[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=mpuloSRVDb4]

Mai jos aveti lista de substante continute de aceste plante toxice.

Nymphaea alba (lotus alb) are efect afrodisiac si narcotic. E folosita in Egipt pentru a intra in starea de meditatie.

Nymphaea caerulea (lotus albastru) are efect hipnotic. Este folosita in Egipt pentru inducerea transei samanice.

Pedicularis densiflora are efect afrodisiac. E folosita in India in practicile ceremoniale budiste.

Leonotis leonurus este un drog cu efect asemanator canabisului. In doze mari produce intoxicatii grave.

Canavalia maritima are efect halucinogen. Este folosita in Mexic in loc de marijuana. In Africa si in America de Sud este utilizata in practicile magice.

LSA (AMIDA ACIDULUI LISERGIC) – Tabelul III (din Legea 143/2000), inchisoare de la 3-15 ani

KETAMINA – Creeaza dependenta, au fost inregistrate pana in prezent 2 decese – Tabelul III (din Legea 143/2000), inchisoare de la 3-15 ani

DERIVATI DE PIPERAZINA – produce halucinatii – Tabelul I (din Legea 143/2000), inchisoare de la 10-20 ani

SARE DE BAIE (MEFEDRONA) – au fost inregistrate cazuri de decese – Tabelul I (din Legea 143/2000), inchisoare de la 10-20 ani

Efectele produse de aceste substante sunt similare celor date de substantele psihotrope, avand efect direct asupra creierului uman (stari de confuzie-pierderea identitatii, halucinatii, diminuarea atentiei combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameteli, confuzie si atacuri severe de panica, cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a temperaturii corpului).

In anul 2009, peste 1300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenta medicala dupa ce au suferit intoxicatii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice.

Aceste produse se comercializeaza in special sub forma de tigari, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate in plicuri, sub diverse denumiri,  preturile de vanzare variind in functie de gramaj, de exemplu: Special gold- sare, Pulse – pulbere, Fly Agaric Mushroom – ciuperci uscate, Spice Diamond– fragmente vegetale, Spice Gold Spirit – pulbere

Totodata, prin prezenta Ordonanta de Urgenta se introduce in Legea nr. 143/2000 si Legea 339/2005 o procedura simplificata de actualizare a listelor prin Hotarare de Guvern si nu numai prin acte normative la nivel de lege.

In termen de 10 zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial,  cei care comercializeaza aceste produse au obligatia de a le distruge.