de Dl. Atanasie Rakovalis

Cu putin inainte de anul 1992 a circulat zvonul ca va incepe un mare razboi, in care va fi amestecata si Grecia, pentru ca atunci au cazut doua pascalii impreuna, asa cum profetise Sfantul Cosma Etolianul. Intr-adevar atunci au coincis din punct de vedere calendaristic doua mari sarbatori, Sfintele Pasti si Buna-Vestire, iar aceasta a fost considerata de catre unii erminia profetiei Sfantului. Zvonul se raspandea impreuna si cu alte amanunte… In Sfantul Munte unii monahi si mireni transmiteau zvonul cu o oarecare ezitare si retinere, altii se aflau intr-o  stare de exaltare si transmiteau zvonul ca un fapt sigur, iar altii nu voiau sa auda nimic si considerau toate acestea niste prostii. Si lucrurile i-au indreptatit pe cei din urma.

Cu putin inainte de 2004 a circulat zvonul ca nu vor avea loc Jocurile Olimpice in Atena, pentru ca va izbucni razboiul. Iarasi s-au aratat cele trei categorii de oameni amintite mai sus. Unii chiar si-au cumparat si alimente… Si din nou lucrurile au aratat ca zvonul a fost o basica de sapun. Acestea sunt doua dintre alte nenumarate zvonuri de mai mica amploare care au ajuns la urechile mele.

Ce se intampla?  Exista unii oameni problematici, unii crestini (monahi, preoti si mireni) plini de complexe, care au o evlavie amestecata cu vatamare (n.tr. de minte), asa cum spunea glumind Parintele Paisie, si care vor sa para drept harismatici, dar nu sunt, ci se misca intre hotarele psihasteniei si inselarii, dorind admiratia si respectul multimii. De aceea raspandesc aceste zvonuri desi in subconstienul lor stiu ca acest joc are data de expirare. Sunt batjocoriti de slava desarta? Nu-si dau seama ce mare vatamare pricinuiesc in Biserica si in cei slabi in credinta?

Pe langa acestia mai exista o categorie de oameni carora le place sa asculte si sa creada astfel de zvonuri, fara sa cerceteze validitatea sursei care le transmite, fara sa cearna lucrurile, fara sa puna sa lucreze logica simpla. Probabil un astfel de zvon le creeaza o exaltare sufleteasca care ii satisface, le face viata mai fascinanta si le umple un oarecare gol sufletesc. De unde altundeva poate izvori acest comportament lipsit de maturitate? Cam asa imi explicam lucrurile vreme de mai multi ani.

Inainte de Craciunul anului 2008 a circulat un alt zvon extrem de rapid. Se spunea ca va fi razboi in mai putin de o luna, in luna ianuarie 2009. Lumea a fost chemata sa cumpere alimente si sa-si procure ceva bani pentru a putea infrunta starea grea ce va fi creata si care va dura in jur de trei pana la sase luni. Zvonul a fost atribuit unor mireni si monahi. De data aceasta au numit si sursa. Era staretul Efrem din America. Deoarece staretul este cunoscut si respectat si are o mare autoritate, zvonul s-a raspandit mult, in toata Grecia. A ajuns sa circule si pe internet. Multi oameni s-au conformat sfaturilor. Din fericire au existat si cei care nu au fost atrasi de climatul general. Au trecut zilele si nu s-a intamplat nimic. Dupa vreo doua-trei luni Staretul Efrem surprins, a scris din America un comunicat in care a declarat ca el niciodata nu a spus astfel de lucruri. Unii (cine, oare?) exagerasera si interpretasera gresit cuvintele lui sau – chiar si mai rau – au pornit la aceasta fara nici un pretext? Numele Parintelui Efrem a fost atunci defaimat pe o scara larga.

Ce s-a intamplat? Toti acesti oameni care s-au sprijinit pe numele Staretului Efrem s-au simtit acum inselati si ridicularizati. Din prostia crestinilor au castigat negustorii. Autoritatea Staretului a primit o puternica lovitura, credinta in Biserica si in Sfintii ei a celor slabi a fost zdruncinata. Si vrajmasii Bisericii se bucurau ca s-a aratat – potrivit celor cugetate de ei – cu multa limpezime prostia si complexarea crestinilor care cred in Stareti sfinti harismatici si in profetiile lor. Castigati au iesit vrajmasii Bisericii si diavolul.

