Danion Vasile raspunde acuzatiilor tendentioase, exprimand pozitia sa eclesiologica

danion_-vasile

În ultima vreme au apărut pe internet diferite acuzaţii la adresa mea, cum că m-aş fi rupt de Biserica Ortodoxă Română şi aş fi trecut la Biserica de stil vechi. Lucrurile au luat însă o turnură specială: am ajuns să fiu nr. 1 în clasamentul „ereticul anului” – cu 25% din voturi, la un sondaj realizat de un blog cvasi-anonim care vrea cu orice chip să facă rating. Printre cei propuşi erau părintele Iustin Pârvu şi alte nume de referinţă pentru ortodoxia românească, dar şi un nume mai puţin cunoscut precum: „EMILIAN DE LA RUNC – gherasimistul de la Runc – (pentru necunoscători: gherasimiştii sunt o sectă care îi dau gurului lor – acum decedat – cinstea ce i se cuvine persoanei Mântuitorului. Ex: «Sfinte» Gherasime «Mântuitorul» nostru, mântuieşte-ne pe noi…Nu-i aşa că aţi rămas şocaţi?)” Caracterizarea aceasta are toate şansele să fie total inexactă, câtă vreme părintele Iustin este numit „GURU JUSTIN – iubitorul de sectanţi”.

Sfinţii Părinţi ne învaţă să primim orice defăimări, dar atunci când suntem numiţi eretici să nu primim această ocară.

Eu mărturisesc, cu toată convingerea, învăţătura Sfintei Biserici Ortodoxe, primesc toate canoanele Sfintelor Sinoade Ecumenice şi Locale. Dacă sunt acuzat că sunt eretic, să mi se aducă o singură dovadă, din cărţile, conferinţele sau emisiunile la care am fost invitat. Nu sunt şi nici nu pretind că sunt infailibil. Dar, dacă există ceva în învăţătura Sfinţilor Părinţi care contrazice vreuna din ideile mele, mă lepăd de ideea mea şi primesc ceea ce au învăţat Sfinţii Părinţi. Câtă vreme nu se aduce nicio dovadă a pretinsei erezii în care mă aflu, e cazul ca acuzatorii să se justifice.

În topul în care părintele Iustin e nominalizat ca iubitorul de sectanţi eu am fost nominalizat ca iubitorul de stilişti, cu precizarea: „a obţinut această nominalizare în urma numeroaselor articole stiliste de pe blogul său”. Aşa cum se poate vedea din blog-ul meu, nu am scris niciun material legat de problema schimbării calendarului. Tot ce am făcut a fost să preiau anumite materiale, cum ar fi Enciclica patriarhiei ecumenice din 1920 sau deciziile Sinodului din 1948 sau diferite alte articole, pe care le-am crezut edificatoare pentru această problemă.

Faptul că în România se susţine faptul că schimbarea calendarului – respinsă de majoritatea Bisericilor Ortodoxe la momentul respectiv – s-a datorat unei calculări greşite a datei prăznuirii Sfintelor Paşti e dovedită ca falsă de către Enciclica patriarhiei ecumenice din 1920. Nu înseamnă că eşti stilist dacă publici documente bisericeşti sau materiale ale părinţilor din secolul XX.

În Biserica Ortodoxă există un principiu foarte clar – apartenenţa la Biserică, la o grupare schismatică sau la o grupare eretică se vădeşte prin primirea Sfintei Împărtăşanii. Dacă primeşti împărtăşania de la catolici înseamnă că eşti catolic, chiar dacă spui că eşti ortodox. Eu m-am împărtăşit şi mă împărtăşesc în Biserica Ortodoxă Română şi în Bisericile surori cu care ea se află în comuniune. Eu sunt mădular al Bisericii lui Hristos şi fac parte din Biserica Ortodoxă Română.

Faptul că eu consider schimbarea calendarului o greşeală nu mă scoate din BOR. Mari părinţi români contemporani – părintele Elefterie de la Dervent, părintele Iachint de la Putna sau părintele Ioanichie Bălan considerau o greşeală schimbarea calendarului. Părintele Iustin Pârvu a spus că ar fi primul care ar trece pe stil vechi, dacă Biserica ar accepta să revină pe stil vechi. Dar acest punct de vedere nu i-a scos pe părinţi în afara Bisericii…

Trebuie totuşi să precizez două puncte sensibile ale problemei schimbării calendarului: există un curent – cum este cel al părintelui Epifanie Teodoropoulos, care susţine că Bisericile locale care nu sunt în comuniune cu patriarhia de Constantinopol sunt schismatice. Adică Sinodul ROCOR, sinodul rus din exil, din care a făcut parte Sfântul Ioan Maximovici, a fost un sinod schismatic. Ceea ce implică faptul că Sfântul Ioan Maximovici nu e sfânt… O altă dovadă adusă în sprijinul acuzaţiei că sinodul ROCOR a fost schismatic este faptul că s-a aflat în comuniune cu diferite grupări din Grecia, grupări care ţin de stilul vechi.

Cât priveşte mulţimea de grupări de stil vechi din Grecia, ar trebui să fie evident că, dacă nu s-ar fi schimbat calendarul, aceste grupări ar fi fost în Biserica oficială a Greciei. Nu e vina lor că unele Biserici locale au schimbat calendarul şi ei au încercat să păstreze neschimbată credinţa Sfinţilor Părinţi. De-a lungul secolelor, au fost mai multe Sfinte Sinoade care au anatemizat orice încercare de schimbare a calendarului bisericesc (chiar Sfântul Ioan Iacob a tradus în limba română textul unei astfel de anateme…)

Vrem sau nu, sinoadele respective (cel mai cunoscut fiind cel din 1583) au pronunţat anatemele respective. E foarte delicat deci ca un creştin de stil nou din România să îl acuze pe un creştin din ROCOR că este schismatic deoarece ierarhii lui au condamnat schimbarea calendarului.

O a doua problemă este cea a minunilor prin care Dumnezeu a arătat că schimbarea calendarului a fost o greşeală – cea mai clară minune fiind arătarea Sfintei Cruci din Atena în 1925 (detalii pe https://www.danionvasile.ro/blog/2009/05/18/aratarea-minunata-a-semnului-sfintei-cruci-langa-atena-in-anul-1925/). Sunt de părere că cei care trec cu vederea această minune se aseamănă necredincioşilor care nu cred că Sfântul împărat Constantin cel Mare a văzut pe cer semnul aducător de biruinţă al Sfintei Cruci…

Eu cred că harul nu a părăsit Biserica Ortodoxă Română. Sunt atâtea minuni care arată că harul lucrează şi în BOR. Faptul că unii se folosesc de învăţăturile Sfinţilor Părinţi ca fariseii, negând faptul că există Sfinte Taine în BOR, e problema lor. Cred că Dumnezeu lucrează în Biserica Ortodoxă Română. Nu ştiu dacă lucrează în Biserica soră din Finlanda, care stă sub anatema primului Sinod ecumenic deoarece prăznuieşte Sfintele Paşti cu ereticii şi nu cu restul ortodocşilor (fapt pentru care a fost condamnată de Sinodul Bisericii Sârbe). Nu ştiu dacă lucrează în Biserica din Antiohia, foarte deschisă faţă de monofiziţi. Nu sunt eu în măsură să judec astfel de lucruri, de aceea nici nu mă pronunţ.

Pentru poziţia mea faţă de schimbarea calendarului nu pot fi acuzat că sunt eretic şi nici nu pot fi acuzat că sunt stilist (cu atât mai mult cu cât termenul e nepotrivit – greşeala fiind a celor care au schimbat calendarul, cu toată opoziţia Sinoadelor Bisericilor surori – Ierusalim, Alexandria, Antiohia, care au refuzat să ia parte la pseudo-sinodul din 1923).

În ce priveşte unele detalii – cum văd poziţia părintelui Dionisie de la Colciu, a părintelui Ieronim din Eghina sau sinodul ROCOR –, nu am un punct de vedere definitiv. Şi, câtă vreme nu m-am lămurit îndeajuns, nici nu mă grăbesc a face publică o poziţie.

Cât priveşte căderea Bisericii oficiale din har, aşa cum apare în mai multe profeţii – cea mai clară fiind poate cea a Sfântului Kukşa din Odessa, ea va avea loc abia la cel de-al optulea Sinod Ecumenic. Conform profeţiilor, atunci va avea loc o îndepărtare de învăţătura Sfinţilor Părinţi şi primirea ereziei, pentru a netezi calea venirii Antihristului. La înscăunarea Antihristului vor lua parte şi mulţi ierarhi şi preoţi, susţinători ai noii religii apostate.

Dacă acest sinod va avea loc în viitorul apropiat, ne vom convinge singuri dacă profeţiile au fost sau nu adevărate. Şi, dacă într-adevăr învăţătura Sfinţilor Părinţi va fi lepădată de sinodali, se vor găsi totuşi ierarhi care să stea împotriva curentului aşa cum Sfântul Marcu al Efesului a stat împotriva ierarhilor apostaţi la Sinodul de la Ferarra-Florenţa. Şi clericii şi creştinii iubitori de Hristos îi vor urma.

Acestea fiind spuse, îi rog pe fraţii mei în Hristos să mă pomenească în rugăciune, pentru a putea face faţă ispitelor venite de la diavol şi de la slujitorii lui. Iar în ceea ce îi priveşte pe cei care i-au minţit pe alţii, spunând că eu m-am rupt de Biserica Ortodoxă Română şi am trecut la stilul vechi, aştept să văd ce alte minciuni vor scorni. Că năravul din fire la unii nu prea are lecuire…

85 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frate Danion, daca stii ca esti curat, de ce te indreptatesti? Bine, nu esti eretic, dar nici ecumenist? Sau "si si", sezand pe doua scaune, ceea ce este interzis in Ortodoxie. Iti dau eu un exemplu, pentru ca ai cerut aceasta: ce este cu sigla ningului dumitale ? Ce este? Icoana? Icoana catolica, pictata in stil bizantin? catolicii au icoane? Ioana D'Arc, nu este sfanta in sinaxarul Ortodox ! Atunci? Poti sa ne explici?

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa iti fie rusine, sora Ioana! De obicei Danion spune public tot ce are de zis. Nu iti sunt de ajuns toate conferintele antiecumenism, conferinte atat de marturisitoare pe care le-a purtat in toata tara?
    Multumim Danion pentru lamurirea facuta.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Ioana
    in legatura cu imaginea de pe ning, s-ar putea sa ai dreptate si va fi schimbata de catre administratorii site-ului.
    Ceea ce face Danion prin acest articol, este sa raspunda unor acuzatii ce s-au vehiculat in ultima vreme si era cazul sa lamureasca chiar el aceste lucruri.
    Apoi, nu cred ca poate cineva sa-l acuze pe Danion de ecumenism... e paradoxal.
    Sper ca nu ai spus aceste lucruri din rea intentie, ci doar din neinformare.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Palavrageala ! Nu mai invinuiti fratilor , fiecare va raspunde pentru greselile sale .

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Danion este ,,eretic'' tocmai pentru ca a marturisit adevarul in conferintele la care a participat. Acuzatiile aduse sunt menite sa-l compromita si sa-l intimideze. Mai cunosc cazuri asemanatoare. E o metoda menita sa-i dezbine pe credinciosi. Mai conteaza si calitatea morala si duhovniceasca a acuzatorilor!

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce facem ? Ii banuim pe toti ? Suspiciunea vine de la satana. Danion lupta contra ecumenismului, ereziilor si cipurilor. Cum putem sa-i ponegrim tocmai pe cei care ne-au deschis capul privind aceste pericole ?

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Adevarul este ca trebuie sa ne rugam unii pt altii. Sunt vremuri foarte grele si fiecare din noi putem cadea. Ma bucur ca fratele Danion nu ne-a parasit si este alturi de noi in Biserica pe care a incredintat-o Domnul neamului nostru. E usor sa o lasi in mana strainilor, mai greu este sa o pazesti si sa o aperi.
    Speram ca Danion sa nu treaca nici la stilisti nici la greci, nici la rusi. Mai bine murim marturisind.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pai pe acest site s-a publicat parca,...... un document infam datat in'94 care era semnat de mai multi ierarhi prin care "consfinteau" unirea nelegiuita cu bisericile necalcedoniene, ereticii monofiziti. Acei netamatori de Dumnezeu nu merita numele de eretici?

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne, ce vremuri...

    pai mai fratilor, cum sa fie Danion eretic?! orice, dar nu mai asta nu...imi aduc aminte de emisiunea aia la radio (de dupa saptamana de rugaciunea ecumenista de anul trecut parca, asta de fapt si era tema emisiunii, ceva cu Lumina...), cu Danion invitat, alaturi de un preot papistas si un "teolog" din asta modernist, cu scoli prin afara si prieteni luterani, care sustinea despre ei ca si ei cinstesc icoanele...
    si Danion in emisiunea aia a marturisit Ortodoxia fratilor! nimic n-a cedat, nici macar o litera! NIMIC! a motivat cu argumente clare, cu Sfintele Canoane Apostolice si cele ale Sfintilor Parinti si a aratat clar ca papistasii sunt eretici si inselati si ca nu avem voie sa ne rugam impreuna cu ei! iar papistasul tot ii dadea cu iubirea...ca Canoanele nu sunt definitorii, ca nu sunt obligatorii, ca nu sunt dogme de credinta, ca sunt doar pentru orientare, si alte blasfemii de astea! auziti voi fratilor, canoanele Sfintilor Parinti doar pentru orientare!

    pai cat ii mai lasam sa ne ia cu "iubirea" lor si sa-si bata joc de noi si de Hristosul nostru si de Maica Sa???

    sa zici despre Danion ca e eretic e ca si cum ai zice despre parintele Amfilohie ca e mason! e o mare tampenie!

    sunt curios cine a facut blogul ala si sondajul ala atat de "inspirat"...nu m-ar mira sa aflu ca e papistas, evreu sau vreun baptist...

    Doamne, Doamne! cu Hristos si Maica Sa inainte, Danion si frati intru Hristos! la lupta si marutrisire! Doamne ajuta!

