Traian Băsescu ne-ar băga într-un război cu Siria: Dacă aliații noștri vor da un semnal Damascului, România se va solidariza cu aceștia

Basescu la Yad Vashem IsraelTraian Băsescu a vorbit într-o conferință de presă despre situația din Siria. Acesta declară că poziția României se menține, aceea că țara trebuie să aibă o atitudine prudentă, iar „ La momentul la care aliații noștri vor decide să ia măsuri prin care să dea un semnal Damascului că este de netolerat utilizarea gazelor de luptă, România se va solidariza cu aliații”.

„De ce prudenţă? Şi azi au fost circa 20 de solicitări de operaţiuni consulare la ambasada noastră din Damasc. În acest moment e pregătită repatrierea a 19 cetăţeni români”, a declarat acesta.În ceea ce privește relațiile sale cu șeful statului sirian, Băsescu declară: „Cred că al-Assad e unul din şefii de stat cu care am avut cele mai puţine întâlniri, două. Nu e o relaţie de prietenie, a funcţionat o relaţie instituţională. Poziţia moderată derivă din mai multe motive. Una din explicaţii e numărul mare de cetăţeni români din Siria. Probabil când va începe ceva, sună direct la TV că nu-i ajută statul român”.

„Vor suna la televiziuni, să spună că au fost abandonaţi.Dacă începe un conflict internaţional în Siria, statul e obligat să protejeze oamenii de la ambasadă, să-i reloce. Vrem să evităm să nu le dăm asistenţă până în ultima clipă. Prudenţa mai vine din altă parte, de aceea ne angajăm să fim solidari. Deşi avem propriile analize, sperăm ca cei care vor lua decizia acţiunii să aibă convingerea că va fi una care se limitează la Siria. Apreciem că există riscuri de extindere a conflictului dinspre sau către vecini”, a mai spus acesta.

Traian Băsescu asigură că dacă aliații vor lua decizia unor lovituri în Siria, vom fi solidari cu ei. „Multe se pot duce mai departe într-o analiză. Nu suntem o mare putere, asta vreau să înţelegeţi.Nu este o chestiune de laşitate, atât putem noi acum. Nu avem nici F16 şi F35, nici portavioane şi distrugătoare.Asta este România acum. Sigur, am vrea să fim mai utili, dar atât putem”, a declarat președintele țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*