Mihai Eminescu – Prăznuirea a 125 de ani de la trecerea în ceata martirilor neamului românesc

15 iunie 1889 – 15 iunie 2014

La 15 iunie 1889, Titu Maiorescu nota în jurnalul său: “Astăzi a murit Eminescu, în institutul de alienaţi, de o embolie”. Luceafărul poeziei româneşti, poetul nepereche… Totodată, unul dintre cei mai incomozi ziarişti ai vremii sale. Un patriot febril, care visa la proiectul Daciei Mari, fapt care deranja elita politică românească, marile puteri vecine şi, mai ales, serviciile secrete. Eminescu devine ziarist în 1876 şi aceasta este meseria pe care o va avea până la sfârşitul vieţii.

Lucrează la Curierul de Iaşi, după care ajunge la ziarul Timpul din Bucureşti, publicaţie afiliată Partidului Conservator.

“Sunt un om urât şi temut”

În 1880 devine redactor-şef şi ia o atitudine dură vizavi de mişcările politice care aveau loc în România, prin articole acide la adresa corupţiei şi trădării intereselor naţionale de către clasa “grecoteilor” şi “bulgăroilor cu ceafa groasă”. În trei ani, până în 1883, anul “oficial” al alienării sale, Eminescu îşi făcuse deja duşmani interni şi internaţionali. Eminescu s-a arătat foarte vehement în ceea ce priveşte înstrăinarea Basarabiei, a politicii interne care urmărea aservirea scopurilor Imperiului Austro-Ungar (printre care renunţarea la Ardeal), dar şi chestiunea spinoasă a invaziei evreieşti în Moldova. Iată de ce poetul nepereche devenise o problemă internaţională.

În momentul în care va începe să atace şi conducerea partidului său, inclusiv pe Titu Maiorescu, deveniseră foarte clare zvonurile că se va face ceva pentru a i se astupa gura “slobodului Eminescu”. Din cauza spiritului justiţiar şi critic cu care îşi susţinea ideile, Eminescu se ceartă cu Zizi Cantacuzino, cu C.A. Rosetti, I.C. Brătianu şi mulţi alţii. Titu Maiorescu nota în Jurnalul său, printre altele: “Grea epoca Eminescu…”. În 1882, poetul îi mărturisea Veronicăi Micle: “Sunt un om urât şi temut, fără nici un folos, unul din oamenii cei mai urâţi din România…Naturi ca ale noastre sunt menite sau să înfrângă relele sau să piară, nu să li se plece lor”. În 1882, Eminescu ia parte la înfiinţarea unei societăţi secrete, “Societatea Carpaţii”, care va atrage atenţia marilor puteri europene prin natura conspirativă a discuţiilor ce aveau loc la întruniri. Scopul principal al acestor reuniuni era susţinerea Ardealului în favoarea dezlipirii de Imperiul Austro-Ungar şi alipirea lui de ţară.

Se pare că această societate secretă românească crease o reţea de depozite cu armament uşor la graniţa cu Transilvania şi nu numai. Societatea Carpaţii luase legătura cu români naţionalişti din Ardeal şi crease depozite secrete cu arme, scopul fiind acela de a se ridica la “lupta de gherilă” împotriva ocupantului maghiar la momentul ales de conducerea organizaţiei. În toate aceste acţiuni era implicat direct poetul Mihai Eminescu, fapt care a deranjat nu numai cancelariile de la Berlin şi Viena, ci şi guvernul de la Bucureşti, care a luat măsuri, la presiunea externă, împotriva Societăţii Carpaţii. Conducerea a fost arestată şi judecată într-un proces public. Pe Eminescu, Guvernul nu îl implică într-un proces public, deoarece ar fi ieşit un scandal naţional, fiind iubit şi recunoscut de români. Atunci se pare că s-a pus la cale, prin operaţiuni speciale ale serviciilor secrete, eliminarea din viaţa socială şi publică a Poetului Naţional.

