Concluziile dezbaterii publice pe tema cardului de sănătate: Respectăm credinţa, putem da adeverinţe, declară CNAS. Să fie cele 1 MILION de carduri nedistribuite echivalentul celor 1 MILION de semnături adunate de Părintele Justin?

Vedeți înregistrarea video a dezbaterii.

Cu câteva zile înainte ca folosirea cardurilor de sănătate să devină obligatorie, un milion de asiguraţi nu au primit încă documentele. Oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate insistă ca medicii de familie să finalizeze distribuţia în cazurile în care poştaşii nu i-au găsit pe destinatari.

Cardurile ajung la medicii de familie într-o cutie, pe numele fiecărui medic de familie, puse în ordine alfabetică. Deci, va fi extrem de uşor să îl găseşti, să îl iei și să îl înmânezi”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

De cealaltă parte, medicii refuză să se implice în partea de distribuţie. „Legea spune foarte clar: cardul nu face slalom pe unde declară oricine. Câtă vreme legea nu îmi permite mie să iau cardul pe proces verbal de la casă să îl dau pacientului direct, legitimându-l, nu pot face asta”, a spus Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

Refuzul medicilor nu este singura problemă. Cardul a fost şi subiectul unui protest cu strigături.

Sunt peste un milion de oameni care refuză cardul. Unii din motive de conştiinţă, pur şi simplu, unii din motive de conştiinţă religioasă, alţii pentru că au dreptul să refuze procesarea datelor personale după voia altor instituţii”, a spus preotul Andrei Aldea.

„Lumea creştin-ortodoxă e împotriva introducerii cipurilor în acte pentru că e o nouă identitate electronică”, a precizat Tiberiu Galamboş, preşedintele Asociaţiei Civice “Dreptate”.

Pentru credincioşii speriaţi de card există totuşi alternativă: vechiul sistem cu adeverinţă de la angajator.

Aş vrea să văd câţi sunt cei care refuză cardul. Din datele noastre, sunt foarte puţini, două, trei mii. Dacă doresc adeverinţa, rămâne adeverinţa. Nu doresc ca cineva să rămână fără servicii medicale pentru faptul ca s-a introdus cardul”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Tipărirea şi distribuirea cardurilor de sănătate a costat aproape 50 de milioane de euro. Noul sistem electronic de evidenţă a asiguraţilor intră în vigoare de la 1 februarie. Timp de trei luni va funcţiona în paralel cu cel actual.

| digi24

REFUZ_cardul-de-sanatate-cu-cip

“Binele dumneavostră nu este şi binele nostru. Nu vrem card”, au spus încă din deschiderea dezbaterii publice primii vorbitori din partea asociaţiilor

religioase. “Vrem alternative, adică adeverinţe fără cip. Nu vrem ca datele noastre medicale să ajungă la oricine (…). Daţi-mi 24 de ore şi vă sparg orice site”, a continuat unul dintre vorbitori, arătând că acordul pentru donare de organe exprimat prin card îi poate face pe titulari să se teamă că vor deveni victime ale traficului de organe.

Alţi reprezentanţi ai acestor asociaţii au mai spus că prin card se urmăresc “interese obscure din afara României”.

Preotul Mihai Andrei Aldea, venit de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă din judeţul Neamţ, a spus că peste un milion de oameni au refuzat cardul.

“Eu şi peste un milion de oameni refuzăm cardul, din motive foarte diferite: unii din motive de conştiinţă pur şi simplu, alţii din motive de conştiinţă religioasă, alţii pentru că au dreptul să refuze procesarea datelor personale după voia altor instituţii. Din nenorocire, instituţiile statului aplică logica teroriştilor de la Paris: dacă nu eşti de acord cu noi, te omorâm. Pentru că aceşti oameni care nu acceptă cardul de sănătate, în lipsa unei alternative, sunt condamnaţi la moarte, la execuţie, aceia dintre ei care sunt grav bolnavi şi li se refuză dreptul la consultaţie, culmea aberaţiei. În hotărârea de Guvern este o alternativă, dar aceasta este restrânsă la ceea ce vor legiuitorii, dacă o lărgesc pentru libertatea de conştiinţă s-a rezolvat problema şi dezbaterea este inutilă”, a spus părintele Mihai Aldea.

