VIDEO: Groapa comună de la Periprava. Au fost descoperite osemintele celor uciși sub comanda torționarului Ion Ficioru

Preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, a declarat că o groapă comună a fost identificată la Periprava. În respectiva groapă se presupune că au fost înhumaţi foşti deţinuţi politici de la colonia de muncă, fiind identificate deja câteva schelete care au fost deshumate.

În zona coloniei au fost descoperite, în ultimele zile, gropi comune pline cu oseminte ale foştilor deţinuţi politici.

„Există indicii serioase că a fost identificată o groapă comună, în care se presupune că au fost înhumaţi foşti deţinuţi politici care au decedat la colonia de muncă de la Periprava. Această operaţiune a fost începută luni şi se desfăşoară pe parcursul întregii săptămâni. Există deja câteva schelete care au fost deshumate şi pentru care există toate indiciile că aparţin Coloniei de muncă de la Periprava”, a spus preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru.

Institutul a solicitat, miercuri, Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, pentru genocid.

Mărturiile impresionante ale victimelor de la Periprava. „Am făcut cunoştinţă cu metodele pavloviene ale maestrului Ficior”

Trei dintre foştii deţinuţi de la Periprava au povestit ororile pe care le-au trăit în perioada în care comandantul penitenciarului era Ion Ficior. „Am făcut cunoştinţă cu metodele pavloviene ale maestrului Ficior şi ticăloşia era moneda curentă în puşcărie. Oamenii ăştia nu erau oameni normali”, a povestit, în direct la Antena 3, fostul deţinut politic Emanoil Mihăilescu. „Eu personal n-am ce să-i iert. Un om care nu-şi recunoaşte greşeala, nu-şi cere iertare, nu merită să fie iertat. N-are decât şansa ca bunul Dumnezeu să-l ierte. Nu voi ierta niciodată acestor ticăloşi că şi-au bătut joc de tinereţea mea”, a mai spus Mihailescu. „Nouă luni de zile ne-a pisat acolo cu torturi, cu bătăi, cu înjurături”, şi-a amintit şi Mihai Dionisie. De asemenea, un alt fost deţinut de la Periprava a spus că risca să-şi piardă braţul şi i-a avertizat pe responsabili că ar putea fi traşi la răspundere.

Torţionarul Ion Ficior: Ar fi trebuit să fac mai mult decât am făcut

Într-un interviu pentru Gândul, Ion Ficior declara că a făcut tot posibilul să aibă grijă de deţinuţi şi să le ofere îngrijire medicală. Singura lui explicaţie a fost că deţinuţii  “mureau de bătrâneţe”. Acum, torţionarul este preşedintele unei asociaţii de locatari din zona Gării de Nord. Este văduv şi locuieşte într-un apartament cu 4 camere, având o pensie de 5.100 de lei. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat astăzi Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, pentru genocid. Acesta este al doilea caz de torţionar prezentat, după Alexandru Vişinescu.

| antena3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*