Directive UE: Morții pot fi îngropați fără preot și nu pot fi ținuți mai mult de o oră în casă. BOR, fără reacție

NOUA LEGE FUNERARĂ: Este posibilă ÎNMORMÂNTAREA FĂRĂ PREOT! VEZI REACŢIA BOR!

cimitirRomânii îşi pot îngropa morţii fără preot, conform noii legi funerare, care prevede, totodată, ca mormintele neîngrijite de mai bine de doi ani să fie confiscate de administraţie. Contactaţi de Libertatea.ro, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au ales să nu comenteze.

Noua lege funerară le permite românilor, dintre care 86 la sută creştin-ortodocşi declaraţi, să îşi îngroape morţii fără preot (înmormântare civilă sau laică). Conform actului normativ, oamenii pot alege, încă din timpul vieţii, modul în care vor fi înhumaţi, având, totodată, opţiunea să fie sau nu incineraţi.

“Înmormântarea poate fi religioasă sau laică, precedată sau nu de incinerare. Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nici o modificare a ultimei voinţe a acesteia”, se arată în art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din România.

O altă prevedere este legată de îngijirea mormintelor. Astfel, potrivit noii legi, locurile de veci care sunt lăsate în paragină timp de doi ani ar urma să fie confiscate de administraţie.

Contactaţi de Libertatea.ro, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au ales să nu comenteze actul normativ care va intra în vigoare din octombrie.

Nu comentăm“, ne-a spus un reprezentant al BOR.

UE schimbă tradiţiile BOR: Persoana decedată trebuie ţinută doar o oră în casă

Noile reglementări UE prevăd că familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului. Cu toate că în amrile oraşe această practică funcţionează de ani buni, unii oameni acuză că nu li se permite să respecte tradiţiile.

De asemenea, nu doar prestatorii serviciilor funerare au o serie de obligaţii, ci şi rudele decedaţilor. Noile norme ale UE, pe care şi România trebuie să le respecte, sunt foarte drastice şi prevăd faptul că mortul nu mai poate fi ţinut şi jelit în casă decât maximum o oră, în niciun caz trei zile, cum este tradiţia la români, potrivit romaniatv.net.

Adrian Pavlov, director coordonator în cadrul Direcţiei de Control în Sănătate Publică Constanţa, a precizat, că la nivelul instituţiei nu au fost recomandate până în prezent asemenea norme.

În ceea ce priveşte amenzile, neexistând reglementări clare, acestea nu pot fi aplicate. Totuşi, există anumite obligaţii există, care se referă la aparţinătorii persoanelor care mor din cauza unor boli transmisibile. Aceştia trebuie să depună decedatul numai în sicrie din plumb, prevăzute cu o fereastră.

17 comments

  1. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    OFF TOPIC

    Știe poate cineva cum să postez Radu Iacoboaie – BLOG ANTIECUMENIST, ANTICOMUNIST ȘI ANTIGLOBALIZARE?

    În momentul de față, când accesați pe google radu iacoboaie, ajungeți la blog dacă accesați fișierul de jos FĂRĂ CATEGORIE – Radu Iacoboaie sau raduiacoboaie.wordpress.com

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Inlocuieste la setari unde ai scris BLOG ORTODOX DE ATITUDINE cu BLOG ANTIECUMENIST, ANTICOMUNIST ȘI ANTIGLOBALIZARE

    • Iacoboaie Radu

      Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Blogul meu ACTUALIZAT LA ZI se poate găsi accesând pe Google fișierul: Radu Iacoboaie - WordPress.com sau adresa blogului: raduiacoboaie.wordpress.com

      Doamne ajută!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    CITITI va rog ptr cine nu a facuto ìnca,cartea Diavolul este politic corect,de ieromonahul Savatie Bastovoi,e o carte profetica,ptr ca acolo vor sa ajunga,ala este scopul Uniunii Europene,Sa vina se deranjeze un taran amarat caruia ia plecat cineva drag cu aceasta lege=2 funeralii !!!!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nici nu cred ca e o problema aceasta lege, pentru ca nu interzice exercitarea practicilor reigioase, cu exceptia celor 3 zile dar din motive evidente de sanatate. Una era cind oamenii stateau in casa lor la distanta de a vecinului si lata in inghesuiala de la bloc. Treaba cu 1 ora e c-am deplasata, ca nici nu apuci sa dai cateva telefoane sa vezi unde duci pe raposat. Problema e ca omul sa moara crestin ortodox si sa aleaga inmormintarea religioasa. Ca au fixat cateva lucruri care cred ca tine un pic de administrare nu e problema.
    Cred ca la tara nimdni nu te va obliga sa duci mortul la casa mortuara...