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Atata hula si atata rautate pe acel blog nu am mai vazut de cand m-am nascut... A scris chiar si despre Sfantul Parinte Ilarion Argatu ca este ocult si alte bazaconii si porcarii.
    Doamne ajuta!

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Parerea mea este ca cine a realizat acel sondaj de pe acel blog, arata si este evident ca are scopul de dezbinare si tot odata exprima ura. De ce? Pentru ca a vazut ca Danion Vasile are multa ravna, are darul de a vorbi tinerilor intr-un mod simplu, usor de inteles si nu numai tinerilor dar si la lumea de astazi in general despre ortodoxie, despre viata crestina adevarata iar privind persoana responsabila acelui blog si sondaj m-ar mira sa vad ca e ortodoxa pentru ca ceea ce vrea sa rezulte din acel sondaj e prea grosolan fara nici o rusine adresandu-l si pe parintele duhovnic Iustin Parvu. Se poate simti cu usurinta ca nu e un duh ortodox si sa nu ne agitam prea mult pentru ca astfel de oameni au existat mereu care vor sa darame ce altii construiesc mai ales cand este vorba despre cei care lupta pentru dreapta credinta.
    Domnule Danion, vreau sa va multumesc personal pentru efortul care i-l depuneti pentru a raspandi adevarul Domnului nostru Iisus Hristos prin conferinte, carti, pentru lamurirea asupra microcipurilor, a ecumenismului si a vremurilor de pe urma si ma uimiti cu cata claritate vorbiti in asa fel sa inteleaga toata lumea si ascult mereu cu mare drag conferintele dumneavoastra si emisiunile pe posturile tv. Am observat ca sant de mare folos in special tinerilor, asa ca duceti lupta cea buna in continuare.
    Doamne ajuta!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      eu zic sa i se faca cat mai putina publicitate acelui blog infect; propun sa nu mai vorbim despre acel blog, ci despre ce a declarat fratele Danion referitor la pozitia sa in Biserica

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Stilul de pe blogul amintit in articolul lui Danion seamana izbitor cu al Parintelui Adrian Gabor de la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Chiar si expresiile referitoare la cele ce ar putea deveni sfinte moaste ale Parintelui Argatu. De altfel, acele expresii sunt folosite de dansul si pentru a se referi la sfintele moaste de la Sf. Munte Athos.

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce ziceti de pozitia Parintelui Cleopa despre calendar? Vol. 9, pag 36. E categoric pentru calendarul indreptat. Si e sustinut de parintele Ioanichie Balan. Oare nu a stiut ce zice? Apropro, care e acel blog ,, infect''?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Acesti Parinti au stiu sa evite dezbinarea. Se stie ca de ambele parti au fost descoperiri de la Dumnezeu ca nu trebuie sa fie considerat o dogma calendarul. Si in cazul nostru, nu cred ca trebuie deschisa o disputa in privinta calendarului, ci mai mult sa-l respectam pe cel pe care-l avem si in care s-au nascut noi sfinti ai Ortodoxiei.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Si eu sunt, ortodox!

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dupa roadele lor ii vom cunoaste! Pana atunci: pace sufleteasca si ferirea de dezbinare, si ascultare de duhovnicul-ortodox, nu de cum ni se pare noua ca e mai bine. Curaj!

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu, din cate pot pricepe, observ ca fratele Danion a dat nastere unei dispute pe tema unei probleme, destul de delicate, de teologie. Consider deci ca toate acuzele care i se aduc sunt demne de tot dispretul, deoarece ele nu isi au locul intr-o dezbatere intelectuala (cu atat mai mult intr-una ce tine de sfera religiei ortodoxe).
    In ceea ce priveste calcularea calendarului, desi nu am competenta necesara unei astfel de discutii, as vrea sa pun o intrebare: Biserica din Ierusalim, dupa ce stil merge? Inca o data, imi cer scuze daca ridic probleme superflue, dar mie mi se pare ca "t zero" al ortodoxiei ar trebui sa fie minunea ce se intampla in noaptea Sfintei Invieri. Daca ar putea cineva sa ma lamureasca, i-as fi recunoscatoare. Multumesc.

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    -bre Ioana si Antonia sau una si aceeasi ce va grabiti sa dati cu piatra oare voi ati inceput sa mirositi a mir ...ehe cum isi mai baga dracu coada ,di cate stiu eu femeia ar trebui sa taca si sa aiba grija de familie si nu sa isi dea cu parerea neaviazata pe bloguri ca i s-a parut ei lupul mancat de oaie ...hai ,hai si lasa-ti-ne si va vedeti de mantuirea voatra ca fiecare pasare pe limba ei piere !!!

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Danion, pozitia ta este inteleapta si pe "aceiasi lungime de unda" cu Sfintii Parinti.

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    RUSINE CELOR CARE-L CONSIDERA ERETIC PE ACEST OM PE CARE L-AM ASCULTAT [ERSONAL LA BUCURESTI LA CONFERINTA SI CARE NU SPUNEA NIMIC DE LA EL CI VORBEA NUMAI DE LA SF PARINTI.ATUNCI CE FACEM CU CEI CARE SUNT CU ADEVARAT ERETICI?

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pacat ca fratele Danion nu este bine informat, sau nu mentioneaza, stilistii considera ca bisericile pe nou impreuna cu cele in comuniune cu ele sunt biserici apostate. Vladica Vlasie declara in 2007 dupa ce ROCOR s-a intors la biserica mama, Patriarhia Moscovei, (lucru, foarte important, pe care Vladica Ioan Maximovici l-a sustinut permanent impreuna cu faptul ca Bierica Rusa NU este cazuta din har) urmatoarele:

    "“However, to our distress the path of dialogue chosen by ROCOR was becoming more and more alarming to us because the dialogue was becoming more one sided. The desire of ROCOR to establish relations in the Russian Church had been proceeded in such a way that the Moscow Patriarchate did not change its previous course of apostasy."

    La fel Ciprian anunta ruperea comuniunii cu ROCOR. Deci in primul rand ei sunt cei care ne considera schismatici.

    Cel mai bine sintetizeaza Parintele Epifanie:
    “Aceasta inseamna una din doua: ori Biserica Greciei nu este rau slavitoare si schismatica, ori toata Biserica Ortodoxa de pretutindeni este schismatica si este sub inselaciune, deoarece are impartasire cu o Biserica schismatica si rau slavitoare (dupa spusa „cel ce se impartaseste cu cel neimpartasit neimpartasit este”).

    Solutie de mijloc nu exista.

    Vreti oare sa sustineti ca s-a inselat toata Biserica in afara de voi, cei din Grecia care tineti calendarul vechi?

    Vreti sa pretindeti ca pe toata planeta noastra nimeni in afara de voi nu pastreaza adevarul si Ortodoxia?

    Daca da, atunci trebuie sa va aratati consecventi fata de voi insiva. Adica trebuie sa nu scrieti ca atâtea si atâtea milioane de ortodocsi urmeaza, ca si voi, calendarul vechi si se afla in siguranta dogmatica si scumpatate canonica. Ci, dimpotriva, trebuie sa spuneti si sa scrieti ca, in afara de voi, toti ortodocsii din toata lumea sunt, fara exceptie, rau slavitori si schismatici, deoarece acestia au schimbat calendarul vechi, iar aceia recunosc pe cei care au facut schimbarea si se impartasesc cu ei.

    Nu mai vorbiti de Ierusalim, nu invocati Antiohia, nu aratati Rusia, nu citati Serbia, nu va referiti la Sfântul Munte, deoarece si Ierusalimul si Antiohia si Rusia si Serbia si Sfântul Munte Athos impreuna-liturghisesc cu Biserica Greciei schimbând cu ea Scrisori de pace si praznicale, considerând cu desavârsire valabile Tainele ei si pomenind-o in Diptice. Asadar, Bisericile acestea se afla in schisma si in rea slavire, pentru ca recunosc pe schismatici si pe rau slavitori si se impartasesc cu ei...”

    Sfantul Ioan Gura de Aur spunea ca nici sangele martirilor nu spala schisma... Un citat preferat al stilistilor care se intoarce impotriva lor in lumina textului de mai sus.

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Despre schisma, tot Parintele Epifanie explica clar in ce consta, nu in faptul ca spunem unii despre altii ca suntem schismatici, ci in lipsa comuniunii cu Bisericile Ortodoxe.

    Sfantul Ioan Iacob este un exemplu bun, a dus pana la limita permisa protestul impotriva schimbarii gresite a calendarului (refuzand slujirea si impartasirea cu cei de pe nou), dar n-a facut pasul care l-ar fi trecut in schisma. A ramas intr-o biserica in comuniune cu BOR, n-a trecut la stilisti.

    Deci frate Danion, sa ne rugam ca BOR sa indrepte aceasta greseala si sa ne intoarcem la calendarul vechi, si sa ne mai rugam ca fratii stilisti sa iasa din schisma si sa se intoarca la biserica mama.

    Doamne ajuta

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    „Bre” Robert esti cam prost crescut, sau prea mandru.
    Nu ai nici un merit de a te fi nascut barbat. Asa a vrut Dumnezeu. Asa ca ciocu’ mic.
    Poti sa-ti exprimi o parere si fara a jigni.

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratele Danion a sters comentariul de mai sus pe care l-am postat si pe blogul lui.
    Ca sa punem punctul pe i, frate Danion, ai facut afirmatii foarte serioase precum:
    "consider schimbarea calendarului o greseala"
    "harul nu a părăsit Biserica Ortodoxă Română"
    si BOR continua sa dea sfintii, vezi martirii din inchisorile comuniste pe care ii recunosti si frati ta.

    Ai o obligatie morala sa iti exprimi parerea si in privinta aflarii sau nu a stilistilor romani in schisma. Si deasemenea a sfinteniei sau nu a Vladicii Glicherie.

    Sunt stilistii schismatici? Si daca da, mai pot da sfinti? Caci ai afirmat clar ca BOR nu este schismatica si da sfinti.

    Aceste parti care nu se afla in comuniune, nu pot avea amandoua dreptate, una este schismatica.

    Ma intreb daca cei care sunt atat de preocupati de problema calendarului au urmat exemplul Staretului Ioanichie Moroi, ale Gherondei Iosif Isihastul si au purces la post si rugaciune. Ar fi primit raspuns fara echivoc...

  24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    frate vasile, nu stiu daca e chiar asa si vladica Vlasie crede despre BOR si celelalte biserici dreptslavitoare ca sunt apostate...

    din ce am mai citit in "Catacombele Ortodoxiei" nu reiese acest lucru...se afirma despre unii ierarhi din BOR ca sunt eretici, dar asta nu insemna ca toata BOR e eretica! nu are cum! sunt inca ieromonahi, monahi, preoti si credinciosi care dau marturie impotriva ecumenismului! Bierica e a lui Hristos, nu poate fi eretica! doar madulare ale ei!

    ceea ce, da, nu e neaparat gresit...in momentul cand te impartasesti cu papistasii si chemi pe un evanghelist sa predice in orasul tau, cum se cheama aia? nu incalci cu gravitate canoanele Sfintilor Apostoli si Parinti?! deci nu rezulta de aici ca esti aufrisit?

    sau cand participi la intalniri si rugaciuni ecumeniste cu papistasii, protestantii si toate sectele si credintele spurcate, inchinatoare la idoli, nu cazi din har?!

    dar, de cazut cad din har persoane, NU BISERICA!!!

    eu unul sunt de aceeasi parere cu Danion, de fapt parerea mea, sper ca si una echilibrata...adica trebuie sa ramanem in BISERICA ORTODOXA ROMANA, parte din BISERICA ORTODOXA UNIVERSALA, una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca BISERICA, si sa ne rugam in cadrul bisericii noastre locale ca Dumnezeu sa se milostiveasca de ierarhii nostri si sa-i lumineze si sa alunge de la ei toate ispitele si lucrarea spurcatului vrajmas, ca sa-si aminteasca ierarhii nostri de rolul lor, sa-si dea seama de unele greseli facute, SA HOTARASCA CAT MAI GRABNIC IESIREA BOR DIN MISCAREA ECUMENISTA SI DIN CONSILIUL MONDIAL AL BISERICILOR (ca numai denumirea asta e ingrozitoare! este o singura BISERICA, nu exista "biserici"!) si sa ne pastoreasca cu vrednicie si cu credinta, cu smerenie si in frica de Dumnezeu, si sa fie vrednici a fi numiti urmasi ai marilor nostri ierarhi dreptmaritori (Sf. Antim Ivireanul, Sf. Dosoftei, Sf. Ierarh Leontie de la Radauti, Sf. Ierarh Teodosie de la Brazi, Sf. Nicodim de la Tismana, etc etc etc)! Acestia sa le fie lor drept model si sa ne rugam bunului Dumnezeu si Maicii Sale si sfintilor nostri ierarhi sa-i lumineze si pe actualii nostri ierarhi, ca sa ne calauzeasca spre mantuire si viata vesnica, si nu spre osanda!!!

    Doamne ajuta!

  25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Imi cer iertare fratelui Danion daca mesajul nu a aparut pentru ca asteapta moderarea fratiei sale.

  26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Multumim fratre Vasile pt. aceasta explicatie. Aceasta pozitie o imbratisez si eu. Dar ma gandesc ce vom face dupa ce va avea loc urmatorul sinod apostat prorocit de altfel de Parintii Bisericii? Cu ce biserica vom fi in comuniune? Unde ne vom impartasi? Si daca ma retrag raman neimpartasit? Ce episcop voi pomeni astfel incat sa nu incalc canoanele?
    II multumesc fratelui Vasile daca ne expune pozitia sa. Sau rog pe orice teolog care stie sa raspunda la aceasta intrebare.

