UPDATE: Un amplu reportaj-ancheta pe acest subiect, a fost facut si de televiziunea 1TV Bacau. Puteti viziona reportajul video de mai jos. [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=h24MY7I_GNI]

Evenimentul neplacut de la Onesti, cand a fost anulata rezervarea salii Bibliotecii Municipale pentru conferinta “Dictatura si Martiraj”, a scandalizat si presa locala. Acest subiect a fost dezbatut de Ziarul de Bacau si portalul Onestiul pe internet.

Puteti adresa un mesaj primarului de Onesti pe adresa: [email protected]

Mai jos aveti textul publicat:

“O manifestare organizata la Onesti, constind dintr-o lansare de carte si o conferinta publica, s-a transformat intr-un adevarat scandal, dupa ce primarul municipiului a interzis actiunea, cu doar doua ore inainte de debutul acesteia. Conferinta, denumita “Dictatura si martiraj”, si lansarea volumului “Dictatura biometrica” au fost organizate de Asociatia pentru Libertatea Romanilor, un ONG din Bacau, si ar fi trebuit sa se desfasoare vineri, de la orele 17,00, in aula Bibliotecii “Radu Rosetti” din Onesti. In acest sens, cu citeva zile inainte, organizatorii au facut o cerere catre Primaria Onesti, au obtinut aprobarea de la primar si au platit aproape 11 milioane de lei vechi pentru inchirierea aulei. Dar lucrurile nu s-au desfasurat asa cum era prevazut. “Cu vreo doua ore inainte de inceperea conferintei, am primit un telefon de la o bibliotecara, care ne-a spus ca, din ordinul domnului primar, se supenda toata actiunea, fara a ne furniza prea multe explicatii”, ne-a povestit Nicolae Livada, presedintele asociatiei bacauane. Insa aproape 100 de onesteni s-au adunat in fata bibliotecii, nestiind ca manifestarea a fost interzisa. Pe geamurile bibliotecii erau lipite doua anunturi, in care se preciza ca biblioteca este inchisa intre orele 15,00 si 19,00 si ca “se suspenda conferinta”. Nedumeriti si nemultumiti, organizatorii, participantii si reprezentantii presei l-au cautat pe primar, pentru a cere lamuriri, iar explicatia venita de la edilul-sef i-a lasat perplecsi pe cei prezenti la manifestare. Primarul a spus ca nu poate permite “lansarea unei carti pornografice, legionare sau naziste” si ca preotul invitat sa conferentieze, de la Manastirea Petru Voda, “nu are binecuvintarea” sa tina astfel de conferinte. De fapt, volumul trateaza tema pasapoartelor biometrice, care a fost dezbatuta in toata tara, iar organizatorii conferintei de la Onesti au fost de parere ca, de fapt, este vorba de o dictatura comunisto-popeasca a administratiei publice din municipiu, care interzice libertatea de gindire si de exprimare. “E cenzura pe fata, exact ca in timpul comunismului”, a apreciat presedintele asociatiei din Bacau, Nicolae Livada. Faptul s-a confirmat tot vineri, putin mai tirziu, cind cei prezenti in fata bibliotecii au avut initiativa sa se deplaseze in parcul municipal, la foisor, pentru a tine conferinta in aer liber. Dar au aparut gardienii de la Primarie, care au incercat sa disperseze multimea si i-au legitimat pe cei prezenti, in vederea aplicarii unor amenzi. Pina la urma manifestarea s-a desfasurat, dar sub atenta supraveghere a agentilor de paza angajati de Primarie. “Noi stim sigur ca s-a intervenit de sus, pe linie bisericeasca, pentru ca primarul, daca nu-i convenea tema conferintei, ne-ar fi spus inainte de a da aprobare si de a se face plata pentru inchirierea spatiului”, ne-a declarat Nicolae Livada.”