CUTREMUR de 3.8 în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs marţi, la ora 10.16, în zona Vrancea. Seismul s-a produs la o adâncime de 127 de kilometri şi a avut intensitate II în zona epicentrală.
Oraşe apropiate de epicentrul cutremurului sunt: Focşani (36 de kilometri ), Mărăşeşti (43 de kilometri), Covasna (45 de kilometri), Râmnicu Sărat (46 de kilometri) şi Târgu Secuiesc (55 de kilometri). În 6 octombrie, în zona Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
În 15 octombrie, la ora 22.33, în Vrancea s-a produs un cutremur de 4,7 grade. În 12 octombrie, tot în Vrancea s-au produs două cutremure cu magnitudinile de 3,5 grade şi, respectiv, 3 grade pe scara Richter, iar în 13 octombrie, la ora 00.23 a avut loc un seism de 3 grade. Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

Alexandru Mărmureanu, fiul lui Gheorghe Mărmureanu, este cel care a creat softul pentru sistemul de avertizare a cutremurelor. Aplicaţia, pe care ministrul delegat Mihnea Costoiu vrea să o extindă la nivelul întregii populaţii, este o invenţie românească, distinsă cu un premiu european, şi este funcţională din luna februarie a acestui an. “Aplicaţia pe care noi am creat-o la institut reuşeşte să determine cu 34 de secunde înainte dacă vine un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter. Sistemul a fost montat în şapte judeţe pe partea stângă a Dunării de la noi şi în opt judeţe pe partea dreaptă a Dunării, la bulgari. Am folosit STS-ul pentru că aici nu-i chiar aşa, softul ăsta nu poate fi dat oricărui nebun”, ne-a declarat directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, dr. ing. Gheorghe Mărmureanu.

TOPUL ORAŞELOR din România cu risc seismic: HARTA celor mai mari probleme

Ar trebui să fim pregătiţi în caz de cutremur, dar nu suntem. Asta pentru că ignorăm complet clădirile cu risc seismic şi nu avem grijă de ele. La un cutremur serios cei mai afectaţi români vor fi bucureştenii. Însă probleme mari vor fi şi în Focşani, Ploieşti, Buzău, Târgovişte, Craiova, Giurgiu şi alte trei oraşe.

La nivel naţional peste 650 de clădiri sunt încadrate lîn clasa I de risc seismic şi sunt considerate pericol public, 190 fiind doar în Capitală. La acest număr se mai adaugă aproximativ 2400 cu risc seismic mai mic. Dacă ne uităm la numărul de seisme înregistrate anul acesta în România observăm că este mai mare decât anul trecut.

Seismologii au înregistrat aproape 300 de cutremure, 175 fiind în zona Vrancea, în timp ce anul trecut au fost doar puţin peste 263.

| realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*