  27. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    frate Vasile, si eu am scris pe situl lui Danion si inca nu a aparut nici un comentariu...probabil nu are timp acum sa le citeasca...

    dar nu inteleg ce vrei sa spui cu chestia asta : "Ca sa punem punctul pe i, frate Danion, ai facut afirmatii foarte serioase precum:
    “consider schimbarea calendarului o greseala”
    “harul nu a părăsit Biserica Ortodoxă Română”
    si BOR continua sa dea sfintii, vezi martirii din inchisorile comuniste pe care ii recunosti si frati ta."

    unde e afirmatia "serioasa"?! ambele afirmatii sunt foarte adevarate! da, harul nu a parasit Biserica Ortodoxa Romana, si da, schimbarea calendarului a fost o greseala! pentru ca s-a facut la initiativa papistasilor si a masonilor...faptul ca a fost o greseala e confirmat si de Bisericile ortodoxe care au raman la calendarul cel vechi, al Sfintilor Parinti...

    dar faptul ca BOR nu a cazut din har prin aceasta greseala nu trebuie sa ne mire sau sa duca la contradictii...Hristos, in marea sa mila catre noi, cred ca ne-a iertat pentru aceasta...eu repet, Biserica nu are cum sa cada din har, doar anumite persoane, prin incalcari grave ale Canoanelor Apostolice si ale Canoanelor hotarate de Sfintii Parinti la cele 7 Sinoade Ecumenice (adica prin ecumenism si toate ereziile vremurilor noastre, reunite in aceasta panerezie ecumenista)!

    sunt multi preoti si calugari care sunt de parere ca schimbarea calendarului dupa modelul papistasesc este o greseala, dar ca Biserica noastra nu a cazut din har...printre ei sunt si parintii nostri duhovnici Iustin Parvu si Arsenie Papacioc...

    nu vad unde e problema...iar referitor la primii pastori ai BOSVR, Dumnezeu stie ce a fost in inima lor si El i-a judecat/ii va judeca...ce este demn de mentionat este ca ei au fost calugari in mari manastiri ale noastre, ca Manastirea Neamt...

    eu personal nu vad ce au facut ei mai grav decat ce fac unii ierarhi ai nostri de astazi...ecumenism si propovaduirea cipurilor...

    Doamne ajuta!

  28. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    -Roxana esti una si aceeasi persoana cu Antonia si Ioana ,macar ai curajul si hataraste-te cine esti, faptul ca te-ai luat de mine nu arata decat ca esti de fapt aceeasi persoana si te simti cu musca pe caciula ,lasa arata tu ca esti femeie daca eu nu sunt barbat si oricum nu am chef sa monopolizez discutia cu persoane de calitatea ta doar pentru a ma balacari cu voi sau cu tine !!!

  29. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Robert
    NU stiu cine sunt Antonia si Ioana. Cati ani ai? 12? 15? Pentru ca un om in toata firea nu gandeste atat de infantil. Pot sa existe multe persoane care gandeasca altfel decat tine. Daca ai 12 ani ar mai exista ceva sanse, dar daca esti mai matur, cam greu va fi sa te mai schimbi ... Baiete, nu esti centrul universului! Ai eu ego supradimensionat. Mandria este unul din pacatele primordiale ... banuiesc ca stii asta.
    Si apropo, daca scrii pe un site crestin ortodox, banuiesc ca esti crestin ortodox. Bun exemplu de comportament civilizat oferi! Ce ar fi de preferat: un ortodox prost crescut sau un ateu civilizat? Eu prefer un ortodox cu bun simt.
    Si aici am incheiat discutia.

  30. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor, poate ati citit ceva despra calcularea calendarului si despre calcularea datei Sf. Pasti, stabilit la primul Sinod Ecumenic. Eu cred ca trecerea la calendarul indreptat nu este o greseala, deoarece este explicat dpv. al impartirii anului astronomic. Ce daca si altii merg dupa acest calendar. Oare calendarul e o dogma sau o piedica in calea mantuirii? Biserica ortodoxa intotdeauna a fost echilibrata si a acceptat explicatiile stiintifice, neavand o inchizitie precum altii. Cred ca Danion - pe care-l cunosc, i-am citit cartile si l-am ascultat - a facut o imprudenta prin deschiderea acestei discutii despre calendar. Prea crede ca a devenit un punct de referinta in Ortodoxie si parerea lui este deja lege si cine are o parere ( contrara) este eretic sau impotriva invataturii Sfintilor Parinti. Eu cred cu tarie ca in Sfanta Biserica Ortodoxa Romana exista mantuire pentru cei ce raman in sfanta ascultare, chiar daca nu ne convin anumite lucruri din viata actala a unor ierarhi. Ascultarea mantuieste si cu asta am terminat.
    Poate ma lamureste si pe mine Danion - cand face referire la al optulea Sinod Ecumenic, se refera la Sinodul Panortodox care se prgateste, sau la un viitor Sinod la care vor participa si catolicii si protestantii si care ar avea ca scop unirea ( vazuta) a tuturor crestinilor. Aici marturisesc ca sunt cam dezorientat.

  31. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    -am gresti iertati-ma (cred ca in ritmul asta putem continua ani de zile ..oricum daca as dori intr-adevar sa fac rau nu mi-ar fi greu sa aflu ip doamne sau domnisoarei ) asa ca mai bine imi cer iertare !!!

  32. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    fratilor, usor.
    faceti afirmatii fara sa cunoasteti unele probleme.
    calendarul nou si cei care l urmeaza este anatemisit de mai multe sinoade ortodoxe ecumenice, primul la scurt timp dupa ce papa grigorie l-a introdus, in 1583, si au tot urmat.
    nu va jucati cu vorbele.
    ce nu se stie e faptul ca acest calendar nou duce la sarbatorirea necanonica a Sf Pasti, ceea ce s-a si intamplat in Romania in 1926 si 1929, aducand dupa sine pedeapsa ce decurge din Canoanele Sf Apostoli si Sf Sinoade Ecumenice privind serbarea Pastelui asupra clerului si mirenilor.
    de asta Danion sustine ca nu se vrea adept al calendarului nou, pt ca el stie toate astea..

  33. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frate Petru, inaine te a raspunde cred ca ar fi bine sa mai verifici o data ceea ce ai scris. Poti impartasi cu noi sursele acestor afirmatii? Vreo pagina de web unde se explica aceste lucruri?

    Doamne ajuta

  34. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Robert
    Si eu imi cer iertare.

  35. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce spun Sfintii Parinti despre calendarul vechi si cel nou?

    Din "Patericul romanesc"-Arh. IOANICHIE BALAN ( verificati aici: http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-carte/464-patericul-romanesc-ioanichie-balan,-arhim..html

    8. " In anul 1925, dupa indreptarea calendarului, Protosinghelul Ioanichie era in mare indoiala. Nu stia daca este bun sau nu stilul nou. Deci, s-a inchis in chilie si a inceput sa posteasca si sa se roage pana ce Dumnezeu ii va da un semn cum sa tina.
    Dupa aproape 20 de zile de post, batranul a fost gasit in chilie foarte slabit. Apoi, intarindu-se cu Preacuratele Taine si cu putina mancare, a doua zi a spus fiilor sai duhovnicesti:
    - Multe ispite am patimit in aceste zile de la diavoli. Ca uneori ma amenintau sa ma omoare. Alteori ma bateau cu toiege de foc. Odata am vazut o ceata de diavoli, zicand:
    - Hai sa taiem pe batranul acesta, ca vrea sa se faca sfant! Apoi au strigat cu manie asupra mea:
    - Cine ti-a spus tie ca astazi se mai fac sfinti?
    - Dar voua cine v-a spus ca nu se mai fac? le-am raspuns. In alta zi mi-au spus cu manie:
    - Degeaba mai postesti, ca tot in mainile noastre o sa vii! Iar eu le-am zis:
    - Eu am nadejde in mila lui Dumnezeu, ca ma voi izbavi de mainile voastre!
    - Dupa mai multe zile de post, am vazut deasupra mea in vazduh trei sfinti imbracati arhiereste care semanau cu Sfintii Trei Ierarhi. Cel din mijloc mi-a zis cu glas de trambita:
    -Ioanichie, de ce te indoiesti si nu faci ascultare? Nu stii ca ascultarea este mai mare decat jertfa?
    Deci, asculta de cei mai mari, ca nu vei raspunde tu de indreptarea calendarului. Apoi, binecuvantandu-ma toti trei deodata, s-au urcat spre cer si nu i-am mai vazut.
    Din ziua aceea, batranul nu s-a mai indoit de indreptarea calendarului.

    PARINTELE PORFIRIE, Antologie de sfaturi si indrumari, Ed. Bunavestire, Bacau, pag. 181 si 182:
    “ Sa respecti calendarul locului unde te afli”:
    Citez:
    “Un monah l-a rugat pe Parinetele sa-i spuna ce calendar sa respecte, pe cel vechi sau pe cel nou si, Batranul l-a lamurit:
    - Daca traiesti in lume, sa respecti calendarul Bisericii ca sa nu faci tulburare. Daca vrei sa vietuiesti in Sfantul Munte, atunci sa-l respecti pe cel vechi.”

    “Calendarul cel vechi sau cel nou, Parinte?”
    Citez:
    “ Cand il intreba cineva care tip de calendar este corect, cel vechi sau cel nou,Parintele obisnuia sa raspunda: “ Asta e problema stiintifica. Mergeti si intrebati la oamenii de stiinta!” si adauga apoi, ca el niciodata nu ar parasi Biserica, indiferent ce s-ar intampla, si-i sfatuia pe clericii care aveau conflicte cu ierarhia oficiala sa faca orice ca SA INTINDA O “PUNTE” si sa se intoarca in sanul Bisericii.
    “ Prefer sa fiu inselat in Biserica decat sa o parasesc. Nu vreau sa ma mantuiesc fara Biserica si nu voi parasi niciodata corabia ei!”

  36. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Oamenii când nu au ce face aruncă cu noroi în alţii...dar chiar Iustin Pârvu..Danion?...din păcate ştiu cine sunt ăia şi culmea e că se dau ortodocşi...

  37. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    vasile,
    iti inteleg ingrijorarea. din pacate asta e. n am mai mentionat despre sanctiunile canonice privind scurtarea sau chiar anularea postului Sf Apostoli.
    materialul e facut de pr. Badulescu, din BOR.
    sunt materiale mult mai convingatoare la cei pe stilul vechi, dar probabil ai retineri fata de ei, cum au si altii.
    din pacate (pt unii), sa stii ca materialele lor nu mint, iar treaba e foarte serioasa.
    avem datoria sa cautam acum Adevarul, pt ca ne asteapta Dreapta Judecata, unde nu ne putem eschiva cu "n-am stiut", ca ne va arata Domnul cand, cum si de ce trebuia sa "batem, ca sa ne deschida".
    Doamne ajuta!

    http://ro.altermedia.info/religietraditii/dilemele-postului-sfinilor-apostoli_2506.html

    http://www.mitropoliaslatioara.ro/calendarul.php#2.2

  38. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    sunt multe frate vasile...multe pagini de internet, si, mai important, multe carti! printre ele ale Sfintilor Parinti...

    uite un exemplu de site: http://rafaeludriste.blogspot.com/2009/01/cele-dou-calendare-dou-timpuri.html

    mai sunt exemple, uita-te pe site-ul parintelui Badulescu...cauta si vei afla...

    ce a scris pentru acolo e destul de clar, sunt chestii reale, nu a visat aseara...se stie de toata lumea ca inovatia papei Grigorie a fost data anatemei de Sfintii Parinti ai vremurilor respective, cum la fel de bine se stie ca, sub conducerea patriarhului Miron Mitrea, BOR a sarbatorit anticanonic Pastile in 929 si 926, in unul din ani chiar inaintea evreilor!!!

    cauta si tu, chestiilea astea se gasesc, nu sunt secrete frate! ru ti-am dat un site, de acolo de descurci tu...Doamne ajuta!

  39. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    axa,

    daca vorbim de Sf Parinti, atunci sa fie Sf Parinti.
    exemplele date nu concluzioneaza faptul ca Sf Parinti au binecuvantat calendarul nou.
    daca vrei exemple de Sfinti care au spus clar si raspicat de noul calendar ca nu este canonic, te rog: Sf Calinic de la Cernica, Sf Ioan Maximovici, Sf Ioan Hozevitul, Sf Serafim Sobolev.
    te ai inchinat cumva la moastele pr. Ioanchie sau Porfirie?

  40. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iertati-mi curiozitatea: sunteti Parintele Profesor Petru Pruteanu pe care il citesc cu admiratie pe diferite forumuri?

  41. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Si inca ceva: de ce sa mai apara in librarii si pangare carti ortodoxe care ne poarta " in ratacire"? Le citim ca hrana duhovniceasca pentru ca ne e foame de Domnul- Dragutul, asa cum ne-au invatat bunicii- cei cu frica de D-zeu care au rezistat catolicismului in Ardeal1 Ei sunt cei care ne-au invatat de mici sa citim "la Biblie si la Psaltire", acolo , pe laita, langa geam-doar pentru ca citeam mai bine decat ei, semianalfabetii... Spunea bunica: "Citeste, dragul lu' buna, ca Dumnezeu iti face plata!". Si citeam la varsta de 8 ani, in toata seara....mai "lesne" decat bunica mea.
    Vacanta mea in Ardeal a fost un" perpetuum mobile " printre sfintii anonimi ardeleni. Aceia care dorm pe saltea de panusi de cucuruz, care nu inchid ochii fara metanii si lacrimi, care nu baga in cuptor fara sa inchine aluatul inca de la miezonoptica, pe care ii lasi seara la icoane si dimineata ii gasesti tot acolo. Cu Crucea in maini si cu Credeul...Si Psalmul 50.
    Sa scriu astazi aici, mi se pare mai mult decat o onoare.
    Iertati toti cei carora am gresit...
    Doamne ajuta!

  42. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Si... ??? Eu sunt in confuzie totala. Nu sunt sfinti parinti si Gheron Iosif si Paisie Aghioritul care nu au osandit noul calendar si nu au considerat calendarul o dogma? De ce trebuie sa ne contrazicem in Sfinti Parinti?
    Cine deschide astfel de discutii publice cred ca nu are destula maturitate.