Parintele Efrem a intemeiat 19 manastiri in America, unde locuiesc oameni din toate rasele pamantului. El este cel care a dus duhul monahal ortodox athonit  pe continentul american. Se bucura de mare pretuire printre ortodocsii din America. Diavolul  si unii oameni il urasc si se opun lucrarii lui. Toate acestea nu se poate sa fi fost un razboi viclean, bine orchestrat,  impotriva lui, dar si impotriva Sfintilor harismatici si in ultima instanta, impotriva Bisericii si a lui Hristos?

Exact in aceeasi perioada s-a derulat si un alt scenariu, care il viza pe Staretul Paisie, si care se lega cu scenariul pe care incercau sa-l atribuie Parintelui Efrem.

Se stie ca Staretul Paisie a spus ca Dumnezeu astfel va randui interesele celor mari, incat in cele din urma ne vor da Constantinopolul. Se vor lupta intre ei si in cele din  urma, ca o solutie de compromis, vor spune: „Constantinopolul nu-l vom lua nici noi, nici voi, ci il vom da grecilor.” Aceste cuvinte le-am auzit si eu cu urechile mele si stiu ca le-a spus si multor altora. A spus si unui oarecare barbat tanar care il vizitase pentru prima data: „Tu vei intra cu steagul in Constantinopol”. S-a dovedit ca ca acel tanar era ofiter in armata greceasca. Aceasta istorisire o cunosc de multi ani si este intru totul adevarata.

Dupa cinsprezece ani de la adormirea Staretului am auzit aceasta istorisire inflorita cu unele amanunte pe care eu le-am auzit pentru prima data. De asemenea si ucenicii de aproape ai Staretului, pe care i-am intrebat, nu le cunosteau. Lucrul acesta m-a mirat mult. Cum se face ca cei de aproape ai Parintelui Paisie nu le cunosc si le cunosc altii?

Amanuntele care au fost lipite de samburele de adevar al istorisirii sunt urmatoarele: a) Numele acestui ofiter si ca b)  trecea in rezerva in primavara anului 2009. Aceasta a dat indata o stabilire dramatica a datei, adica faptul ca aceasta proorocie trebuia sa se fi implinit in primavara care a trecut. In aceeasi perioada a inceput sa circule o istorisire ridicola despre trei epistole pe care, chipurile, le-ar fi scris Parintele Paisie si le-ar fi incredintat unei persoane necunoscute, care trebuia sa le dea dupa un numar de ani de la moartea lui, presedintelui Rusiei, prim-ministrului grec si comandantului armatei grecesti. Si lucrul acesta este foarte ciudat. Despre un lucru atat de serios nimeni dintre cunoscutii Staretului Paisie sa nu stie nimic?  Cine sunt acesti necunoscuti care au lansat aceasta provocatoare si ridicola istorisire cu epistolele? Ce rol joaca? Unde tintesc? Acestea se leaga si cu inscenarea facuta Parintelui Efrem si au circulat impreuna pe internet, inseland pe multi crestini evlaviosi naivi care aveau incredere in cei doi stareti. Din pacate, au existat si unii crestini, care aveau multa evlavie amestecata cu putina vatamare, si care reproduceau aceste povestiri dubioase cu multa superficialitate, naivitate si ravna.

Primavara a venit si a trecut, ofiterul a trecut in rezerva, razboi nu a fost, Constantinopolul nu ne-a fost dat. Astfel cu ajutorul acestor amanunte pe care le-au lipit de samburele de adevar al profetiilor Parintelui Paisie au izbutit sa-l scoata mincinos si nedemn de incredere in ochii oamenilor care nu au cunoscut si nu cunosc lucrurile indeaproape. Adica incearca sa loveasca autoritatea si influenta pe care o are Staretul Paisie printre crestinii ortodocsi.

Din metoda si modul raspandirii, din faptul ca au izbutit sa raspandeasca atat de larg minciunile lor, nu putem oare trage concluzia ca aici avem de a face cu ceva planificat si bine organizat? Daca ne gandim ca toate acestea se intampla intr-o epoca in care Biserica este luptata sistematic, ca exista intr-o continua crestere o politica de descrestinizare a societatii grecesti, ne putem gandi ca toate acestea sunt o parte din dintr-un plan mai larg, prelucrat de psihologi platiti, calomniatori de meserie, indrumatori de opinii, agenti care exploateaza prostia si personalitatile problematice ale unor crestini ca sa loveasca in autoritatea Sfintilor si a Bisericii.

Sa stam cu frica si cu luare aminte. Sa nu ne ingaduim naivitatea si prostia. Sa devenim intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii, pentru ca – asa cum spunea fericitul staret sfant Paisie – traim in vremea antihristului, iar noi dormim in opinci.