Mesaj incomplet în discursul patriarhului Daniel cu ocazia săptămânii de rugăciune cu ereticii

ss danielMesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu ocazia “Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor” 18-25 ianuarie 2014, nu explică un lucru fundamental, și anume faptul că Biserica intemeiată la Cincizecime NU s-a imparțit, ci a rămas aceeași si este Biserica Ortodoxă

Citim pe siteul oficial al Patriarhiei Romane mesajul Preafericitului Parinte Daniel cu ocazia “Saptamanii de rugaciune ecumenica”
Prima parte a mesajului este foarte clar. Preafericirea Sa explica foarte bine cum s-a constituit Biserica, cine este Capul Ei, si cum se raspandeste Biserica pana la marginile pamantului. Pana aici textul Preafericitului este foarte corect dogmatic.

In continuare, in al doilea paragraf se spune faptul, foarte adevarat, ca (unii din) cei ce au crezut in Hristos s-au impartit in confesiuni sau ramuri antagoniste. Intre cele doua paragrafe insa lipseste un paragraf foarte important, in care ar fi trebuit sa ne explice Preafericirea Sa Daniel cum ca, desi unii crestini s-au impartit in ramuri si confesiuni antagoniste, totusi Biserica cea Una, intemeiata de Hristos la Cincizecime nu s-a impartit in ramuri antagoniste, ci a ramas Una si Aceeasi, asa cum Capul Ei este Unul si Acelasi, si anume Hristos, si ca aceasta Biserica este Biserica Ortodoxa, si ca ramurile despartite si antagoniste, numite confesiuni, trebuie sa revina la Biserica cea Una, eliminand cauza (erezia) pentru care s-au despartit de Biserica. Biserica nu se imparte, ci putem spune ca membrii ei pot sa o paraseasca si sa devina confesiuni heterodoxe, heterobisericesti. Daca Hristos nu S-a impartit, nici Biserica Lui nu s-a impartit.
Cu toata sincera stima pentru cunostintele profunde de dogmatica ale Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, tin sa atrag atentia asupra acestui amanunt fundamental, anume ca Biserica cea Una nu s-a impartit niciodata si ea este Biserica Ortodoxa. Sunt convins ca Preafericitul cunoaste foarte bine acest lucru, dar cred ca era necesar sa il sublinieze.
Am atras atentia asupra acestui lucru in contextul in care Inaltpreasfintitul Nifon al Targovistei face afirmatii eclesiologice grave la Busan(CMB), anume ca “Unitatea Bisericii a fost pierduta”, precum si alte afirmatii pe care le puteti vedea pe ortodoxiacatholica.
Daca evenimentul nefericit de la Busan in care Inaltpreasfintitul Nifon(ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane) nu ar fi afirmat erezii eclesiologice (precum teoria ramificatiilor), nu ar fi fost necesara aceasta precizare din partea Preafericitului Patriarh Daniel cu privire la Biserica neimpartita, ci am fi inteles-o ca pe o diplomatie, asa cum Sfantul Vasile cel Mare a iconomisit sa nu accentuieze anumite lucruri ca sa ii castige pe eunomieni, pentru ca am observat ca Preafericitul Parinte Patriarh Daniel este un teolog atent la detalii si nu face greseli cand e vorba de Dogma.

 | Ortodoxia Catholica

Redam mai jos textul mesajului de pe Basilica.ro:

Iubiţi fraţi şi surori în Domnul,

Cuvintele Sfântului Apostol Pavel adresate corintenilor „Oare s-a împărţit Hristos?” (1 Corinteni 1, 13), care constituie tema de reflecţie a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, din anul 2014, au o profundă semnificaţie teologică, din perspectiva eclesiologiei creştine.

Biserica lui Hristos este Biserică slăvită, sfântă şi fără de prihană (cf. Efeseni 5, 27), curăţită şi sfinţită prin jertfa unică a Mântuitorului Iisus Hristos, Capul şi Mirele Bisericii. Sfinţenia Lui se comunică permanent Bisericii prin har, pentru ca ea să fie permanent Trupul tainic şi sfânt al lui Hristos. Aşa cum Iisus Hristos a luat trup omenesc din Fecioara Maria, prin pogorârea Sfântului Duh asupra unei persoane umane, în prezenţa lui Dumnezeu-Tatăl, tot aşa Biserica, Trupul tainic al lui Hristos, se constituie la Cincizecime prin pogorârea Sfântului Duh, trimis de Tatăl la cererea Fiului, asupra mai multor persoane umane – Apostolii, în formă de limbi de foc, iar aceștia au început să boteze pe cei ce cred în Iisus Hristos, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. De aceea, Biserica lui Hristos este plină de prezenţa harului şi a iubirii Preasfintei Treimi.

Deoarece în decursul timpului, din nefericire, creştinii s-au separat şi împărţit în diferite confesiuni sau ramuri antagoniste, astăzi, când fenomenul secularizării şi al relativizării valorilor creştine atinge proporţii alarmante, lucrarea pentru refacerea unităţii creştinilor trebuie intensificată prin dialog şi cooperare misionară.

În faţa multiplelor provocări secularizante, creştinii pierd din credibilitate când se află în stare de conflict, dar câştigă în credibilitate când au credinţă vie, dialoghează şi cooperează unii cu alţii, pentru ajutorarea semenilor aflaţi în suferinţă şi sărăcie.

