La noi Big Brother avansează: Din 2015, toşi deţinătorii de cartele telefonice pre-plătite vor trebui să se înregistreze şi să depună acte de identitate

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a anuntat la sfarsitul sedintei Guvernului de miercuri ca a fost aprobat un proiect de lege privind inregistrarea detinatorilor de cartele telefonice pre-platite.”In ultima sedinta a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea si contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale. Este vorba despre obligatia detinatorilor de cartele prepay de a le inregistra, de a depune un act de identitate. Si, de asemenea, obligatii pentru operatorii de telefonie mobila”, a spus Cazanciuc. Proiectul de lege a fost trimis catre Parlament.

  • Vezi atasat proiectul de lege

Acesta a precizat ca intr-o perioada de sase luni, toti detinatorii de cartele pre-platite trebuie sa depuna un act de identitate. “Daca nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista furnizarea serviciului pana cand detinatorul cartelei va inregistra cartela pe baza unui document de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligatia de informa, de a notifica toti detinatorii de cartele prepay cu privire la aceasta obligatie. Practic, din momentul intrarii in vigoare a legii, toti cei care vor dori sa achizitioneze cartele prepay vor avea obligatia de a depune un document de identitate”, a spus Cazanciuc.

Aceste masuri se vor aplica si in cazul firmelor, acestea urmand sa fie obligate sa prezinte documente de constituire a societatii. “De asemenea, acest lucru va fi valabil si pentru persoanele juridice, obligatia de a depune documente de constituire a societatii”, a precizat Cazanciuc.

Proiectul de lege modifica Ordonanta de Urgenta 111/2011 privind comunicatiile electronice.

Practic, in termen de sase luni din momentul in care legea intra in vigoare, toti cei care detin astfel de cartele vor trebui sa se inregistreze la operatorii de telefonie. Aceleasi obligatii le vor avea si cei care doresc sa achizitioneze cartele noi, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice.

UPDATE Prevederi din proiectul de lege

  • Pentru identificarea unui abonat sau utilizator vor fi inregistrate numele, prenumele, codul numeric personal, seria si numarul documentului de identitate, tara emitenta (in cazul cetatenilor straini), denumirea si codul de identificare fiscala in cazul persoanelor juridice, precum si numele, prenumele si codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice
  • Identificatorul serviciului reprezinta codul unic de identificare alocat unui serviciu de acces la internet ori la un serviciu de comunicatii, inclusiv prin internet.
  • Contractele se incheie in scris, cu un font lizibil, avand marimea de cel putin 10p, pe hartie sau alt suport durabil, vizibil si usor de citit sau in forma electronica ori, dupa caz, prin mijloace de comunicatie la distanta.
  • Abonatii au obligatia sa notifice furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului de indata, dar cel mult in 24 de ore din momentul in care a luat cunostinta, despre pierderea sau furtul echipamentului prin care sunt furnizate serviciile de comunicatii electronice, in vederea restrictionarii utilizarii acestora.
  • In cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispozitia publicului de catre persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe baza de parola, precum si asigurarea procedurilor si echipamentelor necesare stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectati in aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte au obligatia de a-si comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii.
  • La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute exclusiv in temeiul acestei legi, cu exceptia datelor accesate si retinute conform legii, puse la dispozitia autoritatilor, trebuie distruse, prin procesuri ireversibile, la data expirarii termenului de 6 luni.
  • In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, abonatii si utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice preplatite pot opta pentru mentinerea serviciului si incheierea de contracte scrise cu furnizori de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a datelor necesare pentru identificarea lor sau pot renunta la serviciile preplatite, cu restituirea proportionala a contravalorii sumelor achitate si neutilizate corespunzatoare perioadei pentru care nu beneficiaza de respectiva prestatie.
  • In cazul in care abonatii si utilizatorii nu isi exprima optiunea in termen de 6 luni, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de comunicatii electronice suspenda serviciile pana la indeplinirea obligatiei.
  • Legea va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2015.

Despre obligatia inregistrarii cartelelor pre-platite s-a mai discutat si in iulie 2013, existand o intentie a deputatului PSD Sebastian Ghita de a depune o initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Insa, intentia anuntata de Ghita a starnit controverse deoarece prin acea initiativa legislativa s-ar fi permis posibilitatea interceptarii cartelelor telefonice pre-platite de catre serviciile secrete. Atunci, premierul Victor Ponta a declarat ca sustine intentia deputatului PSD Sebastian Ghita care intr-un interviu din 17 iulie 2013 catre HotNews.ro a spus ca vrea sa depuna aceasta initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Ponta a mai spus ca nu doar ca sustine aceasta initiativa, ci exista si o decizie in acest sens luata de Consilul de Securitate si Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, in urma atentatului din Bulgaria.

O alta propunere legislativa privind colectarea si stocarea datelor necesare identificarii celor care cumpara cartele preplatite, initiata in luna decembrie 2011 de deputatul PD-L Daniel Pirpiliu, a fost respinsa pe 21 mai 2012 de catre Senat si ulterior pe 16 aprilie 2013 si de catre Camera Deputatilor, care era camera decizionala. Primul Guvern Ponta, al carui mandat a inceput pe 7 mai 2012, nu a sustinut adoptarea acestei initiative legislative.

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Toate aceste faradelegi au loc pentru ca in Romania nu avem o constitutie care sa ne apere de clasa politica mafiota. Ceea ce trebuie sa facem este sa punem toti umar langa umar si sa votam constitutia cetatenilor, singura in masura sa restituie Romania cetatenilor ei. Haideti, oameni buni, sa facem un efort si sa ne unim in bine!

    http://www.certitudinea.ro/articole/modelul-de-tara
    misiuni-tv/view/rechizitoriu-fara-precedent-facut-criminalitatii-juridice-din-romania-evocarea-lui-toader-SteTca

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Acest proiect de lege ar avea ca consecințe:
    1.Identificarea unor noi potențiali clienți și bombardarea lor cu reclamă de toate genurile ale corporației de telefonie plus afiliații comerciali.
    2.Indirect , fiscul poate determina cota ce se cuvine la stat din vânzările reale ale corporației , nu știu dacă într-o mai mare sau mai mică măsură .
    3,Nu trebuie să posezi prea mulți neuroni , ca să-ți dai seama că dacă vrei să identifici teroriști sau spioni care lucrează împotriva statului român te vei folosi de această lege.Inventivitatea omului a depășit toate obstacolele , dar dacă este dirijată prost asta nu e bine .
    4,Crearea unei noi ramuri a comerțului ilicit sau comerț la negru.Parcă nu suntem sătui de acest monstru care se umflă zi cu zi .
    Morala : Această lege este la fel de benefică ca frecția cu spirt medicinal a unui picior de lemn . A fost creată pentru a justifica salariile rușinos de mari ale așa zis aleșilor noștri .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*