Tag Archives: episcopul Artemie

Biserica Serbiei nu a amintit in comunicatul oficial despre Episcopul Artemie si nici despre vizita papei in Serbia

Sinodul Bisericii Ortodoxe a Serbiei (SPC), in comunicatul oficial de dupa sfarsitul lucrarilor sedintei ordinare pe luna mai 2011, nu a facut niciun fel de referire la cazul Episcopului de Raska si Prizren Artemie, nici la posibila participare a papei Benedict la manifestarile din 2013 de la Nis, cu ocazia implinirii a 1700 de ani de la Edictul de la Mediolanum (Milano). (Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве). Conform comunicatului oficial, evenimentele vor avea un caracter panortodox sub conducerea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.

Cu toate acestea, unele publicatii mentioneaza ca vor fi invitati si reprezentanti ai tuturor bisericilor crestine care nu sunt unite cu Biserica Ortodoxa, dar au multe principii si valori comune cu aceasta. ( У сенци хапшења Младића, СПЦ одлучио да позове Папу!) Adica, vor fi invitati coptii, armenii, romano-catolicii etc. (vezi si declaratiile Mitropolitului de Baska, Irineu Bulovici, despre sarbatoarea din 2013).

(traducere: https://acvila30.wordpress.com, sursa: https://aktines.blogspot.com/2011/05/blog-post_6025.html)

Se pare ca datorita unor presiuni din interiorul si din exteriorul Serbiei, patriarhul Irineu incearca sa ascunda intentiile sale privitoare la Episcopul marturisitor Artemie, cat si intentia de a-l invita pe ereticul de papa in Serbia.

Consiliul National Sarb din Kosovo de Nord cere restabilirea in treapta de episcop a Parintelui Artemie

BELGRAD – Astazi, 16 mai 2011, a avut loc intalnirea Sinodului Bisericii Ortodoxe Sarbe. Ordinea de zi este inca necunoscuta, insa se vor alege doi noi membri ai Sinodului si se vor crea noi eparhii.

La reuniune se va discuta problema episcopULUI de Raska si Prizren, Artemie, care inca refuza sa accepte decizia sinodului de depunere din treapta de episcop. Patriarhul Irineu a spus ca “in cazul in care fostul episcop nu regreta, se va discuta excomunicarea sa si a celor ce il urmaeza. Consiliul National Sarb din Kosovo de Nord a cerut recent Sinodului sarb restaurarea lui Artemis, in treapta de episcop de Raska si Prizren. S-a oferit sa medieze chiar si in discutiile cu Biserica. Pentru vizita papei, Patriarhul Irineu a spus ca “Reuniunea va discuta, de asemenea, o posibila vizita a papei Benedict al XVI-lea in Serbia, la celebrarea a 1700 de ani de la Edictul de la Milano. Sinodul Serbiei se intalneste de doua ori pe an, in primavara si in toamna.

sursa: ΑΚΤΙΝΕΣ

Sa pomenim in rugaciunile noastre pe episcopul marturisitor Artemie ca sa se faca voia Domnului cu Inalpreasfintia sa. Nu uitati ca maine, 17 mai, are loc procesul unui alt ierarh marturisitor, mitropolitul Serafim de Pireu, impotriva masoneriei. Sa ne rugam ca Domnul sa-l intareasca in lupta cea buna si sa biruie pe vrajmasii Sfintei Ortodoxii.

Parintele Theodor Zisis prezinta ultimele provocari cu care se confrunta Ortodoxia

Fratii de la Graiul Ortodox au avut dragostea de a traduce cele doua inregistrari cu p. Theodor Zisis, a caror rezumate va invitam sa le cititi.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KkQA1FJU2BQ]

In primul rand, trebuie spus ca este o prezentarea a actualitatilor ortodoxe pe care Pr. Zisis, se pare, o face in fiecare duminica dupa slujba enoriasilor sai. A prezentat urmatoarele teme:

Mai intai situatia Mitropolitului Artemie al Rascai. Schimbul de scrisori dintre Artemie si Mitropolitul Serafim al Pireului (scrisoarea lui Artemie catre toti episcopii ortodocsi, luarea de pozitie a lui Serafim, raspunsul de multumire al lui Artemie), pe care noi le-am tradus toate din Ὀρθόδοξος Τύπος (Presa Ortodoxa) . De asemenea spune ca la o liturghie pe care a savarsit-o Artemie undeva la o manastire au venit crestini din toata Serbia, ca sa il sustina. Artemie si-a exprimat bucuria ca Mitropolitul Serafim, precum si monahi si eremiti din Sfantul Munte si-au exprimat sprijinul prin scrisori de solidaritate.Pr. Zisis a citit de asemenea si scrisoarea metohului Marii Lavre, care se afla in Volos, Ano Gazea, si pe care o semneaza staretul metohului, Arhim. Grigorie Hatzinikolaou, care condamna caterisirea necanonica a lui Artemie. Aceste vesti despre luarile de pozitie impotriva caterisirii lui Artemie le considera dadatoare de bucurie si de speranta, pozitive.
Urmeaza si vestile proaste:

Ultima saptamana a lunii ianuarie a fost declarata ca saptamana de rugaciune impreuna cu neortodocsii. Astfel, la Tesalonic si in Kerkira, spre exemplu, au avut loc asemenea rugaciuni comune la care, din pacate, au participat profesori de teologie ortodoxa de la Tesalonic, printre care si un cleric, doctorand al Pr. Zisis. Un motiv in plus de mahnire. Iar la Kerkira a participat un reprezentant al episcopului ortodox. In Serbia a luat parte la aceste rugaciune comune cu eterodocsii Mitropolitul Irineu Bulovici, prof de teologie la Facultatea de Teologie Ort. din Belgrad, unul dintre prigonitorii Mitropolitului Artemie.
Mitropolitul Hrisostom de Messinia, si el unul dintre doctoranzii Pr. Zisis – inca un motiv de mahnire! -, a participat la lansarea cartii unui autor papistas ca unul dintre cei trei prezentatori, alaturi de un cardinal si de un teolog catolic. O carte cu titlul Compediul invataturii sociale a Bisericii, unde prin Biserica se intelege desigur “Biserica papistasa”.
Presedintele rus a fost in vizita la Papa. Pr. Zisis arata ca, din pacate, nici Rusia nu este scutita de “inchinarea la Papa”. De curand Rusia a stabilit relatii diplomatice cu Vaticanul. Amintea ca atunci cand acest lucru s-a petrecut in Grecia au avut loc puternice proteste din partea Sinodului Bisericii Greciei, a Facultatii de Teologie si din partea multor parinti duhovnicesti, mai ales din Sfantul Munte. Recunoasterea diplomatica a statului Vatican inseamna recunoasterea faptului ca o biserica poate functiona ca stat, ceea ce este inadmisibil. “Speram ca macar Rusia sa fie ferita de asemenea sminteli”. Anunta de asemenea ca de curand a avut loc in Rusia un festival interreligios de muzica. De asemenea, Mitropolitul Ilarion Alfeev participa la intalniri interreligioase cu rabini.
In Serbia s-a anuntat pentru 2013 primirea oficiala a Papei. Pr. Zisis subliniaza ca acest lucru nu ar fi fost posibil cu Artemie in Sinod.
Serioase amenintari ecumeniste din SUA. Anumite grupari de protestanti din Statele Unite propun ca crestinii si musulmanii sa renunte la diferentele lor dogmatice si istorice si sa formeze o unica religie, CRISLAM– O NOUA AMENINTARE ECUMENISTA DIN S. U. A. – UN SINCRETISM DINTRE CRESTINISM SI ISLAM, NUMIT CRISLAM. Deja in anumite centre religioase din Huston, Atlanta etc. pastorii protestanti tin Coranul alaturi de Biblie!
In final citeste mesajul unei misionare ortodoxe din Taiwan, de origine chineza, care le transmite grecilor sa ia aminte la marele tezaur duhovnicesc pe care il detin si fata de care sunt nepasatori. Le arata ca, in ciuda crizei sunt foarte bogati duhovniceste, spre deosebire de Taiwan, o tara aflata in crestere economica, dar foarte foarte saraca spiritual. continuare »

Patriarhul Irineu al Serbiei doreste excomunicarea Episcopului Artemie

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=TgpEDdYqrwI]