Cum comenta presa

La comanda Imperiului Austro-Ungar vor fi inserate în cadrul grupului iscoade, iar Eminescu va avea tot timpul pe urmele sale spioni, care trimiteau rapoarte regulate asupra activităţilor şi discuţiilor purtate în cadrul întâlnirilor. Iată ce conţinea o parte din raportul pe care ambasadorul austriac la Bucureşti, baronul Mayer, l-a transmis superiorilor săi: “S-a stabilit ca lupta împotriva Austro-Ungariei să fie continuată… S-a recomandat membrilor cea mai mare prudenţă. Eminescu, redactor principal la Timpul, a făcut propunerea ca studenţii transilvăneni de naţionalitate română, care frecventează instituţiile de învăţământ din România pentru a se instrui, să fie puşi să acţioneze în timpul vacanţei în locurile natale pentru a orienta opinia publică în direcţia unei Dacii Mari”.
La un an după rapoarte, Eminescu “înnebunea” brusc. Cum comenta presa vremii? “Dl. Mihai Eminescu, redactorul ziarului Timpul, a înnebunit. Dl. Paleologu va lua direcţiunea sus-zisului ziar”. Lucrurile devin controversate: Titu Maiorescu menţionează frecvent şi “cifrat” numelor doctorilor care s-au ocupat de starea de sănătate a poetului, iar atât Maiorescu, cât şi alţi apropiaţi lipsesc din ţară chiar în perioada când se declanşează “boala” poetului. Documente ale vremii prezintă dovezi că Maiorescu nu era străin de complotul împotriva jurnalistului politic incomod. Pe 6 iunie 1883, Eminescu citeşte poemul “Doina” la Junimea. Un poem care constituit condamnarea la nebunie şi la moarte a poetului. “Doina” întruchipa testamentul politic al lui Eminescu, care dorea o Românie mare. 28 iunie 1883 este data la care Eminescu a fost internat prima oară.

Dar…Tot la această dată, Austro-Ungaria a rupt relaţiile diplomatice cu România pentru 24 de ore, timp în care Germania trimitea scrisori de ameninţare României, prin intermediul cărora o soma să intre în alianţa militară. În acea zi trebuia să se semneze un tratat secret între Austro-Ungaria, Germania, Italia, pe de o parte, şi România, de cealaltă parte. Tratatul stipula, printre altele, interzicerea oricăror proteste pentru eliberarea Ardealului, iar una dintre condiţii era ca activităţile în acest sens care aveau loc la Bucureşti să fie interzise.

Depistat şi ridicat

Pe acest fond s-a produs prima internare a lui Eminescu şi tot în acest context este răspândit zvonul nebuniei lui, a bolii venerice de care suferea. Prin urmare, jurnalistul politic Eminescu era anihilat. Regele Carol I semna liniştit în octombrie 1883, Tratatul secret cu Germania şi Austria. S-a arătat că diagnosticele puse de anumiţi medici erau fanteziste şi nu se bazau pe observarea simptomelor, care păreau să indice altceva. Atât familia, cât şi Veronica Micle nu au primit nicio informaţie despre starea de sănătate a poetului. I s-a pus diagnosticul “ciudat” de sifilis (se pare că Eminescu nu manifesta simptomele proprii bolii), iar pentru că la vremea respectivă nu exista un tratament concret împotriva acestei boli, medicii din ospiciu l-au trecut pe un tratament şoc pe bază de mercur.

Tratamentul i se administra regulat, în ciuda faptului că era cunoscută drept o substanţă toxică, chiar şi în doze foarte mici. De la prima “îmbolnăvire” şi până la data decesului, viaţa lui Eminescu a însemnat un nefericit drum spre ospicii, după bunul plac al celor din ţară şi din afară, care îi doreau răul. După singurul moment în care a mai reuşit să publice un articol denunţător într-o gazetă, sub protecţia anonimatului, avea să fie depistat şi ridicat, fără a mai fi eliberat.

