calendarul meu...!”
    Preotii nostri DOAR EXECUTA MECANIC “directivele” ierarhilo, fara sa le pese daca ceea ce spun ierahii de acum este sau nu este conform “DREPTARULUI” INVATATURII si RANDUIELILOR SFINTIILOR PARINTI.

    Si atunci cine are DREPTATE? Danion ca arata si invedereaza si condamna aceste NEAJUNSURI si chiar PRIMEJDII pentru mantuirea noastra a simplilor mireni si credinciosi din BOR? Sau cei care sunt imbracati “pe dinafara” in odajdii stralucitoare, iar pe dinauntru “au dat jos” haina ascultarii de Sfintii Parinti si a “fidelitatii” fata de cele stabilite si randuite de Sfintii Pariti la Sinoadele Ecumenice??

    4. I se reproseaza si i se imputa lui Danion ca nu l-a pus nimeni sa plece prin tara sa vorbeasca despre aceste lucruri delicate si spinoase si ca si-ar neglija familia...!
    Nu numai familia poate ca si-o neglijeaza, ci mai ales sanatatea si poate isi pune in primejdie si viata, pentru a marturisi lumii ceeea ce marturiseste!
    Si asta pentru ca CEI CARE AR TREBUI cu adevarat SA VORBEASCA, “tac” marc si las si nedrept, fiindu-le frica ca sa nu-si piarda ainea si scaunele calde pe care stau...! Sunt MONAHI fara familie si singuri, precum si Preoti de mir care ar fi cei mai potriviti SA FACA MUNCA LUI DANION, si anume SA VORBEASCA despre unele lucruri despre care vorbeste Danion, si ar trebui sa iasa ei la marturisire...! Dar nu! Ei TAC, si TAC, si TAC, si doar “macaie” si “murmura” si “barfesc” in ascuns si in particular caci le este frica sa iasa in fata...!

    Cand m-am dus, aici in Timisoara sa impart afise cu Comunciatul Parintelui Iustin, anul trecut, mi s-a spus verde in fata intr-o biserica (de catre un tanar preot) ca preotii care au refuzat pana sa si primeasca in mana acest comunicat al Parintelui Iustin, FAC ASCULTARE canonica de chiriarch, nu ca mine...! Or, anul trecut sa fi gresit cumva Parintele Iustin, ca a scris si adresat credinciosilor din BOR comunicatul sau??

    Bine spunea Danion despre acel Parinte grec care a scris despre “Sfanta” NEASCULTARE si despre GRESITA si VINOVATA “ascultare”....

    5.Exista RISCUL ca multi bloggeri si multe situri crestine ortodoxe din blogosfera ortodoxa, “dupa ce au inceput in duh, sa sfarseasca in trup” (cf. Galateni, cap.3, vers.3).
    Pana mai ieri, LUPTA impotriva greselilor sacerdotilor BOR, era SIBOLUL si STINDARDUL care flutura pe multe bloguri ortodoxe. Incepand de anul trecut de la Comunicatul Parintelui Iustin Parvu, in randurile multor crestini ortodocsi “s-a aprins” focul RAVNEI CELE BUNE a LUPTEI apologetice pentru Apararea Ortodoxiei.
    Cate “rauri de cerneala” au curs de atunci si pana acum, cate argumente extraordinar de mari si pertinente au fost aruncate in lupta pentru apararea apologetica a Adevarului de Credinta al Bisericii Noastre!
    Dar deodata, la “ravna” asta sfnata si curata, se ALATURARA, siret si chipurile “prietenos”..., noi luptatori, care afirmara ca vor sa ajute RAVNA in sfanta ei lupta pentru Adevar, si acestia isi declarara rand pe rand numele lor: ”cumintenia”, “prudenta”, “discernamantul”, “tactul”, “judecarea la rece si critica a celor care pana mai ieri erau considerati FRATI de lupta...”, si mai ales “condamnarea ” celor care aveau zel exagerat apologetic, si care puteau chipurile sa tulbure lumea...!
    Sarmana RAVNA pentru Apararea Ortodoxiei a inceput sa fie tot mai stanjenita si incorsetata si sufocata de acesti noi...”aliati”, fiind in primejdie mare de A MURI si A SE STINGE...!

