Concert simfonic în POST în Catedrală… La Cluj, cu binecuvântarea agentului “Ionică” Andreicuț. Clujenii sunt chemați să boicoteze această blasfemie!

concert simfonic catedrala cluj

De ceva zile, clujenii aud în catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca surle și trâmbițe, contrabasuri și trompete, viori și… majorete mai lipseau, cum fac “partenerii noștri strategici” de peste ocean. Opera română din Cluj cu tot arsenalul susține în seara aceasta un concert chiar în catedrală, după ce luni – 20 martie, a mai fost un concert repetiție pentru cel din această seară.

Știm că au mai fost astfel de cazuri, cum ar fi cel din catedrala din Timișoara. Acest gen de spectacol este mai degrabă specific cercurilor masonice, decât credincioșilor ortodocși, cu atât mai mult că se desfășoară într-un locaș sfânt și în timpul postului.

Totuși sunt și oameni curajoși care se opun: Revoltă în Biserică din cauza concertului Operei Naţionale în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca: Preoţii şi teologii cer demisia decanului Facultăţii de Teologie, organizatorul evenimentului

“BOR are nişte legi, numite canoane, după care funcţionează biserica. Canonul 75, al Sinodului VI Ecumenic, spune că în biserică nu se cântă cu instrumente muzicale. În plus, cei patru solişti vor cânta pe solee, care este locul din faţa altarului, unde nu are voie să calce decât preotul şi diaconul, nicidecum femeile. De asemenea, din ceea de ştim noi, solistul Florin Estefan este de religie baptistă, iar un alt canon bisericesc spune că un neoprotestant nu are voie să stea în faţa altarului. Acest concert în Catedrală duce în derizoriu instituţia bisericii prin încălcarea canoanelor”, au spus călugării din catedrală.

Potrivit acestora, fostul mitropolit Bartolomeu a interzis un concert al lui Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius, în Catedrală, tocmai din cauza canoanelor BOR.

“Acest concert este programat în Postul Mare, cea mai strict perioadă pentru credincioşi. Catedrala Mitropolitană are regim de mănăstire, iar regulile sunt, la fel, mult mai stricte decât într-o biserică obişnuită”, au precizat mai mulţi preoţi şi călugări.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că evenimentul arată deschiderea Bisericii Ortodoxe spre manifestări culturale.

“Prin acest concert de muzică sacră nu se forţează tradiţiile bisericeşti, mai ales că are şi un scop caritabil. Nu sunt încălcate canoanele pentru că nu are loc concertul cu instrumente muzicale în timpul slujbei religioase. Concertul este deschis tuturor iubitorilor de muzică sacră, indiferent de confesiune, sunt bineveniţi să participe cât mai mulţi spectatori”, a spus Ivanov.

“Requiem” este o operă de inspiraţie neoclasică, fiind considerată cea mai importantă lucrare a compozitorului Marţian Negrea. Piesa a fost compusă în 1957, dar a fost interzisă de cenzura comunistă, fiind prezentată prima oară în 1990 la Filarmonica din Cluj-Napoca.

 

Mai mulţi preoţi, monahi şi teologi cer demisia decanului Facultăţii de Teologie a UBB, Vasile Stanciu, şi a consilierului cultural al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, după ce aceștia au organizat un concert al Operei Naţionale în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca, potrivit gandul.info.

Organizarea concertului „este picătura care a umplut paharul revoltei şi a nemulţumirilor credincioşilor ortodocşi cu privire la mai marii Bisericii Ortodoxe”, conform unui comunicat al teologului Valentin Guita, potrivit Mediafax.

„Întrucât în urma protestului justificat al mai multor preoţi, monahi şi teologi administraţia Mitropoliei Clujului nu a anulat concertul simfonic organizat în Catedrala Mitropolitană, contrar canoanelor Bisercii noastre Sfinte şi contrar învăţăturii Sfinţilor Părinţi, mai mulţi preoţi, monahi şi teologi cerem de urgenţă demisia consilierului cultural al Mitropoliei, Bogdan Ivanov, a directorului Radio Renaşterea, Paul Siladi, şi a decanului Facultăţii de Teologie, Vasile Stanciu. Considerăm că aceasta este picătura care a umplut paharul revoltei şi a nemulţumirilor credincioşilor ortodocşi cu privire la mai marii Bisericii Ortodoxe care, în loc să se ocupe de sufletele credincioşilor în această perioadă binecuvântată de Dumnezeu, a Postului Mare, au cu totul şi cu totul alte preocupări, contrare menirii lor, numai din dorinţa de a-şi satisface cultul personalităţii”, se arată în comunicat.

Valentin Guia a declarat că în timpul pregătirilor pentru concert, care au loc în Catedrala Mitropolitană, s-a perturbat programul de rugăciune din cadrul Postului Mare.

„Iconostasul Catedralei, peretele împodobit cu icoane ce desparte altarul de restul bisericii, este un obiect sfânt, nu se poate aşa ceva. Şi călugării Catedralei s-au revoltat. Am cerut demisia celor trei reprezentanţi ai Mitropoliei, pentru că ei sunt organizatori ai concertului din partea Mitropoliei, iar dirijorul corului de cameră al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a UBB este chiar decanul Vasile Stanciu”, a spus Guia.

Opera Naţională Română Cluj-Napoca va organiza, miercuri, un concert în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă. Mai mulți preoți și călugări acuză că evenimentul ar implica folosirea de instrumente muzicale în lăcaşul de cult, iar acest lucru încalcă rânduieli şi canoane bisericeşti.

Concertul are un scop caritabil, iar donațiile vor fi oferite unei pofesoare de religie care este bolnavă. Pentru intrarea, prețul unui bilet va fi de 20 de lei, iar aceștia vor servi drept donație.

7 comments

  1. Augustin David

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Se pare că este din aceeași mișcare de "modernizare". La noi în Biserică s-a cântat de curând Ave Maria al catolicilor de un quartet de coarde... Doamne Păzește

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Parca e descris din acel memorandum, o batjocura totala

  3. Apa trece, pietrele raman

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Prioritatea Bisericii trebuie sa fie călăuzirea credinciosilor spre dobândirea Duhului Sfant. Sa nu uitam ca Insusi Hristos a folosit biciul intr-un caz asemănător. Pentru cele lumesti exista suficient spatiu.

  4. Andrei Creacico

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Important! Argumentarea întreruperii comuniunii cu ierarhii ecumenişti din partea celor 12 clerici din Rep. Moldova:
    http://lumea-ortodoxa.ro/argumentarea-intreruperii-comuniunii-cu-ierarhii-ecumenisti-din-partea-celor-12-clerici-din-rep-moldova/

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Exista vrteo inregistrare, macar si cu telefonul, la ce a fost acolo?
    As fi tare curios sa vedem si noi..

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Poate ar trebui să luați atitudine și față de concertele/zdrăngănelile masonilor date pe postul de radio ORTODOX Trinitas!! Se întâmplă acest lucru în mod frecvent. Iar dimineața la prima oră, în fiecare dimineață, sunt pomeniți alături de Sfinții noștri ortodocși și ereticii vaticanului.

  1. Pingback: Zici ca-i desprinsa din MEMORANDUM: In Post, CONCERT SIMFONIC in CATEDRALA Mitropolitana din Cluj | Saccsiv - Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*