Violențe la Pungești: Jandarmii au folosit gaze lacrimogene

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yi26WEvHMLc]

Cum au gazat-o jandarmii pe Sandra Steingraber

Sandra Steingraber, un om de stiintã recunoscut în SUA, premiat pentru activitatea sa în domeniul mediului, a venit la Pungesti, pentru a prezenta efectele fracturãrii hidraulice de mare volum în exploatarea si explorarea gazelor de sist. Însã jandarmii i-au fãcut o primire specialã cu gaze lacrimogene, bastoane si o bãtaie în toatã regula.

Sandra Steingraber a sosit la Pungesti cu o echipã de filmare. Dupã ce a tinut un discurs oamenilor din comunã, arãtând efectele nocive ale fracturãriii hidraulice (dovezi adunate de comunitatea stiintificã din SUA) a dorit sã meargã cãtre sondã. Jandarmii aflati la limita zonei de sigurantã au blocat drumul judetean cu garduri metalice si au fãcut un cordon. Cei 50 de sãteni care au însotit-o au protestat vehement cã accesul le-a fost restrictionat. La un moment dat s-a iscat o busculadã. Încercând sã blocheze trecerea, jandarmii au intervenit brutal si au folosit gazele lacrimogene. Sãtenii s-au înfuriat si mai tare si incidentul a escaladat rapid. Este inexplicabil de ce jandarmii au actionat în acest mod, fiindcã numeric îi depãseau cu mult pe protestatari. Lucrurile s-au calmat cu greu. În cele din urmã jandarmii au decis sã permitã accesul echipei de filmare la sondã însã Sandra Steigraber a cerut sã fie însotitã de câtiva sãteni, lucru cu care jandarmii nu au fost de acord. “Ceea ce s-a întâmplat în aceastã searã aratã cum se fractureazã o democratie. E jenant cum douã tabere se înfruntã în stradã, mai ales cã au acelasi interes, sã trãiascã într-o tarã liberã” a fost comentariu omului de stiintã american, oripilat de ceea ce a vãzut, dar mai ales de modul brutal în care a actionat Jandarmeria Românã.

Ce le-a spus pungestenilor omul de stiintã american

Sandra Steingraber le-a prezentat pungestenilor dovezile pe care le-a strâns cu greu în SUA despre efectele nocive ale fracturãrii fidraulice. A vorbit despre substantele chimice folosite în procesul fracturãrii care în timp au efecte distructive asupra sãnãtãtii localnicilor, despre poluarea masivã a apelor dar si a aerului, dar si despre cutremure. A sesizat de asemena cã modul în care Chevron opereazã în România (cu complicitatea autoritãtilor) este asemãnãtor si cu cel folosit în statul de unde aceasta provine. A vorbit despre cum localnicii au fost santajati si pusi sã semneze contracte de confidentialitate în schimbul apei curate pe care au adus-o în comunitãtile afectate, dupã ce le-a poluat apele acestora. În final a avut un mesaj emotionat de solidaritate si compasiune: “Îmi pare foarte rãu si cred cã cineva din SUA trebuie sã-si cearã scuze în fata dvs., pentru cã eu simt cã as fi putut sã-i opreasc mai devreme (n.r. pe cei de la Chevron). În decembrie am vãzut un film de-al dvs, SOS Pungesti si am simtit nevoia sã vin aici si sã v-o spun în fatã: Nu meritati ce se întâmplã acum aici, nu meritati impactul cu tehnologia fracturãrii, asa cum nici noi cei din SUA nu meritãm. Singura cale ca sã-i oprim este sã fim uniti. Pe 11 octombrie va fi un protest la nivel international, unde vom fi solidari cu România si cu ce s-a întãmplat aici”.

[youtube=https://youtu.be/EGwTZE644mc]

| vrn

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.apologeticum.ro/2014/06/hotarare-de-interzicere-a-explorarii-gazelor-de-sist-in-gagesti-declarata-ilegala-de-catre-instanta/

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Propun oprirea oricar taxe si impozite catre un stat care isi agreseaza cetatenii, nu isi asuma bunastarea lor, nu este capabil sa dirijeze economia. Avem nevoie de oameni sa conduca care isi doresc sa faca Romania o tara unica si nu una bananiera.Toate partidele sa fie scoase in ilegalitate pt ca au complotat cu cele straine in propiul lor interes si deloc al romanilor. Daca nu putem ajunge la Pungesti, putem iesi in strada sau putem forta guvernul sa actioneze asa cum dorim. Noi trebuie sa fim stapinii acestor locuri, nu Chevron! Rusine Jandarmeriei deloc romane!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*