    6. Cat este de FINA dar si de PUTERNICA lucrarea demonica a “amagirii”. Cum stie ea sa acopere cu perdele fumigene LUMINA CLARA a Cuvantului Inspirat de Duhul Sfant al unor oameni care marturisesc limpede ADEVARUL, folosindu-se de argumente care sunt “corecte”. Insa ceea ce nu poate ascunde aceasta lucrare demonica a inselarii este “duhul” apasator, si secatuitor si epuizant si obositor pe care il lasa in urma ei.
    Adevarul aduce INTRARIPARE si INALTARE sufleteasca (si nu exaltare...), iar lucrarea inselatoare aduce CONFUZIE si secatuire, in urma unei false dar eficace “convingeri” de “justetea” adevarurilor ei!

    In urma “incoltirii” si “condamnarii” si “clevetirii” lui Danion, multi crestini ortodocsi nu vor fi cu nimic mai “luminati si edificati” si “lamuriti” si “clarificati” cu privire la calendarul nou si vechi, ci din contra vor fi poate mai tulburati decat din “tulburarea” facuta chiar chipurile de el. ...
    In schimb cei care LUCREAZA si SAPA “tainic” dar “eficient” la temeliile Bisericii SE VOR BUCURA, ca Danion va fi compromis si de acum incolo “etichetat” ca “nevrednic” de a mai fi credibil...
    Ei insa vor merge (linistit si sigur) cu INSELAREA lor inainte, si vor avea tot mai putini oponenti si tot mai putine obstacole in cale, iar lumea va fi din ce in ce mai amagita si inselata...si dusa in ratacire!
    Si sunt aproape “vremurile” profetite de Sf. Lavrentie de Cernigov, cand oamenii vor merge la Biserica, la slujbe dar acolo NU VA MAI FI DUHUL SFANT...!

    7. Imi pare sincer rau de “aportul” si “ajutorul” poate NESPERAT si NEPREVAZUT si NESCONTAT pe care l-au dat si il vor mai da comentatorii “apologeti” care sunt “ANTI Danion”, celor care sunt “la un pas” de a arunca Biserica noastra Ortodoxa intr-una din cele mai primjedioase etape istorice de cand exista ea...si anume aceea de a fi “inghitita” de lucrarea nimicitoare a “fiarei” antihristice care cucereste si cuprinde tot mai multe natiuni si limbi si popoare dupa cum a fost prezis...! (cf. Apocalipsa 13,7)

    Dumnezeu sa aiba Mila de noi Toti...!

  136. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @VELA GHEORGHE,

    minunat tot ceea ce ai spus si adanc, adanc de tot.:)
    Mare ghiveci ai mai scos fata draga din toata tarasenia.
    Fa un copy-paste din ce ai scris mai sus la fratii de la Razboi intru Cuvant. Daca vor mai avea timp si energie poate s-or milui sa-ti mai explice inca o data cum stau lucrurile. Te risti?
    Sau mai bine ia articol cu articol si inregistrare cu inregistraea si poate da Dumnezeu sa ti se lumineze mintea.
    Si mie imi pare rau de Danion Vasile, dar prea si-a cautat-o cu lumanarea ...

  137. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ azucena,

    Nu stiu cine esti frate/sora, "azucena", insa iti recomand sa citesti cu atentie numele celor carora le faci observatii si recomandari...!

    Nu sunt "fata", sunt barbat...si sunt obsinuit sa imi prezint cat de cat inlantuit ideile, si nu sa fac un ghiveci din ceea ce spun...Sistematizare ideilor, organizarea si coordonarea lor, si chiar armonizarea lor, este o munca si o indeletnicire cu care sunt obisnuit de multi ani...!

    Detest insa stilul "mistocaresc" si flegmatic al unor comentatori ortodocsi ca tine... din blogosfera, care atunci cand nu au argumente de a "replica", fie trantesc niste expresii zeflemesitoare, fie fac trimitere la ceea ce spun "altii" despre ceea ce ei nu sunt in stare sa argumenteze...!

    Am citit ceea ce au scris fratii de la Razboi Intru Cuvant!

    Este admirabila "munca" lor de cautare a documentelor istorice care "fac lumina" cu privire la multe lucruri despre disputa referitoare la schimbarea calendarului care a avut loc in perioada interbelica!

