Institutul Geologic al României: “Exploatarea gazelor de şist va contamina toată reţeaua naţională de apă potabilă”

Oamenii de știință români confirmă pericolul fracturării hidraulice de mare volum, metodă folosită pentru exploatarea gazelor de șist. Institutul Geologic Român sparge gheața: fracturarea hidraulică nu se mai vindecă! Tehnica de explorare și exploatare a gazelor de șist se încadrează în “regimul tehnologic incorect”. Pe baza acestor declarații ar fi normal ca și Academia Română să se pronunțe legat de acest subiect. Implicit, nădăjduim că și Patriarhia Română va da o hotărâre privind gazele de șist. Cel puțin așa a fost în cazul Roșia Montană…

[youtube=https://youtu.be/S1dNPCQ35Iw]

Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice va contamina toată reţeaua de apă potabilă din ţară, a declarat ieri Mircea Ţicleanu, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Geologie (IGR). Domnia sa a precizat: “Problema este că aproape 90% din fluidele toxice rezultate în urma fracturării rămân captive în subteran şi trebuie luat în calcul faptul că acestea pot contamina straturile de sol aflate deasupra gazelor de şist. Pe termen scurt, aceste lichide au dus la poluarea apele potabile din zonele exploatate şi s-a produs o acţiune distructivă asupra mediului geologic. De asemenea, a fost înregistrată o schimbare de echilibru dinamic induse de marile cantităţi de gaze captate prin sondele de exploatare, ca atunci când scoţi cărămizile din fundaţia unei case”.

Directorul IGR susţine că această metodă de exploatare produce microseisme care afectează straturile de nisipuri şi pietrişuri şi conduce la poluarea cu metan a solurilor. În acelaşi timp, specialistul afirmă că au fost înregistrate accidente de manipulare a apelor reziduale, deversări intenţionate în râuri, pulverizări de gaze în atmosferă, poluări cu metale grele şi cu elemente radioactive, dar şi distrugerea infrastructurii rutiere, precum şi poluarea fonică.

mircea-ticleanu-2Mircea Ţicleanu a mai spus că, dacă se va ajunge la exploatarea temeinică a anumitor zone, acelea vor fi compromise şi nu vor mai putea fi exploatate pentru alte substanţe în afara gazelor de şist.

“Pe termen lung, apele de adâncime vor fi afectate de contaminarea cu fluide toxice rezultate din exploatarea gazelor de şist. În Statele Unite ale Americii au fost înregistrate şi contaminări cu metan a pânzei freatice. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în ţara noastră începând cu partea de est a Câmpiei Române. În plus, cutremurele vor accelera procesul de contaminare a acestor ape şi vor împinge aceste lichide toxice către suprafaţă”, a încheiat oficialul IGR. Mircea Ţicleanu a mai explicat de ce ”fracturarea hidraulică apare ca o metodă susţinută de distrugere şi poluare a subsolului iar perspectiva economică devine cu totul secundară faţă de nişte bombe ecologice plantate în subteran – cu explozie întârziată. Parcă scopul principal nu ar fi cel de obţinere a unor beneficii economice, ci acela de a submina sistematic subsolul”.

La final, domnul profesor Mircea Vintilescu a propus realizare unei legi care să vizeze protecţia mediului geologic. Domnul Heredea, autor al unui articol cu ipoteze noi, care consideră fracturarea hidraulică un procedeu tehnologic care ţine mai degrabă de chimia industrială, decât de industria extractivă, gazul de şist, fiind de fapt produs prin reacţia cu aditivii chimici, el neexistând ca atare anterior reacţiei chimice, a adus în discuţie două concepte pe care proponenţii fracturării hidraulice le ignoră cu bună-ştiinţă: protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă. Tot el a propus organizarea unei conferinţe pe tema protecţiei mediului geologic, care să fie găzduită tot de Institutul de Geologie.

Primele lucrări de exploatare a gazelor de şist din ţara noastră au fost realizate de compania americană Chevron în localitatea vasluiană Pungeşti. După ce americanii au obţinut, anul trecut, autorizaţia de construcţie a primei sonde autohtone de exploatare a gazelor de şist, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor. Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti.