Întrebat cine sunt cei 1 milion de oameni care refuză cardul, preotul a spus că sunt din toate categoriile: creştini ortodocşi, oameni de alte religii şi grupuri de atei.

“Vorbim de peste un milion de cetăţeni care au semnat în urmă cu câţiva ani un document pe care l-au trimis la preşedinţie. Ni s-a răspuns că ni se va da alternativă. De patru ani, Ministerul Sănătăţii ne-a promis o alternativă. De ce îl refuzăm? De exmplu, pentru că este prevăzut că se dă cu acordul al asiguratului. Dacă te obligă, eşti constrâns”, a mai spus preotul.

Preşedintele CNAS Vasile Ciurchea a spus că din datele autorităţilor sunt doar 2.000 – 3.000 de români care refuză cardul, dar că va exista o alternativă.

“Cu certitudine, am subliniat de câteva ori, vom găsi o alternativă la card. În momentul de faţă aş vrea să văd câţi sunt cei care refuză. Din datele noastre sunt puţini, două sau trei mii. O parte din cei care au returnat cardul acum vin şi-l cer. Este clar că trebuie să găsim o alternativă pentru că sunt oameni care îl refuză din motive mai mult sau mai puţin obiective, mai mult sau mai puţin înţelese de mine. Dar sigur acea adeverinţă o să îi pună pe drumuri, de la casă, la medic şi aşa mai departe. Dacă doresc adeverinţa, rămâne adeverinţa, nu doresc ca cineva să rămână fără servicii medicale pentru faptul că s-a introdus cardul. (…) Nu suntem împotriva acestor opinii, respectăm credinţa, respectăm absolut tot ce doreşte pacientul, dar cardul la noi sau în alte sisteme de asigurare, pentru că toate sistemele de asigurare au card, nu face altceva decât să pună ordine în acordarea serviciilor şi în eficientizarea banilor”, a explicat Ciurchea.

În pofida asigurărilor date de preşedintele CNAS că va fi luată în calcul o alternativă, unii au cerut demisia acestuia, trasformând dezbaterea, dorită de majoritatea a fi una civilizată, bazată pe toleranţa credinţei, într-un vacarm de stradă.

Patriarhia Română a arătat că nu se opune introducerii cardului de sănătate, pentru a nu pierde finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului, dar susţine găsirea unei alternative pentru aceia care din anumite raţiuni refuză acest act.

| mediafax

14 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    off topic:
    Filmul-cateheza a mitropolitului Ilarion Alfeev - Omul in fata lui Dumnezeu. Intrarea in biserica
    https://www.youtube.com/watch?v=mg395HRf4BE

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta!!
    Sa ma bucur, sau sa mai astept? Bunica mea avea o vorba: "nu te bucura pina nu vezi alb in căpistere"
    Daca e asa, e o mare victorie, a unor oameni cu ajutorul Lui Dumnezeu.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/01/16/miscarea-pentru-apararea-ortodoxiei-12-motive-pentru-care-am-respins-cardurile-electronice-de-sanatate-radu-iacoboaie-16-ianuarie-2015/

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      OFF TOPIC - APEL IMPORTANT

      https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/01/18/veniti-alaturi-de-miscarea-pentru-apararea-ortodoxiei-sa-facem-impreuna-acatistul-sfintilor-romani-din-inchisori-sa-luam-atitudine-de-maine-incepe-in-bucuresti-saptamana-ereziei-a-rugaciunilor-in/

