Eșuează proiectul de la Roșia Montana? RMGC disponibilizează 80% din angajați începând cu 1 aprilie

Rosia Montana nu e de vanzareRosia Montana Gold Corporation (RMGC) informeaza luni, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca, din intarzierilor in evaluarea si avizarea de catre autoritati a proiectului minier de la Rosia Montana, compania este nevoita sa-si reduca foarte mult activitatea, masura care va duce la disponibilizarea a circa 80% dintre angajati. Astfel, potrivit companiei, 373 dintre cei 481 de salariati ai RMGC isi vor pierde locul de munca incepand cu luna aprilie.RMGC precizeaza ca “este nevoita sa ia aceasta masura din motive obiective – intarzierile nejustificat de mari in procedurile de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana si incertitudinea cu privire la finalizarea acestor proceduri au facut ca decizia privind restructurarea sa nu poata fi evitata”.

Astfel, mai arata sursa citata, “incepand cu luna aprilie, circa 1000 de familii isi vor pierde o sursa esentiala de venituri prin reducerea activitatii companiei, care a dus la disponibilizea colectiva a majoritatii angajatilor si sistarea tuturor programelor sociale si de investitii in zona”.

RMGC mai sustine ca, in ciuda faptului ca este nevoita sa desfiinteze peste 80% dintre posturi, compania “isi mentine disponibilitatea de a investi resurse financiare importante pentru a dezvolta cea mai moderna mina aurifera din Romania. Astfel, RMGC spera ca restructurarea sa fie doar o masura temporara, pana cand guvernul va aviza proiectul minier, ceea ce va permite companiei sa angajeze mii de oameni”.

Comunicatul transmis de Rosia Montana Gold Corporation:

Din cauza intarzierilor nejustificat de mari in evaluarea si avizarea proiectului minier de la Rosia Montana, in ciuda eforturilor companiei, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este constransa sa-si reduca foarte mult activitatea, masura care va duce la disponibilizarea a circa 80% dintre angajati. Compania va depune la Inspectoratul Teritorial de Munca si la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Alba planul de restructurare, care presupune un program de concedieri colective, facand toate eforturile posibile pentru a diminua impactul social al acestei masuri.

Cumulat, circa 1.000 de familii din zona miniera a Muntilor Apuseni vor fi afectate de reducerea activitatii companiei miniere, astfel:

  • 373 dintre cei 481 de salariati ai RMGC isi vor pierde locul de munca incepand cu luna aprilie 2014;
  • peste 100 de locuri de munca din programele sociale finantate de RMGC se vor pierde ca urmare a reducerii de activitate;
  • peste 300 de locuri de munca de la companiile furnizoare de bunuri si servicii (materiale de constructii, transport, reparatii auto, alimente, papetarie, echipamente IT, servicii de arhitectura si proiectare etc) din Rosia Montana, din zona Muntilor Apuseni si din judetul Alba se estimeaza ca se vor pierde;
  • 283 de beneficiari ai programului social pe care RMGC l-a derulat in Rosia Montana si in zona au ramas fara niciun sprijin.

“Din pacate, in loc ca acum sa angajam mii de oameni asa cum ne-am pregatit, ca sa incepem sa construim mina, ne vedem nevoiti sa concediem 80% dintre angajati, desi somajul in zona este urias si nu exista alternative viabile in acest moment. Este foarte grav ca suntem in situatia sa oprim sursa de venit pentru peste 1.000 de familii din zona – oameni care sunt mineri din tata in fiu si care nu au alte optiuni. Am proiectat o mina de ultima generatie, care respecta cu strictete legislatia romaneasca si europeana, utilajele asteapta in depozit inceperea activitatii si suntem gata de implementarea proiectului minier de la Rosia Montana. Suntem in continuare convinsi ca Romania ar trebui sa decida aprobarea proiectului minier de la Rosia Montana, iar atunci compania va putea sa isi reintregeasca forta de munca si mai mult, va mai angaja alte mii de oameni, ca sa construim si sa punem in functiune aceasta mina moderna”, a declarat Dragos Tanase, director general al RMGC.