În cea din urmă mizerie

La 15 iunie 1889, Titu Maiorescu nota în jurnalul său: “…Astăzi pe la 3 ore a murit Eminescu, în institutul de alienaţi al d-rului Şuţu, de o embolie”.

Unul dintre cei mai mari români murea “în cea din urmă mizerie”, după cum anunţa sora sa, Harietta. Dr. N. Tomescu, unul dintre medicii care s-a ocupat de Eminescu notează în unul din jurnalele sale: “Oricum ar fi, sfârşitul total nu părea iminent, căci el se nutrea bine, dormea şi puterile se susţineau cu destulă vigoare. Un accident (n.r.- Eminescu a fost lovit în cap cu o piatră de către un pacient nebun) însă de mică importanţă a agravat starea patologica a cordului şi a accelerat moartea”. Tot doctoral Tomescu nota după autopsie: “Eminescu n-a fost sifilitic…Adevărata cauză a maladiei lui Eminescu pare a fi surmenajul cerebral, oboseala precoce şi intensă a facultăţilor sale intelectuale”. Ce folos, ceea ce “fabricaseră” duşmanii săi şi serviciile secrete se perpetuase deja…

| evz

8 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://medlive.hotnews.ro/trei-zile-consecutive-de-post-pot-regenera-intregul-sistem-imunitar-studiu.html

  2. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    pentru 2 vorbe l-au omorât. e antihristică purtarea împotriva lui din partea liderilor politici și fanaticii erau chiar acei care l-au exectuat politic. eminescu însă n-a murit, și-a dat viața pentru țara lui, este chinul trădătorilor de neam să audă această frază.

  3. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    În conștiința națională a poporului român creștin ortodox, două mari personalități constituie placa turnantă a românismului.
    Una este SFÂNTUL ȘTEFAN CEL MARE. Cea de-a doua este MIHAI EMINESCU.
    Și ei vor rămâne în veci reprezentanții de frunte ai neamului nostru, oricât s-ar strădui cercurile oculte să-i marginalizeze în noile manuale de istorie, literatură și în mass media.

    DE CE NU AVEM VOIE SĂ ÎI DĂM UITĂRII? PENTRU CEEA CE AU LĂSAT ÎN URMA LOR. PENTRU JERTFA LOR TOTALĂ FAȚĂ DE NEAMUL ACESTA ROMÂNESC BINECUVÂNTAT DE DUMNEZEU…

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Ei reprezinta modelele noastre,de romani adevarati.Si mai sint multi,multi altii-dar marginalizati sau denigrati in mod programat.De exemplu,taranul roman autentic.Bunicii mei au fost pentru mine adevarata scoala a vietii din care ma hranesc de zeci de ani.
      cine nu-si cunoaste istoria sau o uita,o tradeaza,nu are viitor.

      • Iacoboaie Radu

        Traiasca Legiunea si Capitanul!

        Între tradiție și modernitatea cu orice preț, eu aleg tradiția.
        Fiecare generație are datoria să transmită mai departe valorile spirituale și culturale ale neamului românesc pe care le-a moștenit la rândul său. Să le arătăm tinerilor modele autentice de trăire a ortodoxiei și românismului, pentru a le urma exemplul.
        TREBUIE SĂ NE PĂSTRĂM NEALTERATĂ IDENTITATEA NOASTRĂ DE ROMÂNI ȘI ORTODOCȘI, SUPUSĂ ASTĂZI UNOR ATACURI TOT MAI ACCENTUATE ȘI MAI SUBVERSIVE.