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dumnezeu sa va intareasca si sa va apere de toate răutătile acestei lumi, parinte. Aţi fost si ati rămas un adevarat marturisitor al dreptei credinte. Va iubim din tot sufletul si ne rugam sa va dea Domnul sanatate si mantuire.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    AFIRMATIA DE MAI JOS E MINCIUNA GOGONATA! Ce mincinos ordinar poate fi Preşedintele CNAS Vasile Ciurchea
    "Preşedintele CNAS Vasile Ciurchea a spus că din datele autorităţilor sunt doar 2.000 – 3.000 de români care refuză cardul,"
    Cu simpla cautatre pe google aflam confirmarea celor spuse de parintele Aldea !!! Din datele de mai jos culese de pe net, reiese ca cell putin 5 % din intreaga populatie a refuzat cardul. Si asta inseamna cel putin 1milion !
    EXEMPLE
    In Braila cu 219.636 asigurati sunt 13500 de carduri returnate/refuzate/neridicate de catre destinatari.
    http://www.obiectivbr.ro/peste-13500-de-braileni-nu-au-carduri-de-sanatate_id100562
    In Galati mai mult de 11000 de carduri returnate...
    http://radioiasi.ro/stiri/galati-peste-11-000-de-carduri-de-sanatate-au-fost-returnate/
    In Buzau sunt 10500 de carduri returnate
    http://amfms.ro/peste-10-500-de-carduri-de-sanatate-returnate-la-cjas-buzau/
    In Dolj sunt 33000
    http://stiri.tvr.ro/peste-33-000-de-carduri-de-sanatate-au-fost-returnate-casei-judetene-de-asigurari-de-sanatate-dolj_54728.html
    ETC -ETC-ETC
    Deci, repet ! Doar cu o simpla cautatre pe google aflam confirmarea celor spuse de parintele Aldea !!! Din datele de mai sus reiese ca cell putin 5 % din intreaga populatie a refuzat cardul. Si asta inseamna cel putin 1milion ! E strigator la cer!!!!

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Faceti cunoscut acest caz cutremurator, dar si exemplar:
    https://anomismia.wordpress.com/2015/01/13/imagini-si-caz-foarte-impresionante-apel-umanitar-urgent-chisinau/

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa nu uitam ce a zis PARINTELE NOSTRU : "Traim intr-un veac al MINCIUNI SI INSELARI". Vedeti ultimile evenimente de la PARIS care puncteaza INCEPUTUL CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL. DOAMNE AJUTA si mantuire pentru toti NE-ASIGURATI DE DUMNEZEU.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ,,Patriarhia Romana nu se opune introducerii cardurilor de sanatae"!!! Prioritara este catedrala mantuirii neamului, nu mantuirea neamului!!! Pe afara varuit gardul si inauntru leopardul! Bravos natiune! Pai uite-asa au avut curajul unii sa spuna si in desbaterile de ieri ca problema cardurilor nu este o problema religioasa!!! Asa sa fie? Ce fel de mantuire viseaza patriarhia Romana? Una care se bate cap in cap cu ceea ce au spus Sfintii Parinti?

    http://www.apaceavie.ro/marele-antonie-si-ecumenismul-de-astazi/#more-9387

    Indemnul de a nu ne insemna cu 666, formulata in capitolul 13 al Apocalipsei este, de fapt. o porunca alaturi de alte porunci de respectarea carora depinde mantuirea noastra. Incalcam una, ne facem vinovati de toate si s-a dus mantuirea noastra. iBOR are datoria de a ne ajuta sa luptam impotriva pecetii antihristice, nu de a ne oferi plocon necuratului.

    Ma doare sufletul cand vad in ce hal suntem lasati de izbeliste pe plan duhovnicesc. Se renunta la Moliftele Sfantului Vasile, dar sunt acceptate diverse asociatii in incintele bisericilor sa le faca analize medicale gratuite crestinilor. Din ce baini si cu ce miza? Nu cumva cei care sponsorizeaza astfel de analize isi iau profituri inzecite? Nu cumva donatorii de organe ar putea fi racolati dintre crestinii care se inghesuie la astfel de analize gratuite? E o intrebare doar. Aceasta ar putea fi o explicatie a tacerii BOR.

    Mai este o prioritate mantuirea noastra atata timp cat atitudinea BOR fata de ecumenism este cea care este? Doamne, ai mila de noi!

  9. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dacă s-au implicat niște oameni s-a cunoscut

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Slava Domnului ca inca mai exista inca oameni cu o constiinta ortodoxa, care se lupta pentru noi, cei nepasatori!

  1. Pingback: Dezbatere: Peste un milion de oameni refuză cardul de sănătate. Răspunsul CNSAS | Bucovina Profundă

  2. Pingback: Pr. Prof. Dr. Mihai Valică despre cardul electronic de sănătate- Persoana umană între discriminare, desacralizare şi comercializare de organe | Bucovina Profundă

  3. Pingback: Poșta Română: Un milion de români au refuzat cardul de sănătate | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*