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La începutul acestui an s-au înfiinţat cununiile şi botezurile umaniste, bănuiam că vor fi înfiinţate şi înmormântările umaniste, deja e prea de tot capii seculari îşi fac de cap, noi tot rânduiala noastră o s-o ţinem şi nu vorbesc în numele tuturor ci spun asta pentru că sigur sunt mai mulţi ortodocşi ar contesta asta cununie umanistă, botez umanist (ceremonie de numire a copilului fără scufundare sau stropire cu apă), acum înmormântare umanistă (civilă sau laică). De toată scârba ăştia de la UE.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      ne-au-facut-marionetele-lor-
      MASONII-se-joaca-cu-sufletele-noastre-si-noi-le-permitem
      acum-nu-mai-protestam-ne-am-prostit-de-tot
      DUMNEEU-SA-NE-AJUTE

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Exista oameni care nu sunt credinciosi, care e problema ca nu sunt ingropati cu ritual religios?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      FLAVIUS,
      PROBLEMA APARE CAND ACESTIA SE INPUN CU NERUSINARE ,VIN CU TOT FELUL DE PRETENTII NECANONICE,PRETENTII CE CONTRAVIN BISERICII SI INVATATURILOR ORTODOXE.
      DE EX. NU S-A AUZIT NICIODATA PANA ACUM ,CA VRE-UN ORTODOX A CERUT SOCOTEALA DE MODUL IN CARE ALEG SA-SI INGROAPE MORTII SECTANTII,CATOLICII SAU CELELALTE CONFESIUNI.
      STIM INSA DIN EXPERIENTA,CA VIN CU PRETENTIILE SI REGULILE LOR,CAND DORESC SA FIE INGROPATI ORTODOX.EX.SERGIU NICOLAESCU.
      ADICA ,DUPA CE O VIATA INTREAGA,AI BATJOCORIT BISERICA ORTODOXA SI PE SLUJITORII EI,FARA NICI UN REGRET, SAU POCAINTA,DORESTI[SAU MAI BINE ZIS FAMILIA DORESTE] SA BENEFICIEZI DE
      CEVA CE NU AI ACCEPTAT CAT AI FOST IN VIATA.
      PROBLEMA APARE SI ATUNCI CAND ,SUNTEM OBLIGATI NOI,ORTODOXSII,SA NU RESPECTAM CANOANELE SI TRADITIA,PENTRU CA APAR TOT FELUL DE LEGI LAICE,PUSE IN PRACTICA DE PRIMARII,CARE AU IN SUBORDINE TOATE CIMITIRILE ,SI CARE, STIM DE CINE SUNT CONDUSE SI CU CE INTENTII.
      TOATE ACESTE REGLEMENTARI LAICE VIN CA O CAPCANA, IN CARE TREBUIE SA CADEM NOI,NICIDECUM NU VINE IN SPRIJINUL ATEILOR SAU A ALCUIVA.PENTRU EI,ORICUM AR FI,CU PREOT, SAU FARA PREOT,CU SLUJBA ORTODOXA, SAU FARA SLUJBA,TOATE ACESTEA INSEANA, NIMIC.FINALUL LOR ESTE ACELASI.
      PENTRU NOI INSA,TOATA TRADITIA SI RANDUIALA ,NE SUNT DE UN REAL AJUTOR DUHOVNICESC.

      • Traiasca Legiunea si Capitanul!

        Conform celor explicate în ,,Jurnalul feficirii" scris de părintele Nicolae Steinhardt,trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului(adică statului) dacă acesta(statul) se poartă cu cele ale lui,adică cu construcția de drumuri,cu apărarea țării ,cu civismul,dar când statul vrea să ne impună o doctrină opusă legii creștine,de obligare,de impunere,prin constrângere(vezi toate legate de acceptarea cardurilor de sănătate sau a altor documente cu cip-permisul auto,pașaportul șa.),atunci comportându-se ca Mamona(adică diavolul),nu mai avemdatoria să respectăm deoarece statul s-a transformat între timp în Mamona.Apropo,a sosit cardul medical emis pe numele meu,prin poștă,l-a găsit soția în cutia poștală,și nu s-a cerut nicio semnptură de primire.Pe plic e menționată adresa Casei de Sănătate care l-a trimis ,și o să-l pun la Poștă într0o recomandată cu confirmare de primire către Casa de Sănătate deoarece eu nu am cerut și nici nu sunt de acord să primesc acest mijloc de urmărire.Și acceptarea în mod tacit,adică fără semnătura mea de primire,adică dacă-l accept,este tot cădere de sub tutela divină.Îmi asum acestea scrise.Îmi aduc aminte de situația când Domnul a zis ucenicilor și Sf.Ap.Petru că oamenii or să-l condamne și o să-l omoare și Sf.Ap.Petru a zis că-l apără el pe Mântuitorul.Știți ce răspuns a primit? Înapoia Mea Satano.Așa și-n cazul cardurilor de sănătate.Poate unii s-au gândit că ne fac un bine forțându-ne să luăm cardurile,nemaisolicitându-ne semnătura,dar ei nuștiu că prin acțiunea lor ne bagă în gura lupului,adică a Satanei,căci acest plan este organizat de Satana,este dezvăluit oamenilor de către Dumnezeu.dar este îngăduit de Dumnezeu pentru a vedea care ne lepădăm de El și care nu.Vrea Domnul să vadă dacă suntem creștini adevărați sau farisei.Asta este fraților.Rugați-vă să vă dea Domnul înțelegerea celor ce se petrec astăzi.Vă doresc mântuire.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      E cimitir ortodox, din cate stiu e al Bisericii Ortodoxe. E ca si cum (mult mai grav, evident) eu ti-as intra in sufragerie cu noroi pe ghete, desi tu stai in sosete albe. As fi de acord ca laicii sa fie ingropati fara preot. Dar in cimitirele lor, laice (desi nu le vad rostul neam :)) ).