  4. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    OFF TOPIC

    ,,Dar un sclav pierde altceva decât un om liber. Când un om liber (sau bogat - n.a.) moare, își pierde plăcerea vieții. Un sclav (un sărac - n.a.) pierde durerea. Moartea este singura libertate pe care o cunoaște un sclav. Din această cauză nu se teme de moarte. Și din această cauză vom învinge. (chiar și după moarte - n.a.). (...) Poate că nu mai există pace pe lume pentru noi și pentru alții. Nu știu. Dar știu că, atât cât vom trăi, trebuie să rămânem credincioși scopurilor noastre (în cazul ortodocșilor - mântuirea - n.a.). Știu că suntem frați. Și mai știu că suntem liberi.”
        
         (din discursul lui Spartacus, din filmul cu același nume, 1956,
         interpretat de Kirk Douglas; min. 3:03 din partea a II-a și 39:27 ibidem)

  5. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    OFF TOPIC IMPORTANT!

    ,,Talmudul hărăzeşte numai jidovilor întreg pământul, cu toate bunurile din lume. Dumnezeu a măsurat pământul şi a dat ovreilor pe goimi (adică pe cei ce nu sunt ovrei) cu toate avuturile lor [1]” .
    „Dumnezeu a dat iudeilor putere asupra averii şi a vieţii tuturor popoarelor[2].
    Israel este ca stăpâna casei, căreia bărbatul îi aduce bani. Într-adevăr, fără să îndure greutatea muncii, el trebuie să primească bani de la toate popoarele din lume”[3] .
    „Când va veni Mesia, ovreii se vor îmbogăţi enorm, pentru că toate TEZAURELE POPOARELOR VOR TRECE ÎN MÂINILE LOR”[4] . În consecinţă, Talmudul dă jidovilor dreptul de a fura pe goimi…”

    Acest text ar bine să îl conexăm cu ceea ce se spune în filmul PLANUL SUBJUGĂRII GLOBALE (STADIUL FINAL), găsit pe Youtube:

    ,,Prin crearea Statelor Unite ale Europei, țările membre își vor pierde suveranitatea și vor coborî la nivelul unor autorități locale. Țările lovite de criză vor ajunge sub controlul unui comisar UE și în custodia Comisiei Europene. BUGETELE NAȚIONALE VOR FI ELIMINATE, ȘI VENITURILE FISCALE VOR FI TRANSFERATE LA BRUXELLES. AICI SE VA DECIDE CINE ȘI CÂT SĂ PRIMEASCĂ DIN BUGETUL COMUN. Statele nu vor mai putea să-și finanțeze singure deficitul bugetar și vor fi obligate să contacteze Bruxelles-ul pentru a primi bani. VA FI O DICTATURĂ PROBABIL MAI DURĂ DECÂT ÎN FOSTA URSS. Se va spune că nu putem supraviețui decât împreună și pentru a salva euro (care de fapt nu este în pericol), toți trebuie să-și cedeze suveranitatea. ÎN CEL MULT 20 DE ANI, DUPĂ CE VA TRECE CRIZA, UE VA DEVENI UN MEGASTAT TOTALITAR, IAR UN GUVERN MONDIAL VA CONDUCE OFICIAL LUMEA. Politicienii, atât europeni, cât și americani, lucrează pentru unul și același grup de persoane: ILLUMINATI.”

    În acest film, se arată că Vaticanul propune o NOUĂ ORDINE MONDIALĂ, o organizație politică mondială plecând de la ONU și instituirea unei BĂNCI CENTRALE PLANETARE.

    NOUA ORDINE MONDIALĂ presupune: un Guvern Mondial unic, o singură justiție, o singură cultură, O SINGURĂ RELIGIE, o singură monedă (,,bancor”).

    ILLUMINATI încorporează: Comisia Trilaterală, Grupul Bilderberg, Clubul de la Roma, Consiliul pentru Relații Externe, ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE.

    BANCA MONDIALĂ, FMI, BĂNCILE CENTRALE SUNT CONTROLATE DE ILLUMINATI!

  1. Pingback: Mihai Eminescu – Prăznuirea a 125 de ani de la trecerea în ceata martirilor neamului românesc « blogul lui dasian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*