  43. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu stiu daca problema asta a calendarelor ar trebui sa ne preocupe pana intr-acolo,incat sa pacatuim....cu siguranta,insa,nu suntem eretici noi,cei care tinem calendarul nou...Sfintele Taine sunt valide,este clar,Sf.Aghiasma,de exemplu,tine si ani de zile,fara sa miroasa urat,asa cum s-ar intampla cu apa obisnuita iar astea sunt doar cateva exemple.Pr.Cleopa spunea ca el insusi,avand unele indoieli,s-a rugat Bunului Dumnezeu,care l-a luminat...daca am ajuns sa ne indoim si de marii nostri duhovnici si Parinti cu viata sfanta,e de rau...sfintenia nu sta doar in prezenta sfintelor moaste iar despre sfintele moaste pentru Parinti care s-au mutat la cele vesnice de curand,cum sunt Pr.Cleopa,Pr.Ioanichie sau Pr.grec Porfirie,nu poate fi vorba,inca,deoarece Biserica are anumite canoane,cu privire la dezgroparea si gasirea trupurilor neputrezite.Sfantul Irodion de la Lainici,de exemplu,a fost descoperit anul acesta,desi s-a mutat la Domnul in 1901...timp de mai bine de o suta de ani,inseamna ca nu a fost sfant,pentru ca nu ne inchinam la moastele sale?Ar trebui sa ne gandim foarte bine,inainte de a face niste mari pacate,inutil...nu suntem noi vrednici de a masura sfintenia unor oameni pe care abia ne poticnim sa-i urmam,nici vorba sa-i putem ajunge...
    Doamne ajuta!

  44. Iubesc Patriarhul

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Da care sunt pacatele mari?

  45. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Axa
    Domnul sa-ti rasplateasca pentru comentariul 43, atat de aducator de mangaiere celor ce suntem pacatosi, si ne daruieste lacrimi. Domnul sa-ti rasplateasca !

  46. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Sfantul Irodion de la Lainici,de exemplu,a fost descoperit anul acesta,desi s-a mutat la Domnul in 1901…timp de mai bine de o suta de ani,inseamna ca nu a fost sfant,pentru ca nu ne inchinam la moastele sale?"

    In 1901 era inainte de schimbarea calendarului si aparitia ereziei ecumeniste. Deci este bine sa nu va pronuntati intr-o problema daca nu o cunoasteti; este bine sa nu se emita parari despre o chestiune daca nu se studiaza mai intai temeinic aceasta.

    Despre pr. Porfirie: ce parere aveti despre aceasta afirmatie total antiortodoxa pe care el insusi a spus-o?: "să mă însemneze cu încă o mie de 666 cu raze laser şi aş accepta"... Sa nu zicem un cuvant greu, Doamne fereste, dar stiti ca Sf. Apostol Pavel a zis: "si inger din cer de-ar fi si propovaduieste altceva, anatema sa fie". Asa ca nu orice facator de minuni este de la Dumnezeu (a se citi Despre inselare de Sf. Ignatie Brianceaninov).

    Putem citi aici despre gheron Iosif http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/09/06/scrisoare-privind-atitudinea-parintelui-iosif-isihastul-de-la-sfantul-munte-cu-privire-la-problema-calendarului/ - este descris tot contextul si este clar ca "Niciodată părintele nu le-a scris să-i părăsească pe vechi calendarişti sau că mântuirea lor ar fi primejduită prin rămânerea cu Adevăraţii Creştini Ortodocşi, ceea ce ucenicii lui predică astăzi."

    Cat despre unii parinti renumiti (adica de fapt carora li s-a facut multa reclama mediatica, in detrimentul unor adevarati parinti isihasti ziloti aghioriti, care nu aveau nici o comuniune cu P-hia de Constantinopol (Calinic Isihastul, Ieronim Aghioritul, etc. etc.) ce sa zicem daca acestia contrazic toata invatatura de credinta de pana la ei cu privire la anumite chestiuni (schimbarea calendarului, ruperea comuniunii cu ierarhii eretici)? Daca stim un pic de teologie stim ca Adevarul de Credinta este acela propovaduit din totdeauna, pretutindeni si de catre toti: stiti ce spunea Sf. Teofan de Poltava, fiul duhovnicesc al Sf. Teofan Zavoratul si parintele duhovnicesc al Vladicai Averchie de Jordanville despre schimbarea calendarului?: "Calendarul nou este osandit in numeroase randuri de catre Biserica; nou calendaristii sunt schismatici si nu trebuie avuta nici o comuniune, nici de rugaciune cu ei." Deci Sf. Teofan de Poltava (si este doar un exemplu), este in conglasuire cu Traditia Bisericii atunci cand invata aceasta. Adica marturiseste ceea ce a fost marturisit totdeauna, pretutindeni si de catre toti. Deci de unde pana unde, la presiuni politice noii 'mari duhovnici' mediatizati au voie sa incalce invatatura de credinta de pana la ei in aceasta chestiune? Sa nu uitam iarasi ca in contemporaneitate schimbarea calendarului este strans legata de erezia ecumenismului (vezi enciclica de la 1920 a P-hiei de Constantinopol http://danionvasile.ro/blog/2009/05/20/apostazia-patriarhiei-ecumenice-%e2%80%93-enciclica-din-1920/ ); multi au interesul sa decontextualizeze ca sa abata discutia pe cai gresite. De pilda acei neo-atoniti (linia Epifanie Teodoropulos) - un fel de papisti - care considera ROCOR-ul fara har, fiindca nu avea comuniune cu P-hiile de Const-pol si Moscova, ca si cum Constantinopolul, care astazi e plin de erezii ar fi Vaticanul si patriarhul mason din frunte, papa. Niciodata, nicicand in Traditia Bisericii nu s-a masurat canonicitatea in functie de apartenenta de Constantinopol, ci in functie de cum se tine dreapta credinta.

    Nu bagand capul in pamant ca strutul se rezolva problemele, nici tinand hangul falsilor ierarhi, ecumenisti si masoni, care lucreaza impotriva Bisericii lui Hristos; acestia va mint si va tin in vraja sa va supuneti ca niste oi necuvantatoare, nu cuvantatoare, in timp ce ei fac tot soiul de blestematii prin lojile masonice si in organismele ecumeniste, ascunzandu-va adevarul inclusiv cel legat de schimbarea calendarului.

  47. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    are dreptate necesar cand zice "Niciodata, nicicand in Traditia Bisericii nu s-a masurat canonicitatea in functie de apartenenta de Constantinopol, ci in functie de cum se tine dreapta credinta"...

    un MIC exemplu: SFANTUL MAXIM MARUTRISITORUL ! http://www.razbointrucuvant.ro/2008/01/21/sfantul-maxim-marturisitorul-nor-calauzitor-in-intunericul-generalizat-al-apostaziei-prin-tacere/

    cititi aici si vedeti cum ii facea eretici pe fata pe patriarhii Constantinopolei, ai Antiohiei si Alexandriei pentru comuniunea lor cu monotelitii!!!!! deci nu Constantinopole da tonul, ci DREAPTA CREDINTA si DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS SI EVANGHELIA SA !

    apropo de Constantinopol...http://hristofor.wordpress.com/2009/09/16/pan-erezia-ecumenista-curge-in-venele-bisericilor-oficiale-lantul-benedict-bartolomeu-alexei-kiril-daniel-samd-foto

    Doamne ajuta si lumineaza!

  48. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frate Petru si Razvan, intrebasem de unde va luati aceste informatii deoarece in Romania se pare ca toti se adapa de la acelasi sursa. E evident ca si Danion, Rafail Udriste, samd. recircula varianta stilista. Daca voi mai aveti o scuza ca n-ati stiut, Danion ca teolog, Parintele Badulescu, si ceilalti nu prea au scuza.

    In primul rand, Calendarul Nou NU este Calendarul Gregorian. Deja cand ai facut o asemenea afirmatie ti-ai pierdut toata credibilitatea.

    Fostul Mitropolit Hrisostom al Florinei, unul dintre „parintii” calendaristilor greci scria in 1937 Episcopului Ghermanos de Cylcades despre necesitatea convocarii unui sinod panortodox pentru a condamna introducerea calendarului nou:
    „..deoarece sinoadele pan-ortodoxe din 1583, 1587, si 1593 au condamnat Calendarul Gregorian.
    Si este asa, deoarece stii foarte bine ca Sinoadele mentionate mai sus condamna Calendarul Gregorian, dar aceasta condamnare ii PRIVESTE PE LATINI, care au introdus acest calendar in intregime, pe cand arhiepiscopul [grec] a adoptat numai jumatate, aplicandu-l sarbatorilor fixe si pastrand Calendarul Vechi pentru Pascalie si sarbatorile cu data variabila, tocmai pentru a evita obstacolul acestei condamnari.
    Avand in vedere aceasta, inovatia arhiepiscopului in folosirea Calendarului Gregorian doar la sarbatorile fixe si nu la Pascalie, CARE A FOST MOTIVUL PRINCIPAL pentru care calendarul gregorian a fost condamnat ca incalcand cel de al 7-lea Canon Apostolic, este o problema care a apare pentru prima data in istoria Bisericii Ortodoxe...”

    Ati inteles fratilor, jumatate de canon al unui Sinod Local care viza Calendarul Gregorian pentru Pascalie. Asta e motiv de schisma? Cum intreaba Parintele Epifanie, se incalca si alte canoane si Biserica nu s-a rupt, cum ar fi impartasania cu vinul si painea amestecata (necanonic), parul lung la barbati in manastiri (necanonic). Ati citit „Cele doua extreme”? Sau doar materialele stiliste?

    Despre data Pastelui. Aceasta este stabilita de Canonul 7 Apostolic. Exemplul pe care-l dati (’26 & ’29) si care cade sub anatema este cand s-a folosit Calendarul Gregorian!!!
    La presiunea credinciosilor, la rugaciunile lor si ale celorlalte Biserici care nu s-au grabit sa arunce anatema (Slava Domnului ca poate azi eram in majoritate catolici sau protestanti) vladicii au dat inapoi. Cititi cele „Doua extreme”, este pomenit cazul acolo.
    Si daca stilistii nu s-ar fi grabit sa se rupa de biserica si sa intre-n schisma poate ca s-ar fi reintrodus calendarul vechi.

    Deci intelegeti bine ca data Pastelui este aceeasi si pe vechi si pe nou.

    Intr-adevar, dupa cum scrieti, e bine sa cautam adevarul si nu vom avea scuze ca n-am stiut si mai ales ca i-am smintit pe altii.

    Foarte pe scurt acum si alte informatii. ROCOR-ul insisi are o istorie zbuciumata, fiind la randul lor intr-o pozitie canonica foarte delicata, fapt care il sublinia chiar Vladica Ioan Maximovici prin anii ’30. Si cel mai important, a sustinut permanent ca trebuie sa se intoarca la biserica mama, Biserica Rusa care nu este lipsita de har! Si rugaciunile sfantului au fost ascultate.

    Aici este scrisoarea in intregime a vladicii Vlasie din care ti-am citat fragmentul cu apostazia Biericii Ruse. Cu un an inainte Ciprian rupsese legaturile cu ROCOR din motive similare. Ma gandesc ca nu era de acord cu dorinta Vladicii Ioan Maximovici...
    http://sobor2006.livejournal.com/275435.html

    Sinodul ROCOR in 1961 trimite o scrisoare TOC, calendaristilor greci in care subliniaza:
    „Biserica noastra ramane devotata folosirii calendarului vechi si considera introducerea calendarului nou o greseala. Cu toate acestea, tactica a fost intodeauna sa se pastreze unitatea spirituala cu Bisericile Ortodoxe, chiar si cu cei care u adoptat calendarul nou, dar numai in masura in care serbeaza Pastii in conformitate cu hotararea primului Sinod Ecumenic. Biserica noastra nu i-a etichetat niciodata pe Patriarhul Ecumenic sau Arhidioceza Greaca din America de Sud si Nord ca schismatici si nu a rupt niciodata uniunea spirituala cu ei”

    In 1986 noul ales Mitropolit Vitalie scrie in epistola pascala ca, cu toate schimbarile petrecute in celelale biserici datorita calendarului si a ecumenismului „nu le declaram si sa ne fereasca Dumnezeu sa trebuiasca sa declaram vreodata ca fiind lipsite de harul lui Dumnezeu”.

    Mai este apoi scandalul cu Acachie, din 1960 investit necanonic ca episcop stilist grec de un episcop ROCOR cu unul roman de pe noul calendar, investitura initial refuzata de doua ori de sinodul ROCOR. Urmeaza apoi ruperea legaturilor cu Biserica Sarba si tot asa pana cand s-au trezit in aceeasi situatie cu stilistii, in afara bisericii, in comuniune unii cu altii in schisma.

    Danion poate cere relatii de la Fratia Sfantul Gherman al Alaskai care la inceputul anilor 2000 nu s-au mai intors la ROCOR si au trecut sub sarbi. Ii pot spune de ce ii considerau pe ROCOR, pe Ciprian cu Sinodul lui in Rezistenta schismatici.

    Arhiepiscopul ROCOR Antonie al Genevei, despre care Cuviosul Paisie Aghioritul (atacat si el de stilisti precum toti parintii care au spus ceva impotriva lor) spunea ca este un erou nefiind cu nici una dintre cele doua extreme, nici cu ecumenistii nici cu zelotii calendaristi.
    „Acum ca am vazut absurditatile comise de calendaristii greci pe care inca incercam sa-i acomodam si sa-i impacam, cu toate ca alunecam noi insine intr-o secta, lipsindu-ne noi insine de unitatea universala [ortodoxa]”

    Tot el le scrie zelotilor:
    „Prin asta [rupand comuniunea cu Patriarhul] va apropiati de bezpopoveti [haholii din Rusia care refuzasera cartile reformate de Conon si nu aveau preoti sau ierarhi] si pe putin, de schismatici”

    La Consiliul diasporei din 1974 a spus profetic:
    „Ca sa purcedem pe o asemenea cale [ruperea legaturilor cu Patriarhia Ecumenica] trebuie intai sa ne lepadam de insusi trecutul bisericii noastre si sa-l condamnam... Ce este mai important pentru noi, Biserica insusi si fortele ei traitoare, sau cele trecatoare, poate chiar nedemne, reprezentantii?
    Trebuie noi, din cauza celor din urma, sa ne rupem de Biserica Universala, in care majoritatea cred ca si noi, in care, in ciuda pacatoseniei noastre, respira Duhul Sfant? Pe cine pedepsim atunci? Numai pe noi insine?”