    Insa este mai putin demn de laudat "ATACUL" pe care l-au intreprins asupra unui CONFRATE si CAMARAD si IMPREUNA LUPTATOR pe acelasi front "apologetic" al apararii Credintei Ortodoxe!
    Asta m-a durut si m-a indignat profund la fratii de la "Razboi Intru Cuvant"! Nu mi-a fost drag nici un alt site mai mult ca siteul lor, si nu m-am rugat poate pentru nimeni, mai mult decat pentru ei, pomenindu-i in rugaciunile mele, dar pentru ca l-au atacat pe Danion o sa fiu mult mai rezervat fata de fratiile lor, in viitor, sau poate o sa le calc "pragul" casei lor virtuale extrem de rar...

    Si tot asa consider ca s-a pripit si Parintele Mihail Stanciu de la Antim, lovind in Danion...!

    Avem loc sub soare toti...! Frontul si campul de lupta este mare, fiecare avem "postata" si partea lui, si nu putem inlocui munca si jertfa si trauda fratelui nostru...!

    Domnului nu-i place sa lovim in "lucrul" altui frate si sa dam cu piciorul in truda fratelui nostru...!

    Oare a spus HULE Danion in conferintele lui?
    Oare nu a aratat clar ce au spus Sfintii Parinti despre condamnarea celor care indraznesc sa "schimbe " ceva oricat de mic, in Biserica?
    Oare nu au fost adevarate Relatarile sale cu privire la CRUCEA ruseasca care s-a aratat pe cer in Grecia in anii 1920?
    Oare nu este cu adevarat gresit sa pomeneasca preotii pe episcopii care nu mai respecta pe Sfintii Parinti (cand merg la liturghie si se pomeneste mitropolitul de aici nu spun cu drag inima (la Iesirea cu Sfintele Daruri, dupa heruvic...) si alta data nu spun deloc "amin", nu pentru ca m-ar fi indemnat la asta Danion, ci pentru ca asa simt...in acel moment)?

    Foarte ciudat este insa faptul ca de acest "VLAD NISTOR" nimeni nu zice nimic...!
    A ticluit, a inveninat, a rapandit, a smintit, si a ...iesit neobservat din atentia noastra, precum faceau submarinele germane in al doilea razboi, cand se furisau neobsrvate in convoiele anglo-americane, "torpilau" cu putere si apoi ieseau fara pierderi din mijlocul lor...

    NE-A DAT FOC LA TOTI! Dar noi nu stim nici macar cine este...! A "torpilat" toata blogosfera ortodoxa, a asmutit pe toata lumea impotriva lui Danion, ne-a invrajbit unii pe altii...dar a iesit..."discret" din mijlocul disputelor care au urmat...!!!

    Azucena! Nu am nimic de riscat, cum insinuezi... insa sunt format si educat si obisnuit sa lupt pentru DREPTATE!
    Am invatat in timp sa recunosc o "dreptate" care desi este justificata cu multe argumente "solide" se vadeste pana la urma NEDREAPTA...si am invatat sa recunosc si o "INVINUITA nedreptate", care cu timpul se vadeste si dovedeste..."dreptate"....!

    Pacat de dezbinarea pe care a creat-o aceasta ALARMA trasa si declansata de acest Vlad Nistor!

    Pentru viitor refuz sa mai replichez la alte ..."raspunsuri" date de tine sau altii!

    Tin sa arat calr si limpede si fara ocolisuri, ca in aceasta "disputa" pro/contra Danion ma pozitionez si ma declar "PRO"...DANION si raman pentru viitor un sustinator al sau, cu toate riscurile care pot decurge din aceasta sustinere a mea...!

    Cineva spunea ca Danion imi este "idol"! Nu, nu sunt idolatru, dar simt/presimt/intuiesc ca prin el Dumnezeu va face niste lucruri mari in viitor in Biserica noastra, fiindca este "hotarat" in ceea ce face si afirma, hotarare care lipseste multor altor crestini in ziua de azi, si imi lipseste si mie...!

    Altceva nu mai am de adaugat, si in viitor nici nu imi va mai arde sa mai scriu pe net...prea mult (decat pe cateva putine siteuri unde mai am de terminat niste lucruri incepute...), ci mai bine o sa ma rog...!

    Cred ca un alt blogger - apologet "SCEPTIK" a anticipat corect cu catva timp in urma, faptul ca internetul secatuieste puterile multor crestini si ca nu (mai) merita asa mult sa lupti in felul acesta pentru CAUZA LUI HRISTOS in lume, ci mult mai bin este sa te rogi fierbinte pentru mantuirea ta si a semenilor tai...!

    Iti doresc mantuire sin tie...si la fel si mai multa lumina de la Duhul Sfant pentru mintea si inima ta...!

    Hristos a inviat!

