Revista ATITUDINI NR.8 – Bilant al campaniei anti-cip

Atitudini coperta_nr8Va semnalam aparitia numarului 8 al revistei ATITUDINI, din care va prezentam editorialul acesteia:

Bilant al campaniei anti-cip

In 14 Ian­uarie a.c. Par­in­tele Arhi­man­drit Justin Parvu a facut pub­lic acel comu­ni­cat in care chema la muceni­cie, indem­nand pe cres­tinii ortodocsi din Roma­nia (si nu numai) sa nu primeasca noile acte de iden­ti­tate elec­tron­ice. S-au facut multe comen­tarii pe tema apelu­lui sau – ca vine prea tarziu, ca momen­tul nu a fost bine ales, ca era nevoie de mai multa strate­gie, ca e pani­card, ca e inutil, ca – si presa, atat cat a reac­tionat, a incer­cat sa ia in ras mesajul. In scurta vreme, cand ziaris­tii au inte­les grav­i­tatea momen­tu­lui si au vazut ca citi­torii arti­colelor lor sunt in masa de alta opinie decat ei, in mass-media s-a aster­nut tac­erea pe acest subiect.

Impins de la spate de popor sa dea un raspuns, Sin­odul BOR a dat unul, amanandu-si intrunirea cu aprox­i­ma­tiv o luna, doar, doar se vor mai potoli apele. Iar raspun­sul mult astep­tat a fost unul rusi­nos pen­tru autori­tatile teo­log­ice din care este alca­tuit sin­odul, slu­gar­nic fata de politi­cian­is­mul ura­tor de Dum­nezeu si de popor, slu­gar­nic fata de legile europene in vigoare si impotriva Sfin­tei Tra­di­tii a Bis­ericii. Mai mult, declarati­ile pur­ta­toru­lui de cuvant sin­odal au frizat peni­bilul in incer­carea de a ridi­culiza temer­ile oame­nilor. E greu sa dai cu piciorul in tepusa… (v. Fapte 9:5).

Cum a fost posi­bil un ast­fel de raspuns? Ca si in rusi­nosul caz Corneanu, raspun­sul Patri­arhiei a fost inclus „la pachet” intre hotarar­ile unei comisii sin­odale, pe care ier­arhii le-au votat fara drep­tul dis­cu­tarii lor in plen. Din acest punct de vedere este mai multa deschidere catre ade­var in insti­tu­ti­ile politi­cian­iste ale stat­u­lui decat in sanul BOR. Totusi, dandu-si seama de eroarea comisa, cativa ier­arhi au tinut sa-si exprime pub­lic deza­pro­barea fata de hotararea sin­odala si spri­jinul lor fata de ini­tia­tiva Par­in­telui Justin.

Ten­si­unea la nivelul poporu­lui s-a con­cretizat in cat­eva actiuni de strada in Bucuresti si Brasov, prin con­testarea in justi­tie a legilor care pre­vad intro­duc­erea cipurilor RFID in toate actele de iden­ti­tate romanesti, prin stran­gerea de sem­na­turi impotriva aces­tor acte, si prin orga­ni­zarea unor masuri infor­ma­tive la nivelul intregii tari.

Actiu­nile de strada intr-o Romanie, in care sin­gu­rul lucru de care s-ar putea teme politi­cienii ar fi o insurec­tie gen­er­ala sau vreun razboi, nu au avut decat un rol sim­bolic. La aceste actiuni au par­tic­i­pat cat­eva mii de oameni, si multa lume a sem­nat impotriva legilor pro­mo­vate de guvern[1] si a depus sem­na­turile la sec­re­tariatul guver­nu­lui; intru­cat nimeni nu s-a sesizat de aceste mii de sem­na­turi, cre­dem ca de multa vreme ele au ajuns la cos.

Un alt lucru regretabil a fost amestecul yogh­inilor de la mult hulita MISA in aceste actiuni, in numele invata­turii lor despre noua ordine mon­di­ala si a intere­su­lui lor de cetateni ai stat­u­lui, loz­in­cile si ati­tu­dinile lor frizand de multe ori peni­bilul, vir­u­lenta unora din­tre ele fiind cu totul straina de cres­tin­ism. La aceasta a con­tribuit si teroarea indusa de Patri­arhie in paro­hi­ile cap­i­talei, ce a facut ca numai cativa preoti sa se implice per­sonal ori sa-si trim­ita eno­ri­asii la aceste actiuni. Mass-media a avut grija sa ridi­culizeze primele mitin­guri si mar­suri de strada, cele­lalte fiind pur si sim­plu ignorate. continuare

5 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bine ca ati facut un rezumat al acestor evenimente si nu au ramas chiar uitate. De ce oare au fost totusi atat de putini oameni la mitinguri, mai ales ca se zice ca suntem nascuti crestini. Poate putina informare, sau lipsa unor indemnuri din partea unor personalitati. In Italia orice problema se discuta intre oameni si apoi este ceruta rezolvarea tot de comunitate. La noi nu e deloc asa, parca suntem dezbinati,
    dezinteresati de problemele altora si ale noastre.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Exista in final vreun raspuns concret din partea presedintelui Basescu privitor la organizarea unui referendum in care sa putem vota impotriva oricarui document cu cip? Avem in final dreptul sa votam impotriva cip-ului? Sincer acest cip atenteaza practic la libertatea fiintei umane si la integritatea noastra ca oameni.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cu scuze pentru contrazicerea parintelui insa trebuie spusa realitatea chiar daca este cruda. Fara yogini mitingurile anticip ar fi ramas aproape fara oameni, fara pancarde, fara miile de fluturasi tipariti cu apelul parintelui Iustin si fara statii de sonorizare. Cunosc lucrurile astea de la cineva apropiat avocatului Rapcea. De fapt cele mai multe mitinguri ei le-au organizat iar cand n-au fost ei nu s-a putut tine nimic pentru ca era doar domnul Ene cu o statie stricata si cu o mana de oameni. Realitatea este ca noi nu ne-am mobilizat destul si asta este o mare rusine. Ei au fost mai activi si chiar daca sunt putini s-au mobilizat mult mai bine, poate si pentru ca sunt patiti dupa ce au intrat jandarmii cu batele peste ei in 2004. Poate trebuie apreciat si ca au avut bunul simt sa nu iasa in fata ca sa fie atacata toata campania anticip.
    Eu sper ca ortodocsii adevarati chiar daca nu au iesit in strada macar sa refuze cipurile atunci cand va fi momentul.
    Doamne ajuta

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am auzit de un referendum in 2 puncte-si nici unul dintre ele nu facea referire la documentele biometrice. Un milion de semnaturi sunt ignorate . Eu stiu ca nicaieri in lume nu se poate intampla asa ceva.
    La noi, in schimb vin americanii sa consolideze parteneriate tocmai in preajma referendumului. De ce i-o fi chemat domnul presedinte? Suntem un electorat problema care isi cere dreptul de a nu deveni roboti in mana unor scelerati? Si ce fel de indicatii poate primi Patriarhia de la ei?
    Domnul presedinte ne-a ignorat, noi insa ne tinem promisiunea. Un milion de voturi va vor ignora.
    Sa ne traiti si dvs. Bine.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    In maxim doua luni, RegiaAutonoma deTransportBucuresti v-a implementa portofelul electronic in locul biletelor traditionale de hartie. Nu mai avem alternativa de a refuza actul electronic, daca vrei sa calatoresti cu acest mijloc de transport.
    Doamne ajuta-ne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*