Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, un EŞEC

Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul/pacatoasa si pe toata lumea Ta !

vaccinareCampania Ministerului Sănătăţii demarată la sfârşitul anului trecut prin programul de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin a fost un eşec.

Vaccinarea fetitelor de clasa a IV-a a început în toamna anului 2008 şi include administrarea a trei doze de vaccin în decurs de şase luni. Astfel, sãptãmâna viitoare începe cea de-a doua tranşã de vaccinãri  pentru elevele care au fãcut primul vaccin anul trecut. Campania Ministerului Sãnãtãţii se desfãşoarã conform urmãtorului program:

– prima dozã: 24 noiembrie – începutul lunii decembrie 2008
– a doua dozã: în cursul lunii ianuarie 2009, în funcţie de data primei vaccinãri
– a treia dozã: la interval de 6 luni de la prima vaccinare – în luna mai.

Fostul Ministrul Eugen Nicolaescu aprecia că în cadrul campaniei de prevenire a infectării cu Virusul Papiloma Uman (HPV) vor fi vaccinate gratuit aproximativ 110.000 de fete, costul total al acţiunii fiind estimat la suma de 23 de milioane de euro.

Ministrul Sănătăţii preciza că această sumă investită pentru vaccinarea preventivă este de trei ori mai mică decât cea cheltuită pentru tratarea femeilor care suferă deja de acestă maladie. După încheierea termenului administrării primei doze, Ministerul Sănătăţii a anunţat cifrele legate de campania de vaccinare a fetiţelor clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin.

Astfel,  între 24 şi 28 noiembrie, medicii care ar fi trebuit să facă vaccinarea au primit 37.714 de refuzuri scrise, ceea ce reprezintă o rată de respingere a vaccinului de 70%. Ministerul Sănătăţii nu a vrut să detalieze judeţele în care s-au făcut cele mai multe vaccinuri.

Cifrele arată că în Bucureşti, din 5.956 de fete care puteau fi vaccinate, doar 193 au fost imunizate. Adică doar 3,2%. Eşecul este şi mai accentuat în restul ţării:

–   în judeţul Bacău, unde există 1.500 de fete de clasa a IV-a, doar doi părinţi au acceptat vaccinarea;
–   în judeţul Cluj, doar părinţii a 41 de copii, din 2.800, au fost de acord;
–   în Satu-Mare, până vinerea trecută, doar 16 fete din 2.056 au făcut vaccinul.

“Dacă aş fi părinte, aş fi reţinut”

În Şcoala Generală numărul 195, din Sectorul 3 al Capitalei, există 66 de fetiţe de clasa a IV-a care pot beneficia de vaccinul gratuit împotriva cancerului de col uterin. Însă, niciunul dintre părinţii celor 66 de eleve nu a fost de acord cu acest vaccin.

Asistentul medical al şcolii ne-a spus că părinţii nu au acceptat acest vaccin şi din cauza lipsei de informare. “Şi chiar dacă pentru orice vaccin există un risc, până acum, niciun părinte nu trebuia să îşi dea acordul pentru un vaccin gripal, de exemplu”, adaugă asistentul.

De asemenea, asistentul cabinetului medical din şcoală a precizat că, în ciuda şedinţelor de informare care s-au ţinut de către conducerea şcolii, părinţii sunt nelămuriţi în privinţa acestui vaccin. “Pentru orice vaccin există un risc şi rezultatele or să se vadă în timp. Eu dacă aş fi părinte, aş fi reţinut în legătură cu acest tratament”, spune asistentul.

“Părinţii nu sunt de accord cu vaccinarea”

Preşedintele Federatiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învaţământ Preuniversitar (FNAP-IP), Mihaela Gună (foto), ne-a declarat că, în general, părinţii nu au fost de accord cu această vaccinare.

“Foarte puţine fetiţe au făcut acest vaccin oferit gratuit de Minister Sănătăţii Publice. Noi (n.r. – FNAP-IP) am acuzat acest minister că nu a făcut o campanile publică de informare cu privire la această boală şi la acest vaccin. FNAP-IP nu a încercat să convingă părinţii nici să-l facă, nici să nu-l facă”, a spus preşedintele Federaţiei.

Mihalea Gună a ţinut să precizeze: “Cu cât părinţii au fost mai informaţi, cu atât mai mult au refuzat vaccinarea copiilor, din cauza risurilor foarte mari şi numeroase menţionate în prospectul vaccinurilor.”

Nemulţumirea generală vine de la faptul că în România au fost aduse două tipuri de vaccinuri împotriva cancerului de col uterin, dintre care unul nu a fost testat îndeajuns. Astfel, testarea celui de-al doilea vaccin se încheie în toamna anului 2009, în condiţiile în care el este comercializat de ceva timp.

