Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul/pacatoasa si pe toata lumea Ta !

12-manifestatie-anti-cip„Deci zicea Iisus catre iudeii care crezusera in El: daca veti ramane in cuvantul Meu, sunteti cu adevarat ucenici ai Mei; si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi.”

(Ioan 8, 31-32)

La inceputul acestui an viata societatii romanesti a fost tulburata de stirea introducerii actelor de identitate biometrice. Acestea difera de actele de identitate de pana acum prin incorporarea unui cip electronic de tip RFID – dispozitiv de identificare prin unde radio – care contine informatii personale, intre care imaginea faciala si amprentele. Cipul devine astfel elementul esential de identificare a fiecarei persoane.
In ceea ce priveste promisiunea sigurantei acestor acte si modul in care au fost promovate actele normative corespunzatoare, dorim sa facem cateva precizari.

Siguranta actelor de identitate cu cip incorporat este doar un mit si nu a fost demonstrata pana acum de cei care le promoveaza. Orice expert in tehnologia informatiei confirma faptul ca nu exista si nu va exista niciodata un sistem impenetrabil de protectie a datelor. Daca periodic apar in presa stiri despre adolescenti romani care patrund in serverele celor mai securizate institutii din lume – CIA, NASA, cine ne garanteaza siguranta actelor de identitate biometrice?

Odata stocate informatii personale in cipuri, mai devreme sau mai tarziu se vor gasi persoane care nu in scopuri stiintifice (la conferinte despre securitatea electronica s-au facut demonstratii de decriptare), ci cu alte obiective vor putea frauda documentele de identitate. Cine ne garanteaza ca odata cu dezvoltarea tehnologica cipurile nu vor putea fi citite chiar de la mare distanta? Cine ne garanteaza ca nu vor putea fi scoase si introduse date din cipurile personale fara stirea si consimtamantul posesorului? Se va putea ajunge la situatia ca aceste date sa fie inaccesibile noua, proprietarilor, iar cei care vor avea acces la ele, legal sau ilegal, sa le poata folosi impotriva noastra.

In al doilea rand, ni s-a spus ca libertatea pentru care s-a murit in decembrie ’89 va fi garantata pe deplin odata cu integrarea in structurile euro-atlantice. Ori prin legea actelor biometrice si prin cea privind corespondenta electronica si convorbirile telefonice, tocmai libertatea ne este afectata. Prin amprentarea tuturor cetatenilor cu totii suntem considerati suspecti de activitate infractionala. Intregul sistem de supraveghere electronica reprezinta o invadare a vietii private intr-o masura nemaiintalnita pana acum in istorie. Dupa 20 de ani in care ne-am luptat pentru a aduce la lumina dosarele Securitatii in care eram incatusati fara voia si stiinta noastra, noile acte de identitate biometrice deschid drumul pentru initierea unor noi dosare mult mai detaliate.

Apararea libertatii este o problema de demnitate si de existenta nationala si individuala. Noile legi reprezinta inceputul unui proces de restrangere a libertatilor individuale si de intruziune in viata privata si contravin art. 8 si 10 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene referitoare la protectia datelor cu caracter personal si la libertatea de constiinta si articolelor 23, 25, 26, 27, 29 si 31 din Constitutia Romaniei privind garantarea libertatilor si drepturilor cetatenilor. Sa fim constienti ca pierderea libertatii ne va afecta pe toti, indiferent de pozitia pe care o avem in ierarhia sociala!

Mai exista un aspect pe care un crestin il va considera de maxima importanta. Cercetand informatiile tehnice despre acest tip de acte, gandul nostru se indreapta imediat catre descoperirea din Apocalipsa privind pecetluirea tuturor oamenilor, in vremea sfarsitului lumii, pe mana dreapta si frunte cu ceva fara de care nu se va putea cumpara si nu se va putea vinde, dar care va constitui semnul Antihristului si lepadarea de Hristos (Apocalipsa 13, 16-18). In zilele noastre se cunosc deja cazuri de persoane carora li s-au implantat cipuri pe mana dreapta din motive de securitate, medicale sau economice.

Pe baza invataturii Bisericii intelegem doua aspecte. Mai intai faptul ca primirea actelor in forma actuala nu reprezinta pecetluirea finala.

Al doilea este constiinta ca primirea lor este unul din ultimii pasi inaintea pecetluirii finale si ca aceasta primire are drept consecinta intrarea pe un drum al carui capat este acceptarea pecetluirii pe mana si frunte si apostazia. Daca primim acum pasapoarte si carnete de conducere cu cipuri, vom primi incepand cu 1 ianuarie 2011 (conform OGU 184/2008) si cartile de identitate cu cip. Peste cativa ani vom accepta fara probleme de constiinta imbogatirea cipurilor cu noi informatii, care ne vor usura legatura cu diverse institutii medicale, informationale, comerciale; apoi ne va parea fireasca unificarea lor intr-unul singur, care sa incorporeze si cartile de credit. Peste alti cativa ani se va spune ca, pentru a preveni pierderea si furtul, este mai eficienta implantarea cipului in trupul omului. Va mai trece inca o perioada si se va ajunge la concluzia ca, pentru buna functionare a societatii, este strict necesar ca toti oamenii sa aiba implantate aceste cipuri pe frunte si pe mana dreapta. Ce vom face atunci?

Sa fim incredintati ca va fi mult mai greu de rezistat atunci decat acum, cand nu ne aflam in ultima faza! Obisnuindu-ne cu toate comoditatile asigurate de viata bazata pe o infrastructura controlata prin cipuri, ne va fi extrem de greu sa renuntam la toate inlesnirile pe care le avem.