PETRE BARAC | bursa.ro
gaz de sist poluare panza freatica

10 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta !
    Dumnezeu sa-i dea sanatate domnului Mircea Ticleanu, director stiintific la I.G.R. Este mare nevoie de astfel de oameni, de astfel de specialisti, care sa spuna adevarul despre gazele de sist. Asa cum se vede limpede si in articol, practic exploatarea gazelor de sist, nu urmareste decat distrugerea Romaniei si a romanilor, desertificarea si otravirea unor judete si regiuni intregi. Si cum panza de apa freatica nu are hotar, efectele pot fi devastatoare pentru intreaga tara si intreg poporul. Dorinta unora care sunt slugi ale imperialismului economic, aflati in conducerea tarii, este de a ne folosi ca si cobai, de a experimenta pe pielea noastra, fara urma de regret ca provoaca o devastatoare catastrofa nationala,atentat la sanatatea noastra ca indivizi , a generatiilor ce vin cu efecte sociale, economice incalculabile.
    Si totusi unii, pentru un pumn de arginti- ca si Iuda- isi vand Neamul, Tara, pe parintii, mosii si stramosii lor. Cu siguranta ca , daca nu se intorc de pe acest drum al tradarii, isi vor pregati lor acelasi sfarsit tragic ca si IUDA.
    Da, se impune ca ierarhii B.O.R. sa ia pozitie ferma in apararea poporului roman, care este jefuit, umilit, risipit fara nici cea mai mica opreliste !
    Arhiereilor ai Domnului Hristos, ridicati glasurile voastre in apararea turmei pe care o pastoriti si care va este sfasiata de talhari si de erezii !

  2. Radu Radutoiu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sincer, cred că e o foarte mare greșeală expolatarea gazelor de șist întrucât nu știm precis efectele pe scurtă și lungă durată a acestor acțiuni. Mă refer la poluarea api din pânza freatică de suprafață și de adâncime.

  3. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    poporul roman nu vrea a sta in Lumina Sfanta a lui HRISTOS ci vrea intunericul venit cu fiara din apus
    poporul roman nu-i pasa de cine ii da apa si mancare
    dar oare cand acestea nu vor mai fi , cand acest pamint nu isi va mai da rodul pentru ca poporul a vrut a fi sclavul celui rau , vrajmasul lui HRISTOS ce se va alege cu poporul roman Botezat ORTODOX in HRISTOS ?
    cand cele ce ne inconjoara se vor ridica impotriva oamenilor de pe acest pamint , romanilor ce se bat cu pumnul in piept ca sunt ortodocsi
    si munti si ape si paduri , tot ce este pe acest pamint vor striga asupra poporului roman crestin ortodox
    Ce ati facut cu asta Tara si cui ati inchinat-o ?
    ati inchinat-o la fiara antihristica si slujiti pe satana pus in guvernare de jidanii ce va conduc si ingenuncheaza
    de ce s-a ajuns aici sa fiti slugi la jidani , la fiara si la antihrist ?

    RUGACIUNE CATRE MAICA DOMNULUI caci Doar SFANTUL ACOPERAMINT al MAICII DOMNULUI Ne va Izbavi de cele ce vor veni asupra noastra si Sa Ne Luam SFANTA CRUCE Ce Ne-a Fost Data spre izbavirea de raul vrajmas
    am spus pentru cei ce au ochi de vazut si urechi de auzit
    amin.
    http://www.youtube.com/watch?v=8qZtYkl82AI

  4. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ...

    MUNTILOR CU CREASTA RARA
    NU LASATI STRAJA SA PIARA

    M'DA VA PIERI STRAJA VOASTRA
    VA PIERI SI TARA NOASTRA
    ..................................

    BUCOVINA PLAI CU FLORI
    UNDE SUNT AI TAI FECIORI ?

    http://www.youtube.com/watch?v=f-wcMfGdMow

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Se tot vorbeste de bogatia gazelor de sist dar parca suntem spalati pe creier si uitam ca mai avem destul carbune care e destul de bun si nu trebuie sa iti otravesti apele...si sa distrugi structura solului.

  6. andrei roman-reiner

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La aceste alegeri,il voi vota pe cel ce va,opri,-EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST-,pe teritoriu,Romaniei,si,NATIONALIZAREA ,,-ROSIA MONTANA-.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      unii doar promit, dar oricare va fi, va fi obligat sa respecte agenda masonica impusa de Bruxelles

  1. Pingback: VIDEO: Institutul Geologic Roman – EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST VA CONTAMINA APA POTABILA | Saccsiv's Weblog

  2. Pingback: VIDEO. Institutul Geologic al României: “Exploatarea gazelor de şist va contamina toată reţeaua naţională de apă potabilă”

  3. Pingback: Institutul Naţional de Geologie: „Exploatarea gazelor de şist va contamina toată reţeaua naţională de apă potabilă“ | Fi eco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*