  138. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @VELA GHEORGHE,

    draga domnule, iti respect parerea, chiar daca nu o impartasesc.
    Timpul va arata in ce directie va merge Danion Vasile.
    Intuitia si nu numai, imi spune ca nu se afla in acest moment pe drumul cel mai bun si mai sanatos. Bine ar fi sa gresesc.

    Adevarat a Inviat!

  139. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Felicitari pentru Vela Gheorghe. In sfarsit vad si eu o pozitie ortodoxa in judecarea fratelui Danion. Am ascultat si eu inregistrarile, si poate ca are un ton mai dur ca de obicei si putin mai arogant si prea insista cu minunea aratarii semnului crucii pe cer la stilistii din Atena. Insa, daca e vorba sa fim onesti, nu am gasit in toate inregistrarile ca Danion sa afirme ca nu mai este har in BOR. Atat spune, si pe buna dreptate, ca el nu s-ar impartasi la o liturghie unde se pomeneste PS Sofronie si Corneanu.
    In rest care este acuzatia lui? El se impartaseste inca in BOR, chiar la manastirea Petru Voda s-a impartasit si in multe alte locuri. Si daca omul a dezmintit ca ar fi facut o astfel de afirmatie, pentru ce arucam cu piatra in el? Ce vrem de fapt de la el? Oare suntem invidiosi ca nu avem curajul lui? Eu nu ii dau nici lui dreptate in totalitate, dar nici nu pot imbratisa celelalte pozitii vadit rautacioase.
    Si in legatura cu celelalte diversiuni.... sa fim seriosi nu are nimeni curajul sa il cateriseasca pe P Justin. Atunci poate ca s-ar pune problema unei schisme. 🙂

  140. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    interesante comentarii....suntem buni oratorii,ne fiecare isi sustine pledoariea in felul lui si culmea ca fiecare are dreptate....Dar eu cred ca oricine e liber de as exprima parerea despre oricine chear daca acel care afirma e teolog probabil are argumente,dar sa nu uitam ca toti suntem oamenii si aveam dreptul sa gandim unde este bine si unde este rau.
    Pentru ca astfel riscam sa fim o societate religioasa bazata pe ideologii si mai putin pe credinta,dragoste si nadejdie ceea ce cam lipseste......in schimb avem ideologi bune.....
    Ajungem sa uitam esenta credintei care se gaseste in suflet,ne judecm atat de aspru unul pe altul de parca am fii cunascatori cu duhul...uitand ce semnifica INVIEREA....o noua sansa la mantuire care nu o dobandim prin ideologie ci prin bunatate,iubire,numai un suflet curat poate intelege si ierta fara a judeca.
    Fiecare are dreptul la opinii,si Dumnezeu a inzestrat pe fiecare cu liber arbitru,ar fii putut simplu sa ne foloseasca ca niste marionete dar a lasat ca omul sa L caute.
    Pacat...cunoaste credinta buna dar suntem raiiiii,judecam,criticam,jicnim....
    Pana la acesta conferinta era bun cand a zis ceva ce unuia nui convine nu mai e bun....si asta pt ca asa este omul vede mereu ce ii convine
    Ar fii bine sa faca o conferinta legata de morala si moralitate pt a intelege omul ca e nevoie si de un pic de creer a fii mai bun daca suflet nu prea mai avem......
    Credinta se gaseste in oamenii simpli care au o inima curata,dragoste,pace.......
    In timpul lui Deocletian se persecutau crestini pt ca nu voiau a sluji la idol cu pagani,iar acum dupa atata timp ajungem sa ne uram,sa judecam care merge la rai sau la iad etc.....un pic mai e sa si ne persecutam ca uni au har si alti nu......
    CIUDAT TARE...
    mai avem de invatat sa iubim....cu ce masura masuram cu aceia vom fii masuratii...

  141. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Intemnitarile schingiuirile , deportarile facute de catre bolsevici clerului si crestinilor rusi a adus la impartirea bisericii ruse in trei :
    1. Biserica Ortodoxa Rusa din Afara granitelor Rusiei condusa de Mitropolitul Antonie Hrapovitki
    2. Adevarata Biserica Ortodoxa Rusa din Catacombe condusa de Mitropolitul Iosif Petrovici de Petrograd si de mitropolitul Serafim Pozdeev in partea de nord a Rusiei .
    Aceste doua biserici au avut binecuvantarea canonica pe linia patriarhului martir Tihon .
    3. Organizatia V.T.U.(inaltul consiliu bisericesc) infiintat de bolsevici a devenit actuala Patriarhie a Rusiei cu centrul la Moscova .