“Unul din factorii cei mai importanţi este faptul că Ministerul Sănătăţii Publice a refuzat să ne prezinte contractul de achiziţionare a vaccinului. Acesta ilustrează clar termenii achiziţionarii şi stadiul de cercetare al vaccinului”, a adăugat Mihalea Gună.

Vaccinarea are efecte negative chiar şi asupra unui sistem imunitar sãnãtos

Dr. Rareş Simu, medic specialist în imunologie clinicã şi alergologie, este de părere cã vaccinurile nu sunt suficient testate pentru a fi administrate ca tratament.

“În ultima perioadã, nu se mai ţine cont de indicaţiile efectuãrii unui vaccin, ci se merge pe vaccinarea în masã. De exemplu, un copil sau un tânãr sãnãtos, fãrã alte probleme, nu are nevoie de niciun vaccin antigripal, pentru cã sistemul sãu imunitar este capabil sã facã faţã unei rãceli. Indicaţia, în acest caz, ar fi pentru cei care au imunitatea scãzutã (persoanele vârstnice sau cei care suferã de boli cronice), din motive care pot fi obiectivate prin analize”, explicã situaţia Dr. Rareş Simu.

Pe de altã parte, Rareş Simu spune: “Infecţia cu acest virus se transmite în principal pe cale sexualã. Este adevãrat cã existã şi alte posibilitãţi de contaminare, dar tipurile pentru care existã vaccinul se transmit mai ales pe cale sexualã. Ori, nu este logic sã faci un asemenea vaccin la fetiţe care încã nu şi-au început viaţa sexualã.“

“De asemenea, se presupune cã prin acest vaccin se obţine o imunitate pe termen lung, dar trebuie avut în vedere faptul cã vaccinul nu este utilizat de mult timp pe scarã largã, deci nu se ştie care va fi, de fapt, perioada pentru care asigurã protecţie”, adaugã medicul.

Dr. Rareş Simu ne-a mãrturisit: “Eu fac parte din categoria scepticilor, în practica medicalã am întâlnit numeroase cazuri în care vaccinurile au fãcut mai mult rãu decât bine pacienţilor.”

Lista reacţiilor adverse

Vaccinul se comercializeazã în douã forme, cea mai cuprinzãtoare fiind forma tetravalentã, care oferã imunitate pentru tulpinile 6,11,16 şi 18. Existã şi o formã bivalentã , care conţine doar tulpinile 16 şi 18. Vaccinul nu este gratuit, ci se poate cumpãra de la farmacie şi trebuie administrat cu avizul medicului ginecolog.

Vaccinul se administreazã intramuscular în regiunea umãrului, în trei etape, dupã prima dozã fiind necesar un rapel la douã luni şi unul la şase luni. Preţul unei doze de vaccin este între  400 şi 450 de lei şi sunt necesare trei doze în şase luni. Astfel, pãrinţii ale cãror fetiţe sunt mai mari de clasa a IV-a, vor suporta din bugetul familiei o sumã de bani mare pentru acest medicament controversat.

Lista efectelor adverse prezentate în prospectul vaccinurilor este impresionantă:


Până acum, nu a existat nici un vaccin pe piaţă care să manifeste atât de multe reacţii adverse şi de o variabilitate atât de mare, putând fi afectate aproape toate aparatele şi sistemele organismului.

Cauzã

Societatea Americanã de Studiu al Cancerului a realizat o listã cu cei mai importanţi factori de risc care duc la apariţia cancerului de col uterin :
–    infecţia cu virusul papiloma sau HPV
–    fumatul
–    infecţiile cronice cu Chlamydia
–    administrarea îndelungatã a contraceptivelor orale
–    sarcini multiple
–    tratamentul cu medicamente care contin diethylstilbestrol (DES)
–    un istoric de cancer de col în familie.

Infecţia cu HPV este cel mai important factor de risc în apariţia acestei boli. Existã identificate peste 80 tulpini de HPV dintre care tipurile 16 şi 18 sunt rãspunzãtoare de apariţia cancerului de col uterin în proporţie de 70%. Însã, nu toate femeile care au infecţie cu acest virus dezvoltã cancer de col uterin.

Adevarul.ro

15 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Lista de reactii adverse este destul de mare, totusi din cate stiu orice vaccin are reactii adverse.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca tot nu are succes in randul elevelor de clasa a IVa... de ce nu extind? De exemplu, in ceea ce priveste majorele... nu au nevoie de avizul parintilor, si chiar daca poate vaccinul nu are acelasi efect, tot exista sansa de imunizare atata timp cat nu si-au inceput viata sexuala si nu au intrat in contact cu virusul.
    De ce nu introduc acest vaccin elevelor de clasa a XI-a?

