Ruşii caută şi ei gaze de şist

Gigantul petrolier francez Total SA intenţionează să colaboreze cu grupul energetic rus Lukoil la explorarea zăcămintelor de şisturi bituminoase (n.r. – shale oil) din Rusia, deoarece ţara încearcă să apeleze la resursele neconvenţionale pentru a compensa declinul producţiei în Siberia, potrivit informaţiilor publicate într-un articol apărut în Financial Times (FT), transmite RTTNews preluat de Agerpres.

Lukoil explorează zăcământul Bazhenov, unde se află majoritatea rezervelor de şisturi bituminoase din Rusia. Departamentul energiei din SUA estimează că zăcământul Bazhenov este cel mai mare din lume.

Citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, Financial Times susţine că Total şi Lukoil discută înfiinţarea unei societăţi mixte pentru a coopera în vederea exploatării zăcămintelor de şisturi bituminoase din Rusia.

Total deja este prezent în Rusia, unde deţine o participaţie de 16% în Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale după Gazprom. Discuţiile dintre Total şi Lukoil au început înaintea anexării Crimeii de către Rusia, susţine FT.

Analiştii de la Merrill Lynch susţin că zăcământul de la Bazhenov ar putea pompa 500.000 de barili pe zi – aproximativ 5% din producţia curentă a Rusiei – şi ar putea aduce Guvernului 7 miliarde de dolari în venituri fiscale anuale.

Majoritatea marilor companii petroliere din Rusia – cum ar fi Lukoil, Rosneft şi Gazprom Neft – deţin terenuri pe Bazhenov şi au lansat proiecte pentru a începe exploatarea resurselor sale.

Potrivit firmei de consultanţă în domeniul energetic Wood Mackenzie, zăcământul Bazhenov ar conţine 2.000 miliarde de barili de petrol.

Grupul petrolier Lukoil este cea mai mare companie privată din Rusia din punct de vedere al veniturilor, cu o cifră de afaceri de 3.600 miliarde de ruble (111 miliarde de dolari) în 2012. Compania deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

| focus-energetic.ro

One comment

  1. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    eu nu cred ca vor cauta rusii vreodata gaze de sist. cred ca tot din partea statelor membre ue se propaga astfel de de zvonuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*