Mai precis, Hristos Domnul ne cheamă astăzi să ascultăm Evanghelia Lui, să cultivăm iubirea de Dumnezeu şi de semeni, sfinţenia vieţii, recunoştinţa, dărnicia şi hărnicia, valoarea unică a persoanei umane şi a familiei tradiţionale, binele comun şi frumuseţea sufletului generos. Împlinind această vocaţie profund creştină, vom înţelege mai bine legătura dintre unitatea de credinţă eclesială şi cooperarea în misiunea socială. Astfel, vom aduce mai multe semne de speranţă în timp de suferinţă şi criză.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Duhului Sfânt să fie cu voi cu toţi ! (2 Corinteni 13, 13)

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

6 comments

  1. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    vine unu Nifon şi zice că s-a pierdut unitatea .... vai de capu' lui de înaltpreasfinţit... auleu ce lume băi frate.
    şi dacă io îi dau o lanternă o găseşte el ?

    Ei nu mai vorbesc despre Biserică. Tot ce fac ei e să răspândească nişte zvonuri eretice despre o presupusă unitate dintr-o presupusă biserică dezbinată din mintea lor eretică.

    Doamne Ajută-i şi pe ăştia!
    Amin!

  2. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Deoarece în decursul timpului, din nefericire, creştinii s-au separat şi împărţit în diferite confesiuni sau ramuri antagoniste, astăzi, când fenomenul secularizării şi al relativizării valorilor creştine atinge proporţii alarmante, lucrarea pentru refacerea unităţii creştinilor trebuie intensificată prin dialog şi cooperare misionară. "
    astfel cu viclenie minciuna este numita Adevar

    BISERICA Lui HRISTOS s-a separat de erezia adusa de diavol prin slujitorii sai ...
    acesti "crestini " care au plecat din Adevarul Cel Curat din insasi HRISTOS si lasat prin SFINTII Apostoli , acesti "crestini " care au plecat din ADEVARUL Cel Curat numit HRISTOS , NU SUNT CRESTINI
    sunt eretici .
    pentru ca au ales intunericul si minciuna , au iubit intunericul si slujesc tatalui minciunei
    asemenea sunt patriarhii sau ierarhii care calca in picioare Canoanele Sfintilor Apostoli si trec peste cele sapte Soboare Sfinte Ale BISERICII lui HRISTOS
    sunt eretici ,
    sunt Dati ANATEMA de Sfintii Parinti ...pentru ca acestia se cred mai presus de HRISTOS se cred mai presus de Sfintele Canoane ale BISERICII Lui HRISTOS ...
    ori stim foarte bine cine s-a considerat ca poate fi mai presus de DUMNEZEU ... dar a cazut din inaltul cerului pina in haurile iadului si din inger luminos a devenit balaurul din adancuri inlantuit iar pe pamint antihrist se numeste
    asemeni veti cadea caci prin viclenie aratata in ascuns ati slujit tatalui minciunei sau fiarei ..
    prin viclenia si inselaciunea din ascuns ati fost pusi sa pastoriti turma lui HRISTOS dar roadele voastre sunt venin si otrava
    astfel lupi in piei de oaie sunteti si uitati de Stapinul Adevarat al turmei si al Viei
    caci rodul vostru este risipirea turmei si sfasierea oitelor naive ce nu-si ridica capul spre HRISTOS pentru a vedea lupul ce se afla in piei de oaie asezat ca "pastor " la turma
    Stapinul oricand poate veni , in fiece ceas in fiece minut ...cand nu va asteptati
    si atunci cand va cauta spre A sa Vie
    ce rod a rodit sau de ce nu a rodit ?
    ce raspuns oare veti mai da ?
    asemeni cei care ati primit talantii spre a lucra rodul cel bun in via Stapinului HRISTOS fie ca vreti fie ca nu vreti
    Turma Tot a lui HRISTOS Este si Va fi
    asemeni
    Via incredintata Tot Via Stapinului HRISTOS Este si Va fi
    pentru ca BISERICA Lui HRISTOS portile iadului in veci nu o vor birui Este Cea BIRUITOARE precum HRISTOS Este
    si HRISTOS Este Capul BISERICII , Cea Intr-Una Sfanta Sobornica si Apostolica Biserica
    amin.

  3. LegionarulOrtodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Multe din orase, au tinut si inca tin, pana maine aceste intruniri sub numele de "saptaman de rugaciune pentru unitatea crestinilor"...

    Tulcea sit oficial.....al arhiepiscopiei

    http://www.episcopiatulcii.ro/stiri/s-apt-amana-de-rug-aciune-pentru-unitatea-cre-stinilor-la-tulcea_1901.html
    http://www.episcopiatulcii.ro/stiri/s-apt-amana-de-rug-aciune-pentru-unitatea-cre-stinilor-la-tulcea_1902.html

    Brasov http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=133393

    Arad, episcpie http://www.episcopiaaradului.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=820:intrunire-de-pregtire-a-sptmanii-de-rugciune-pentru-unitatea-cretinilor&catid=49:tiri-bisericeti-locale

    Mai sunt si alte orase...trebuiesc cautate! Exista stiri, poze de la acele intruniri!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://basilica.ro/stiri/saptamana-de-rugaciune-la-patriarhie_13877.html
    25.01.2014
    Meditaţia ultimei seri a Săptămânii de Rugăciune a fost ținută de pastorul Bisericii Evanghelice Luterane de Limbă Maghiară.

    La slujba Vecerniei oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, au asistat reprezentanţi ai mai multor biserici şi confesiuni creştine și au participat elevi seminarişti şi credincioşi.

  5. Crenguta - Lucica

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cand sunt cuminte, ma cheama Daniel. Daca sunt eretic, ma cheama Purcel.

  6. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ANATEMA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*