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Exista si oameni analfabeti. De aceea scoala e obligatorie pana in clasa a X-a, ca sa nu fie o povara pentru societate. La fel este si cu religiozitatea. Daca se creaza conditii optime pentru inclultura spirituala, acele suflete nu mai au sansa la mantuire. Cele trei zile de dupa deces sunt foarte importante pentru sufletul plecat. Priveghiul familiei ajuta acest suflet sa nu fi speriat si sa gaseasca usor calea spre Lumina. Altfel risca sa ramana suspendat intre lumi si foarte greu mai poate fi ajutat (tot de rugaciunile familiei si ale bisericii).

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Problema e sa militam pentru libertatea religioasa si dreptul aprioric de a ne manifesta conform ortodoxiei. Daca vreun aspect al acestor limitari depaseste normele de bun simt si de convietuire sau pe motive de securitate a sanatatiii ( fara a sari calul!) atunci trebuie atacata legea si cei ce au propus-o . Sa nu ne consumam insa pe tinte false! Si mai mult, sa ne manifestam crestineste indiferent de legi!!!!! Indiferent cine si ce viseaza si reuseste sa impuna prin lege, noi trebuie sa avem in vedere credinta si datinile stramosesti sa nu fie atinse! Restul e politica! Noi sa ramanem noi! Sa nu devenim carpe ce iau culoarea pantofilor pe care ii sterge...

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sfântul Grigorie spunea că cel care tace îl trădează pe Hristos.Și când se spunea că nu e voie să ne împărtășim cu aceeași linguriță ,era tot o aberație a celor necredincioși.Biserica noastră Ortodoxa tace.Șeful statului (Traian Băsescu) spunea odată că ,,se mănâncă și se bea bine la Patriarhie".E un loc bun de odihnă după cum se vede.Comentariile le puteți face voi.Asta este.Nici la problema introducerii documentelor cu cipuri incorporate nu s-a exprimat conform poziției Sfinților Părinți(vezi scrierile Părintelui Paisie Aghioritul despre pierderea libertății personale, prin acceptarea documentelor ce conțin coduri de bare sau cipuri).Cel care tace în aceste vremuri se face părtaș la lucrarea de îndosariere a oamenilor,adică la pierderea libertății lor, și poate fi numit trădător de Dumnezeu. Asta este !

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta
    Mai frati intru Hristos,atata ne zdrobim cu vorbele si cautam sa scoatem in evidenta cunostintele noastre intru cele ale Sfintilor Parinti incat cine ne citeste ne si crede.
    Frati intru Hristos,dupa cum zice Caragiale"faptele vorbeste"sa nu mai fim demagogi si sa incercam chiar sa fim urmatori lui Hristos facand si fapte nu doar vorbe
    HAI MAI FRATI INTRU HRISTOS SA-I URMAM LUI SI SA AVEM CURAJUL DE A IESI IN STRADA SA LE SPUNEM IN FATA CE NE DOARE ,NU PE FORUMURI."IN LUME NECAZURI VETI AVEA,DAR,INDRAZNITI EU AM BIRUIT LUMEA".ASA SA NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU
    DOAMNE AJUTA

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vedeti? Soapta diavolului, care vine acum cu tot felul de libertati, acreditate de legi de ctare slujitarii sai pamanteni, exact cum a venit si la primii oameni. Prin legea asta, probabil foarte multi oameni suparati pe Biserica, vor fi bucurosi ca n-or sa mai dea bani la popa pentru inmormantare. Sa dea Dumnezeu sa nu fie asa, nadajduiesc ca multi dintre ai nostri sa doreasca inca sa fie insotiti de rugaciunile salvatoare ale Bisericii, in drumul lor spre lumea de dincolo. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*