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    bai astia chiar nu aveti rusine tradatori de tara ce sinteti ati devenit cirpe de sters pe jos a scirbelor de americani? trradato'rilor chiar nu va e mila de niste copili de ROMANI SCIRBELOR

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu sunt de acord cu acest vaccin mai ales ca se fac in lipsa unor analize medicale. De ce nu fac si femeile acest vaccin daca nu sunt infestate?

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu stiu ce sa zik de spre aceasta campanie.....este tottal aiurea sa faci unei fetite de clasa a IV acest vaccin......
    cred k ar trebuii facut la adolescente.......care unele probabil si-au inkeput viata sexuala.....

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ca parinte, recomand tuturor celorlalti parinti sa nu accepte vaccinarea copiiilor lor cu nici un fel de vaccin. Sunt tot felul de experiente ale astora care incearca sa diminueze populatia. cat despre vaccinul contra cancerului de col uterin... Cititi despre "binefacerea" acestei substante asupra persoanelor de sex feminin. De fapt nu ajuta la nimic, ci produce STERILIZAREA acelei persoane. De asemeni prin asta se urmareste diminuarea populatiei si imposibilitatea reproducerii. Exista materiale care explica clar cat este de nociv, distructiv acest vaccin. Ca si celelalte de altfel. Nu va lasati copii pe mana astora care sunt "foarte ingrijorati" de sanatatea oamenilor. Stim bine ca nicaieri in lume nu se doreste binele umanitatii. Sunt doar piese de teatru afisate in fata fraierilor care cred tot ce vad fara sa cerceteze daca e bun sau rau.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    buna ma numesc gaby si am 16 ani. la mine in scoala s-au inceput vaccinarile contra cancerului de col uterin,iar eu nu stiu ce sa fac. am citit foarte multe lucruri pro si contra acestui vaccin incat acum nu stiu ce sa mai cred. va rog ajutati`ma sa ma decid cu privire la a`mi face sau nu acest vaccin

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @gaby
      NU! Raspunsul este categoric NU! Tu trebuie sa duci o viata curata, sa te spovedesti des si Dumnezeu nu va ingadui sa te imbolnavesti! Sunt medici de renume care contesta acest vaccin, ca de altfel orice vaccin, plus ca au fost cazuri de paralizie in urma vaccinarii cu Gardasil si altele.
      Succes la scoala si chiar te rugam sa nu faci acest vaccin.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Buna.Am 16 ani iar eu si prietena mea cea mai buna ne-am hotarat sa facem acest vaccin,doamna doctor ne-a spus ca nu exista niciun risc insa eu am anumite dubii.Sincer nu stiu ce sa fac!

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    eu nu sunt deacord cu acest vaccin. strabunii nostrii nu au mai facut vaccinuri si au trait muti ani sanatosi.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    buna,as dori mai multe informatii contra acestui vaccin deoarece sunt sfatuita de prof. de biologie si incurajata de ea eu si colegele mele si nu stim ce sa facem niciuna in legatura cu vacciunul ;care este treaba mai exact cu americanii, suntem cobai? sau am auzit multe argumente pro si contra intr'adevar sunt bulversata, va rog sa.mi da-ti o parere.ps. idem gabriela

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Buna. Am 16 ani si inca nu mi.am inceput viata sexuala. Profa de bio ne tot bate la cap sa face acest vaccin ca e bun dar multa lume pe care cunosc este de parere ca nu. Ne.a zis sa ii dam un motiv intemeiat ca de ce nu l.am face.Dar in Romania toata lumea are parerea ei nici nu sti ce sa mai crezi. Dumneavoastra ce ziceti?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Cri
      este foarte important sa discuti aceste probleme cu duhovnicul tau si ai sa vezi ca nu e nevoie de acest vaccin.... viata intima este binecuvantata doar dupa ce te vei casatori, dar astfel de lucruri nu se zic la scoala.

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Noua ne-a facut o ora de educatie pentru sanatate in care ne-a prezentat o tipa care fusese bolnava de cancer. Mi-am facut testul papanicolau, urmeaza sa primesc rezultatele, am platit 35 lei. Nu-mi pare rau ca mi-am facut acest control, deoarece spre rusinea mea, la 22 ani e prima oara cand dau pe la astfel de medici deoarece pana acum nu mai simtisem nevoia. Cat despre vaccin, am indoieli daca ar trebui sa-l fac. Poate ca nu voi permite sa mi se administreze. Oricum, bate la ochi faptul ca in SUA nici nu te angajeaza daca nu aduci o dovada cum ca l-ai fi facut.

  1. Pingback: Când statul greşeşte « † Apologeticum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*