  142. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Vela Gheorghe
    Vela Gheorghe , ma bucur sa citesc raspunsurile tale. Sunt pentru mine sprijin si mangaiere. Am vazut atatia "oameni de bine" sarind la gatul lui Danion - atatia "oameni de bine" pe care Adevarul ii doare, ii sperie si-i face sa puna mana pe bate si ciomege (oricat de "virtuale" ar fi, tot aceeasi semnificatie au)!
    Multumesc pentru limpezimea si lumina din cuvintele tale, pentru dragostea de adevar, fara teama de ierarhiile lumesti, fara teama de judecata "fratilor" de pe blog, cu inima doar la Adevar - unde ar trebui sa fim toti !
    Atatia asa-zisi prieteni s-au bucurat sa mai infiga un cutit in spatele lui Danion, cu aerul ca fac un bine - adica, vezi ce curaj au! Ma bucur de fiecare cuvant al tau!
    Doamne ajuta!

  143. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    M-am trezit tarziu dar sunt provocat de anumite comentarii sa nu tac. Ma autointitulez "nebun" dupa Danion Vasile, Dan Puric, Savatie Bastovoi si altii asemenea dansilor. Ce inseamna asta, adica iubesc la nebunie gandirea si marturisirea minunatilor aparatori ai Ortodoxiei si ai neamului romanesc. Nu am nimic cu nimeni, dar cu ce drept lovim noi intre noi, cu afirmatii curat-murdare? Cine suntem noi fratilor? Toti gresim, de sa acuzam pe Danion Vasile ca sunt "eu" jurnalistul lu' peste prajit? Recunosc, ma ia nervul critic pe tovarasul Roncea si super-credinciosul Claudiu Tarziu. Lasati-ma sa va las dragilor, dar si mamaia (cu 4 clase) scrie mai frumos ca dvs si judeca mai ortodox, mai normal, mai cumsecade... Am incercat sa-mi fac o idee despre "greselile" lui Danion, dar sincer nu stiu ce sa zic. Mai corect este sa lasam problema asta in seama Bunului Dumnezeu caci noi (chiar daca suntem ortodocsi practicanti) suntem egoisti, mandri, pacatosi... In doua cuvinte, suntem oameni. In loc sa ne comportam in duh ortodox, o ardem ca smecherii in polemici. Vai de capul nostru de bezmetici! Toti suntem vinovati de halul in care am ajuns. Slava Domnului, ne mai scot din prostie, din dementa, din fatarnicie... scumpul Parinte Arsenie Papacioc si minunatul Parinte Iustin Parvu, si nu numai. Dansii duc o viata desavarsita dar daca ii alinta cineva "sfinti" sunt sigur ca cauta sa se smereasca si sa ne lamureasca ca nu-i bine sa-i "divinizam". Ortodoxia nu-i intelectualista sau pe net, pe bloguri... Ortodoxia este firea omului, marturisea Pr. Rafail Noica, unde e firescul cand ne certam noi intre noi? A gresit cineva, sa-l lasam sa se pocaiasca, nu sa-l bombardam noi cu acuze si cu filozofeli de tip manea. Suntem credinciosi (crestin-ortodocsi) doar cu numele? Trebuie sa fin ortodocsi si in gandire si in orice, sa fim ortodocsi intru fiinta. Nu inteleg ce rost are sa ne "razboim intru cuvant" , cand de fapt avem altele de facut. Domnul Hristos nu ne mantuieste in functie de cat am scris pe net, de carti, de conferinte... ci in functie de fapte bune, de iubirea apropelui si a vrajmasilor, de pastrarea Credintei, de pocainta sincera si adevarata, de post si rugaciune... de tot ce ne trebuie pentru suflet. Sa fim seriosi, am inceput sa scoatem carti fara de numar, sa tinem conferinte pompoase si din mandrie si din prostie uneori. Anumite carti si conferinte sunt "fitze", chiar daca au binecuvantarea nu stiu cui. In prim-plan tre sa fie Domnul Hristos nu "eul" nostru nesimtit. Cine are minte sa ia aminte(Pr. Arsenie Boca) cine nu sa stea cuminte! Doamne ajuta.

  1. Pingback: Metoda calendarului | O divagatie fara stil — Pustnicul Digital

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*