    Astea sunt doar cateva exemple ca sa intelegeti ca mariajul acesta dintre ROCOR si stilisti a fost unul mai mult fortat, stilistii au fost tolerati pana la un moment dat. Si in timp ce ROCOR s-a reintors la Biserica Universala, stilistii au ramas in afara ei.

    Si cu asta raspund si intrebarii lui Razvan, care nu vede unde este problema cu primii pastori ai BOSVR. Daca au fost in afara bisericii s-au nenorocit, impreuna cu cei pe care i-au urmat. Cum ar scrie cuviosul Serafim Rose, au fost "corecti", dar in Biserica?
    Si asta este motivul pentru care cei mai multi se feresc ca de foc sa discute despre schisma calendarului.

    Referitor la Gheron Iosif. Important este faptul ca s-a grabit sa iasa din schisma cand in urma rugaciunii si postului a primit raspuns. Asta e esentialul.

    Mai este si incercarea de a amesteca problema calendarului cu ecumenismul. Dupa ce stilistii si-au dat seama ca parasirea Bisericii Universale din cauza calendarului nu are baza au schimbat placa, de unde pana atunci era calendarul, acum nu mai este calendarul ci si ecumenismul. Numai ca nu pot schimba istoria, au facut din calendar idol si au cazut in schisma.

    E foarte multa dezinformare si nu se poate purcede la vindecarea acestei rani fara a cunoaste exact situatia. Noi spunem clar nu trebuia schimbat calendarul. Stilistii nu au decat sa-si intre in rost, adica sa iasa din schisma.

    Cat despre Parintele Porfirie, Cuviosul Paisie Aghioritul, Parintele Cleopa, si mult alti sfinti si duhovnici mari care le-au vazut duhul in care afla, sunt prea mari ca sa-i poata denigra.

    Doamne ajuta

  49. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din din sofismele extremistilor nou-calendaristi, intelegem ca in ROCOR au existat doua directii: una ecumenista - Antonie de Geneva (care era recunoscut pentru viziunile lui moderniste si ecumeniste (faptul ca il lauda Paisie Aghioritul, este inca o nota proasta pt el...) si alta traditionalista: Leontie de Chile, Vladica Averchie, Antonie de Los Angeles, Sfantul Mitropolit Filaret - sfant cu moaste reingropat de Lavru, agentul infiltrat al KGB care a facut unirea cu Moscova - un sfant care a avut o eclezilogie "extremista", "schismatica", dupa judecata teodoropulosistilor si a neo-atonitilor.

    Despre increderea pe care ar putea-o avea cineva in Fratia St. Herman de Alaska, ia ghiciti de ce refuza sa retipareasca Russia's Catacomb Church Saints, prefatata de pr. Serafim Rose; tocmai fiindca e vorba acolo de "schismatici" dupa judecata teodoropulosistilor, adica de sfinti muceniciti fiindca au refuzat comuniunea cu serghianistii. 🙂

  50. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Desi problema discutata e importanta si de bun simt prezentata,cred ca face parte din grupul stimulilor care ne distrag in afara noastra. Suntem mai plini de pacate decat inaintasii nostri,dar vesnic preocupati de apararea unei idei.Cine mai deschide Patericul?

  51. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Bine frate Mihnea, daca astea-s toate obiectiile, continuam atunci cu pagini mai putin cunoscute din istoria ROCOR-ului.

    „Mitropolitul Antonie a fost, la invitatia Bisericii Ortodoxa Romane in 1925, la inscaunarea Patriarhului Miron; si totusi acest lucru nu a descurajat ierarhia ROCOR la inceputul anilor ’30 sa apeleze la Biserica Sarba in favoarea crestinilor ortodocsi rusi persecutati in Romania. Au mers atat de departe pana la a trimite pe Episcopul Serafim al Vienei in Basarabia sa-i pastoreasca pe rusii de pe vechiul calendar si sa sa hirotoneasca preoti acolo.”

    Basarabie, Basarabie, atat de iubita si de dorita, pana si de fratii nostri ortodocsi de la Rasarit, in stare sa omoare, sa minta, sa jefuiasa si sa extermine!

    E bine ca ROCOR a fost atat de sensibila la bunastarea ortodocsilor rusi din Romania si Basarabia, dar de ce nu si-au exprimat macar regretul pentru cei 200 de ani de politica imperialista ruseasca? Cand Tarile Romane, si mai ales Basarabia, Georgia si alte tari ale fratilor ortodocsi erau cotropite de rusi, preotii si populatia trimise in Siberia la exterminare si inlocuiti cu rusi, unde erau ierarhii rusi sa-si exprime ingrijorarea?

    E bine ca ROCOR era atat de atenta la canoane dar nu avea nici o problema sa hirotoneasca preoti in Basarabia, pamant romanesc. E canonic asta, frate Danion?

    Si tot prin filiera sarba, Biserica Rusa acum, ca si ROCOR acum 70 de ani, primeste ajutor in lupta pentru Basarabia. Deh, sangele tot sangele ramane, asa ca fratii slavi ii pot sacrifica pe romani incalcand cel mai elementar adevar istoric.
    Cu durere in suflet vedem cum un sfant in viata, Patriarhul Pavle al Serbiei, din motive politice ne acuza tot pe noi, romanii ca am fi „nazisti” cand ne reactivam eparhiile romanesti dincolo de Prut. Asa cum ne calca in picioare si-n Timoc. Pacat, ca declara singuri ca au pierdut Kosovo pentru pacatele lor, dar nu si le vad...
    Pavle compara reactivarea eparhiilor traditionale romanesti “cu una din cele mai negre perioade din istoria umanitatii, perioada ocupatiei naziste”
    De romanii infometati, masacrati, exilati impreuna cu preotii lor nu sufla nici o vorba.

    http://www.ziua.net/news.php?data=2008-01-15&id=2595

    Daca cititi cu atentie comentariile la blogul lui Rafail Udriste, este ridicata problema calendarului si a Basarabiei. Pagini de web din Moldova foarte antiromanesti si antiunioniste si care pedaleaza de zor pe problema calendarului, ca fiind un obstacol major in reintregirea Romaniei.

    http://rafaeludriste.blogspot.com/2009/01/cele-dou-calendare-dou-timpuri.html

    Fratilor li se vad cornitele, pute a manipulare si dezinformare KGB de la o posta. Rusia a fost imperialista, si sub tari, si sub comunisti si continua si astazi sub „democrati”. Iar Biserica Rusa, pe cat de mare este, are multe lucruri de care sa-i fie rusine inainte de a ne da lectii noua romanilor asa pacatosi cum suntem, cu calendarul nou, tigani, samd. Pana sa ajunga sa fie Noul Constantinopole, mai au mult.

  52. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Despre retiparirea cartii Russia’s Catacomb Church Saints poate ar trebui sa intrebi pe Vladica Maxim, Episcopul Sarb al Americii de Vest sub care se afla Fratia Sfantul Gherman 🙂

  53. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    vasile,

    e vorba aia ca din cauza copacilor nu vedem padurea (sau invers).
    ai multe date, dar le folosesti trunchiat, amagindu te de fapt pe tine.
    in primul rand denumirea de stilist ghici cui se potriveste? celor care pastreaza Sf Traditie sau celor care nu o mai pastreaza?
    nu e cazul sa mi raspunzi, ci sa ti raspunzi.
    uiti, de fapt uita majoritatea din BOR, ca in1926 si in 1929 s-au incalcat canoanele privind serbarea Sf Pasti (7 Apostolic, I Antiohia si indirect altele) care caterisesc clerul si blesteama cu lepadarea de Biserica credinciosii, BOR persistand in greseala a doua oara si nici pana in ziua de azi nu s-a pocait Sf Sinod.
    totodata, Canonul 19-Gangra da anatemii pe cei care dezleaga posturile, si, din pacate, din cauza inovatiei calendaristice, sunt ani cand dispare postul Sf Apostoli, banuiesc ca stii, atragand aceste sanctiuni asupra tuturor celor ce tin calendarul nou.
    numai din incalcarea acestor canoane Apostolesti si Sobornicesti ne punem intrebarea daca BOR mai este "una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica". ti am spus, nu mie trebuie sa mi raspunzi, eu sunt un amarat, raspundeti va domniilor voastre, gandidu va si la faptul ca "ce e legat pe pamant, e legat si in cer"..., adica cu asta merg dincolo cei care sunt partasi abaterilor.
    referitor la pozitia BORSV, avand in vedere cele de mai sus si ecumenismul, ea este justificata si canonica, avand in vedere totodata ca: "Schismaticii sunt pt schimbarea Pascaliei si a calendarului" (Pedalioanele dinainte de 1924, pagina 512, lit. L), totodata,
    „Se cuvine să ne îngrădim pre sine şi să ne separăm de episcopii care, în chip vădit, stăruie în greşeală privitor la cele ce ţin de credinţă şi de adevăr, aşadar, se vădesc a fi eretici sau nedrepţi” (Canonul 31 al Sfinților Apostoli în interpretarea Sfântului Nicodim Aghioritul), totodata, „Atunci când episcopii predică eresul în public, în acest caz ei pot fi numiţi falşi-episcopi, iar toţi cei ce se îngrădesc pre sine de aceşti falşi episcopi nu numai că nu sunt supuşi certării, ci din contră, merită cinste”(Canon 15, Sinod I-II), in această privinţă, Sfântul Ioan Gură de Aur spune că, dacă episcopul este „nedrept în cele ale Credinţei”, se cuvine „să ne depărtăm şi să ne ferim, nu numai om de-ar fi, ci şi înger coborât din cer” (Omilia la Evrei), iar Sfântul Teodor Studitul ne mai învată: „Avem poruncă de la însuşi Apostolul [Pavel] că atunci când cineva învaţă ori ne sileşte să facem orice alt lucru decât am primit şi decât este prescris de canoanele Sinoadelor ecumenice şi locale, acesta urmează a fi osândit, ca nefăcând parte din clerul sfinţit”. (Epistola I, 24).
    si ar fi bine sa ne oprim aici..

  54. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Este NECESAR un minim efort cand citesti postarea cuiva si o mai si comentezi...eu nu am emis nici-un comentariu referitor la apartenenta Sf.Irodion de la Lainici la stilul vechi sau nou,eu am vorbit doar despre simplismul cu care judeca unii si altii viata sfanta a unor oameni care sunt mai presus de noi.Nu am vrut sa arat altceva decat ca sfintenia nu sta doar in prezenta sfintelor moaste.Cu siguranta nu faceti parte dintre ortodocsii pe "stil" nou,altfel nu ati fi considerat niciodata ca mari duhovnici ai acestui neam,cum sunt Pr.Cleopa,Pr.Iustin Parvu,Pr.Arsenie Papacioc,Pr.Sofian Boghiu sau Pr.Arsenie Boca,au fost doar rod al unei intense mediatizari...Inseamna ca va imaginati ca nici Sf.Taine nu mai sunt valide,la noi,cei pe "stil"nou....imi pare bine ca va inselati!Cu siguranta,noi,romanii,suntem adevarati maestri in a-i judeca pe altii(acum,nu ne mai sunt de ajuns cei de o masura cu noi,am trecut la Parintii cu viata sfanta)...iar dintre pacatele mari,frate crestin,ar trebui sa stii ca face parte si cel al judecarii aproapelui...Cand ma gandesc cat este de simplu pentru fratii crestini sa se lupte intre ei,ca si cum nu ar fi de ajuns dusmanii,care ne impresoara de peste tot...si cat este de simplu sa arunci anateme peste tot,desi nu esti in masura sa o faci...A-ti imagina ca majoritatea ortodocsilor romani sunt intr-o erezie,precum monofizitii,de pilda,inseamna a nu recunoaste prezenta Sf.Taine ale Bisericii,inseamna a nu crede in puterea Icoanelor Facatoare de minuni,de care sunt pline bisericile si manastirile noastre si inseamna a nu crede in Batranii nostri cu viata sfanta.Ca impartirea Ortodoxiei nu a fost un lucru bun,asta este evident,dar de aici si pana la ideile din cateva postari citite,este cale lunga....Cat despre fratele Danion,din marturisirile sale,la revenirea sa pe Calea cea dreapta o contributie esentiala a avut-o Pr.Ioan Iovan de la Recea,dar si el era rod al unei mediatizari excesive,dupa unii...
    Minte luminata,asta va doresc tuturor,minte luminata de harul Duhului Sfant!

