Asociatia Pro-vita pentru Nascuti si Nenascuti – Filiala Bucuresti a depus, astazi, o plangere penala impotriva Secretarului de stat la Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel, privind savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Plangerea vizeaza incalcarea de catre cel invinuit a art. 246 (Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor), 247 (Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi) si 248 (Abuzul in serviciu contra intereselor publice) Cod Penal. In fapt, printr-o adresa semnata de Secretarul de stat Adrian Streinu Cercel si trimisa Directiilor judetene de sanatate publica, Ministerul Sanatatii stabilea ca personalului medical care refuza vaccinarea contra noii gripe i se va interzice prestarea de activitati medicale care presupun prezenta pacientilor.

“Consideram ca prin impunerea acestei proceduri, numitul Adrian Streinu Cercel si-a incalcat grav atributiile de serviciu, aducand prejudicii personalului medical prin incalcarea unor drepturi garantate chiar de Constitutia Romaniei, prin art. 26 (viata intima, familiala si privata) si art. 41 (dreptul la munca)”, se arata in textul plangerii inaintate Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Nu este prima data cand dl. Secretar de stat sugereaza sau dicteaza masuri nelegale. Daca limbajul agresiv si obraznic, utilizat public la adresa contestatarilor metodelor sale sau propaganda in favoarea unor principii inacceptabile precum acela al “acordului prezumat” erau imorale, in raport cu meseria d-sale, inainte de a fi numit Secretar de stat, odata cu investirea in aceasta functie de demnitate publica ele devin inadmisibile si se cer aspru sanctionate.

Fortarea personalului medical la vaccinare sau tentativele repetate de vaccinare a elevelor si elevilor, impotriva HPV si impotriva virsului gripei noi, fara acordul parintilor sunt vadit nelegale. Nici un tratament medical nu poate fi administrat fara stirea si acordul expres al persoanei, indiferent cine ar fi acea persoana. Constitutia si legile Romaniei, dar si tratatele internationale de drepturile omului afirma inviolabilitatea corpului uman si dreptul suveran al persoanei de a dispune de ea insasi, daca nu incalca drepturile altuia. Conditiile si limitele in care acest drept poate fi restrans sunt clare si nu sunt in nici un caz intrunite in situatia de fata.

Reamintim ca in urma cu doua luni am solicitat demiterea sau demisia d-lui Streinu Cercel, lucru care s-a si intamplat; din pacate dl. Cercel a revenit in functie, de data aceasta nu doar pentru a continua scandalizarea si iritarea parintilor de copii minori, ci si pentru a-si ridica impotriva o parte din personalul medical.

Reluam acum aceasta solicitare adresata sefilor sai ierarhici. Declaratiile si masurile anuntate de dl. Secretar de stat nu fac decat sa amplifice inutil starea de tensiune prin care trece societatea in aceasta perioada de framantari sociale si politice.