Patriarhul sarb Irineu a spus in orasul Nis, ca la intalnirea Sinodului Bisericii Ortodoxe Sarbe ce va avea loc in luna mai este posibil de a se discuta despre excomunicarea Episcopului de Raska si Prizren, Artemie, din cadrul comunitatii ecleziastice. Episcopul Artemie a fost deja depus din treapta de episcop de catre sinod, insa conform canoanelor el este de drept Episcopul de Raska si Prizren. In apararea sa au venit Mitropolitul Serafim de Pireu si profesorul Theodor Zisis. Episcopul Artemie este cunoscut pentru pozitia sa anti-ecumenista, anti-NATO, anti-UE fapt ce a deranjat capetele din fruntea statului sarb, cat si ale bisericii sarbe. Exista posibilitatea unei scindari a bisericii sarbe, dupa cum episcopul Artemie avertizeaza: Pericol evident de schisma in cadrul Bisericii Ortodoxe a Serbiei.

Solidaritatea sarbilor fata de episcopul Artemie. Peste o mie de persoane la Sfanta Liturghie de duminica

Mai mult de 1000 de persoane din intreaga Serbie au participat la Sfanta Liturghie pe care a savarsit-o episcopul Artemie duminica (8/11/2010 – prima zi de post pe calendarul neaggiornat) in biserica Sfantul Ioan Botezatorul din satul Ljuljaci.  Episcopul a vorbit despre marele bici al ecumenismului.

Episcopul de Raska si Prizren, Artemie, a mai declarat ca decizia Sinodului Bisericii Sarbe de a “restabili ordinea” intre calugari este anormala si neavenita.

Pe langa acuzatia mincinoasa de deturnare de fonduri, fericitul Episcop Artemie mai este acuzat scandalos de crima, de catre fostul episcop de Hertegovina, Athanasios Gieftits. “Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este imparatia cerurilor” (Matei 5, 10).

traducere dupa: https://aktines.blogspot.com

Despre prigonirea episcopului Artemie

Interviu telefonic cu Parintele Theodoros Zisis, Profesor emerit de Patrologie la Universitatea din Salonik.

Ioan Vladuca: Binecuvantati, Parinte! Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre prigoana dezlantuita impotriva Episcopului Artemie din Serbia.

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Episcopul Artemie, izgonit pe nedrept din episcopia sa si exilat intr-o manastire, se aseamana cu Sfantul Ioan Gura-de-Aur. Pe Sfantul Ioan Gura-de-Aur l-au urmat monahi si mireni in tot drumul sau. Si la Episcopul Artemie, acolo in manastirea in care l-au exilat, se duce lume, iar dusmanii Ortodoxiei au fost deranjati de aceasta.

Ioan Vladuca: In ce mod a inceput prigoana?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Statul sarb a cerut interpolului sa fie dat in urmarire generala Parintele Simeon – protosinghelul Preasfintitului Artemie. Se presupune ca atunci cand un stat cere urmarirea prin interpol, persoana urmarita este vinovata, fara proces. Asa a fost arestat de interpol si tinut 7 luni in inchisoarea din Salonik, fiind apoi supus judecatii celei mai inalte Curti a Greciei, anume Areopag, care i-a dat cistig de cauza Parintelui Simeon impotriva statului sarb. E mare lucru ca Areopagul a fost drept. Nu a luat in seama ca e statul sarb la mijloc.

Ioan Vladuca: De ce s-a desfasurat procesul in Grecia?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Pentru ca aici a fost prins. El venise la Facultatea de Teologie, unde isi facea teza de master. A fost prins in Facultate de interpol si arestat imediat, fara drepturi.

Ioan Vladuca: Ce acuzatie i s-a adus?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Delapidare din fondurile Mitropoliei Kosovo.

Ioan Vladuca: Va rog sa comentati aceasta acuzatie.

Parintele Profesor Theodoros Zisis: Evident, este o acuzatie falsa. Nu au reusit sa aduca nici o dovada. Mai mult, exista un economist care se ocupa de Mitropolie. Nu se ocupa Protosinghelul, nici Episcopul.

Ioan Vladuca: Cine l-a acuzat?

Parintele Profesor Theodoros Zisis: A fost acuzat de patriarhul Irineu si de Athanasie Jetfici care au impus sinodului sa il acuze; iar apoi acuzatia a fost preluata de statul sarb, care a cerut interpolului urmarirea Protosinghelului. Motivul arestarii Protosinghelului a fost ca sa il tina departe de Episcopul Artemie,  sa nu poata interveni in sechestrarea acestuia. continuare »