Campania “Din temniţe spre Sinaxare”

Icoana osuarului de la Aiud
Icoana osuarului de la Aiud

“Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate…”

Fraţi creştini ortodocşi, vă rugăm să sprijiniţi Campania Din temniţe spre Sinaxare, care are ca obiectiv cunoaşterea vieţilor sfinţilor din închisori şi demersurile pentru canonizarea lui Valeriu Gafencu, a Ieroschimonahului Daniil de la Rarău, întemeietorul grupului Rugul Aprins şi a părintelui Ilarion Felea, mare teolog, mort muceniceşte în închisoarea de la Aiud. Pentru orice sugestii legate de campanie vă rog scrieţi la [email protected]. Materiale pentru site-ul oficial al campaniei ( www.sfintii-inchisorilor.ro ) , care va fi deschis în câteva zile, puteţi trimite pe [email protected] .

Vă rugăm trimiteţi mesajul celor interesaţi.

Mai multe detalii pe blogul lui Danion Vasile

DE CE NU CANONIZĂM MARTIRII ANTICOMUNIŞTI

[googlevideo=https://video.google.com/videoplay?docid=-6849684147936822063&hl=en]

Documentar difuzat la TVR 1, SEMNE, 11.10.2008

Director de imagine: Ion Cristodulo

Realizator: Rafael Udrişte

4 Comments

 1. Fratilor, trebuie sa se ceara si sa se obtina canonizarea unui grup mai mare dintre martirii inchisorilor, ca, in baza dosarelor acestor mai multi, sa fie canonizati toti, numindu-se o zi a praznuirii lor. Altminteri campania acopera o arie prea ingusta pentru o cauza atit de mare.

  Citind marturiile despre acea perioada, descoperim si unii “anonimi” cu totul impresionanti. Parerea mea umila este ca toata lista celor inscrisi pe peretii bisericutei de la Aiud trebuie trecuta in Sinaxar. Si daca mai gaseste cineva numele unui marturisitor, chiar si numai numele, cu felul in care a fost ucis sau maltratat, este suficient, potrivit traditiei Bisericii Ortodoxe, sa fie propus spre canonizare. Sa faca cineva si aceasta munca, de identificare, pina la ultimul nume, daca ar fi cu putinta, din marturiile existente ale fostilor detinuti si din dosarele Securitatii.

 2. Doamne ajută, dragă părinte Savatie !
  Iarna nu-i ca vara, iar România nu-i ca Rusia !
  Ceea ce se încearcă prin această campanie, este recunoaşterea măcar a celor mai de seamă reprezentanţi ai rezistenţei anticomuniste. Deşi, după cum se ştie, avem pe mulţi alţii, care nu sunt mai prejos decât cei pentru care se face campania in cauză. Plus că sunt cei necunoscuţi, care prin corpurile lor sfinţesc acest pământ românesc. Dar să luăm cazul părintelui Ilie Lăcătuşu, despre care am auzit, că trecând-se cu moştele sale printr-un sat, a vindecat pe toţi cei aflaţi în acel sat, pe orbi, pe schiopi, pe demonizaţi etc. Toate aceste mărturii există.
  Avem în istorie cazuri de canonizări făcute după sute, chiar mii de ani. Datorită sistemelor care s-au succedat la un moment dat, acele canonizări nu s-au putut face. Totuşi în popor, evlavia pentru acei oameni bineplăcuţi lui Dumnezeu exista, exprimată în rugăciuni către acei sfinţi (încă necanonizaţi), în acatiste închinate lor, avea lumea icoane ce-i reprezentau. Până la urmă Sinodul Bisericii, mai avea doar de recunoscut sfinţenia acelor oameni.
  La fel ar trebui să se întâmple şi în zilele noastre. Să avem acatiste pentru Sfinţii din închisori, să le cinstim icoanele, să-i prăznuim în ziua morţii lor.
  Şi poate în 2, 3, 10, 100 de ani vor fi şi canonizaţi.
  Important este să nu ne lipsim noi de rugăciunile lor în faţa Dreptului Judecător, căci ei au prins îndrăzneală la El.

 3. Canonizarea “virfurilor” va inchide cazul si va fi greu, daca nu imposibil sa se revina la el, pentru ca va exista raspunsul: “Dar i-am canonizat deja!” Trei persoane nu creeaza un fenomen, “canonizati” fenomenul. Personalitatile numite in aceasta petitie ar fi fost sfinti si fara temnita, dar este important sa se insiste asupra celor pe care temnita i-a sfintit. Sa fie declarata moartea crestinilor din