  55. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Elena,

    ma bucur pt cele scrise.
    imi pare rau daca am suparat si imi cer iertare.
    pana la urma, ortodoxia inseamna dragoste de aproape, oricine ar fi el.
    dar nu putem avea dragoste fata de erezie sau schisma.
    retineti ca ceea ce am scris nu e de la mine. vorba duhovnicului meu, de mantuit sa dea Dumnezeu sa se mantuiasca toti, dar stiti probabil cele 2 conditii: sa fii in dreapta credinta si sa faci faptele credintei. dar daca nu e prima, din pacate degeaba o indeplinesti pe a doua. sa lupti in legea dreapta, asta spun Sf Apostoli si Sf Parinti.
    eu personal nu consider in nici un fel pe cei de pe stilul nou, sunt un nimeni, dar din pacate, ce v-am scris mai sus e adevarat pt ca vine de cei care sigur L-au avut pe Duhul Sfant.
    Parintii enumerati sunt incotestabil mari duhovnici, dar prea multi din BOR au tendinta de a "canoniza" singuri unele personalitati bisericesti. stiti ce inseamna un dosar de canonizare? am avut ocazia sa aflu cate ceva despre canonizarea Sf Glicherie de la Slatioara, a durat 3 ani numai intocmirea dosarului, cu relatari, cercetari, marturisiri, taine bisericesti, sfatuiri si multe altele..
    daca in BOR lucreaza sau nu Duhul Sfant nu se poate pronunta nimeni cu exactitate, nu este noua dat mirenilor sa facem afirmatii de acest gen. dar daca Mantuitorul sau Maica Domnului face o minune chiar si cu un eretic sau poate pagan, asta nu inseamna ca acea persoana se va mantui. Dumnezeu ajuta pe oricine, dar mantuirea e cu totul altceva. nu uitati ce a zis Domnul ca multi ii vor spune :" Doamne, Doamne, au nu cu numele Tău
    am proorocit ? Şi cu numele Tău draci am scos ?
    Şi cu numele Tău multe minuni am făcut ?" (Matei 7, 22). iar El le va spune:"Niciodată nu v-am ştiut pe voi; depărtaţi-vă de la mine, cei ce lucraţi fărădelegea "(Matei 7, 23).
    deci poti face minuni, crezand ca esti pe cale acea buna, si in ziua Judecatii sa primesti osanda pt ca nu ai tinut Legea.
    trebuie sa fim foarte atenti in ceea ce priveste pastrarea dreptei credinte, cu tot ceea ce presupune ea: dogme, canoane, asezaminte, traditie. este cel mai de pret lucru pe care l poate primi un om.
    putem multe sa discutam, mai ales ca am fost pe stilul nou.
    va rog sa ma iertati si Dumnezeu sa va ierte!

  56. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frate Petru, nu ti-a trebuit mult pana sa-ti dai arama pe fata. In sfarsit aflam ce credeti voi despre BOR, ca tot se indoia fratele Petru ca vladica Vlasie ne crede apostati.

    Nu era mai bine sa fi lasat teatrul asta ieftin deoparte si sa nu fi venit ca un lup in piele de oaie raspandind numai dezinformare si minciuni, scriind:
    „...sunt materiale mult mai convingatoare la cei pe stilul vechi, dar probabil ai retineri fata de ei, cum au si altii. din pacate (pt unii), sa stii ca materialele lor nu mint, iar treaba e foarte serioasa...”

    Aici insiri minciuni dupa minciuni dovedite chiar de spusele vladicilor stilisti, calendarul nou nu este Gregorian si nu incalca Pascalia:
    „calendarul nou si cei care l urmeaza este anatemisit de mai multe sinoade ortodoxe ecumenice, primul la scurt timp dupa ce papa grigorie l-a introdus, in 1583???”
    sau
    „ce nu se stie e faptul ca acest calendar nou duce la sarbatorirea necanonica a Sf Pasti???”
    sau:
    „Sfinti care au spus clar si raspicat de noul calendar ca nu este canonic te rog: Sf Calinic de la Cernica???”

    ca pe urma sa te osandesti singur precum evreii, sangele lui pe capul copiilor nostri:
    „avem datoria sa cautam acum Adevarul, pt ca ne asteapta Dreapta Judecata, unde nu ne putem eschiva cu “n-am stiut”, ca ne va arata Domnul cand, cum si de ce trebuia sa”

    Ce duh te stapaneste? Duhul de care vorbea Parintele Serafim Rose, alt parinte de al carui nume va folositi si care spre sfarsitul vietii v-a combatut necontenit pe voi, zelotii calendaristi si supercorectii, spunand ca sunteti precum papistasii, ajungand sa mintiti, sa defaimati, samd. conform principiului iezuit scopul scuza mijloacele. Asa ca nu te mai obosi insirand canoane, citate din Sfintii Parinti, samd.

    Iti inteleg regretul ca celelalte Biserici n-au afurisit BOR in 1926 si 1929, ati fi avut si voi o scuza pentru caderea in schisma. Biserica Ortodoxa este soborniceasca frate, lucreaza prin Sinoade, lucru ce voi nu ati avut vreodata, si doreste indreptarea pacatosului.

    Ascultati de Parintele Iustin, iesiti din schisma: „“…de pilda, ei au lua-o foarte bine daca stilistii de la noi s-ar atasa sinodului…”

    Ca sa incheiem, cum doresti, parafrazandu-l pe un parinte tare drag voua:

    „Adu-mi condamnarea Bisericii Ortodoxe Romane de catre celelalte Biserici (fie si indirecta, adica intreruperea impartasirii) pentru schimbarea calendarului, si atunci voi deveni si eu stilist. Nu puteti face acest lucru?
    Atunci dovediti-va urmatori ai practicii Bisericii Ortodoxe de pretutindeni, ai impartasirii canonice cu Biserica Ortodoxa Romana si atunci iarasi ma fac stilist.”

    Domnul sa te lumineze

  57. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "...eu personal nu consider in nici un fel pe cei de pe stilul nou, sunt un nimeni,..."
    "...daca in BOR lucreaza sau nu Duhul Sfant nu se poate pronunta nimeni cu exactitate, nu este noua dat mirenilor sa facem afirmatii de acest gen..."

    Si cu asta spui tot:
    "putem multe sa discutam, mai ales ca am fost pe stilul nou..."

    Ca sa treci de pe nou la stilisti inseamna sa consideri intr-un anumit fel pe cei de pe stilul nou si mai ales sa te pronunti cu exactitate daca in BOR lucreaza sau nu Duhul Sfant.
    Mai multe nu spun ca iar nu apare mesajul...

    Ai aflat pana la urma, folosesc cei de pe nou Calendarul Gregorian?

    Doamne ajuta

  58. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    vasile,

    m-am ferit la inceput pt ca in general cei pe stilul vechi nu sunt agreati pe anumite site-uri sau bloguri.
    remarc la dumneata un fel de misto sau o oarecare inflacarare care apare cam de fiecare data cand vine vorba despre schimbarea calendarului.
    trecand peste chestia asta, orice ar spune Pr. Iustin, pe care l-am cunoscut si il apreciez, schisma este provocata de cei care aduc innoiri in materie de credinta, nu de cei care pastreaza ce trebuie pastrat. asta spun Sf Parinti.
    Este nevoie de o condamnare din partea vreunei Biserici cand un sinod greseste iar pentru acea greseala exista condamnarea Sf Apostoli sau Sf Parinti?
    iertati-ma daca v-am suparat cu ceva.

  59. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frate Petru, nu te sminti, nu au ceva cu stilistii, in general lumea are repulsie fata de minciuna si viclenie, si nu doar pe anumite site-uri sau bloguri.

    Nu cred ca s-a suparat nimeni, din contra, a fost o ocazie buna de a afla cum lucreaza si gandeste un zelot stilist si cum sa-l recunoastem.

    Ma ierti si pe mine daca te-am suparat cu ceva si ti-am spus adevarul in fata, sa dea Domnul sa te mantuiesti! Si sper ca nu te superi daca fac un scurt rezumat al neadevarurilor pe care le raspandesc sau le gandesc unii dintre stilisti:
    - Calendarul Nou este Calendarul Gregorian si este anatemizat;
    - Calendarul Nou duce la sarbatorirea necanonica a Pastilor;
    - BOR este cazuta din har si schismatica impreuna cu Biserica Ortodoxa Universala cu care se afla in comuniune;
    - duhovnicii de pe nou sunt inselati impreuna cu cei de pe vechi care condamna stilismul;
    - BOR a incetat sa mai dea sfinti odata cu schimbarea calendarului (martirii din inchisorile comuniste precum Gafencu, Parintele Ilie Lacatusu, samd).

    Doamne ajuta

  60. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Petrule si alti stilisti ,

    Lasati-ne in pace, ca ne doare capul ! Scrieti pe blogurile voastre stiliste, daca nu sunteti de acord cu noi, astia de pe NOU ! Nu calendarul ne mantuie , ci dragostea pt. Hristos !

  61. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca in ziua de azi spui adevarul sai marturisesti pe Hristos ori esti inchis ori iti cade cerul in cap si esti urmarit peste tot deci... sa pretuim oameni ca Danion Vasile si sa nu ne apucam acuma sa dam cu batul in balta sau mai bine zis cu paru sau bata in apa cand trebe sa fim uniti la asa vremuri ci nu se ne scoatem ochi unu la altu. Iertati.

  62. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am citit cateva din comentariile postate si am ramas surprins. Nu am nici o pregatire teologica, habar nu am toate detaliile si argumentele unora de aici. Dar daca Danion Vasile este oaia ratacita, criticii lui sunt niste lupi insetati, nicidecum niste pastori inimosi. Rusine, rusine, rusine.
    Ma intorc la placerile mele trupesti cu zambetul gandului ca unii clerici dintre voi vor suferi in iad mai mult decat mine.

  63. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vasile,
    Aurora,
    si altii,

    ma iertati daca am facut tulburare.
    de fiecare data se intampla la fel.
    sunt multe de spus, dar nu rezolvam nimic pe internet.
    eu intotdeauna am respectat oamenii care au trecut printr-o experienta si i-am ascultat cand mi-au relatat prin ce-au trecut si concluziile pe care le-au tras. din dragoste si respect fata de ei.
    asta am incercat si eu, cunosc si ce e pe stilul nou, si ce e pe stilul vechi, nu din citite, ci din traire personala.
    din pacate, desi suntem toti romani, cum nu incap 2 sabii in aceeasi teaca, nu pot exista nici 2 Biserici Ortodoxe nationale Adevarate.
    ce va rog eu, inainte de a ma eticheta, sa mai cititi si sa verificati de mai multe ori ce am scris, cu rabdare, pt ca nu le-am scris de la mine. un crestin pravoslavnic nu poate avea pareri personale, ele trebuie sa fie de fapt relatari si convingeri mostenite de la Sf Parinti, trecute prin filtrul ratiunii, dar fara a fi deformate, cerand mereu ajutorul Duhului Sfant, care "pe toate le sfinteste". altfel riscam sa iesim in afara Bisericii, cea "Una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca".
    una din durerile pe care le am in suflet este cea legata de faptul ca cei care dupa 1924 au marturisit si tinut asezamintele sfintite in Sf Traditie timp de aproape 2 milenii, brusc au devenit "stilisti, schismatici, neascultatori, chiar eretici".
    Judecata lui Dumnezeu va fi dreapta si ne va arata fiecaruia cand, unde si de ce am gresit. noi, ca ortodocsi, cred ca de multe ori suntem inconstienti de acest lucru, indreptatindu-ne noi insine sau prin alti pastori, dar nesocotind Sf Parinti si Sf Traditie.
    majoritatea pacatelor izvorasc din mandrie, pacat pt care Lucifer intr-o clipita a cazut din demnitatea si pozitia cereasca ce o avea.
    nesocotirea Sf Traditii inseamna mandrie, opozitie fata de Sf Parinti si sfintenia data de Duhul Sfant care i-a calauzit si prin care s-au hotarat cele sobornicesti.
    BOSVR exista din marea mila si dragoste a lui Dumnezeu, pretul existentei sale fiind platit cu sange, lacrimi, suferinta, prigonire, atat pe timpul monarhiei, cat si pe timpul odiosului comunism, implinindu-se cele proorocite de de Sf. Părinţi şi menţionate de Sf. Ioan Iacob în cartea „Din Ierihon către Sion” (partea a IV-A), în scrierea despre vremurile de pe urmă, în care ispita adevăraţilor creştini ortodocşi va fi de fapt vrăjmăşia (pe faţă sau ascunsă) a "fraţilor care predică şi ei ortodoxia oarecum schimbată, după duhul acestei lumi."
    schisma nu a produs-o BOSVR, ci cei care au introdus inovatia, chiar daca a fost un Sf Sinod local.
    puteti citi aici:http://www.mitropoliaslatioara.ro/stire.php?id=72

    intrucat doresc sa ma retrag de pe comentarii, pe cei carora le-am adus sminteala, ii rog sa ma ierte, cei carora le-am trezit interesul, ii rog sa caute Adevarul, iar pt toti ma rog ca Domnul sa ne aduca din nou sa fim "Una", dar in Adevar.
    inchei indemnandu-va sa cititi acest cuvant al Sf Serafim Sobolev despre consecintele noului calendar:
    http://logos.md/2008/04/18/despre-noul-si-vechiul-gregorian-si-iulian-stil-arhiepiscop-serafim-sobolev/

  64. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Draga Petru, esti liber sa te retragi, de fapt ti-am oferit ocazia in mai multe randuri. Ti-am sugerat prima data sa-ti revezi afirmatiile si sursele dar ai preferat sa continui cu aceleasi minciuni. A doua oara ti-am oferit ocazia sa te retragi elegant, chiar daca era evident in ce ape te scalzi, scriind ca daca Danion si altii sunt teologi si ar trebui sa stie anumite lucruri, tu poate n-ai stiut.

    Acum te retragi, dar cu stigmatul minciunii si al vicleniei dovedite. Noi, cei de pe nou, recunoastem ca nu suntem perfecti dar ramanem in Biserica. Voi, supercorectii, in afara Bisericii.

    Este ispita de-a dreapta care va macina, mandria diavoleasca care va face sa afirmati ca numai voi si cu stilistii greci si bulgari sunteti bisericile adevarate, ceilalti de pe nou, impreuna cu cei in comuniune cu ei de pe vechi, sunt cazuti.

    Spui de Biserici nationale adevarate. Dragul meu, nu numai ca v-ati rupt de Biserica Ortodoxa Universala, dar si de pe scena istoriei neamului ati disparut. In timp ce adevaratii crestini din BOR erau inclestati in lupta cu masoneria si iudeo-bolsevismul ce lovea tara, umpleau puscariile de la Piesti, Aiud, Gherla, samd. voi aveati micul vostru razboi al calendarului. Pacat ca ati suferit dar sa nu fi suferit degeaba:

    "Sfantul Ioan Gura de Aur isi incepe predica referitoare la schisma citand vechea marturie a unui mare sfant, martirul Ignatie Teoforul (al Antiohului). Sfantul Ignatie spune ca nu exista pacat mai mare decat cel care aduce dezbinare in Biserica, si avertizeaza ca acest pacat este atat de mare, ca nici sangele martiriului nu-l poate spala!"