Nu este pentru prima data cand, in numele unor intentii bune, tari intregi pasesc in ceea ce se va dovedi o tragedie nationala. Corifeii comunismului au propovaduit inceputul unei ere noi in istoria umanitatii. Au promis ca toate nedreptatile anterioare vor fi inlaturate, ca se va instaura o epoca a libertatii si egalitatii oamenilor, ca prosperitatea si pacea vor cuprinde omenirea. Noi, cei ce am trait in comunism, cunoastem mai bine decat occidentalii rezultatul: zeci de milioane de oameni ucisi, extinderea coruptiei la nivelul intregii societati, constiinte siluite intr-o masura nebanuita. Asa cum utopia comunista a esuat in atingerea promisiunilor facute, si utopia binelui prin restrangerea libertatii si prin control, care ni se propune acum, va esua. Nu vom avea parte de pacea si fericirea fagaduite, ci de o noua dictatura careia nimeni nu i se va putea impotrivi.

Avand in vedere consideratiile de mai sus, credem ca cea mai buna solutie este sa refuzam actele biometrice, asumandu-ne consecintele marturisirii adevarului. Cei care nu au puterea sa faca aceasta si le primesc, sa fie constienti ca se afla pe un drum gresit care, daca nu il vor parasi, va avea ca finalitate pecetluirea si apostazia.

Totodata, este nevoie sa solicitam respectarea legilor in vigoare privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului si a drepturilor cetatenilor Romaniei. Astfel, in virtutea art. 23-31 din Constitutia Romaniei privind libertatea persoanei, respectul vietii private, libertatea de constiinta si accesul la informatie, consideram noile prevederi legale abuzive si cerem cu fermitate respectarea dreptului fiecarui cetatean de a accepta sau respinge actele de identitate biometrice, pe temeiul respectarii libertatii convingerilor si a constiintei religioase. In virtutea acestor prevederi, sa cerem ca legea privind noile acte de identitate sa dea posibilitatea sa refuzam actele biometrice si sa putem opta pentru actele de tip vechi, fara ca aceasta sa conduca la discriminari economice sau sociale. Reamintim ca o prevedere asemanatoare s-a aplicat pana nu demult pentru actualele carti de identitate: „persoanele care refuza cartea de identitate din motive religioase primesc buletine de tip vechi” (Ordinul 1190 din 31 iulie 2001 al Ministerului de Interne, acum scos din circulatie).

Sa solicitam institutiilor statului si organizatiilor non-guvernamentale sa deschida o dezbatere publica la nivel national, pentru ca societatea in ansamblul ei sa constientizeze implicatiile introducerii noilor documente electronice. Pana se va lua o decizie in cunostinta de cauza, care sa reprezinte vointa majoritatii poporului roman, cerem suspendarea aplicarii actelor normative OGU 94/2008 si HG 1566/2008 privind pasapoartele electronice, a Directivei UE 126/2006 privind standardele pentru permisele auto si a OGU 184/2008 si OG 69/2002 privind cartile electronice de identitate.

Prin aceasta nu ne opunem progresului stiintific, dorintei de bunastare si siguranta a societatii si nu negam structurile de conducere statale. Dar nu dorim ca, dupa lipsa de libertate din perioada comunista, sa ne facem partasi unei noi ingradiri a libertatii si unui control al oamenilor mult mai eficient decat cel de atunci. De aceea cerem cu fermitate conducatorilor politici sa apere cetatenii de amenintarea pierderii libertatilor daca refuzam buletinele cu cipuri si sa nu se instaureze un control totalitar de tip Big Brother ale carui consecinte pe termen lung vor fi dintre cele mai rele.

Odata cu efortul pe care il avem astazi de facut pentru a intelege corect ceea ce se intampla si cum trebuie sa actionam concret sa luam armele noastre cele duhovnicesti: postul si rugaciunea, impreuna-sfatuirea, smerenia si sinceritatea cu care vom cere ajutor de la Dumnezeu. Nu cunostintele teoretice ne vor ajuta sa ne pastram in credinta, ci trairea cat mai profunda a vietii duhovnicesti. Tot binele pe care il poate face omul izvoraste din legatura cu Dumnezeu. Daca-L avem pe Hristos, Hristos ne va dezlega toate intrebarile si ne va ajuta sa biruim ispitele la vremea potrivita. De aceea principala noastra stradanie trebuie sa fie dobandirea harului Duhului Sfant. Daca nu avem agonisit harul, la vremea incercarilor, oricat de bine informati am fi, nu vom avea putere sa rezistam si ne vom lepada de Dumnezeu.

In aceste momente dificile, toti cei ce dorim binele Romaniei trebuie sa ne unim in jurul Adevarului care este Hristos („Eu sunt Calea, Adevarul si Viata” – Ioan, 14, 6), sa depasim disensiunile, sa nu ne lasam dezbinati de orgoliile personale. Grecia (in 1997) si Serbia (in 2008) au reusit sa respinga introducerea actelor biometrice prin unitatea cu care poporul a actionat.

Marturisind Adevarul vom implini voia lui Dumnezeu si luptandu-ne cu patimile vom putea marturisi Adevarul. Sa nu uitam de spovedanie, de pocainta si sa nu fim crestini de forma. Daca Dumnezeu ne-a ingaduit sa traim astfel de vremuri „apocaliptice”, cand spunem binelui rau si raului bine, este pentru ca noi ne-am indepartat de Dumnezeu si nu avem pocainta celor din cetatea Ninive.

Dumnezeu sa-i binecuvinteze si sa-i intareasca pe toti cei care se vor angaja in lupta cea buna pentru pastrarea demnitatii si libertatii intru Adevar.

Credinciosi crestin-ortodocsi
din Romania de pretutindeni