Tag Archives: Sfintii Apostoli Petru si Pavel

29 iunie: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. A propovăduit Sfântul Apostol Petru la Roma? Răspunsul Sf. Nectarie de Eghina

În luna iunie, în ziua a douăzeci şi noua, pomenirea Sfinţilor Slăviţilor şi întru tot lăudaţilor şi mai-marilor Apostoli Petru şi Pavel.

Sfantul Nectarie de Egina.:

Dupa ce am vazut deja ca, pe la sfarsitul anului 66, Pavel era la Roma in viata si liber, iar Petru nu se afla la Roma, nerelatandu-se nicaieri prezenta lui acolo, vrem sa dovedim adevarul acestui din urma fapt. continuare »

Azi a început postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Image result for peter and paul
Postul Sfinților Apostoli mai este cunoscut si sub denumirea populara de Postul Sampetru. Acesta este randuit de catre Biserica Ortodoxa in cinstea Apostolilor Petru si Pavel, dar si in amintirea obiceiului acestora de a posti mereu inainte de a intreprinde acte importante. In trecut, acest post mai era cunoscut si sub denumirea de Postul Cincizecimii, datorita tuturor darurilor Sfantului Duh, care au ajuns la Sfintii nostri Apostoli.

Primele atestari ale Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel dateaza din secolul IV d. Hr, fiind consemnate in Constitutiile Apostolice. Ulterior, informatii referitoare la acest post se vor gasi si la Sfantul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului, dar si la Leon cel Mare. Conform oamenilor de stiinta, acest post obisnuia sa se tina doar in cercurile monahale. Abia apoi a ajuns sa se extinda si in randul credinciosilor.

Acest post nu are niciodata o data fixa, dat fiind faptul ca inceputul acestuia se stabileste in functie de data in care cad Sfintele Pasti. Anul acesta postul a inceput luni, 4 iunie si tine pana pe 28 iunie. continuare »

Praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Sf. Teofan Zăvorâtul: să nu prăznuim în deşert, ci prin prăznuire să învăţăm cum să trăim creştineşte, iubind

“Cu ce cununi de laude vom incununa pe Petru si pe Pavel, pe cei despartiti cu trupurile si impreunati cu duhul, pe mai marii propovaduitorilor de Dumnezeu?
Cu ce frumuseti de cantari vom lauda pe Petru si pe Pavel, pe cei ce sunt aripile cunostintei de Dumnezeu, care au zburat pe la margini si la cer s-au inaltat, mainile Evangheliei harului, picioarele propovaduirii adevarului, raurile intelepciunii, cornurile Crucii, prin care spranceana demonilor Hristos o a surpat, Cel care are multa mila.”
Antologhion

Ce ne învaţă Petru şi Pavel prin înţelesul numelor lor şi prin schimbarea acestora

Prăznuind acum în cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, trebuie să primim de la ei şi povăţuirea cuvenită zilei, ca să nu prăznuim în deşert, ci prin prăznuire să învăţăm cum să trăim creştineşte, iubind. La Sfinţii Apostoli totul este dătător de învăţătură: pilda vieţii lor, ostenelile în propovăduirea Evangheliei şi mai ales scrierile lor de Dumnezeu insuflate, cu care şi suntem îmbiaţi în fiecare an prin cele ce se citesc în biserică. Cine doreşte, poate să tragă învăţătură şi din acest izvor îmbelşugat, dar adânc; eu însă vreau acum să-mi opresc luarea-aminte, împreună cu voi, la ceea ce e mai simplu şi mai apropiat nouă, şi anume la numele Sfinţilor Apostoli verhovnici, şi să scot din ele, pentru mine însumi şi pentru voi, o lecţie pe ziua de astăzi. Va rog să ascultaţi. continuare »

Sfintii Apostoli Petru si Pavel in scrierile Proloagelor de la Ohrida, ale Sfantului Nicolae Velimirovici

Pomenirea Sfantului Apostol Petru

Petru a fost fiul lui lona si fratele lui Andrei Cel intai Chemat. El era din tribul lui Simeon, si din orasul Betsaida. El a fost pescar si s-a numit mai intai Simon, dar Domnul a binevoit sa il numeasca Chefa, sau Petru (loan 1:42). El a fost primul dintre Ucenici care a marturisit limpede credinta lui in dumnezeirea lui Hristos lisus, cand a zis: Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu (Matei 16: 16). Dragostea lui Petru pentru Mantuitorul era foarte mare, iar credinta lui in El s-a facut din ce in ce mai puternica. Cand Domnul a fost dus la judecata insa, Petru s-a lepadat de El de trei ori: dar la o singura privire a Domnului, sufletul lui Petru s-a umplut de remuscare, de rusine, si de plans cu amar. Dupa Duminica Pogorarii Duhului Sfant, Petru s-a aratat Apostol neanfricat si puternic in propovaduirea Evangheliei. Urmand predicarii lui in Ierusalim la Ziua Cincizecimii, ca la trei mii de suflete au primit Sfintul Botez. El a predicat cuvantul lui Dumnezeu in Palestina, in Asia Mica, in Iliria si in Italia. Petru a facut multe si mari minuni, in timpul vietii fiind: el a vindecat bolnavi si a inviat morti, iar bolnavii se vindecau si numai cand se asezau in umbra lui. continuare »