    O sa public in continuare materialele ramase referitoare la dilema ridicata de fratele Danion, la cum poate, sau nu, sfintenia Vladicii Ioan Maximovici sa-i vindece pe stilisti de schisma.

    Domnul sa va lumineze!

  65. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    HISTORICAL CHRONOLOGY CONDEMNING THE NEW CALENDAR

    1583 Pan-Orthodox Council in Constantinople condemns and places the
    new calendar under anathema.

    1587 Pan-Orthodox Council in Constantinople condemns and places the
    new calendar under anathema.

    1593 Pan-Orthodox Council in Constantinople condemns and places the
    new calendar under anathema.

    1670 Patriarch Dositheos of Jerusalem and his Holy Synod condemn the
    new calendar.

    1827 Ecumenical Patriarch Agathangelos and his Holy Synod condemn the
    new calendar.

    1895 Ecumenical Patriarch Anthimos VII and his Holy Synod condemn the
    new calendar.

    1902 Ecumenical Patriarch Joachim III and his Holy Synod condemn the
    new calendar.

    1903 Patriarch Damianos of Jerusalem and his Holy Synod condemn the
    new calendar.

    1903 Holy Synod of the Church of Russia condemns the new calendar.

    1903 Holy Synod of the Church of Romania condemns the new calendar.

    1903 Holy Synod of the Church of Greece condemns the new calendar.

    1904 Ecumenical Patriarch Joachim III and his Holy Synod again condemn
    the new calendar.

    1919 Holy Synod of the Church of Greece again condemns the new
    calendar.

    The calendar change was the first step toward ecumenism and was
    rightfully condemnd by the Orthodox Church. For a fuller treatement of
    this subject, read "The Struggle Against Ecumenism," by the Holy
    Orthodox Church in North America.

  66. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mai vasile tu esti ca un patefon stricat, vii cu aceleasi sabloane si etichete rasuflate si nici nu te intereseaza argumentele celorlalti, esti dus rau pe aratura. Ori esti orb (fanatic), ori esti rau intentionat (mincinos). Aici si pe alte bloguri s-a aratat clar ca cei ce se rup din motive de credinta nu sunt in afara Bisericii (de exemplu sfintii mucenici din Biserica de Catacombe a Rusiei care nu aveau nici o comuniune cu Patrairhia Moscovei serghianista: dupa unii ca tine, sangele lor mucenicesc nu i-a scos din "schisma" - ANATEMA!) si asta in timp ce tocmai ierarhii eretici au fost considerati dintotdeauna in afara Bisericii. Asa ca mai lasa-ne cu tacticile tale ieftine de securist ca nu convingi pe nimeni.

  67. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Atunci când episcopii predică eresul în public ei pot fi numiţi falşi-episcopi, iar cei ce se îngrădesc pre sine de aceşti falşi-episcopi nu numai că nu sunt supuşi certării, ci dimpotriva, merită cinste, căci nu cu schismă au rupt Biserica lui Hristos, ci s-au silit ca s-o pazească de schismă” Canonul 15, de la Sinodol I-II
    Deci definiția este clară: schismatici/eretici nu sunt luptătorii pentru credință care rup comuniunea cu ierarhii eretici, ci acești ierarhi eretici).
    și
    "Vrăjmași ai lui Dumnezeu nu sunt doar ereticii ci și cei aflați în comuniune cu ei" Sfântul Ioan Gură de Aur

    A se reciti și la http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/06/27/staretul-sava-monah-la-esfigmenu/

  68. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    vasile,

    un gand bun din partea dumitale: "sfintenia Vladicii Ioan Maximovici sa-i vindece pe stilisti de schisma".
    ai uitat insa sa pui "neo-" in fata cuvantului "stilisti".

    inca odata, iarta-ma!

  69. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    A aparut echipa stilista, bun! Pai ce faceti, recirculati aceeasi minciuna in engleza? Calendarul Nou = Calendarul Gregorian? Interesant, au anatemizat Noul Calendar inainte sa apara 🙂

    S-a demonstrat pe bloguri? Serios? Pai dati fuguta la toate Bisericile care formeaza Biserica Ortodoxa Universala si convingeti-i ca nu sunteti schismatici, sa accepte comuniunea cu voi.
    Aaah, nu se uita nimeni la voi... Pai aveti o problema atunci fratilor.

    Domnul sa va lumineze

  70. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Acatistul Sfintilor Romani din inchisori

    Condacul al 4-lea:
    Inspaimantatu-s-au slugile satanei de darzenia si credinta voastra, Sfintilor, si socotind sa va piarda, cu manie s-au pornit asupra voastra in temnitele de la Ramnicu Sarat, Miercurea Ciuc, Brasov si Vaslui, si in infricosatoarea "noapte a razbunarii" cu moarte de martiri v-ati incununat, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!

    Icosul al 4-lea:
    Uneltirile celor fara de lege nicicum nu v-au ingrozit, vitejilor Marturisitori, ci intelegand ca veti fi ucisi, in curtea lagarului toti ati ingenuncheat si in tacerea noptii rugaciunea "Tatal nostru" cu umilinta ati rostit, apoi gloantele au pornit potop asupra voastra, in vreme ce un preot intemnitat savarsea in taina cea din urma slujba pentru voi si pentru cei ce aveau sa mai moara.

    Sa vedem cum relateaza monahul Glicherie, viitorul sfant Glicherie, masacrul din 1939 de la Miercurea Ciuc, din 21/22 septembrie, nu noiembrie cum gresit mentioneaza:
    "Într-o noapte din luna noiembrie, a venit ordinul să fie toţi împuşcaţi, în serii de câte 40, primii la ora patru dimineaţa, iar ceilalţi la ora şase. Cuviosul n-a fost numit în prima serie, deci a rămas să fie împuşcat în seria a doua. Auzise pe la ora patru dimineaţa împuşcături de mitralieră în curte urmate de strigăte de moarte, aşa că era pregătit sufleteşte pentru a primi şi gloanţele.
    Toţi cei 40 rămaşi în viaţă au fost duşi într-o cameră, rezervată pentru rugăciune. Era chiar ora 6 dimineaţa. Din camera aceea tocmai ieşeau doi preoţi legionari cu ţigara în gură. S-au dus şi ei să se roage, ca pentru sfârşitul amărâtei lor vieţi...."

  71. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    “Nu sunt de acord cu acei creştini de stil vechi care predică şi trâmbiţează că Tainele celor de pe stilul nou nu sunt valabile, deoarece nu ţin calendarul vechi. Într-adevăr, n-ar fi valabile, dacă preoţii ar cere ca noul sau vechiul calendar să se pogoare din cer pentru a sfinţi Cinstitele Daruri; însă ei cheamă Sfântul Duh, care sfinţeşte Cinstitele Daruri şi credincioşii se împărtăşesc cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Ceea ce spun ei este o mare amăgire şi erezie. Vai preoţilor nevrednici, şi mai mult celor care au vrăjmăşii între ei. Sfinţii îngeri participă la sfintele slujbe şi Liturghii cu frică şi spaimă, în vreme ce noi, oamenii păcătoşi, ne purtăm ca fiarele şi după aceea ne mândrim că suntem ortodocşi autentici, pentru că mergem după calendarul vechi şi credem că asta e de ajuns ca să ne mântuim.
    Hristos, care a venit în lume, nu ne-a învăţat despre calendarul vechi şi nou. Ne-a învăţat despre iubire, smerenie, blândeţe, răbdare, dreptate, înfrânare, cuminţenie. Citeşte Sfânta Evanghelie, izvorul adevărului şi luminii, şi vei vedea că nicăieri nu este scris despre calendare. Sfinţii Părinţi s-au sfinţit nu prin calendare, ci prin rugăciuni, posturi, privegheri şi alte nevoinţe, pe care le-au răbdat cu smerenie, pentru iubirea lui Dumnezeu. Şi cei ce se vor mântui, se vor mântui nu prin calendare, ci prin credinţa şi iubirea lor fierbinte pentru Dumnezeu şi prin faptele lor bune.
    Oricum, dacă calendarul acesta nu te mulţumeşte, urmează-l pe cel vechi. Însă să nu te amăgească vrăjmaşul că te vei mântui deoarece eşti pe stil vechi. Hristos, când i-a trimis pe ucenicii Lui în lume, le-a spus: „Să propovăduiţi Evanghelia pe tot pământul” şi „Cel ce crede în asta se va mântui”. N-a zis: Să propovăduiţi vechiul calendar şi cel ce va crede în el se va mântui."
    Sper ca aceste cuvinte ale unui Parinte cu viata sfanta sa miste inimile si sa lumineze mintile...

  72. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vasile,
    reaua intentie musteste la tine!
    Nu uita ca Sfintii Inchisorilor s-au facut dupa 1945 (dupa razboi), mucenici fiind facuti de autoritatile comuniste.
    Relatarea Sfantului Glicherie este despre condamnarea pe care a primit-o inainte de razboi, adica in 1939, inchis fiind din motive de (dreapta) credinta, dar acuzat pe fals de legionarism.
    E o diferenta cam mare (de ani), nu crezi?
    Cat despre sfintenia monahului Glicherie sa nu te indoiesti. Poti cauta, ca sa te convingi, minunile savarsite de Dumnezeu prin acesta atat inainte cat su dupa canonozare.
    Una din ele este chiar izbavirea de la executia prin impuscare.

  73. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frate Ioan,

    Deci cei omorati inainte de venirea comunistilor, de hidra iudeo-masonica nu sunt sfinti? Repet, stilistii au disparut de pe scena istoriei neamului deci nu ma mira faptul ca nu intelegeti semnificatia luptei nationale interbelice continuata apoi in timpul comunismului.

    Citeste "Intoarcerea la Hristos", "Imn pentru crucea purtata", "Marturisiri din mlastina disperarii", "Masacrarea studentimii romane", "Et Ego", lista mai larga aici:
    http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/pitesti/default.asp.htm
    Din pacate stilistii stralucesc prin absenta. Lupta pentru calendar era mai importanta...

    Sunt multe relatari ale celor ce supravietuit masacrului de la Miercurea Ciuc. Si toate prezinta in alta lumina ceea ce s-a petrecut acolo, nu la bascalie cum prezentati voi: "Din camera aceea tocmai ieşeau doi preoţi legionari cu ţigara în gură. S-au dus şi ei să se roage, ca pentru sfârşitul amărâtei lor vieţi…."

    Un citat din noua carte marturie aparuta, "Icoana Noilor Martiri ai Pamantului Romanesc", despre ce era la Miercurea Ciuc, unii poate nu aveau ochi sa vada:

    "Prizonierii - in majoritate intelectuali straluciti - au transformat in scurta vreme lagarul in Universitate. Prelegerile despre nationalism si Ortodoxie ale profesorului Nae Ionescu, incursiunile filozofice ale lui Mircea Eliade, conferintele despre literatura ale lui Radu Gyr au hranit timp de mai multe luni sufletele detinutilor de la Ciuc, ALATURI DE RUGACIUNEA CARE SE FACEA NEINTRERUPT.
    Elita interbelica dadea astfel masura profunzimii ei sufletesti in fata suferintei."

    Iar despre cei omorati:
    "Sub o foarte puternica paza jandarmereasca au scos astfel dintre sarme tot ce a avut lagarul mai bun, cele mai alese virtuti romanesti, pe care tara poate nu le va mai avea multa vreme."

    Deci nu-mi atribui reaua intentie si faptul ca nu [vrei] sa intelegeti sensul mesajului.

    Doamne ajuta

  74. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sfintenia Vladicii Ioan Maximovici si cum afecteaza aceasta pozitia canonica a stilistilor romani.
    Ca si Parintele Serafim Rose, Sfantul Ioan Maximovici este adus deseori in discutie ca argument in favoarea pozitiei stiliste.

    Fratele Danion scrie:
    "Trebuie totuşi să precizez două puncte sensibile ale problemei schimbării calendarului: există un curent – cum este cel al părintelui Epifanie Teodoropoulos, care susţine că Bisericile locale care nu sunt în comuniune cu patriarhia de Constantinopol sunt schismatice. Adică Sinodul ROCOR, sinodul rus din exil, din care a făcut parte Sfântul Ioan Maximovici, a fost un sinod schismatic. Ceea ce implică faptul că Sfântul Ioan Maximovici nu e sfânt… O altă dovadă adusă în sprijinul acuzaţiei că sinodul ROCOR a fost schismatic este faptul că s-a aflat în comuniune cu diferite grupări din Grecia, grupări care ţin de stilul vechi."

    Parintele Epifanie scrie clar, schisma este lipsa comuniunii cu Biserica Ortodoxa Universala [pag. 79, 81, 84, 90, 92, 151, 152, 153, etc, etc in „Cele doua extreme”, Editura Evanghlismos, Bucuresti 2006] nu doar cu Patriarhia Ecumenica sau Biserica Greciei.

    Fratele Danion este de aceeasi parere:
    „În Biserica Ortodoxă există un principiu foarte clar – apartenenţa la Biserică, la o grupare schismatică sau la o grupare eretică se vădeşte prin primirea Sfintei Împărtăşanii.”

    Daca nu ma insel, Parintele Epifanie discuta ROCOR doar in perspectiva episodului hirotonirii lui Acachie si canonicitatea actului respectiv si nu a lipsei de comuniune cu Patriarhia Ecumenica din Constantinopole.

    ROCOR, dupa moartea Sfantului Ioan Maximovici, ajunge practic, cel putin la nivelul ierarhiei, sa fie izolata de Biserica Universala si sa se afle in comuniune cu gruparile stiliste aflate in schisma.

    „Pana la reconcilierea cu Moscova din 2007, ROCOR s-a aflat intr-o relativa izolare euharistica fata de cea mai mare parte a lumii ortodoxe, nefiind in comuniune deplina cu cea mai mare parte a jurisdictiilor ortodoxe.”
    http://orthodoxwiki.org/Russian_Orthodox_Church_Outside_Russia#Ecclesiastical_status_before_2007

    Bisericile cu care traditional a ramas in comuniune, cel putin pentru o perioada, au fost Biserica Sarba si a Ierusalimului (care va rupe legaturile cu ROCOR in urma presiunilor Moscovei).

