Sinodul tâlhăresc:

Schitul Daniil Sihastru din Putna, mistuit de flăcări

Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul/pacatoasa si pe toata lumea Ta !
Schitul Daniil Sihastru din comuna Putna a fost mistuit de flăcări, în urma unui incendiu izbucnit ieri dimineaţă şi stins cu greu de pompieri, după ore întregi de muncă.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=lgwftjCH-bU]

Incendiul a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava în jurul orei 7:40, la faţa locului fiind trimişi zeci de pompieri de la Suceava, Rădăuţi, Vicovu de Sus, Siret şi Straja.

Singura posibilitate de acces către lăcaşul de cult este prin comuna Straja, însă, din cauza drumului înzăpezit, autospecialele de intervenţie nu au putut urca până la schit. Pompierii au fost nevoiţi să meargă pe jos cinci kilometri până la locul incendiului şi să intervină cu mijloace de primă intervenţie şi o motopompă.

Până la sosirea pompierilor, flăcările au făcut un adevărat prăpăd, mistuind mai multe chilii, pe o suprafaţă totală de 350 de metri pătraţi, două paraclise, două anexe, o bucătărie, o sală de mese, toate construite din lemn. Din fericire, călugării au fost evacuaţi la timp, neînregistrându-se nici o victimă.

Din primele estimări, pagubele se ridică la 165.000 de lei (1,6 miliarde de lei vechi).

Cei peste 30 de pompieri profesionişti au reuşit să salveze din calea flăcărilor biserica cea mare, o parte din chilii şi gospodăria agro-zootehnică, în valoare totală de circa 320.000 de lei (3,2 miliarde de lei vechi).

Potrivit unui comunicat al ISU Suceava, „incendiul a izbucnit din cauza jarului sau scânteilor provenite din coşul de evacuare a fumului, care era deteriorat şi a amplasării necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de acesta”.

Ieri după-amiază, în jurul orei 17:00, pompierii lucrau încă la lichidarea micilor focare de incendiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*