Compania RMGC detine o licenta valabila de exploatare miniera pentru zacamantul de aur si argint de la Rosia Montana. RMGC va mentine, la un nivel restrans, activitatile care permit pastrarea licentei miniere si continuarea avizarii proiectului, la care se adauga si un nivel minim de activitati administrative si de suport. Se va reduce la minimum numarul angajatilor implicati in alte activitati care in acest moment sunt stopate sau foarte mult restranse – cum ar fi constructii, restaurarea obiectivelor de patrimoniu, cercetarea si restaurarea galeriilor miniere, restaurarea caselor din centrul istoric al localitatii, activitati de relocare, comunicare etc. Astfel:

  • lucrarile de amenajare a galeriei Catalina Monulesti vor fi suspendate;
  • lucrarile de proiectare si reabilitare ale Centrului Istoric al Rosiei Montane vor fi suspendate;
  • lucrarile de amenajare a unitatilor de primire turisti (hotelul “Primaria Veche” precum si pensiunea din Scoala Veche) vor fi suspendate;
  • toate programele de asistenta sociala si comunitara vor fi suspendate.

Prin blocarea investitiei miniere si in absenta evidenta a altor investitii de anvergura, viitorul Rosiei Montane este incert. Oamenii din zona risca sa vada cum localitatea se naruie sub ochii lor, desi marea lor majoritate au sustinut, in repetate ocazii, inclusiv la referendumul local desfasurat in decembrie 2012, ca vor ca traditia miniera, veche de doua mii de ani, sa mearga mai departe.

Dincolo de efectele sociale, intreruperea programelor de investitii si restrangerea activitatii companiei miniere pot duce la degradarea ireversibila a patrimoniului cultural, la pierderea tuturor progreselor facute pana acum in cercetare si restaurare, precum si la agravarea problemelor de mediu existente. Efectele sociale vor fi resimtite pe termen lung, prin depopularea continua a zonei, tinerii fiind nevoiti sa plece in cautarea locurilor de munca. Mai mult decat atat, o zona in degradare si in curs de depopulare are sanse tot mai reduse sa atraga alti investitori, mai ales ca istoricul proiectului minier este un precedent deloc incurajator pentru alte companii in cautare de destinatii pentru viitoarele lor afaceri.

Pe parcursul anului 2013, proiectul Rosia Montana a fost evaluat de o comisie interministeriala, de o comisie interparlamentara speciala si de toti membrii parlamentului Romaniei, fara a exista un raspuns final cu privire la autorizarea investitiei.

Pornind de la un pret al aurului de 1.200 de dolari/uncie, proiectul minier de la Rosia Montana poate aduce peste 5 miliarde de dolari in economia Romaniei, din care 2,3 miliarde USD ca venituri ale statului din taxe si impozite si 2,9 miliarde USD ca incasari ale furnizorilor si angajatilor romani. In total, proiectul ar aduce Romaniei beneficii directe si indirecte de 24 miliarde USD si ar reprezenta una dintre cele mai mari investitii straine din Romania. In plus, proiectul prevede o garantie de mediu de 146 milioane USD si investitii semnificative pentru patrimoniul din Rosia Montana. Mina de la Rosia Montana poate genera mii de locuri de munca, respectand legislatia de mediu din Romania si Uniunea Europeana si aplicand cea mai moderna tehnologie disponibila.

2 comments

  1. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Măsura disponibilizării ar putea fi doar de fațadă, pentru a forța de fapt autoritățile statului să grăbească procedurile. Compania Gold Corporation a subestimat poporul român. DAR PROTESTELE VOR CONTINUA PÂNĂ LA SFÂRȘIT... PENTRU CĂ SUNT JUSTE ȘI NU NE LĂSĂM CĂLCAȚI ÎN PICIOARE!
    Doamne ajută!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    80% din personal se vor transforma in militanti voluntari pt RMGC! Asa se pot impusca 2 iepuri: nu mai dau bani pe salarii iar fostii angajati sub spectrul somajului vor face lobby pt exploatare...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*