Tocmai cand se credea ca razboiul pornit de PNL Beius impotriva bisericii ortodoxe de la spital a incetat iata ca lucrurile isi continua mersul cu o inversunare tot mai mare.
Domnul Dan Ispas implica in acest conflict si pe seful Directiei Sanitare din judetul Bihor, domnul Marius Parcioaga (PDL-ist) caruia i-a promis ca il va ajuta sa isi faca o imagine buna prin intermediul postului de televiziune al fratilor Micula unde activeaza ca director.
La inceputul acestei saptamani, Dan Ispas il invita pe Marius Parcioaga la emisiunea “Vorba ardelenilor” moderata tocmai de el. In aceasta emisiune, seful Directiei Sanitare este ridicat in slavi iar a doua zi, visul lui Dan Ispas s-a implinit. O porunca nescrisa vine din partea sefului Directiei Sanitare prin care, la spitalul din Beius se interzice credinciosilor din vecinatatea spitalului sa mai intre la slujbele religioase din biserica si respectiv capela. “Porunca” domnului Parcioaga este sustinuta fara nici o obiectie de primarul Beiusului, domnul Adrian Domocos (PNL-ist), care de mult timp incerca sa opreasca intr-un fel sau altul intrarea credinciosilor la biserica de la spital.
Argumentele sefului Directiei Sanitare sunt ridicole si vadit tendentioase. Domnul Parcioaga spune ca spitalul trebuie sa intre in carantina, ca in curand vor aparea primele cazuri de gripa porcina si trebuiesc luate masuri inca de pe acum. Culmea, gripa porcina vine doar la Beius? La Spitalul nr.6 din Oradea unde functioneaza o biserica greco-catolica nu s-au impus astfel de masuri. Oare gripa porcina va ocoli spitalul nr.6 din Oradea?
Doctorul Topala din Beius (un apropiat al lui Dan Ispas si al lui Mircea Parcioaga) a facut plangeri scrise impotriva bisericii ortodoxe din curtea Spitalului Nou cum ca, chipurile, il deranjeaza boxele in timpul slujbelor si bataia clopotului. In urma acestor “sesizari” Marius Parcioaga a decis ca ar fi bine ca in viitor, la biserica de la Spitalul Din Beius sa nu mai se traga nici macar clopotele.
La Spitalul Nou din Beius este construita o biserica din lemn, ctitorita de preotul ortodox Pastor Hoza Ciprian iar la Spitalul Vechi din Beius functioneaza o capela provizorie pana la terminarea noi biserici a carei constructie a fost inceputa deja de preotul ortodox Barcas Craciunel Andrei.

Cladirea in care functioneaza Spitalul Nicolae Popovici din Beius a fost construita de Episcopia Ortodoxa a Oradiei inainte de 1948 si confiscata de stat in perioada comunista. Tinand seama ca, in prezent, in cladirea respectiva este un spital, Episcopia Ortodoxa a Oradiei nu a revendicat retrocedarea imobilului.

Radu Popoviciu