    Cu toate ca ROCOR a refuzat cu consecventa sa stabileasca o ierarhie pentru Adevarata Biserica Greciei (TOC) (calendaristii greci), un arhiepiscop ROCOR participa in 1962 la Detroit la hirotonirea lui Acachie pentru calendaristii greci. Aparent Arhispiscopul respectiv credea ca sustinerea celor de pe calendarul vechi echivaleaza cu miscarea de rezistenta impotriva renovationismului din URSS. Au urmat dezbateri in contradictoriu asupra acestei hirotonii petrecute fara stirea Sinodului si a Mitropolitului ROCOR, de doua ori fiind refuzata recunoasterea ei. Abia in 1969 Sinodul va recunoaste aceasta hirotonire, sub Filaret.
    Parintele Epifanie scrie despre acest lucru pe larg in „Cele doua extreme”. O analiza „supercorecta” 🙂 a necanonicitatii acestui act este facuta pe pagina „Mateitilor”:
    http://genuineorthodoxchurch.com/histFloriniteAkakian.htm

    Evolutia pe scurt a ROCOR dupa moartea Sfantului Ioan Maximovici:
    • in 1967 Soborul Episopilor ROCOR anuleaza rezolutia Soborului din 1964 pentru pastrarea comuniunii in rugaciune cu ierarhia Bisericii Ortodoxe Sarbe;
    • in 1970 la sfarsitul sesiunii Sinodului Episcopilor ROCOR Mitropolitul Filaret anunta pe membrii Sinodului parerea sa si anume ca in urma faptului ca Patriarhul Gherman al Bisericii Sarbe fusese ales presedinte al Consiliului Mondial al Bisericilor ROCOR trebuie sa evite rugaciunile in comun si slujbele.
    • Biserica Ierusalimului, la presiunile Bisericii Ruse, rupe legaturile cu ROCOR (legaturi reluate in mai 2009);
    • La mijlocul anilor ’70 protopopul George Grabbe care a condus departamentul de afaceri externe al Sinodului, a fost secretar al Sinodului, viitorul Episcop Gheorghe, scria:
    „Vai, astazi aproape nu mai exista Patriarhi Ortodocsi. Formal poate ca Patriarhii Serbiei si ai Ierusalimului ar putea fi considerati ortodocsi, dar deja se pierd. Nu avem pe nimeni altcineva pe care sa ne sprijinim... Orice fel de izolare este intotdeauna asociata cu dificultati, dar izolarea noastra nu poate fi evitata”
    • 1994 intrarea in comuniune cu Sinodul in Rezistenta al Mitropolitului Ciprian, cu BOSVR a Mitropolitului Vlasie din Romania si BOSVB a Mitropolitului Fotie din Bulgaria.
    • post 2006-07 ruperea legaturilor cu gruparile lui Cirprian, Vlasie si Fotie si reluarea legaturilor cu celelalte Biserici

    Deci, in 1994, la 28 de ani dupa moartea Sfantului Ioan Maximovici, legaturile cu Biserica Ortodoxa Universala sunt cel putin discutabile si ROCOR intra in comuniune cu bisericile stiliste ale lui Ciprian, Vlasie si Fotie chiar daca multi membri ai Sinodului erau de parere ca aceasta comuniune este o greseala.

    Dupa cum scrie fratele Danion:
    „În Biserica Ortodoxă există un principiu foarte clar – apartenenţa la Biserică, la o grupare schismatică sau la o grupare eretică se vădeşte prin primirea Sfintei Împărtăşanii.”

    Sau cu alte cuvinte, spune-mi cu cine te impartasesti ca sa-ti spun cine esti...

    Cum afecteaza asta sfintenia Vladicii Ioan? Si cum asigura sfintenia Vladicii Ioan sinoadelor ROCOR ulterioare mortii sale imunitatea la schisma? Cum ajuta sfintenia Vladicii Ioan pozitia stilistilor aflati in schisma?

    Chiar reducand la absurd si acceptand ca ROCOR in 1994 avea o situatie canonica buna, ca era in comuniune cu Biserica Universala, vindeca asta de schisma BOSVR? Ce se intampla cu perioada pre 1994 si post 2007 cand din nou nu mai sunt in comuniune cu ROCOR si cu Biserica Universala? Sfintenia Sfantului Ioan Maximovici poate spala schisma?

    Sper ca fratele Danion va permite comentariile si va raspunde in limita timpului disponibil.

    Munca lui pe taramul misionar, cartile scrise, conferintele si lupta pentru recunoasterea jertfei martirilor romani din inchisorile comuniste sunt binecunoscute.

    Statura aceasta publica, pozitia de teolog nu implica automat faptul ca tot ceea ce crede fratele Danion este corect, dar este foarte bine ca si-a precizat pozitia si nu trebuie sa sminteasca faptul ca unele pareri formulate de dansul sunt supuse unei analize publice.

    Doamne ajuta

  75. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vasile!

    In perioada interbelica, sa retinem:
    cei de pe vechi infundau puscariile pentru apararea dreptei credinte. Nicidecum nu mai era cazul participarii la o miscare de "renastere religioasa" cu iz nationalist (legionarismul), cand cel mai important era sa se apere credinta stramoseasca.
    Sa nu uitam, ca in primul rand se cuvine a ne lupta pentru credinta, si apoi pentru tara, neam. Nationalismul nu mantuieste. In cel mai bun caz este o baza pe care poti grefa un sentimet religios.
    Dar lupta pentru drepta credinta fusese abandonata si inceputa una pentru neam...
    Nu neg nimic din jertfa eroilor martiri din puscariile romanesti, chiar si dinainte de razboi, Dumnezeu le stie numele si numarul, dar la momentul acela, nu uita ca problema calendarului, mai bine zis a dreptei credinte, sau a adevaratei traditii, inca nu era lamurita, chiar.
    Nu uita de semnaturile stranse la initiativa lui Nae Ionescu de la oamenii de rand, care-si doreau intoarcerea la credinta strabuna (vechiul calendar). IAr in perioada interbelica, in lumea intelectuala a fost o adevarata lupta de opinie impotriva renovationismului calendaristic (Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu, Nichifor Crainic, Octav Bancila etc) . Dupa cum nici acum lupta pentru dreapta credinta nu este incetata, cu atat mai mult atunci era in toi. Iar BOSVR abia se organiza, cu greu, caci bisericile si initiativile ii erau sistematic ruinate.

    2. Cat despre a intelege cum functioneaza Biserica, si a intelege ca nu exista biserici, ci doar una singura, aceeasi in veac, aceeasi de care apartinem noi si de care apartin si sfintii din ceruri, adica toti ce s-au mantuit si se vor mantui, citeste-l pe Alexie Homiakov. Daca comuniunea este forma vazuta a unitatii trupului, nu inseamna ca toti cei care se impartasesc dim potir sunt si din Biserica. Sa nu uitam cazul Finlandei, care nu prea are justificarea comuniunii, pentru ca ei incalca si sarbatorirea Pastelui, dar care are parte de potir.

    La fel, inceraca sa vezi sitiuatia din Rusia, cand cei mai multi din episcopi nu au mentinut legatura liturgica cu Biserica Oficiala si au fost omorati cu totii aproape, dar formal, cei care au pastrat denumirea de biserica au fost tocmai cei care au tradat-o, cei rosii si serghianisti. Ei imparteau cu multa grija potirul cu celelalte patriarhii, pentru ca sa-si justifice apartenenta la Biserica Universala. Urmareste filmul Danilov si o sa vezi cam cum stau (stateau) lucrurile.

    Citindu-l pe Homiakov o sa vezi ca de Biserica apartin cei ce respecta dreapta credinta, chiar daca uneori vicisitudinile (ispitele) timpurilor nu le-a dat o dreptate de forma (recunoastere). Ei aveau dreptatea de fond, si ca atare erau si sunt in Biserica Una.

    Nu oamenii stabilesc cine este si cine nu este in Biserica Una si Bunul Dumnezeu.

    Ca atare BOSVR este parte a Bisericii Universale pentru ca este pastratoarea dreptei credinte. Cei care au stirbit-o urmeaza sa afle de la Bunul Dumenzeu daca sunt sau nu. Sa nu fie pre tarziu.

    Despre zelotism:
    desi este privit ca extrema (de dreapta as spune), este o etichetare falsa. Ca ravna niciodata nu are masura si niciodata nu e deajuns. Zeloti au fost si Sf. Nicodim Aghioritul si sf. Atanasie de Paros si alti colivasi. Si ei erau considerati in afara bisericii, pentru ravna dreptei slujiri, de cei ce-si permiteau sa se bata cu pumnul in piep ca ei sunt Biserica.

    Cam atat.

    Iarta-ma de tiam gresit.

  76. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dragul meu,
    Si eu consider schimbarea calendarului o greseala, ca si exemplele pe care le dai si voi lupta ca si ei in cadrul Bisericii. Usuratatea cu care prezinti apartenenta la Biserica Ortodoxa Universala e usor de inteles.

    Nu era nevoie de analiza miscarii national crestine aici, nu asta era problema, ci felul cum prezinta monahul Glicherie jertfa lor, dar nu poti schimba ce a scris...

    Imi pare rau ca nu intelegi in ceea ce a constat lupta si jertfa lor, e bine totusi ca va prezentati pozitia:
    "Dar lupta pentru drepta credinta fusese abandonata si inceputa una pentru neam…"

    In felul acesta multi dintre cei de pe nou, vrajiti de cantecul de sirena al supercorectitudinii stiliste, se vor trezi la realitate.
    Pacat ca nu spuneti de la inceput ce ganditi...

    Domnul fie cu tine

  77. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Acum mi-a trimis cineva link la aceste material, pt că cineva se întreba dacă nu cumva ”petru” care scrie aici, sunt eu - ierom. Petru Pruteanu. Precizez că nu eu sunt acela şi că nu postez mesaje pe acest blog, şi chiar îl urmăresc destul de rar.
    Mai precizez: Nici eu nu sunt deacord cu reforma calendaristică care a avut loc (în 1924), dar nu sunt deacord nici cu structurile schismatice stiliste. Eu personal, fiind în Basarabia, ţin calendarul vechi.

    P.S. Aici nu mai intru. O discuţie paralelă la acest subiect are loc aici: http://forum.teologie.net/viewtopic.php?f=10&t=1064

  78. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    IeromPetru,

    Doamne ajuta, parinte!
    ma bucur ca ati facuta aceasta precizare privind confuzia mea cu sfintia voastra.
    nu ma bucur pt dezacordul cvasi-vehiculat privind "structurile schismatice stiliste".
    e acelasi lucru cu "prefer sa stau in murdarie, ca nu ma murdaresc".

    Dumnezeu sa ne-ntareasca!

  79. gheorghe nemernicu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Danion Vasile este una din putinele constiinte cu adevarat ortodoxe-crestine ale acestui veac laicizat la maximum, secularizat pana in panzele negre.Este o curata diversiune ce i se intimpla lui acum.Eu sunt din Galati si am vorbit de cateva ori cu Danion deoarece am trecut prin aceleasi "probleme": yoga, diverse cursuri spirituale orientale, radiestezie si altele.Citind cartile sale m-am lecuit de toate "artele spirtuale" orientale.Au mare putere d econvingere scrierile sale , se simte in ele miresma duhului ortodox autentic, al sfintilor parinti.Dumnezeu sa il ajute in continuare pe fratele nostru Danion.

  80. Stareţu Ştefan

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta!

    Danion Vasile nu ar trebui să mai facă aşa-zisa sa mărturisire, şi să se supună în cugetul smerit care are aceeaşi substanţă cu normalitatea psihologică adevăratului duh ortodox, pe care îl cunoaşte, şi să nu mai facă ceea ce face, că Dumnezeu Îi va da o glorie mult mai mare decât falsa slavă pe care o are acum, la care nu ţine, şi pentru că nici unul dintre ortodocşi nu a avut puterea duhovnicească şi rafinamentul teologic de a-l smeri.
    Ecumenismul trebuie privit ca o erezie în interiorul bisericii, iar catolicii, sectanţii, etc. sunt păgâni, fiind anatemizaţi deja, nu mai sunt eretici.
    Ecumenismul este erezia actuală, şi ea va fi curăţată cu timpul din biserică.
    Dar a te rupe de biserică şi de ascultarea faţă de ea din cauza ecumenismului denotă lipsă de rafinament teologic, pentru că ecumenismul va fi condamnat, e o chestiune de timp şi de rugăciune.
    Biserica Ortodoxă este una, este cea aşa-zis oficială, este cea care îl are în frunte pe Patriarhul Daniel în cazul României, şi toate celelalte biserici cu care este în comuniune, şi e vorba de un apel la normalitate pe care îl fac, ca scepticismul faţă de această adevărată, singur adevărată biserică să înceteze.
    Există loc pentru ortodoxie în lumea contemporană, loc consubtanţial cu veşnicia.
    Este necesar ca Danion Vasile să se smerească ca şi Preotul Valica şi să revină în duhul smerit al ortodoxiei, ceea ce ei ştiu foarte bine cum se poate face, ca plinătatea mântuirii să fie întru iubire şi smerenie.

  81. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    unii sunt mai eretici, alții mai drepți dar aproape toate care sunt spuse și văzute prin prisma ochilor omenești până la urmă nu se potrivesc cu judecata lui Dumnezeu.
    Doamne Ajută! dacă e prigoană, Domnul să ne întărească

  82. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    io nu stiu pentru ce posteaza unii oameni comentarii aicea.
    pai daca mai iau dupa ce vad ca spun unii, oriunde m-as duce sunt schismatic.

  83. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Danion Vasile e un teolog ortodox care are un punct de vedere despre o chestiune destul de controversta. nu cred ca a avea un punct de vedere diferit de majoritate te poate face stilist sau eretic. Doar daca te indepartezi de invatatura sfintilor parinti ajungi sa te rupi si de Biserica.
    Dumnezeu sa ne ajute si pe noi sa ramanem madulare ale trupului Sau - Biserica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*